Oyun Ön İncelemeleri

Battlefield 3 – Alpha Test

Yazı için TURK Clan’a teşekkür ederiz!

Her şey 2002 yılında çıkan bir oyun ile başladı. Oyunun adı Battlefield 1942 idi. Adından da anlaşılacağı üzere İkinci Dünya Savaşı’nı konu ediniyordu. O zamanlar alışkın olduğumuz oynanışın aksine Battlefield, daha çok bir simülasyon havasındaydı. Ayrıca bu oyunun senaryo modu da yoktu, sadece Multiplayer kısmı vardı. DICE, Battlefield serisinin bu kadar büyüyeceğini tahmin etmiş miydi bilmiyoruz, fakat Battlefield serisinin yeni göz bebeği, başyapıtı olan Battlefield 3’ün çıkmasına çok az bir vakit kaldı ve Alpha versiyonu oynanmaya başlandı bile!

DICE’ın Battlefield serisine Bad Company ile kazandırdığı senaryo modu büyük ilgi gördü. Tamam, herkes gibi ben de kabul ediyorum; senaryo modu çok da iyi değildi, ama Battlefield’ın serbest oynanışı ile güzel bir senaryo bir araya gelirse çok güzel işler başarılabileceğinin farkına varmıştık. DICE da bunun farkına varmış olmalı ki Battlefield 3’te bizleri çok başarılı bir senaryo modu bekliyor! Seriye daha fazla oyuncu çekmek için ve zaten uzun olan ömrüne daha da ömür katmak için çok başarılı bir senaryo modu ile karşımızda olacak Battlefield 3. Durun hemen korkmayın, Multiplayer modları da harika olacak! Ne de olsa DICE’ın işi bu, adamlar seriye ilk başladıklarından beri çok iyi işler çıkarıyor ve yine kusursuz olacağından hiç şüphemiz yok.


Bad Company serisi konsollar için geliştirildiğinden dolayı Battlefield’ın kendine has oynanışından biraz uzak kaldı. Çünkü konsol oyuncuları simülasyondan ziyade daha çok arcade havasında bir oyun istiyorlardı fakat DICE, konsol oyuncularını mutlu edeyim derken eski Battlefield hayranlarının kalbini kırdı. Şimdi ise, yeni oyunla kırılanları yeniden onarma vakti geliyor. Bad Company serisi ile simülasyon havasından uzaklaşan seri, Battlefield 3 ile yine eski havasına kavuşmayı planlıyor.

Bu kadar çene çalmak yeter, şimdi Battlefield 3’ün Alpha moduna göz atalım. Açıkçası Battlefield 3; Battlefield 2 ile Bad Company 2’nin arasında kalmış bir oyun gibi. Fakat bunu kötü anlamda algılamayın. DICE, Battlefield 2’nin o büyük haritaları, jetleri, squad sistemi, simülasyon oynanışı ile Bad Company 2’nin hafif simülasyon, hafif arcade oynanışını ve Rush modunu çok güzel harmanlamış. Oyuna girerken ilk dikkat çeken unsur, oyunun bir Client’i olmaması. Oyuna Internet tarayıcımızdan Battlelog’a erişerek bağlanabiliyoruz. Server Browser, Battlelog’un içerisinde yer alıyor. Herhangi bir server’a girmek istediğinizde oyun açılıyor ve oynamaya başlıyorsunuz. Bunların yanısıra arkadaşlarınız ile mesajlaşabilir, arkadaşlarınızın oyunda en son ne yaptığını görebilirsiniz. Battlelog’u çok kullanışlı bulduğumu söylemeliyim.

Sınıf sistemi ise, Bad Company 2’nin aksine Battlefield 2’ye benziyor. Battlefield 3’te 4 sınıf yer alıyor: Assault, Engineer, Support ve Recon. Önceki Battlefield oyunlarında bulunan Medic sınıfı tamamen kaldırılmış ve Med-Kit özelliği Assault sınıfına verilmiş. Assault sınıfındaki Ammo Box ise, Support sınıfına verilmiş. Engineer ve Recon ise, Bad Company 2’den alışık olduğumuz şekilde. Bir diğer yenilik de Suppressing Fire. “Battlefield 3 Fault Line” videosunda da gördüğümüz bu özellik, ateş altındayken ekranımızın kararması ve görüş açımızın azalmasını sağlıyor. Böylece ağır ateş altındayken saldırmak artık çok daha zor! Recon sınıfında da bir yenilik var, fakat bu yenilik dış görünüşte. Reconlar artık ortalıkta Chewbacca gibi gezmeyecek. Ormanlık ve çöl alanlarından ağırlıklı olarak şehir çatışmalarına dönen Battlefield 3’te Recon’ların artık kamuflaj kıyafetleri olmayacak.

Bad Company 2 ve Vietnam DLC’sinde olduğu gibi DICE yine oyununa büyük önem veriyor. Yoğun bir Alpha ve Beta sürecinden geçecek olan Battlefield 3, deneme süreçlerinde aldığı geri dönüşler ile oyuncuların karşına en az sorun ile çıkmayı planlıyor. Vietnam DLC’sinde de olduğu gibi [TURK] Clan olarak Battlefield 3’ün Alpha ve Beta sürecinde de yer alıyoruz.

