Oyun İncelemeleri

Beach Life: Spring Break

Kendimi bildim bileli tycoon tarzı oyunları nedense beceremem. Fakat kendim oynayamadığımdan mıdır bilinmez oynayan arkadaşlarımı izlemekten büyük haz duyarım. Şimdiye kadar çıkmış bu tarz oyunlardan sadece birkaçını düzgün şekilde oynayabildim. Tycoon tarzı oyunların tadını almıştım ama her oyunu hala beceremiyordum. Beach Life isimli oyunu duyunca aklıma direk tycoon türü geldi. İlk defa bu tarz bir oyun gördüm doğrusu. Amacınız size verilen alanda olabildiğince kaliteli bir tatil mekanı kurup parayı kırmak. Oynanışı, grafikleri ve konusundan olsa gerek rahatlıkla oynadığım ve inanılmaz zevk aldığım belki de ilk tycoon oyunu.

Buradan buyurun lütfen…

Açılış ekranındaki çıtırların şokunu üzerinizden attıktan sonra karşınızdaki 2 seçeneği fark edeceksiniz. Sandbox seçeneği ile istediğiniz yerde kendi kafanıza göre oynayabilirsiniz. Size boş bir mekan veriliyor ve gerisi komple size ait. Start seçeneğinde ise seçtiğiniz yerlerde verilen görevleri yapmanız gerekiyor. Genelde çoğu bina kurulmuş olarak geliyor karşınıza. Start bölümünde ilerleyip yeni yerler açtığınızda otomatikman yerler sandbox seçeneğine dahil oluyor. Görevler ise basitten zora doğru ilerliyor. İlk başlarda belli bir para yada 3-4 tane bina kurmanız gerekirken ilerlerde çok daha zor görevler ile karşılaşıyorsunuz. Oyunda tam 12 Bölüm adet bölüm var. 

Güneş yağını aldın mı?

Oyunu çekici kılan diğer bir özellik ise bir yazlık mekanda olması gereken her şeyin oyuna dahil edilmesi. Yapabileceğimiz 50 değişik bina var. Gece kulüpleri, barlar, kumarhaneler, alış-Veriş dükkanları, diskolar, su kaydırakları, havuz hatta denize girmeden önce kullandığımız duşlar bile. Aklınıza gelebilecek bütün tatil öğeleri oyunda var. Sadece binalar değil bir tatil köyünde olması gereken bütün çalışanlar da var. Can kurtaranlar, güvenlik görevlileri, inşaat ustaları, temizlikçiler, Dj’ler. Binalar etkileşimli. Elektrik yetmeyince ışıkları yanmıyor yada bozulduğu zaman tamir etmek gerekiyor. Müşteri memnuniyeti için her şey size bağlı. 

Abi cillop gibi mekan niye kimse gelmiyor?

Dediğim gibi müşteri memnuniyeti tamamen size bağlı, durum böyle olunca aslında size düşündüğünüzden çok şey düşüyor. İlk önce ekranın alt kısmında devamlı geçen yazıları takip edip müşterilerin isteklerini yerine getirmelisiniz. Bu istekleri yerine getirdikçe köyünüz yıldız kazanıyor. 5 yıldızlı bir tatil köyü yapmak aslında pek zor değil. Zor olan kısım 5 yıldızı sabit koruyabilmek. Müşterilerin yanında yanınızda çalışan işçilerinize de dikkat etmelisiniz. Eğer istedikleri paraları vermezseniz işi bırakabiliyorlar. Yada mutsuz bir şekilde işleri çok ağırdan alarak yapıyorlar. İşçilerin hangi saatler arasında çalışacağını sizler belirliyorsunuz. Mesela geceleri çevre inanılmaz şekilde kirleniyor. Ortamın kirli olmasıda tabiki müşteri memnuniyetini ve doğal olarak mekanın kalitesini düşürüyor. Önlem olarak temizlikçilerden bir kısmını gece saatlerine atayarak bunu çözebilirsiniz. Aynı durumlar bozulan aletler yada etrafın güvenliği içinde söz konusu. 

Abi biraz taktik versene…

Oyunla ilgili birkaç ip ucu vermek istiyorum. Öncelikle ilk başlarda çoğu müşteri oteli terk edecektir. Buna pek aldırmayın. Sistemi oturtana kadar kayıplar olacaktır. Özellikle yemek ve eğlence mekanlarını bol tutun. Geceleri insanların takılabileceği mutlaka bir yerler olsun. Çalışanları tek tek saatlere bölerek ayarlayın. Hiçbir saatte ortam boş kalmasın. Ne zaman neyin bozulacağı hiç belli olmuyor. Temizlikçilerin bir kısmını gece 3’den sonra çalıştırın. Böylece bütün gece kirlenen yerleri rahatlıkla sabaha tertemiz yapacaklar. İlk başlarda fiyatlandırmalar ile pek oynamayın. Oteliniz 5. yıldızı aldıktan sonra fiyatları biraz aşağıya çekin ve ekstra kalacak yerler kurun. Her bina için belli bir saatte kontrol yapılıyor. Bu saatleri biraz geriye çekerek her yerin temiz ve düzenli olmasını sağlayın. Ortamın daha güzel gözükmesi için ağaçlar, çiçekler yerleştirin. 

Abi kesin yırttık bu sefer!

Grafikler ve sesler bu tür oyunlara uyacak şekilde ne eksik ne fazla. Ekrana zoom yapabilir yada daha geriden bakabilirsiniz. 2d olmasına rağmen göze çok güzel gözüküyor. Tycoon oyunlarının çok sevilmesinin bir nedeni de aslında güçlü makineler istememeleri. Beach Life’da aynı şekilde düşük bir makinede rahatlıkla çalışabiliyor. Müşteriler için birçok değişik model yapılmış. Her birinin ayrı zevkleri var. Bazısı fast food tarzı yemezken bazıları da fast food dükkanlarının önünde kuyruklar oluşturabiliyor. Kuyruk demişken çoğu zaman müşteriler kuyrukta beklemek istemiyoruz diyorlar. Doğal olarak sizde aynı binadan bir tane daha yapıyorsunuz. Ama bu seferde yeni yaptığınız binanın önünde kuyruk oluşturuyorlar. Eskisine uğramıyorlar bile. Çoğu özelliği gayet güzel yapan firmanın buna dikkat etmesini beklerdim. Binaların hemen yapılamaması ve yıkılamaması da çok mantıklı ve ayrı bir zevk veriyor. Ses olarak oyunda pek bir şey yok. Zaten genelde müzik çalıyor. Müzikler tamamen mp3 formatında. Eğer isterseniz Soundtrack klasörünü kafanıza göre düzenleyebilirsiniz. 

Son Sözler :

Beach Life benim oynamaktan çok zevk aldığım ve sıkılmadığım ilk tycoon oyunu diyebilirim. Hem görevleri yapmak hem de kendimce bir tatil köyü kurmak çok zevkli. Yüksek bir makine istememesi oyuna çok büyük bir artı kazandırıyor. Eğer tycoon oyunlarına meraklıysanız kesin edinin yok ben pek beceremem diyorsanız Beach Life sizin için çok güzel bir başlangıç olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu