Bir kağıt üzerinde 450 GB !
Henüz 24 yaşında olan Hindistanlı bir üniversite öğrencisi, büyük boyutlardaki verilerin saklanması için devrim niteliğinde bir metot geliştirdi. “Rainbow” ismini verdiği bu teknikle, 450 GB’ye kadar veriyi bir tek kağıt üzerinde saklamak mümkün olacak. Haber ingilizce yayın yapan Arab News’te yayınlandı.
Hali hazırda Hindistan’ın Kerala şehrindeki “Muslim Educational Society College”e devam eden öğrenci, verdiği bilgilere göre yeni metodunu burada geliştirmiş. Verileri renkli bir kod üzerinden bir kağıda kaydetmek suretiyle kendisine gayet basit ama bir o kadar da devrimci bir ilke edinmiş. İlk sunumda mevcut bulunan muhabirler, gösterilen kağıtta farklı düzen ve renklerde daireler, dikdörtgenler ve üçgenler görüldüğünü söylediler.
Öğrenci, toplamda 45 saniye uzunluğunda bir videoyu kağıt bir sayfadan oynatarak 432 sayfalık bir metnin dört metrekarelik bir alanda nasıl kaydedilebildiğini gösterdi. Sistem, bunu yaparken bilindik bir kağıt ve farklı renklerdeki geometrik şekillerin farklı dizilimlerini kullandı. Kâşif Sainul Abideen kısa veya uzun vadede, keşfi sayesinde pahalı optik kayıt ortamlarının üretimden kaldırabilineceğini hayal edebildiğini söyledi.
Verileri okuyabilmek için ihtiyaç duyulan sadece renkli tarayıcı ve özel bir yazılım. Abideen, tarayıcıların, geçtiğimiz yıllarda kaydettiği ilerlemelerin de geliştirdiği metoda katkıda bulunduğunu ifade ederken, renkli tarayıcıların çözünürlüklerinin artması sayesinde ileriki senelerde daha fazla verinin kaydedilebileceğini ekledi. Arab News’in verdiği haberin devamında öğrencinin gelecekte bir kağıt parçası üzerine 450 GB kaydetmeyi kendine hedef seçtiği de yer alıyordu.
Gelişme tamamlanınca, bu teknoloji “Rainbow Versatile Disc” (RVD) adı altında firme edilecek ve 90 ila 450 GB büyüklüğündeki verileri saklayabilecek. Başka bir kullanım sahası da, öğrencinin azami 5 Gb kaydetmeyi tasarladığı “Rainbow Card” olacak. Bu küçük veri taşıyıcıları, kısa veye uzun vadede dizüstü bilgisaylardaki sürücüler yerine kullanılacak. Böyle bir medyanın imalat masraflarıysa, bir centten bile daha ucuz olacak. Rainbow Teknolojisi sayesinde gelecekte dergiler de plastik ilave olmadan çıkacak ve yazılım vesair şeyler de bir sayfa üzerine basılabilecek. Abideen’e göre diğer bir kullanım sahası da azami 123,6 PB (petabyte) kapasiteyle terkip edilebilecek büyük veri bankaları olacak.
Bu yeni teknoloji şu an deneme safhasında bulunuyor. Arab News’in haberine göre, henüz herhangi bir firma, yeni tekniğin lisansını almak için müracaatta bulunmamış. Buna rağmen, geliştirdiği teknolojinin gelecekte kendini kabul ettireceğine emin olan Abideen şu an, bir notebook’un içine sorunsuzca yerleştirilebilecek kadar küçük olacak yeni bir tarayıcı üzerinde çalışıyor. Bir sonraki adımı ise buna uygun bir yazıcı olacak.
Kaynağa ulaşmak için TIKLAYINIZ.