Artılar:

Atmosfer tek kelime harika! Alpha Trial’da sadece Operation Metro haritası oynatılsa da Paris gerçekten çok iyi kurgulanmış. Arkada Eyfel Kulesi, yanınızda Amerikan APC’sinin kulakları çınlatan atış sesleri, yanınızdan geçip arkadaki araziye düşen bir roket. Atmosferi destekleyen en önemli unsur ise, sesler. DICE ekibinin sesler üzerinde ne kadar başarılı olduğunu hepimiz biliyoruz. Battlefield 3’te araçların ve silahların birebir gerçek sesleri kullanılmış. Alpha’da tek harita yer aldığı için tankı deneme fırsatı yakalayamadık, ancak APC’nin motor sesi ve atış seslerinin gerçek hayattaki ile birebir aynı olduğunu söyleyebilirim.

Karakter tasarımları konusunda DICE kendini oldukça geliştirmiş. Bad Company 2’de askerlerin büyük kısmı maske ve koruma gözlüğü taktığı için yüzlerini görmek zordu, fakat Battlefield 3’te karakterlerin yüzlerini görmek daha mümkün. Silah ve araç modellemelerinin üzerinde de baya uğraşılmış. Özellikle silahların tasarımı çok başarılı. Çevre modellemeleri ise, aynen gerçek bir şehri andırıyor.

Battlefield 3; Bad Company 2’de ve Medal of Honor’da (Multiplayer kısmında) kullanılan Frostbite oyun motorunun 2.0 versiyonuna sahip. Ayrıca binaların yıkılmasında rol üstlenen Destruction motoru da 3.0 versiyonuna yükseltildi. Destruction 3.0’ın marifetleri anlat anlat bitmez. Savaşın en heyecanlı yerindesiniz ve karşı cepheden yoğun bir ateş açılıyor. Tamamen kapana kısılmış durumdasınız. Başınızın üstünden roketler ve mermiler uçup gidiyor ve yapabileceğiniz pek bir şey yok. Son bir umut ile elinizdeki roketi karşı cepheye ateşliyorsunuz ve ateşlediğiniz roket karşıdaki binanın duvarına çarpıyor. Binanın duvarından çok büyük bir moloz, düşman cephesinin üstüne düşüyor ve düşman cephesindeki herkes molozun altında kalıyor. İşte Battlefield 3’te böyle sahneleri çokça yaşayacağız.

Yeni karakter animasyon teknolojisi ANT.’ı da unutmamak gerekiyor! Bu animasyon teknolojisi EA Sports’a ait ve FIFA serisinde kullanılıyor. “Peki FIFA’da kullanılan bu animasyon motorunun Battlefield’da ne işi var?” derseniz ANT’a büyük haksızlık etmiş olursunuz. ANT teknolojisi sayesinde tıpkı gerçek bir insan gibi engellerin üstünden akrobatik hareketlerle geçebileceğiz. Tabii ki Faith (Mirror’s Edge) kadar akrobatik olmayı beklemeyin.

Bıçaklama konusunda da birkaç değişikliğe gidilmiş. Bad Company serisinden önceki Battlefield oyunlarında olduğu gibi elimizde bıçak ile gezebiliyoruz, ama yine tek tuşla düşman bıçaklamak mümkün. Diğer değişiklik ise; artık bıçaklama animasyonları var ve düşmanı bıçaklamaya çalıştığınızda bu animasyon devreye giriyor. Çeşitli bıçaklama animasyonları içerisinden rastgele biri seçiliyor ve düşmanınızı artistik şekilde bıçaklıyorsunuz. Tabi siz de bıçaklandığınız sırada bu animasyon oluyor ve düşmanınızın o soğuk bıçağını gırtlağınızda resmen hissediyorsunuz! Ayrıca Revive konusunda da bir değişiklik var. Birisi sizi Revive ettiğinde hemen canlanmıyorsunuz, kabul ediyorsanız Space tuşuna basıyorsunuz, kabul etmiyorsanız E tuşuna basılı tutuyorsunuz ve başka bir noktada Spawn oluyorsunuz. Böylece en ön cephede Revive edilip, tekrar ölmeniz ve sinirlerinizin bozulması önlenmiş oluyor.

Recon sınıfına nefes tutma özelliği eklenmiş ve Sniper tüfeklerinin dürbünleri güneşli haritalarda ışıktan dolayı parlıyor, dolayısıyla Reconların yerini tespit etmek daha kolay hale gelmiş. Bad Company 2’de olmayan bu iki özellik, Reconların işini zorlaştırmış.

Alpha’da tüm silahlar açık olmasa da, açık olan silahları belirtelim. Assault sınıfında 3 adet silah bulunuyor. Bunlar: AK-74, M16A4 ve G3. AK-74 sadece Rusya tarafında, M16A4 sadece Amerika tarafında, G3 ise iki tarafta da bulunuyor. M16A4, diğer iki silaha karşı bir üstünlüğe sahip.

Engineer sınıfında 3 adet silah bulunuyor. Bunlar: M4A1, AK-74u ve G36C. M4A1 Amerika tarafında, AK-74u Rusya tarafında, G36C ise, iki tarafta da bulunuyor. Ayrıca RPG-7 ve Slaw roketleri yer alıyor.

Support sınıfında 3 adet silah bulunuyor. Bunlar: M27 IAR, RPK ve M249. M27 IAR Amerika tarafında, RPK Rusya tarafında, M249 ise, iki tarafta da bulunuyor. M249, hem şarjör hem de hasar bakımından diğer tüm silahlara karşı bir üstünlüğe sahip ve en çok kullanılacak olan silah büyük ihtimal M249 olacaktır.

Recon sınıfında 3 adet silah bulunuyor. Bunlar MK11, SVD ve SV98. MK11 Amerika tarafında, SVD Rusya tarafında, SV98 de iki tarafta bulunuyor.

Genel silahlar, yani tüm sınıflarda bulunan silahlar ise: MP7, M1014 Shotgun, Berette M9, M1911 ve Glock 17.

Eksiler:

İlk önce şunu belirtmek isterim ki oyun daha Alpha modunda. Çok fazla hata var, ama bu hataların çok büyük bir kısmının tam sürüme kadar düzeltileceğinden eminiz. En başta dikkat çeken şey, grafikler oluyor. Daha önce yayınlanan videodakiler ile pek alakası yok grafiklerin. Tabi grafik ayarlarının kısıtlı olması ve yeni Nvidia sürücülerinin uyuşmazlığı yüzünden grafik üzerinde pek durmuyoruz. Oyunun şu anki halinde çok fazla grafik ve fizik hataları var. Bad Company 2’den alışık olduğumuz cesetlerin ve kutuların alakasız şekilde bir yerlere fırlayıp gitmesi hala devam ediyor. İlerlemekte olan bir APC’nin önüne ağaç devirdiğinizde APC, ağacın üstünden ilerleyemiyor ve bir ağaç ile APC’yi olduğu yere kitleyebiliyorsunuz. Sadece APC değil, siz de ağaç ve taşlara takılabiliyorsunuz, ama sonunuz APC gibi olmuyor, genellikle 2-3 zıplama ile bu engellerden kurtulabiliyorsunuz.

Harita seçimi de çok yanlış olmuş. Battlefield haritasından daha çok Call of Duty haritasını andırıyor. En azından bir helikopter beklerdim, ama Alpha sürümünde çevre ile etkileşim çok az olduğu için sanırım helikopterli bir harita koymadılar. Umarım Beta’daki harita da Operation Metro olmaz.

Çevre ile etkileşimden söz etmişken… Attığınız el bombası, çöp kutusunu bile devirmiyor. Yere roket attığınızda yerden molozlar fışkırıyor, ama duman yok olduktan sonra baktığınızda yerde hiçbir deforme göremiyorsunuz. Destruction 3.0’ü iş başında görelim dedik, ama koskoca binanın sadece bir duvarının yıkıldığını görünce, heyecanımızı Beta’ya saklamaya karar verdik.

Diğer bir göze batan şey ise; Support sınıfının attığı Ammo Box’un çok büyük olması. Eldeyken küçük bir çanta gibi gözüken Ammo Box’ın, atıldığında kocaman bir kutu olduğu görüyoruz. Med-Kit’te böyle bir sorun yok, boyutu gayet normal, fakat Ammo Box’ın boyutu çok büyük olmuş ve gerçekçiliği biraz baltalamış açıkçası.

Battlefield 3’ün çıkışına az bir süre kaldı ve Beta sürümü de yolda. Yoğun bir Alpha ve Beta sürecinden geçecek olan Battlefield 3 için test ekipleri gayet yoğun bir şekilde DICE’a oyun hatalarını geri dönüş yapıyor. TURK Clan olarak Battlefield 3’ün Alpha’sını test ediyoruz ve bulduğumuz tüm hataları DICE’a bildirmekteyiz.

25 Ekim’de çıkışını yapacak olan Battlefield 3’ü Gamestop, Direct2Drive, Amazon gibi sitelerden 60$ karşılığında ön-sipariş ile alabilirsiniz. EA Origin’de ise, Battlefield 3’ün Avrupa fiyatı 50€. EA ve Valve arasında olan bir anlaşmazlıktan dolayı malesef Battlefield 3, Steam’de satışa sunulmayacak. Türkiye’deki fiyatı ne olur, bir fikrimiz yok açıkçası, fakat ön sipariş verip Limited Edition alırsanız çok daha kârlı çıkacağınız kesin. Limited Edition içerisinde Back to Karkand DLC’si ve silah paketi bulunuyor. Back to Karkand DLC’sinde Battlefield 2’nin en sevilen 4 haritası; Gulf of Oman, Strike at Karkand, Wake Island ve Sharqi Peninsula da yer alıyor ve bu DLC, ücretli olarak satışa sunulacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu