Bilimin tıkandığı noktada kediler çözüm oldu!
Kediniz varsa bilirsiniz, kedilerin bıyıkları dengelerini sağlama ve dar alanlardaki manevra kabiliyetlerini ciddi şekilde etkiler. Tabii bu yine de kedinizin sağı solu devirmesini engellemez, zira kedi dediğimiz varlık gözünüzün içine baka baka yeni aldığınız telefonu masadan aşağı yuvarlamaya bayılan bir varlıktır. (Tecrübeyle sabit!) Her neyse, kediler ve bıyıklarından söz ediyor olma sebebim bilimin tıkandığı noktada çözümün yine kedilerde bulunmuş olması!
Muhtemelen araştırma yapmaktan sıkılıp Youtube’dan kedi videosu izlerken aydınlanan Kaliforniya Berkeley Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, robotların etraflarını daha iyi hissedebilmesi için kedi bıyıklarını taklit etme fikrini ortaya attılar.
Elastik telleri karbon nanotüpler ve gümüş nanoparçacıklarıyla kaplayan Ali Javey ve takımı, kedi bıyıklarından esinlenerek yarattıkları bu maddenin bugüne kadar yaptıkları tüm basınç sensörlerinden 10 kat daha hassas bir materyal olduğunun üzerine bastı. Javey’in söylediğine göre bu sahte bıyıklar, aynen kedilerin de kullandığı gibi haritalanması zorlu mekanların planını çıkartmada oldukça işe yarayacakmış. Dahası bu yüksek hassaslıkta materyalin ileride başka nelerde kullanılabileceğini de açıklayan Berkeley ekibi, kalp atışlarınızın ve nabzınızın bile ölçülebileceğini belirtti. Yarın öbür gün kedi-terminatörler tarafından avlanırsak kurtulmak için hiç şansımız kalmamış oluyor böylece…