Oyun Haberleri

Bilgisayar oyunlarına yaş sınırlaması geliyor

Kaynak: Zaman Gazetesi



Devlet; şiddet, kumar ve cinsellik içeren bilgisayar oyunlarına savaş açtı. Devlet Bakanı Nimet Çubukçu’nun başkanlığında oluşturulan komisyon, oyunlara bundan sonra yaş sınırlaması getirecek. Her oyun CD’sinin üzerinde içeriği ve yaş sınırı yazacak. İnternet kafelerin denetiminde zararlı oyun kontrolü yapan Emniyet Genel Müdürlüğü, yayınladığı genelgelerle birçok kez oyun konusuna dikkat çekmişti. Ancak birbiri ardına piyasaya sürülen oyunları takip etmekte yetersiz kalan polis, valilik ve kaymakamlıklar tarafından bir kurul oluşturulmasını, oyunların zararlı ve yararlı şeklinde tasnif edilmesini talep etti. Bu kapsamda il ve ilçelerde uzman kişiler bulunarak komisyonlar kuruldu. Fakat bunlar birbirlerinden farklı kararlar verdi. Birinin zararlı dediği oyunu bir başkası yararlı gördü. Yıllardır süren karmaşa çözülemeyince kadın ve aileden sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu devreye girdi.



İnternet kafe işletenler ve bilişim uzmanlarıyla yapılan toplantılar sonrasında çocukları zararlı oyunlardan korumak için bir komisyon kurulması kararlaştırıldı. Komisyonda akademisyenler, oyun ithalatçıları, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, psikologlar ve sosyologlar yer alacak. Komisyon, oyunları tek tek inceleyip içeriğiyle ilgili bilgilendirme çalışması yapıp, bu bilgilerin oyun CD’lerinin üzerinde yer almasını sağlayacak. Hangi oyunların hangi yaş gruplarında oynanabileceği de CD üzerinde belirtilecek. Böylece aileler aldıkları oyunun ne anlama geldiğini bilecek. Uzmanlar, ABD ve Avrupa’da bu uygulamanın yıllardır yapıldığını belirtiyor. Türkiye’de satılan lisanslı oyunlarda da bu işaretler var. Ancak birçok kişi bu işaretlerin ne anlama geldiğini bilmiyor.



Zararlı oyunların tespiti için çalışmalar yapan TieV Başkanı Yusuf Andiç, Avrupa ve Amerika’da olduğu gibi Türkiye’de de oyunların içeriğinin değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor. Büyük çoğunluğu bilgisayar üzerinde oynanan oyunların çocukların yaş seviyesine göre seçilmesinin önemine dikkat çeken Andiç, “Amerika ve Avrupa’da oyunları daha kullanıma sunulmadan değerlendiren kuruluşlar var. Bu kuruluşlar yayımladıkları web sitelerinde oyunun hangi yaş grubuna hitap ettiğini ve içeriğinde şiddet, kan, aksiyon, bilgilendirici, eğitici-öğretici, zeka geliştirici gibi içerdiği öğeleri belirten bilgiler vermekte. Dernek olarak bizim de oyunların kategorisini belirleme ve tavsiye listesi oluşturma çalışmalarımız oldu. Hatta rapor hazırlayıp yetkililerle paylaştık. Oyunlarla ilgili bir kurul oluşturulması, her il ve ilçede ayrı kurul oluşturmak yerine tek liste hazırlanması talebimiz vardı. Komisyonun kurulacak olması sevindirici bir gelişme.” değerlendirmesinde bulundu.



Bilişim teknolojilerinde çok sık gelişme yaşandığı için takip ve adaptasyonun zor olduğuna dikkat çeken Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürü Doç. Dr. Ayşen Gürcan, bilgilendirme ve bilinçlendirmeye yönelik çalışacak komisyonun faydalı olacağına inanıyor. Gürcan, şöyle devam ediyor: “Hedefimiz oyunları yasaklamak değil. Yapacağımız çalışma tavsiye niteliğinde olacak. Velileri bilinçlendirerek otokontrol oluşmasına katkıda bulunacağız. Kurul için girişim başlattık; ama henüz alınan bir karar yok. Şu an neler yapılabileceği üzerine çalışma yapıyor ve eylem planı hazırlıyoruz.”



Bazı ülkelerde ‘şiddet oyunları’ yasak



Bilgisayar oyunlarındaki şiddet bazı ülkeler tarafından yasaklanmış durumda. Singapur Mortal Kombat, Güney Kore Ghost Recon 2, Yeni Zellanda Postal 2, Almanya Fry Cry, Japonya Grand Theft Auto oyunlarını yasakladı. ABD’de oyunların hangi yaş grubuna hitap ettiğini tespit etmek üzere www.esrb.org adresinden yayın yapan ESRB (Entertainment Software Rating Board), Avrupa’da ise www.pegi.org adresinden yayın yapan PEGI (Pan European Games Information) adıyla kurulan organizasyonlar var. Bu organizasyonlar oyunların hangi yaş grupları için uygun olduğunu araştırıyor. Organizasyonların amacı, çocukları şiddetten korumak, bu tür yayınlara sadece yetişkinlerin için ulaşmasını sağlamak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu