Makale

Bilgisayarda hangi dijital oyun platformunu tercih ediyorsunuz?

Her gün kendisini geliştirmeye devam eden teknoloji ile hayatımız birçok alanda kolaylaşmaya devam ediyor. Teknolojinin gelişmesi ile beraber insanlarda daha fazla üşengeçlik belirtileri baş göstermeye devam ediyor. Ama nasıl üşengeçlik olmasın ki?!

Önceki zamanlara baktığımız zaman, herhangi bir ihtiyacımızı satın almak için meburen dışarıya çıkmak zorunda kalıyorduk. Daha sonra ise telefonlar ile siparişler popüler olmaya başladı ve bunun hemen ardından ise internet bankacılığının da gelişmesi ile birlikte son dönemlerin gözdesi olan sanal alışveriş dalgası büyük bir hızla yayılmaya devam ediyor. Rahat bir alışveriş imkanının yanında; daha çok çeşit ve daha uygun fiyatlardan dolayı da tercih edilen bu platform, biz oyuncular tarafından da şüphesiz ki en çok tercih edilen bir sistem olarak karşımıza çıkıyor.

Kimimiz bu sanal alışveriş platformunda fiziksel alışveriş yapar iken; kimimiz ise dijital satış mağazalarını tercih ediyoruz. Özellikle yazılım alışverişlerinde kullandığımız sanal alışveriş kitlesi gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. Peki, sizler dijital bir oyun aldığınız zaman; hangi platformu tercih ediyorsunuz?

Günümüze baktığımız zaman sayısız olarak dijital oyun platformları bizleri karşılıyor. Fakat, bunlar içerisinde hem uygulama olarak bizlere sunulan hem de popüler olan platformları belirtecek olursak; Battle.net, Origin, Steam ve Uplay’i gösterebiliriz. Bu yazımızda sizlere bu platformların artı ve eksi yönlerini belirtirken; aslında hepsinin de farklı tatlar sunduğunu hatırlatmak istiyoruz. Herhangi bir platformun birinci (!) olarak seçilmediği yazının detaylarına yavaş yavaş girelim. Platformların da alfabetik sıralama ile olduğunu belirtelim.

Battle.net / Blizzard Entertainment

Oyun sektöründe saygın firmalardan birisi de şüphesiz ki Blizzard Entertainment olarak karşımıza çıkıyor. Bu saygınlığın nedenleri arasında da, firmanın elinde bulundurduğu markalara ciddi anlamda önem göstermesini belirtelim. Diablo, Heathstone, Heroes of the Storm, Overwatch, StarCraft ve World of Warcraft evreni bizleri kendisine bağlayan en önemli unsur olarak söyleyebiliriz.

Aslında Blizzard Entertainment, 1998 yılın başında dijital ürün anahtarı satışlarına Battle.net üzerinden başlamış idi. Geçtiğimiz iki yıldan itibaren ise Battle.net’i bir uygulamaya çeviren firma, sade bir görünüş ile bizleri karşıladı. Peki bu platformun artı veya eksileri neler?

Artılar:

– Yalnızca Blizzard Entertainment firmasının geliştirdiği oyunların bulunması

– Sade bir tasarım ile herşeyin tek bir yerde toplanması

– Muhteşem derecedeki teknik servis desteği

Eksiler:

– Arkadaşlar ile iletişim seçeneklerinin sınırlı olması

– Profil düzenlemesinin rakiplerine göre eksik olması

– Beta seçimleri konusunda dengesizlik

Origin / Electronic Arts


Electronic Arts, geçtiğimiz yıllar içerisinde kötü bir imajı kendisine yüklemişti. Özellikle Battlefield 4 yapıtı faciası sonrasında ve ek paket politikası ile kendisine zarar veren firma, 2015 yılında kendisini düzeltmeye başladı ve devam ediyor. Problemli birçok oyunu piyasaya süren firma, rakiplerinden farklı olarak bu yapıtları kısa sürede piyasaya tekrar kazandırmayı başarmıştı.
2011 yılında geldiğimiz zaman Electronic Arts, Origin isimli dijital oyun satış platformunu bizlere sundu. Karşısında Steam gibi dünya geneline yayılan bir platformun olması, Origin platformunun daha çok çalışmasını gerektirdi. 2013 yılına kadar pek etki gösteremeyen platform, bu yıldan sonra gösterdiği sistemler ile kendisini sevdirmişti.

Battlefield, FIFA, Sims ve Need for Speed gibi markaları barındıran platform, daha sonraki zamanlarda ise üçüncü parti oyunlarını kendi bünyesine katmaya başladı. Xbox One ile birlikte gelen EA Access sisteminin, Origin Access ismi ile bizlere sunulması; rakiplerinin önüne geçmesini sağladı. Aylık ya da yıllık bir ücret ile üye olabildiğimiz sistem ile birçok popüler oyunu ücretsiz oynama şansına sahip olurken; yeni oyunları da bir hafta önceden oynama imkanını bizlere sunuyor. Bir nevi taksit ile birçok oyuna sahip olabildiğimiz Origin platformunun artı veya eksileri neler?

Artılar:

– Gereksiz oyunlardan arınmış olması
– Sade bir kütüphane tasarımı
– Daima sohbet tarzında sohbet edebileceğiniz teknik servisi
– Geri iade, On the House, Game Time gibi servislerin bulunması
– Ve tabiki karlı bir sistem olan Origin Access!

Eksiler:

– Sosyal aktivilerin eksikliği (Arkadaşlar arası paylaşımlar, oyun incelemeleri vb. sistemler)
– Euro kuru ile alışveriş yapılması (Dolar kuruna dönüştürmeyi biliyoruz değil mi?)


Steam  / Valve Corporation

3 rakamına alerjisi bulunan firma olarak tanınan Valve Corporation, Counter-Strike isimli yapıtın popüler olması ile birlikte 2003 yılında dijital satış platformu olan ve cüzdanlarımızı sömürmeye devam eden Steam kurulmuş oldu. Half – Life,  Counter-Strike, Portal gibi elinde bulundurduğu markaların ön plana çıktığını hatırlatmakta fayda var.

Kendi kullanıcı rekorunu kırmayı daima başaran Steam, hepimizin kullandığı en popüler platform olarak karşımıza çıkıyor. 13 yılı deviren Steam, hepimizin gönlünde taht kuruyordu ta ki geçtiğimiz seneye kadar… Bağımsız ekiplere verdiği destek ile bizleri mutlu eden platform, bunun yanında bir o kadar saçma projelerden çıkan ve oyun diyemeceğimiz yazılımları da mağazada yer açması bir hayli sinir bozucu bir durum olarak karşılanmaya devam ediliyor.

Bunun yanında ise, birçok kalitesiz ücretsiz yapıtların da olması, Steam mağazasından bizleri bir hayli soğutmayı başardı. Peki bu platformun artı veya eksileri neler?

Artılar:

– Gelişmiş sosyal aktiviler
– Özelleştirilebilir profil sayfası
– Muhteşem indirimler
– Geri iade sisteminin getirilmesi
– Türk Lirası ile alışveriş seçeneği ile birlikte birçok alışveriş ödeme seçeneği

Eksiler:

– Mağazanın adeta bir çöplüğe dönüşmesi
– Teknik servisin sadece adının olması ki hiçbir sorunun çözüldüğü net olarak hatırlamıyoruz


Uplay / Ubisoft

Ubisoft, her nedendir bilinmez ama paragöz firma olarak kendi çizgisini korumaya devam ediyor. 2012 yılında ise bu platformların arasında “Ben de varım” diyen Ubisoft, Uplay platformu ile kendisine bizlere sundu. Tarafsız olarak bakıldığı zaman, gerçekten çok az sayıda kullanıcı kitlesine sahip olduğunu belirtelim. Kullanıcıların birçoğu da zorunluluktan dolayı girdiği de acımasız bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor.
Ubisoft firmasının birçok kendi markası olsa dahi, Origin ve Steam platformlarında bu yapıtların satışının gerçekleştiğini belirtelim. Bu yüzdendir ki, Uplay platformunun özel oyun satışı olarak çekici bir yanı maalesef bulunmuyor. Bu da kullanıcı sayının az olmasını açıklayan unsurlar arasında yerini alıyor.

Artılar:

– Özelleştirilebilir profil sayfası

Eksiler:

– Kullanmak için pek neden bulunmaması
– Teknik servisinin yetersizliği

Kısacası toparlamak gerekirsek, her platformun kendisine ait bulundurduğu markalar sebebi ile yazının başında da belirttiğimiz gibi herhangi bir ayrım yapmamız mümkün gözükmüyor. Sadece, platformların kendilerinde bulunan artıları ve eksileri gözler önüne serebiliriz. Bizlerin oynadığı tür ve markalara göre bu seçimlerimizi yaptığımız ortaya çıkıyor.

Uplay için ise bunları söylememiz gerçekten zor bir durum ki Steam ya da Origin üzerinden Ubisoft’a dair bir oyun olmadıkça Uplay’e dokunmadığımız kaçınılmaz bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor.

Herkes bu platformların tek bir yerde olmasını istediğini de biliyoruz. Fakat şu da bir gerçektir ki; her firma özgür bir şekilde para kazanmak isteyecektir…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu