Blizzard artık eskisi gibi değil
PC platformunun yıldız oyun firmalarından bir tanesi olan Blizzard, yıllar içerisinde ortaya koyduğu oyunlar sayesinde neredeyse tüm oyuncuların sevgisini kazanmayı başardı. Oyuncuların oldukça bağlı olduğu nadir firmalardan bir tanesi olan Blizzard, özellikle Warcraft serisi sayesinde büyük bir hayran kitlesine sahip durumda. Hatta Warcraft 3’ün mekaniklerinin ne denli kaliteli olacağını, şahsen firmanın kendisinin bile tahmin edemediğini varsayıyorum. Oyunun mekaniklerinden başka oyun türlerinin doğacağı ve doğan oyun türlerinin oyun endüstrisine yön vereceğini, vakti zamanında Blizzard’ın bile tahmin edemediğini düşünmekteyim.
Ancak Warcraft ile birlikte Starcraft ve Diablo gibi ayağı yere basan serilerin yanında, firma artık işin kolayına kaçarak genel kitleyi memnun edecek oyunlar yapmaya başlamış gibi gözüküyor. Bir zamanların sağlam senaryo yazarları, artık yerlerini çevrimiçi oyunlarda karakter dengesi sağlayan geliştiricilere bıraktı. Blizzard’ın son 5 senesine baktığınızda, yeni oyun olarak Heroes of Storm, Heartstone ve Overwatch oyunlarını görüyorsunuz. Firmanın para kazanmak istemesi ve daha çok para kazandıracak oyunlar yapmasını anlıyorum. Sonuçta video oyun dünyası doğru hamleler yapıldığında geliştiricisine oldukça fazla para kazandıran ve aynı zamanda yatırım gerektiren bir iş modeli halini aldı.
Warcraft 4 ne zaman çıkacak?
Fakat firmanın yeni yapacağı oyunların mobil ağırlıklı olarak çıkması kendilerinin artık değiştiğini gösteriyor. Konami ilerleyen dönemlerde mobil oyunlara yöneleceğini söylediğinde, oyuncular firmayı eleştiri yağmuruna tutmuştu. Tecrübeli geliştiricinin Metal Gear ve Castlevania gibi video oyun dünyasının köklü serilerini mobil oyunlar için elinin tersi ile itmesi, her oyuncuyu olduğu gibi beni de üzdü.
Fakat aynı hamleyi şimdi Blizzard’ın yapması, bundan sonra kendilerinden eskiden olduğu gibi senaryo odaklı oyunlar göremeyeceğimizi işaret ediyor. “Yeni bir Warcraft gelecek mi?” sorularına, “Biz de yapmak isteriz, ancak buna ayıracak vaktimiz yok.” denmesi, aslında her şeyi açıklıyor.