Battlefield 3 – Multiplayer İnceleme
Oyunun senaryo modu inceleme yazısına ve puanına ulaşmak için buraya tıklayın.
Uzun bir Alpha ve Beta sürecinden geçen Battlefield 3, sonunda kapımıza dayandı. 2. Dünya Savaşı’nın kan dolu cephelerinden doğan bu serüven, son olarak dünyanın en önemli şehirlerine konuk oluyor ve bu şehirlere Frostbite 2 ile yıkım getiriyor!
Yazı için Türk Clan’a teşekkürler!
Battlefield oyuncuları olarak “Battlefield 2 Ruhu”nu yeniden yaşatacak bir Battlefield’ı çok bekledik. Bad Company serisi gelmiş, ama serinin ruhu kaybolmuş, daha çok oyuncu elde etmek için yapılan Arcade bir oyun olarak görünmüştü. Ancak nihayet beklediğimize değdi. Çünkü Battlefield 3 gerçekten olmuş! O özlediğimiz çatışma ortamı ve takım çalışması ruhu Battlefield 3’te çok iyi işlenmiş. Lafı fazla uzatmadan Battlefield 3’ün Multiplayer bölümünü incelemeye geçelim.
Battlefield 3’te tam olarak 9 harita bulunuyor. Fakat Back to Karkand DLC’si ile bu sayıyı 13’e çıkartabilirsiniz. Back to Karkand içerisinde Battlefield 2’nin en sevilen 4 haritasının ve Battlefield 2’de bulunan silahların, araçların Frostbite 2 ile yeniden modellenmiş halleri bulunuyor. Bu 13 haritanın hepsinde bütün multiplayer modları bulunuyor. Multiplayer modlarını ise; Conquest, Rush, Team Deathmatch, Squad Rush ve Squad Deathmatch oluşturuyor. Açıkçası her oyun modunun farklı bir tadı var ve hepsi farklı deneyimler sunuyor. Rush modunda kanımızın son damlasına kadar M-COM’ları korurken, Conquest modunda “O kahrolası tepenin arkasındaki stratejik noktayı” düşmanın elinden almak için silahlarımızı konuşturuyoruz.
Conquest, Battlefield serisinin ana modudur. Battlefield serisinin herhangi bir oyununu oynayan herkes, Conquest modunu mutlaka denemiştir. Bu modu kısaca “Stratejik Noktalar”ı ele geçirme modu şeklinde özetleyebiliriz. Diğer modların aksine en büyük haritalara sahip mod Conquest. Eğer gerçek anlamda savaş istiyorsanız, Conquest tam size göre! İki takımın birbirleri ile stratejik noktaları ele geçirmek için savaştığı mod, efsanevi savaşlara ev sahipliği yapıyor. Düşmanları öldürdükçe karşı takımın Ticket’ı azalıyor, fakat düşman Ticket’ını azaltmanın en iyi yolu bayrak noktalarını elde tutmak.
Her modda olduğu gibi Conquest’te de başarılı olmanın yolu iletişim içerisinde olmaktan geçiyor. Varsayalım C noktasını ele geçirmeye giderken geride savunmasız bıraktığınız noktaları da kaybedebilirsiniz. Ayrıca bayrak noktasında birden fazla kişi varsa bayrak çok daha hızlı çekildiği için tek başınıza savaşmak pek yararlı olmayacaktır.
Bad Company serisi ile önemini kaybeden Conquest modunun, Battlefield 3 ile tekrardan en gözde mod olacağını düşünüyoruz.
İlk olarak Bad Company’de rastladığımız bu mod, M-Com’lar üzerine kurulu. Attacker takımının amacı M-Com’ları yok etmek iken, Defender’ın amacı ise doğal olarak M-Com’ları korumak. M-Com’lar haritanın değişik bölgelerinde yer alıyor. Attacker takımı eğer bir M-Com’u yok ederse, haritanın yeni bir bölgesi aktif oluyor ve Defender o bölgeyi korumaya çalışıyor. Defender takımında herhangi bir Ticket sınırlaması yok iken, Attacker takımında 75 veya 100 Ticket oluyor (Haritaya göre değişiyor). Attacker takımının Ticket’ları, M-Com yok ettiklerinde yenileniyor.
Ayrıca Rush modunda, Bad Company 2 oyuncularının geri dönüşlerinden yararlanılarak yapılan birkaç değişiklik var:
• M-COM’lar artık patlayıcılar ile hasar almıyor. Sadece aktif edilerek patlatılabiliyor.
• Eğer Attacker takımı M-Com’u aktif ederse ve bu sırada Tıcket’ları sıfıra inerse, M-Com patlayana kadar veya M-Com de aktif edilene kadar maç devam ediyor.
• Eğer Defender takımından biri, M-Com patlamak üzereyken de aktif etmeye başlarsa M-COM, deaktif edilene kadar patlamıyor. Eğer M-Com’u deaktif etmekte olan kişi ölürse, M-Com anında patlıyor.
Diğer online FPS oyunlarından ve Battlefield 1942’den hatırladığımız bu mod, Battlefield 3’te de yer alıyor. Herhangi bir aracın yer almadığı Team Deathmatch’de, kıran kırana piyade savaşları yaşanıyor. Battlefield serisine yeni olan bir oyuncunun oyuna ısınması için en doğru karar, Team Deathmatch modu gibi görünüyor. Özellikle bu mod, sanki Call of Duty oyuncularını Battlefield serisine dahil etmek için oyuna eklenmiş. Haritaların hepsinde bu mod oynanabiliyor. Eksik olan tek nokta, haritaların kırpılmış olması. Bu, oyuna görsel olarak yavan bir görünüm kazandırsa da aslında haritaların küçüklüğü sizi düşmanla temasa zorluyor ve aksiyon bir an olsun durmuyor. Hızlı ve agresif bir oyun tarzına sahipseniz, bu modda çok iyi oyunlar çıkartabilirsiniz.
Squad Rush, hangi Squad’ın daha iyi olduğuna karar vermenin en iyi yolu. Bu mod, Rush modunun daha küçüğü gibi gözükebilir, ama tam olarak öyle değil. Bu modda araçlar bulunmadığı için sadece piyade savaşı yapılıyor ve çok çetin savaşlar meydana geliyor. Her haritada 2 Base bulunuyor ve her Base’de 1 M-COM bulunuyor. Hal böyle olunca 1 M-COM almak bile Defender takımının azmini kırmaya yetebilir.
Squad Rush’da başarılı olmak için Squad arkadaşlarınız ile uyum ve organize içinde olmanız şart. Mermiye ihtiyacı olduklarında mermi sağlamalı, yaralandıklarında yaralarına merhem olmalısınız ve vurulan olduğu zaman da onu arkada bırakmamalısınız! Unutmayın, Squad Rush’da başarılı olmanın tek yolu, arkadaşlarınız ile koordineli bir şekilde oynamaktır.
Bad Company 2’den aşina olduğumuz bu mod, Deathmatch modunun daha takım odaklı halini oluşturuyor. Haritanın ortasında yer alan bir zırhlı savaş aracını kullanarak düşmanlarınıza soğuk terler döktürebilirsiniz, fakat iyi bir Engineer desteği olmadan çok yaşayabileceğinizi düşünmeyin. Takım oyununu iyi yapabilir ve düşman Squad’larını seri şekilde yok edebilirseniz, eli rahat kazanabilirsiniz. Takım halinde oynarken, saklanmak veya kamp kurmak size bir şey kazandırmayacaktır. Battlefield 3’de bunu yapmak çok zor, lakin haritaların coğrafik yapısı ve yeni spot sistemi çok iyi hazırlanmış .Saklandığınız yerde düşman takım sizi fark ederse, kurtulmanız inanın çok zor. Özellikle düşman ateşinin neden olacağı Suppresing Fire ile hareket alanınız oldukça daralacaktır. Bu yüzden takımınızla koordineli ve hızlı bir şekilde rakiplerinize üstünlük sağlamalısınız. Pasif hareketler, takımınızın ve sizin kaybetmenize neden olacaktır.
Co-op:
Seride ilk defa Co-op modunu Battlefield 3’te görüyoruz. İlk olmanın verdiği dezavantajla, Co-Op biraz yavan kalmış. Co-Op’un işleyiş sistemi ise şöyle; toplamda 6 harita bulunuyor. Her harita birbirinden farklı, fakat çoğu DA senaryo modunda bulunan mekanlar. Senaryo modundaki görevlerin benzerlerini 2 kişi oynuyoruz, fakat işin içerisine biraz daha fazla taktiksellik giriyor. Örneğin bir bölümde gizlice gitmeniz gerekiyor. Karşınıza çıkan düşmanları partneriniz ile beraber aynı anda ve tek atışta indirmeniz gerek. Başka bir bölümde ise siz pilot oluyorsunuz, arkadaşınız da helikopterin topçusu oluyor ve aşağıdaki özel harekat birliklerini savunuyorsunuz. Ayrıca bu bölümleri tamamlama sürenize, ne kadar adam vurduğunuza bağlı olarak bir puan alıyorsunuz ve Battlelog’da bir skor listesi oluşuyor. Bu skor listesinde sizin puanınız ile arkadaşlarınızın puanları karşılaştırılıyor ve bir sıralama yapılıyor. Hatta çok zorlarsanız dünya sıralamasına bile girebilirsiniz. Fakat tüm bunlar Co-Op’a çok bir tat katmıyor ve çok çizgisel ilerliyor.
Unutmadan belirtelim; oyundaki bazı silahları açmak için illaki Co-Op modunu oynamanız gerekiyor ve belirtilen puanı elde etmeniz şart. Bu silahlar oyunun dengesini bozan silahlar değil. Yani açmasanız da olur. Co-op ile açılan silahların tamamı ise şöyle: MP412 Rex, KH2002, G3, SG553, M39EMR, MP7 ve Berette 93R.