Makale

Bu Akşam Ne İzleyelim? (Büyük Lebowski)

Hem doyasıya gülmek, hem de suç öğelerini izlemek istiyorsanız The Big Lebowski tam size göre bir film. Ülkemizde Büyük Lebowski olarak gösterilen The Big Lebowski, Joel Coen ve Ethan Coen’in yönettiği 1998 yılının başarılı bir filmi. The Big Lebowski sarsıcı ve yıkıcı olmasının yanında, içinde yaşadığımız dünyanın iki saate sığdırılmış konsantre bir özeti olarak değerlendirilebilir.

Coen kardeşlerin 1940’ların kara filmlerine selam duruşu olarak nitelendirilen Büyük Lebowski, Berlin Uluslararası Film Festivali’nde Altın Ayı ödülüne aday gösterilmişti. Tek ödülünü ise Rusya’da film eleştirmenleri derneğinden aldı.

Filmin başrolünde Iron Man, Tron Efsanesi ve İz Peşinde’den tanıdığımız Jeff Bridges yer alıyor. Yanında Roseanne ve Operasyon: Argo’dan tanıdığımız John Goodman var. Ayrıca Fargo ve Rezervuar Köpekleri’nin tanıdık yüzü olan Steve Buscemi de Büyük Lebowski’nin başrolünde oynayan oyunculardan biri. Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman ve Peter Stormare de kadroya eklenince, işin eğlencesi artıyor.

Büyük Lebowski, Dude diye hitap edilen bir adamın hikayesini anlatıyor. Asıl ismi Jeffrey Lebowski olan Dude, günün birinde kendisiyle aynı adı taşıyan bir milyonerle karıştırılıyor ve iki gangsterin evine girmesi yüzünden tüm hayatı değişiyor. İlginç takıntıları olan Jeffrey, gangsterlerinin halısına işemesi yüzünden kendi kendine intikam planları yapmaya başlıyor ancak intikam duygusu biraz garip. Onun istediği şey para, hem de halısının parası. Kaygısız, güçsüz, miskin ve bowling hastası olan Jeffrey, tekerlekli sandalyeye mahkum bir milyonerin de kendi hikayesine tanıklık ediyor. Parasının peşine düşen Dude, kendisini milyonerin malikanesinde buluyor ve iki yakın dostuyla hiç ummadığı bir maceraya atılıyor.

Büyük Lebowski özünde başarılı bir film olsa bili yaptığı göndermeler yüzünden de eleştiri yağmuruna tutulmuştu. Günümüz olayları ilginç objelerle anlatılınca, işin eleştirisel kısmı ister istemez arttı. Yeşil oje, White Russian, bowling salonu ve Dude’un elinden düşmeyen bira şişesi… Sıraya koyduğumuzda bu kelimelerin çoğu size tuhaf gelebilir ancak filmi izlediğinizde nelere gönderme yaptığını anlayacaksınız.

İyi seyirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu