Oyun İncelemeleri

Battle Worlds: Kronos

Battle Worlds: Kronos, uzun süre boyunca Kickstarter’da kaldı ve başarıyla çıkışını yaptı. Çoğu oyun bildiğiniz gibi para toplayamayıp listeden düşüyordu. Böylelikle oyuncuların istedikleri oyun ortaya çıkmamış oluyordu. Neyse ki Battle Worlds: Kronos projesi oldukça çok ilgi gördü. Şu sıralar XCOM ile de birlikte popülerliği artan Sıra bazlı strateji oyunları içerisinde yerini almış oldu.

Battle Worlds: Kronos’un hikayesi bizleri Kronos’un krallığı olmaya götürüyor. İnsan ırkı Kronos ve Rhea ülkelerine komşuluk yapan gezegenlerde yaşıyor. Kronos krallığına oturmak isteyenler uzun süredir bir savaş halindeler ve bunun için büyük bir çaba gösteriyorlar. Yani amacımız genel olarak Kronos üzerinde bir krallık kurabilmek.

Hikaye pek önemli değil, oynanışa bakmak lazım
Burada yapacağımız dövüşler memnun edici fakat bir o kadar da sınırlayıcı. Her birlik çok az detayla yapılmış bu yüzden taktiksel çatışma esnasında yapabileceğiniz pek fazla taktik bulunmuyor. Birimlerin birkaç farklı çeşidi mevcut. Destek veren birimler, uzaktan veya yakından saldıran birimler ve dahası oyun içerisinde mevcut olarak görülebiliyor.

Tabii her birimin kendine has özellikleri bulunuyor. Uzakçı birimler yakın mesafede iş göremezken, yakıncılar da aynı şekilde uzakta iş görmüyorlar. Buna göre taktik geliştirip düşmanı alt etmeniz gerekli. Bazı sınırlamalar da mevcut bu birimler üzerinde. Misal sadece piyade olan birimler düşman binasını ele geçirebiliyorlar.

Taşımacı birimlerin kendine has özelliği ise kaynakları taşıyabilmeleri. Başka bir birim bu görevi yerine getiremiyor. Bu yüzden bu birimi koruyarak arkalardan götürmeniz gerekiyor. Eğer başına bir şey gelirse elde ettiğiniz kaynakları merkezinize taşıyamazsınız. Birimlerini doğru şekilde koordine etmezseniz eğer kısa bir sürede karşınızdaki rakibe yenilmeniz mümkün. Battle Worlds: Kronos’un en önemli yanlarından birisi de bu.

Birimleri doğru koordine etmek, mutlak başarı getiriyor
Her birim bir sıra boyunca iki kez hareket edebiliyor. İsterseniz iki kere mesafe katedebiliyorsunuz, isterseniz de iki kez saldırı yapabiliyorsunuz. Bu tamamen size kalmış durumda. Birimlerinizi doğru bir şekilde düzene sokarak her sıranızda daha rahat hamleler yapabilirsiniz. Gitme ve saldırma komutlarının haricinde bir de joker bulunuyor. Joker ile birlikte birimleriniz bir sıra içerisinde hem iki kez saldırma hakkına sahip olabiliyorlar, hem de iki kez yürüme hakkına. Fakat bu tamamen jokere kalmış bir şey.

Birimlerimizi altıgen birimler üzerinde yönetiyoruz. Yani dünyamızın geneli altıgenlerden oluşuyor. Bu cidden oynanış esnasında bizlere kolaylık sağlıyor. En azından ilerleyebileceğimiz noktalar daha detaylı bir biçimde gözler önüne seriliyor. Tabii altıgen biçim yaptığımız taktikleri büyük ölçüde etkiliyor. Birimleri vuruş ve dayanma kabiliyetlerine göre sıralamak oldukça önemli.

Oyun içerisinde dört farklı ulus bulunuyor. Bunların üç tanesinin birimleri aynı iken, diğer ulusun birimleri farklı. Tabii farklı dediysek ufak tefek derecede farkları var. Bu ulusun birimleri daha çok şu strateji üzerinden savaşıyor: Az birim, fazla kuvvet. Yani anlayacağınız bu birim karşınıza az kişiyle çıkacak ama güçlü kişiler ile çıkacak. Bu ulusun genellikle birimleri piyadelerden oluşuyor. Sniper, roketatarlı askerler ve temel saldırı askerleri gibi.

Oyunun yapay zekası kötü değil, hatta çok iyi. Yaptığı taktikler oldukça sağlam ve zorlayıcı. Bu yüzden oyundan çabucak sıkılmıyorsunuz, karşıdaki düşmanı yenmek için akıl yoruyorsunuz. Öyle vur geç tarzında bir oyun olmadığı aşikar.

Grafikler biraz yetersiz gibi
Grafikleri bağımsız bir oyuna göre oldukça yeterli seviyede. Zaten turn-based bir strateji oyunu olduğundan grafiğe pek takılmazsınız. Önemli olan oyun içerisinde gerçekleştirilen taktiklerdir. Yine de biraz daha iyi yapılabilirdi cümlesini yazıma eklemek istiyorum. Bazı modellemeler çok itici geldi bana.

Görsel açıdan değerlendirmek gerekirse eğer oyunun bu konuda sınıfta kaldığını söyleyebilirim. Mevsimleri bize yansıtan oyunun bazı modellemeleri yukarıda da bahsetmiş olduğum gibi biraz itici. Öteki yandan diğer modellemeler oldukça güzel. Çevre detayları benim en çok hoşuma giden şey oldu.

Yeterli mi değil mi? Siz karar verin
Günümüzün her oyununda bulunduğu gibi bu oyunda da bir multiplayer modu mevcut. Dilerseniz çevrimiçi olarak dünya üzerinden herhangi bir kişiye karşı maç yapabiliyorsunuz. Fakat bunu yapmadan önce oyunu iyice kavramış olmanız lazım. Yoksa çok çabuk yenilebilirsiniz. Oyunun fiyatı 30 dolar ve bu fiyat bence biraz uçuk. Günümüzün en iyi oyunlarına bile bu fiyatla ulaşmak mümkünken, bağımsız bir oyunun bu kadar para istemesi bence biraz absürt. Yine de turn-based strateji sevenler için alınabilecek bir oyun kendisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu