Makale

Bitcoin nedir? Neden bu kadar pahalı?

Bitcoin nedir? Öncelikle yazıya başlamadan önce Bitcoin ve diğer alt coinlerin ne olduğunu kısaca anlatayım. Bitcoin, herhangi bir ülkesi, merkez bankası veya resmi kurumu olmayan, elektronik bir para birimidir. Diğer alt coin denilen para birimleri de Bitcoin’in algoritmasını kullanıyordur. Bu para birimlerinin herhangi madeni veya kağıt üzerine basımı yoktur. Tamamen sanaldır. 

Bitcoin nedir? Neden bu kadar pahalı?

İnanın bana bunu yeryüzünde net olarak bilen bir kişi bile yok. Sadece üretilen teoriler ve bu teorileri destekleyen bazı gerekçeler var. Bitcoin dediğimiz bu sanal para birimi gerçekten deyim yerindeyse turbo takılmış gibi yükseliyor. (Tek rakibi.. Rakibi falan yok arkadaş) Ben bu yazıyı yazarken diğer sekmede açık olan canlı borsada tam 1 Bitcoin’in değerini 49 bin 100 TL olarak gösteriyor. ‘Yok artık arkadaş! Daha dün 43 bin TL civarında geziyordu’ dediğinizi duyar gibiyim lakin şaşırmanıza şaşırdım. Çünkü bu illet çok değil, tam 30 gün önce 27 bin TL idi. Bu kadar kısa sürede neredeyse kendini ikiye katladı. Aslında bu makaleyi yazmama vesile olmuş olay da bu. Hemen kısaca anlatayım.

Yukarıdaki görselde alınmış Bitcoin görüyorsunuz, değil mi? O görsel aslında benim arkadaşıma ait. Tarih 27 Ekim 2017’yi gösterdiğinde o görselin sahibi arkadaş bir bankaya gidip masraflar vs. hariç 27 bin TL kredi çekti. Ben de dahil birçok kişi o parayı elle tutulur bir işe yatırmak isteriz, değil mi? Lakin arkadaşım o an benim göremediğimi görmüş olacak ki parayı daha eline almadan direkt bir Türk borsa şirketinin hesabına yatırarak hepsiyle Bitcoin aldı.  (O paraya o zaman 1,1 BTC geldi. Şu anda1 BTC bile gelmiyor) Tabii ki olayın ciddiyetini kavrayamayan biz, arkadaşı inanılmaz mizah konusu yaptıysak da maalesef son gülen iyi güldü. Zira tam şu anda o çocuk 22 bin TL net kar’a geçti.

Bu hikayeyi neden mi anlattım? Bitcoin‘in ne denli kazandırdığını ve inanılması güç şekilde nasıl yükseldiğini kısaca anlatmak için. Peki başlıktaki soruya geri dönelim. Bitcoin neden böyle? Yazının başında da belirttiğim gibi hiçbir resmi kuruma veya kişiye bağlı değil. Yani Dolar – TL çekişmesi gibi çekişeceği herhangi bir rakibi yok. Ancak tabii ki dediğim gibi yükselmesini etkileyen teorisel faktörler mevcut. Bunların en başında ise, binlerce alt coinden yüzlercesi Bitcoin‘in algoritmasını kullanıyor, ondan besleniyorlar.

Aslında bu beslenme olayı al gülüm ver gülüm olayı gibi işliyor. BTC algoritmasından beslenen bir alt coin değer kazanınca direkt olarak BTC de bundan etkileniyor ve değer kazanıyor. Diğer en büyük faktör ise ticaret ve yatırım hacminin inanılmaz büyük olması. “Ne kadar ulen bu hacim?” diyenler için cevap kolay ama okunması zor. Zira yarım saatlik güncellemeye göre BTC’nin dünya genelindeki ticaret hacmi $1,636,429,966.91 olarak gösteriliyor (okumaya matematiğim yetmedi, yorumlarda belirtiniz). BTC havuzuna işte bu kadar yatırım yapılınca haliyle değeri de artıyor, elmas gibi sahip olması zor oluyor. Fiyatına etki eden dolu faktör var ancak üçüncü ve büyük faktör ise, yapılan miningler, yani madenler. (birazdan anlatacağım) Ekran kartları ile maden yapan insanlar direkt olarak BTC’yi seçiyor ve piyasaya sürüyor. Şimdi biraz kafanız karışabilir zira ters orantı oldu. Yani madem piyasaya bu kadar çok BTC sürülüyor, fiyatı neden inmiyor? Çünkü üreten, tüketicinin istediklerini karşılamıyor. Bitcoin‘e yapılan yatırım, üretilenden yüzlerce kat fazla. Haliyle üretim tüketime yetişemiyor ve böyle değerleniyor.

Ancak son zamanlarda yükselmesinin bence altın sebebi, Elon Musk olayı. (bilmeyenler için detaylara buradan ulaşabilirsiniz) Şu anda deepweb’de ve normal piyasada Bitcoin‘in kurucusu en çok arananlar listesinde diyebiliriz. Lakin kuran kişi veya kişiler kendini öyle gizlemişler ki, hiçbir şekilde ne elektronik imzalarına ulaşılabiliyor ne de herhangi bir ipucuna. Sanki BTC birden kendiliğinden var olmuş gibi. Ancak Elon Musk’ın BTC kurucusu olduğu iddia edilmesi, gündeme bomba gibi düşmüştü. Haliyle bu olay BTC yatırımcılarını heyecanlandırmış ve yaptıkları yatırımları iki katına çıkarmışlardı. Sonrası mı? Sonrası bir ayda neredeyse 50 bin TL olan BTC. Ve bana göre Elon Musk yalanlamasına rağmen bu iddialar piyasadaki dumanı hala daha dağıtmadı. Ancak tabii ki bu gelişme, Japonya, İngiltere ve Danimarka dahil 10’dan fazla devletin BTC’yi resmi olarak kabul etmesinden daha fazla etki edemedi piyasaya.

Bitcoin madeni nedir, nasıl yapılır?

Maden denilince akla ne geliyor? İşte bir adet sarı Mehmet ağa çizmesi,(Barış Manço’yu rahmetle anıyorum) halat, kazma bir de kask, değil mi? Ancak artık teknoloji çağındayız. Bu çağda maden yapmak bile sanallaştı. Bize tek gereken birkaç tane en güçlü ekran kartı ve bir bilgisayar bileşenleri, bu kadar. Yanlış hatırlamıyorsam maden işiyle uğraşan bir arkadaş 1-2 ay önce aylık olarak 6 adet GTX 1080 ekran kartıyla bütün masrafları çıkardıktan sonra 1400-1500 TL kazanıyordu. Yani bütün giderleri hariç bir asgari ücret kalıyordu ki şu anda bu rakam en az 1,5 katına ulaşmıştır (gözümüz yok Allah arttırsın efenim). Ancak bu rakamlar kesinlikle sizi kandırmasın. Evet, daha iyi ve daha fazla ekran kartlarıyla daha fazla kazanılır ama unutulmamalıdır ki, bu bir borsa. Yani bu kadar yükseliyorsa düşüşü de olacaktır. Kesinlikle ama kesinlikle coin işine girmeden önce detaylı araştırmalar yapılmalı, borsalar tanınmalıdır. Konuya dönecek olursak eğer, ekran kartlı maden dışında AntMiner adı verilen ve sadece maden yapmak için üretilen bazı cihazlar var. Ancak bu işlerle uğraşanların tavsiyesi ekran kartlarıyla yapılan madenler.

Maden işi gerçekten tam hakkıyla yapılırsa gerçekten çok iyi paralar kazandırıyor. Zira ticarette her zaman üreten daha avantajlıdır. Ufak araştırmalarım sonucunda hazır satılan ve sadece maden için monte edilmiş ve 180 MH (kasma hızı) Ethereum kasan bir sistem, sahibine aylık 1800 TL kazandırıyor. Ancak tabii ki bunun 300 TL’sini elektriğe harcasa adama 1500 TL net oran kalıyor. Bence ortalama bir yatırım için uygun bir fiyat. Tahminime göre bu 10 ay gibi bir süre içerisinde de kendisi amorti etse, ondan sonraki kazanımlar direkt meyve olarak geri dönüyor. Ama mutlaka maden ve coin ticaret piyasası çok iyi araştırılıp, bilgiler toplanmalı.

Bitcoin nasıl alınır-satılır?

Eğer bu soruyu soruyorsanız o zaman siz de benim gibi al-sat yapmanın peşindesiniz. (ticaret bizden sorulur) Öncelikle BTC ve alt coinleri alıp satacak birçok Türk ve yabancı borsa şirketleri var. Ancak ben, benim kullandığım büyük şirketleri size önereceğim. Bunlar; BTC Türk (Ethereum ve BTC desteği), Paribu (BTC desteği) ve Koinim (Litecoin ve BTC desteği) adlı şirketler. Bu verdiğim üç yerden de güvenli bir şekilde BTC ve diğer alt coinleri alıp satabilirsiniz. 

Bitcoin düşer mi veya alt coinler yükselir mi?

Bu soruyu bilsem inanın şu anda bütün ofisi Dubai’ye tatile götürmüştüm. Ama yine size naçizane bir öneride bulunacağım. Bana sorarasanız artık BTC’nin ekmeği de kaymağı da yendi. Hani tamam çok iyi yatırım yapılacaksa kesinlikle BTC tercihimdir ama deneme amaçlı ufak yatırımlar için Litecoin ve Ethereum denenebilir. Peki bunu neye güvenerek söyledim? Aslında hiçbir güvencem vs. yok. Ama araştırmalarım sonucuda bu işlerle yıllardır uğraşanların ortak yorumlarını öğrendim. Uzmanların ortak yorumları; ”50 bin TL’yi aştıktan sonra BTC durağan dönemine girecek ve bir süre alt coinler yükselecek. Ondan sonra tekrar BTC değerlenecek. Yani BTC’ler uzun vadede uygunlar.” 

Coin ve borsa uzmanlarının ortak yorumuna bakılırsa BTC krallığı altın çağında biraz topallayacak. Zira bana sorarsanız topallamak zorunda da zaten. Diğer alt coinlerin başı kel mi len? Gerçi doğanın kanunu budur. Güçlü olan zayıf olanı yok eder. Ama söylenenlere göre BTC’nin gücünde iki tane yeni coin piyasaya girecekmiş. Bunlardan bilineni Wcx adlı bir yeni alt coin. Bu coin tamamen kendine ait algoritmaya sahip olduğundan dolayı BTC krallığından bağımsız bir baronluk kuracak. (baron olacak kral) Peki ama neden Wcx güven veriyor insanlara? Kendi söylemlerine göre merkezi Hong Kong’da bulunan ekiplerinde eski Apple, IBM ve Deutche Bank çalışanları bulunuyor. Ayrıca sistem sadece para birimi olarak değil, bir borsa sitesi olarak da gelecek. Yani kendi para birimlerinden hariç diğer rakip para birimlerine de destek verecekler. Ancak tabii ki hakkında birçok olumsuz söylemler de mevcut ki bunlardan bazıları şirketin dolandırıcı olduğu yönünde. Tek yapmamız gereken biraz beklemek, araştırmak ve piyasayı öğrenmeye çalışmak. Ama eğer vaad ettiklerini yaparlarsa ve bu konuda emin adımlarla ilerlerler ise BTC’nin tahtını sallayabileceklerine ben şahsen inanıyorum. (sallansa da yıkılmaz tahtım – BTC) Evet, bence de yıkılmayacak. Arkasındaki yatırımcılar ve destekleyen ülkeler var olduğu sürece BTC’nin değer kaybetmesi imkansıza yakın. Ancak çok büyük bir borsa saldırısı olup borsa çökerse orasını bilemem tabii ki. Zira normal şartlarda her ne kadar duraklasa da koşuyor iken yürümeye geçse de uzun vadede iyi bir yatırım olacağı düşüncesindeyim.

Yani efenim uzun lafın kısası şudur; uzun vadeli ve toplu yatırım için BTC, al-sat ve ufak yatırımlar için ise alt coinler değerlendirilmelidir. (bu arada gözüm yan sekmede iken 45 bin TL’ye düşen BTC ben de dahil bazı kişileri korkutmuştur. Ama anında toplanarak direkt 48 bin TL’ye yükseldi yine)

Şansa inanmadığım için yatırım yapacaklara şans dilemeyeceğim ama umarım ciddi rakamlar kazanırsınız efenim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu