Bu içeriğimizde, “Bilgisayar virüsü nedir?” ve “Virüslerin gelişimi” üzerine sizleri bilgilendirmeye çalışıp, bilgisayar virüslerinden korunmanıza yardımcı olacak yöntemler sunacağız.
İnsanlık tarihinin son 2000 yılına baktığımızda birçok konuda geliştiğimizi görebiliriz. Bu gelişmelerden en önemlisi ve günümüzde hala devam eden teknoloji devrimidir. 1950 yıllarının başlarında yaptığımız hesaplamaları kolaylaştırması ve daha fazla bilgiyi kısa sürede depolaması için oluşturulan bilgisayarlar, bugünlerde sanki hep hayatımızın içindeymiş gibi hissettiriyor. Tabi ki bu serüvenin içinde de insanın ve doğanın mucidi olan virüsler karşımıza çıkıyor. Şimdi sizlere bilgisayar virüslerinden ve bu virüslere karşı yapılan mücadeleden bahsetmek istiyoruz. Ama ilk olarak “Bilgisayar virüsü nedir?” sorusuna cevap verelim.
Bilgisayar virüsü nedir?
Virüs dediğimiz şey, insan bedeninden yola çıkarak açıklamak gerekirse, istem dışı bir şekilde bedenimize girer ve bedenimizdeki hücrelerin işleyişini bozar. Bu durumun aynısı elektronik bir sistem olarak düşündüğümüz bilgisayarlar içinde geçerlidir. Bilgisayar virüsleri aslında birer programdır fakat bu programlar, bilgisayarınızın içine girdiği anda işletim sistemine zarar vererek çeşitli faaliyetlerde bulunur. Eğer bu durum önlenmezse bilgisayarınızın işletim sistemi çöker ve çalışamaz hale gelir. Tıpkı hastalanan organik bir canlı gibi.
İlk üretilen virüs programı Pakistanlı iki kardeşin yazdıkları bir bilgisayar programının korsan kopyalarının oluşturulmaması amacıyla yazılmış olsa da daha sonra işin rengi değişmeye başladı. Bu iki kardeş sattıkları bilgisayar programının devamlı olarak çalınmasından ve izinsiz bir şekilde kopyalanmasından oldukça rahatsız oldular. Bunun sonucunda yazdıkları programa bir virüs programı yerleştirdiler. Böylece ilk bilgisayar virüsü tasarlanıp, hayata geçirilmiş oldu.
O zamanlar kullanılan bilgisayarlar, şu anda kullandığımız bilgisayarlara oranla oldukça basit bir yazılım sistemine sahiplerdi. Buna nazaran bu bilgisayarlar için oluşturulan virüslerde oldukça basitti. Fakat şu anda karmaşıklaşan bilgisayar teknolojisi ile birlikte bilgisayarımıza giren virüslerde karmaşık yapılara sahip oluyorlar. Bir taraf kendini geliştirirken diğer tarafta kendini geliştirmek zorunda kalıyor. Eğer virüslerin adım adım nasıl geliştiğini detaylı olarak öğrenmek isterseniz virüslerin tarihi isimli bu yazıyı inceleyebilirsiniz.
Böyle bir durumda kullanıcıların bilgisayarlarını korumak ve bilgisayara gelebilecek herhangi bir kötü amaçlı yazılımı ortadan kaldırmak için antivirüs programları oluşturuluyor. “Bilgisayar virüsü nedir?” sorusunun cevabını aldığınıza göre, şimdi de bulaşma yollarına bakalım.
Bilgisayar virüsleri nasıl bulaşır?
İlk zamanlar bilgisayar virüsleri disketler aracılığıyla bulaşıyordu. Şimdilerde ise internet teknolojisinin gelişmesiyle ağ üzerinden birçok bilgisayara virüs bulaşabiliyor. Bilgisayar virüsleri birçok yoldan bilgisayarınıza girebilir. Bunlardan bazıları, internette güvenli olmayan sitelerde yaptığınız gezintiler, indirdiğiniz bir programın içine yerleşmiş bir virüs programı, e-posta yoluyla gelen mesajların içerisinde bulunan kötü amaçlı yazılımlardır. Bazı durumlarda ise yerel internet ağı üzerinden bile bilgisayarınıza virüs bulaşabilir. Bu gibi durumlar için sayısız ücretsiz program vardır bu antivirüs yazılımları hakkında daha fazla bilgiyi buradan edinebilirsiniz. Bilgisayar virüslerinin en temel özelliği ise, bilgisayarınıza bulaştıktan sonra harddiskiniz içine yerleşerek bilgisayarınızı ele geçirmesidir. İndirdiğiniz bir programın içine yerleştirilmiş bir virüs programı çalıştırıldığı anda tıpkı organik bir virüs gibi bilgisayarınızın işletim sisteminde yayılmaya başlar ve en sonunda bilgisayarınızı ele geçirir. Bilgisayar virüsleri, kendilerini bilgisayarın içerisinde bulunan veri dosyalarına ekler ve harddiski kullanarak kendisini çoğaltmaya başlar. Çoğalmaya başlayan virüs bilgisayarınız içindeki diğer programlara saldırır ve onları ele geçirmeye başlar.
Bir bilgisayar virüsü tamamen yazılma amacına bağlı olarak hareket eder. Bazıları faydalı gibi görünür fakat bilgisayarınızdaki tüm dosyaları silebilir. Böyle virüslere ‘’trojan horses’’ adı verilir. Diğer bir yandan ağ üzerinden bulaşan virüsler vardır. Bu tarz virüsler girdiğiniz internet sitesinin yazılmış bir satırlık kodunda gizli bir şekilde durabilir. Siz internet sitesine girdiğiniz anda izin ve onay almadan bilgisayarınıza sızabilirler.
Virüslerin verdiği zararlar
Bilgisayar virüslerinin en tehlikeli yanı ise, yukarıda belirttiğimiz şekilde bilgisayarınıza giren virüslerin kimlik hırsızlığı, bilgi çalma gibi özelliklerinin bulunmasıdır. Bu tarz yazılımlar yüzünden birçok bilgisayar kullanıcısı zor duruma düşmüştür. Bir bilgisayar virüsünün yayılması için tıpkı doğada olduğu gibi yerleştiği bünyenin zayıf ve korunmasız olması gerekmektedir.
Eğer bilgisayarınızda kötü amaçlı virüs yazılımını tanımıyorsa ve buna karşı bir bağışıklık geliştirmediyse, virüs bilgisayara kolaylıkla yayılabilir. Çoğunlukla bunlar güçlü parola oluşturarak çözülebilecek problemlerdir, konu hakkında detaylı bilgiyi 3 Kelimelik Şifreler Oluşturmak isimli yazıda bulabilirsiniz.
Bilgisayarlar kadar eski olan virüs yazılımlarından korunmak için antivirüs programları geliştirilmiştir. Bu programlar bilgisayarlara daha önce bulaşmış olan virüsleri tanıyarak bilgisayarınıza gelebilecek herhangi kötü amaçlı yazılımlardan koruma amacıyla tasarlanmıştır. Bundan dolayı her antivirüs programı devamlı olarak güncellenir ve gelebilecek herhangi bir tehdit anında sizi uyarır ve bilgisayarınızı temizlemeniz için size yardımcı olur.
Antivirüs programlarının evrimi
Antivirüs programlarının her biri kendi çalışma prensibine sahiptir. İlk antivirüs programı, virüsü tanıyan ve bilgisayara bulaştığı anda onu karantinaya alıp yok eden bir sisteme sahiptir. Fakat bunun için ilk önce virüsün ortaya çıkması gerekiyor. Bu yüzden antivirüs programları devamlı olarak güncelleniyordu. Bu tarz antivirüs programlarına imza tabanlı denir. İmza tabanlı denmesinin nedeni ise virüsün, antivirüs programı tarafından tanımlanmış olmasıdır. Daha sonra teknolojinin gelişmesiyle birlikte çeşitli şekillerde virüsü tanımlayan antivirüs programları geliştirildi. Bunlardan bazılarını sizlerle paylaşacağız.
Sezgisel tabanlı antivirüs programları adıyla oluşturulan programlar, bilgisayarınızdaki programların kaynak kodlarını devamlı olarak takip ederek, herhangi bir durum değişikliğinde size haber veren programlardır. Aynı şekilde davranış algılama yöntemi ile bilgisayar virüsünü algılayan antivirüs programları bulunur. Bilgisayarınızda çalıştırdığınız bir programın içinde bulunan virüs programı başka bir siteye kişisel verilerinizi ulaştırmaya çalışıyor ise, antivirüs programı sizi bu konuda uyarır.
Nasıl korunursunuz?
Günümüz dünyasında en tehlikeli virüs bulaşma yöntemi ise çevrimiçi yani ağ üzerinden bulaşan virüs programlarıdır. Bunlardan korunmak için Bilgisayar virüsleri ve bunlardan korunma yolları isimli bu yazıyı inceleyebilirsiniz. Bu programlar içinde bulut tabanlı antivirüs programları oluşturulmuştur. Bulut tabanlı antivirüs programları çevrimiçi bir sunucuya bağlıdır ve bilgisayarınızın içerisinde olan bütün giriş ve çıkışları denetler. Şüpheli bir davranış sezdiğinde ise size haber verir.
Bulut tabanlı antivirüs programlarının çalışabilmesi için devamlı olarak internet bağlantınızın olması gerekmektedir. Son olarak tüm bunlardan sonra bilgisayarınızdaki sorun hala çözülmemiş ise tam sistem taraması yaparak,şüpheli davranış sergileyen programlar ortaya çıkartılır. Daha sonra antivirüs programı size bu programlar ile ne yapması gerektiğini sorar.
Bilgisayar virüslerinin birçok amacı vardır. Her virüs kendi amacı doğrultusunda hareket eder. Bu sebeple kullanacağınız antivirüs programınızı iyi seçmelisiniz. Bir antivirüs programı seçerken programın güncel olmasına dikkat etmelisiniz. Günümüz dünyasında saniyeler içinde birçok şey değişiyor. Artık hayat eskisi gibi yavaş değil,herşey oldukça hızla hareket ediyor ve bir tuşla tüm gelecek değiştirilebiliniyor. Terör artık dışarıda değil, bilgisayar ve internet ortamında devam ediyor. Bu nedenle kendisini ve bilgilerini savunmak isteyen birçok sektör ve kişiler antivirüs programı kullanıyor.
Sonuç: Bilgisayar virüsü nedir?
Bu yazımızda sizlere “Bilgisayar Virüsü nedir?” sorusuna cevap verip, bunlara karşı koruma sağlayan antivirüs programlarından bahsettik. Son olarak sözlerimizi toparlayacak olursak, bilgisayarlarınızı korumak ve bilgilerinizin etrafa savrulmaması için oldukça dikkatli olmalısınız. Daha öncede belirttiğimiz gibi birçok virüs farklı çalışma prensiplerine sahiptir ve bu virüsleri devamlı olarak tanımlayan ve çözümleyen antivirüs programları bulunmaktadır. Bilgisayarınızın derdini anlayarak size ve artık vazgeçilmez olan bilgisayarlarımıza bir doktor görevi gören antivirüs programını mutlaka bilgisayarınızda bulundurmalısınız.