Oyun Ön İncelemeleri

Batman: Arkham Asylum

Tüm yaşananlar aslında küçük bir çocukken başladı. Üstelik suç küçük çocuğun değil, tamamen babasınındı. “Neden gülmüyorsun oğlum?” Batman: Arkham Asylum, şu sıralar Karanlık Şövalye’nin fırtınasının sürdüğü bir dönemde, oyun severlere sunulacak kaliteli bir yapım olmaya aday. Yeni nesil konsollar ve PC için çıkarılacak oyunun demosu da yayınlandı. Suçlular arasında ilginç imajı ve sinir bozucu kahkahalarıyla ün salmış Joker, Batman tarafından yakalanır ve Arkham’a getirilir. Güvenlik güçlerinin bir anlık dalgınlığından faydalanan Joker, kaçmayı başardığı gibi diğer mahkumları da serbest bırakır ve macera başlar.

Batman: Arkham Asylum’a karşı olumsuz bir tutumum vardı. Başarılı olabileceğine pek ihtimal vermiyordum. Yine popüler bir karakterin isminden yararlanılarak, içi boş bir oyun olabilir ihtimali üzerinde az da olsa duruyordum. Fakat en azından demo itibariyle, bunun tamamen imkânsız olduğunu gördüm. Arkham Asylum, gerçekten çok kaliteli görünüyor. Oyunun menüleri, çizgi roman tarzında hazırlanmış. Ekstra içerikler için bir başlık, ayrıca karakter biyografileri için de ayrı bir seçenek yer alıyor. Bunları aktif edebilmek için yapım sırasında “Soru işaretleri” şeklindeki heykelcikleri bulmalı ve fazlasıyla adam pataklamalıyız.

“Bir çıkıntı üzerindeyken boşluk tuşuna basılı olarak bir düşmana doğru atlarsak, tekme atarak rakibi sersemletiyor ve sonrasında üstesinden gelebiliyoruz.”

Azılı suçlular

Demo itibariyle kısa bir bölüm oynayabiliyoruz. Üzerimize akın akın gelen karakterleri dövdükçe kontrol mekanizmasını kavramaya ve adam dövmekten giderek zevk almaya başlıyoruz. Tüm adamları alt etmeden bir sonraki aşamaya geçemiyoruz. Etraftaki güvenlik güçleri veya profesörlerle konuşabiliyor, gelişmeler hakkında bilgiler alabiliyoruz. Karakterlerin arkasında yavaşça ilerlediğimizde farenin sağ tuşuna tıklarsak, sessiz ve zahmetsizce rakibimizi boğabiliyoruz. Farenin sağ tuşuna basılı tutup, arkasından sol tuşa da tıklarsak, Batman’in Batarang’ini de kullanabiliyoruz. Eğer karşılıklı dövüşe girişirsek, bir kaç isabetli vuruşun ardından Batman, bitirici vuruşu ağır çekimde yapıyor ve bunların ardından gelişim puanları kazanıyoruz. X’e bastığımızda “Detective” moduna geçiyoruz. Böylece duvarların arkasını, insanların iskeletinden, kullandıkları silahların marka ve model gibi detaylarına kadar herşeyi görebiliyoruz. F ile atacağımız ip sayesinde yüksek çıkıntılara tırmanabiliyor ve avımızın gelmesini bekleyebiliyoruz. Yapımda gizlilik unsurlarını kullanarak ilerlemek gerçekten çok keyifli. Aynı çizgi, tam sürüm oyunda da devam ettirilebilirse çok iyi olur. Zira yapımda her zaman silahsız rakiplerle karşılaşmıyoruz, silahlı düşmanlarımız da var ve karşı karşıya geldiğimiz bir kaç saniye içerisinde ölebiliyoruz. Bu sırada da ekrana bizle dalga geçmek için Joker veya Harley Quinn geliyor. Özellikle silahlı düşmanlara karşı, örneğin bir çıkıntıya tırmanmalı ve CTRL’ye basarak baş aşağı sarkmalıyız. Rakibimiz geldiğinde de boşluk tuşuna bastığımızda kısa yoldan onu alt edebiliriz. Ayrıca yine bir çıkıntı üzerindeyken boşluk tuşuna basılı olarak bir düşmana doğru atlarsak, tekme atarak rakibi sersemletiyor ve sonrasında üstesinden gelebiliyoruz. Tüm bunları yapmak için biraz sabır şart. Zira eğer sizi arayan 3-4 silahlı adam varsa ve siz bir tanesini alt etmek için ortaya çıkarsanız, diğerleri anında sizi öldürebilir. Öte yandan bazen diğer arkadaşının burnunun ucunda olmasına rağmen bir adamı öldürürseniz, diğerinin ruhu bile duymuyor. Henüz deneyemediğimiz dev yaratık dövüşlerini de unutmayalım.

“Silahlı düşmanlarımızla karşı karşıya geldiğiniz zaman, bir kaç saniye içerisinde ölebiliyoruz. Bu sırada da ekrana bizle dalga geçmek için Joker veya Harley Quinn geliyor.”

Mükemmel çizimler

Oyunun grafikleri etkileyici. Özellikle iri yarı Batman ve Joker başta olmak üzere karakter tasarımları çok hoş. Fakat öldükleri sırada bazen ilginç haller alabiliyorlar. Bir adamı bayılttıktan sonra, tasarımını inceledim ve adamın nefes aldığını gördüm. Bu gibi ufak detaylar, görsel kalite olarak yapıma çok şeyler katıyor. Ayrıca oyun, Nvidia’nın fizik teknolojisine de imkan tanıyor. Eğer Ati kart kullanıyorsanız, bu özelliği tamamen kapatmanızı tavsiye ederim. Çünkü hiç bir işe yaramadığı gibi, sisteminizi oldukça zorluyor. Demo işitsel olarak da başarılı. Özellikle Joker’in o anki durumları yorumlaması, dalga geçen şeyler söylemesi ve kahkahaları çok iyi.

Sadede gelirsek demo, Batman: Arkham Asylum hakkında hiç bir heyecanı olmayan oyuncuları bile heyecanlandırabilir. Yapım çıkana kadar defalarca oynanılası bir demo olmuş. Rocksteady iyi bir iş çıkarmışa benziyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu