BenQ 2700HD LCD Monitör
BenQ, 2010 yılında LCD monitör pazarındaki pazar payını oldukça arttırdı. Her kullanıcı profiline yönelik LCD monitör çözümleri hazırlayan firmanın oyuncular için olan 3D LED monitörünü geçtiğimiz haftalarda incelemiştik.
BenQ M2700 HD modeli tüm multimedya özelliklerini içinde barındıran bir ürün.
Genel Bakış: Kutu İçeriği:
Ekran Boyutu 27.0″W BenQ M2700 Monitör
Görüş Oranı 16:9 Uzaktan Kumanda
Çözünürlük 1920×1080 VGA ve power kabloları
Nokta Aralığı 0.311 Kullanma kılavuzları
Parlaklık 400 cd/m
Kontrast Oranı 1000:1
Dinamik Kontrast 50000:1
Panel Type TN
Görünüm Açısı 170/160
Tepki Süresi 5ms 2ms(GTG)
Renk Sayısı 16.7 Milyon
Renk Gamı 72%
Teknik özelliklere baktığımızda ilk dikkatimizi çeken parlaklık
seviyesinin 400 cd/m olması. Normal LCD monitörlerde bu değer 300, LED
LCD monitörlerde ise genelde 250 cd/m. BENQ M2700HD bu bakımda çok
parlak bir monitör. Ürünü ilk açtığımızda gerçekten gözlerimizi aldı ve
ilk iş olarak parlaklığı kıstık. Ürünün panel tipi ise birçok monitörde
yaygın olarak kullanılan TN panel.
Monitör 27-ich büyüklüğünde.
Her ne kadar ismi monitör olsa da masanıza koyduğunuzda TV gibi duruyor.
İnsanın ilk başta alışması zor oluyor.
Monitörün giriş ve çıkışlarını inceleyelim:
S-Video
/ Line out / Line D-sub / DVI-D / HDMI 1.3×2 / Kulaklık Girişi / SPDIF /
Kompozit / Komponent Ses 1 / Ses 2 ile 4 adet USB girişi mevcut. 2.5Wx4
gücünde dahili hoperlör monitörde bulunmakta.
Giriş ve çıkışlara baktığımızda monitörün multimedya için üretildiği anlaşılıyor. Bu yüzden M2700HD bir adet uzaktan kumanda ile geliyor. Bu uzaktan kumanda ile normalde monitörün ön panelinden yapabileceğiniz tüm ayarları yapabiliyorsunuz. Görüntü ve sesi rahatlıkla ayarlayabiliyorsunuz. Böylece koltuğunzdan kalkmanıza gerek kalmıyor.
Monitöre neredeyse istediğiniz tüm aygıtları bağlayıp kullanabilirsiniz. Dijital cihazlar, televizyonlar gibi analog video cihazları, DVD oynatıcılar gibi dijital video kaynakları, oyun konsolları, izlenebilir olan hemen hemen bütün cihazlar M2700HD’ye bağlanabilir.
BenQ monitörü ofis, oyun ve film kullanımlarında denedik. M200HD, ofis kullanımlarında teknik olarak mükemmeldi. Ekrandaki yazıların netliği oldukça tatminkar olup gözlerimizi yormadı. Parlık 400 seviyesinde olduğu için monitörü yakından kullanırken; mesela ofis ve bilgisayar üzerinden oyun oynama esansında parlaklığı kısmanız göz sağlığınız için faydalı olacaktır.
Peki BenQ niçin parlaklık seviyesini yüksek tuttu? Boyut 27-inch olunca ve zengin bir giriş çıkışa sahip olduğu için özellikle film izleme konusunda mükemmel. Zaten 400 cd/m parlaklık burada devreye giriyor. Monitörün uzağında olunca parlaklığı açmamız gerekebiliyor ve 1920×1080 full hd görüntü ile birlikte görüntü gerçekten mükemmel oluyor. Sadece film izlemek için bile kullanılabilir. Monitör 5ms tepkime süresi ile geliyor.
İzlediğimiz aksiyon filmlerindki hareketli sahnelerde ekranda önemli “ghosting” efektlerine rastlamadık. Sadece bazı sahnelerde 5ms tepkime süresinin azizliğine uğradık. Bu da oldukça normal. Sonuçta önceki yazımızda kullandığımız 2ms olan 120Hz hızındaki 3D LED monitördeki tepkime başarısını beklemiyorduk. Ancak bir ev kullanıcısının ihtiyacını kesinlikle karşılıyor.
BenQ M2700HD’ye Playstation 3 bağlayıp hem oyun oynadık hem de Blu-ray film izledik. Büyük ekranda oyun oynamanın keyfi bir başka ancak bir şartla. Belli bir uzaklıkta olmamız gerekiyor. Örneğin monitörü masaüstü bilgisayara bağlayıp oyun oynadığımızda adeta ekranın içinde kayboluyor gibi olduk. Bu durum belli bir süre sonra gözlerimizi yormaya başladı. Bunun için monitör bizce ofis kullanımı için uygun değil. Yakından çok büyük ekrana bakmak gözleri olumsuz etkiliyor. Ancak film izleme ve oyun deneyimlerimiz oldukça güzeldi.
Film ve oyun deneyimlerimizde “siyah” seviyesi biraz yetersiz kaldı. Normalde TN paneller bu konuda yetersizdir. Ancak her ne kadar TN panel olsa da oyun monitörlerindeki “siyah” başarısını göremedik. Eğer LED aydınlatma kullanılsaydı daha güzel sonuçlar elde edilebilecekti. Renk hassasiyeti arayanlardan değilsiniz büyük bir sorun teşkil etmiyor.
27-inçlik ekran boyutunun bir olumlu tarafı daha var. Eğer işinizde çoklu monitör kullanıyorsanız; çoklu monitör modunda çok çok geniş bir masaüstü kullanımı sağlıyor. Oldukça rahat edeceksiniz.
Monitörün ayarlarından bahsetmek gerekirse uzaktan kumanda ile her ayar yapılabiliyor. Parlaklık, kontrast ve renk ayarlarının yanı sıra monitörler birlikte gelen 6 adet özel ayar modu var. Bu modları ihtiyaçlarımıza göre ayarladığımızda detaya girmemize gerek kalmıyor.
1) Standart Mode: Office ve internet kullanımı için.
2) Movie Mod: DVD,Bluray ve TV
3) Game Mode: Konsol veya bilgisayarda oyun oynarken ayarlanabilir.
4) Photo: Fotorğraf albümlerimize göz atarken.
5) sRGB: sRGB aygıtları taktığımızda ren sorunu yaşamamak için.
6) Eco: Monitör bu kullanımda minimum enerji harcar.
Bununla birlikte BenQ, ürüne entegre gelen hoperlörler için müzik modları eklemiş.Eğer ürünün ses ünitesinden en iyi performansı almak istiyorsak Standard, Movie, Game, Pop, Rock gibi modları kullanabiliriz. Sanki bir ekolayzır gibi. Bu çok güzel bir özellik. Muhtemelen her kullanıcı en iyi ses performansı için kendi ses sistemini monitöre takacaktır.
Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim.Ürünün HDMI portları 1.3 sürüme sahip. Bu konuda BenQ firmasını tebrik ederiz. Böylelikle blu-ray oynatıcı ve Playstation 3 bağladığımızda görüntü ve seslerden tam performans alabiliyoruz. Zira HDMI 1.3 daha fazla renk paletini ve DTS Master Audio HD ve Dolby True HD gibi ses teknolojilerini destekliyor.
Techno-Labs Yorumu:
BenQ M2700HD oyun, film, ofis ve internet gibi yaygın kullanım alanlarında tüm ihtiyaçlarımızı karşıladı. Ayrıca oldukça zengin giriş-çıkışları ve 2 adet HDMI 1.3 sürüm portu sayesinde monitörü bağlamayacağınız cihaz yok. Eğer sadece ofis kullanımı için alacaksınız daha küçük boyut öneririz. Gerçekte 5ms olan tepkime süresi 2ms olsa daha güzel olurdu. Ürünle gelen kumanda aslında güzel çalışıyor ancak bazen kumandanın tuşlarına bastığımızda monitörden tepki alamadık. Tahminen kızıl ötesi alıcıda ufak bir sorun olabilir. Son olarak üründe LED aydınlatma olsaydı renk gösterimi açısından daha başarılı olurdu.
Bunların haricinde aldığınızda pişman olmayacağınız, zengin özellikleri açısından “hepsi bir arada” olan güzel bir monitör. Ürünün fiyatı 1000 TL civarında. Bu fiyata 23-24 inch 3D 120HZ destekli monitör de alınabilir. Ancak bu monitörü benzerlerinden ayıran zengin giriş-çıkışları ve 27-inch’lik boyutu.
Puan: 7/10
Artılar: 27 inch, HDMI 1.3 dahil olmak üzere zengin bağlantı seçenekleri, uzaktan kumanda
Eksiler: LED aydınlatma yok, tepkime süresi 5 ms, fiyatı biraz pahalı
(Ürünün ortalama fiyatı 1000-1100 TL arasında.)