Bejeweled 3
Bejeweled oyunlarını eminim hepiniz bilirsiniz. Hatta oyunlarla pek içli dışlı olmayan kesim bile en az bir kez oynamıştır. İlk olarak 2001 yılında PopCap Games tarafından üretilip dağıtılan Bejeweled, bugüne kadar 25 milyon kopya oyun sattı, 150 milyon kere indirildi. Üç veya daha fazla mücevheri yan yana getirip kombinasyon kurmaya dayalı basit oyun bir yapısına sahip olan yapımın bu kadar başarılı olması da enteresan. Geçtiğimiz günlerde ise ilerleyen satırlarda tanıtımına geçeceğim Bejeweled 3 satışa sunuldu. Yeni nesil oyunlardan birazcık başınızı kaldırıp, en azından yazıyı okumanızı öneririm. Bunu hak ediyor çünkü.
Değişen pek bir şey yok!
Sadece PC ve MAC için çıkan Bejeweled 3 tıpkı halefleri gibi bir oynanışa sahip. Yani klasik olarak mücevherleri (taşları) eşleştir, patlar, puan topla vesaire. Tabii klasik modların yanında eğlenceli ve çeşitli ayrı modlar da bulunuyor. Öncelikle en başından uyarımızı yapalım; Bejeweled 3 kırmızı yakutlar ve mavi elmasları eşleştirerek hayatınızdan saatleri vereceğiniz, bağımlılık yapan bir oyun. Oynarken saçma diyebilirsiniz, oyuna kızabilirsiniz, ama yine de başından kalkamayacaksınız. Bulmacalar elbette çok zor değil ama akıllı davranmanız gereken anlar da olacak. Kısaca daha önce Bejeweled hadisesine bulaşmamış olanlar için oynanıştan bahsedeyim.
Yazının başında da dediğim gibi, 7 farklı renkteki mücevherleri 3’lü kombinasyonlar şeklinde eşleştirmeye çalışıyoruz. Tabii üçten fazla eşleştirme de yapabiliyoruz ki bu da yararımıza oluyor. Örneğin; “Flame Gem” denilen mücevherler var ve bunlar da 4’lü eşleştirmeler de ortaya çıkıyor. Kullanıldıkları zaman infilak ediyorlar. Ayrıca “Star Gem”ler de bulunuyor, onlar da kullanıldığı zaman belirli bir renkteki tüm mücevherleri yok ediyor. Bunlar dışında, toplamda 8 farklı taş çeşidi bulunuyor ve oyundaki mod’lara göre dağıtılmış durumdalar. Oynanış yani oldukça basit, ustalaşması ise zaman istiyor ki eminim bir kere girince oyuna bol bol zaman harcayacaksınız. Buyrun bir de oyunun mod’larına tek tek göz atalım:
Classic: Adından da anlaşılacağı gibi klasik Bejeweled modu. Amaç sadece mücevherleri eşleştirip yükselebildiğiniz seviyeye kadar yükselebilmek. Aşağıda bir “bar” bulunuyor ve dolduğunda yeni seviyeye geçiyor oyun. Tabii belirli bir seviyeden sonra dikkatli oynamazsanız da eşleştirecek taş kalmayabiliyor ve oyun bitiyor. Tıpkı diğer modlarda olduğu gibi, klasik mod’da da oyunu kapattığınız zaman kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Ayrıca burada beşinci seviyeye ulaştıktan sonra Poker modu açılıyor. Evet kulağa ilginç geliyor eminim, bu modda taşlar yardımıyla Poker elleri oluşturmaya çalışıyoruz. Oldukça eğlenceli diyebilirim.
Zen: Bejeweled 3’ün en ilginç, en eğlenceli modlarından biri bu. Bejeweled 2’nin Endless mod’uyla benzerlik gösteriyor aslında. Bu bölümde oyun bitmiyor, amaç ise oyuncuyu rahatlatmak. Gerçekten huzur verici, rahatlatıcı sesler, ambiyansı, sürekli bir nefes alma sesi. Yapımcı PopCap Games bu mod için bilim adamlarından “biofeedback” denilen yöntemle ilgili yardım almışlar ve onu kullanmışlar Bejeweled 3’de. Tüm bu sesleri istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. Ayrıca tüm pozitif etkiyi hissetmeniz için de kulaklık kullanmanız öneriliyor, mutlaka beğeneceksiniz bu ilginç bölümü de. Oyun dünyasında eşine ender rastlanır bir iş çünkü. Yine Zen mod’unda beşinci seviyeye ulaşınca da “Butterflies” adlı farklı bir bölüm de açılıyor. Renklerine göre her turda gelen kelebekleri eşleştirmeniz gerekiyor ve yukarıda onları yemek için bir örümcek bekliyor. Yapmanız gereken kelebekleri yukarıya ulaşmadan kurtarıp, salmak.
Lighting: Bilinen klasik bir “Time Trial” bölümü bu da. Oyun bize 60 saniye veriyor ve biz de o süre içinde yapabildiğimizi yapıyoruz. Tabii özel taşları eşleştirdiğiniz takdirde ekstradan süre kazanabilirsiniz. Bejeweled Twist’deki Blitz Mod’uyla benzerlik gösteriyor bu da. Yan mod olarak ise Ice Storm adlı bir bölüm bulunuyor. Burada ekranın altından sürekli uzayan buz kütlelerini durdurmamız gerekiyor, en tepeye ulaştıkları takdirde oyun donuyor ve “Game Over” ile yüzleşiyorsunuz.
Quest: Son olarak da içinde 40 adet bulmaca ve 11 mini-oyun barındıran campaign mod’umuz bulunuyor. Oyundaki tüm bölümler harmanlanmış şekilde burada bulunuyor. Quest’i bitirmek yaklaşık 4-5 saatinizi alacaktır. 5 farklı aşamadan oluşuyor ve diğer aşamalara geçmek için en az 4 tane bulmacayı çözmüş olmanız gerekiyor. İlerledikçe gerçekten zorlaşıyor da, yani bayağı bir “cebelleştiğim” bulmacalar oldu benim en azından. Quest’in de yan bölümü, yerin altındaki altınlara ulaşmaya çalıştığımız Diamond Mine mod’u. Quest’de 4 adet mini oyunu bitirdiğiniz takdirde açabilirsiniz.
Ayrıca Bejeweled 3’de “achievements” tarzında, belirli şeyleri gerçekleştirdiğiniz takdirde kazanabileceğiniz 65 farklı rozet de bulunuyor. Tüm bu rozetleri, istatistiklerinizi “Stats” kısmında görebilirsiniz. Böyle bir oyunda gözüme çarpan en büyük eksiklik ise Online skor tablosunun bulunmaması oldu. Sanırım oynayan herkes elde ettiği puanları paylaşmak, diğer oyuncularla kıyaslamak isterdi. Hem bu şekilde eminim hırs yapan oyuncular, oyunun oynanma süresini çoğaltırdı. Yapımcı firmanın düşünmesi gerekirdi açıkçası. Zaten bunun dışında da pek bir eksik çarpmadı gözüme, mod sayısı oldukça doyurucu olmasına rağmen daha da fazla olabilirdi belki. Oyunla ilgili değinmek istediğim bir diğer nokta ise yüksek çözünürlüklü grafikler ve sesler. Oyun yüksek çözünürlüklere izin veriyor ve grafikler bu tarz bir oyuna göre son derece güzel, özenle hazırlanmış. Bölüm geçişleri, menüler, renk seçimleri çok şık tasarlanmış. Seslere ise zaten en az görseller kadar başarılı, müzikler ve özellikle Zen mod’unun getirdikleri çok güzel. Teknik olarak da PopCap Games takdir edilesi bir iş çıkarmış.
Yavaş yavaş Bejeweled 3 hakkında son sözlerime de geleyim. Gerçekten çok dengeli bir oynanışa sahip, sizi içine çeken bir yapım. Aksiyon, gerilim, stres vaad etmiyor. Sıkıntınızı alıyor sadece bu oyun, biraz rahatlamak için gerçekten iyi bir fırsat. Üstelik sigarayı bırakmaya yardımcı olan Zen mod’u dahi bulunuyor gerçi bu sefer de Bejeweled bağımlısı olup çıkıyorsunuz, o da ayrı mesele. Tasarımcısı Jason Kapalka daha önce oyun için çok uğraştıklarını söylemişti, haklı da. Sadece biraz daha online aksiyonlara girseydi daha başarılı olabilirmiş. Her şeye rağmen oynanması gereken bir oyun Bejeweled 3. Baş yapıt değil elbette ama diyorum ya, oyunlar ne içindir? Rahatlamak ve stres atmak için mi?. O zaman doğru yerdesiniz.