Bunları biliyor muydunuz? #13
“Teksas’ta çölün ortasına gömülen kartuşlar meselesi” muhtemelen oyun dünyasının en büyük gizemlerinden biridir.
Namco’dan Pacman’in ev versionunu yapma haklarını alan Atari 1981 yılının Ekim ayında geliştirici Tod Frye’a noel sezonuna kadar oyunu bitirmesi talimatını vermişti. Geciken oyun ancak 1982 Mart’ında piyasaya çıkabilmiştir. Oyunun 5 ayda bittiği ve Atari 2600’ün orijinal Pacman Arcade makinesinde olan hafızanın 1/16’sına sahip olduğu düşünülürse bu bile büyük başarıdır.
Ortaya çıkan bütün zamanların gelmiş geçmiş en kötü portlarından biriydi. Atari ucuz olsun diye 8 yerine 4 KB’lık kartuşlar kullanıp 12 milyon tane basmıştı oyunu. O zamana kadar satılmış olan Atari 2600 sayısının 10 milyon olduğunu düşünürsek Atari’nin zihninde ne olduğunu anlamakta zorlanabiliriz. Belki de Pacman’in ilaveten 2 milyon konsol sattıracağına inanıyorlardı.
Pacman 7 milyon satmasına rağmen Atari’yi büyük zarara sokmuştur. Elinde kalan 5 milyon kartuşun yanında müşteriler kartuşları kitleler halinde geri vermeye ve Atari oyunlarını boykot etmeye başlamıştı.
Bundan ders almayan ve CEO Ray Kassar’ın tarihe geçen açıklamasına göre “Pislik paketleyip üstüne fiyat koysak satarız” mantığından yola çıkan Atari, 1982 Temmuz’unda genç yönetmen Steven Spielberg ile yeni filmi E.T.’nin oyununu yapmak üzere 25 Milyon dolar karşılığında anlaştı. Ünlü geliştirici Howard Scott Warshaw’un oyunu bitirmek için yine noele kadar vakti vardı. 5 ayda biten oyunu gören Steven Spielberg, oyunun piyasaya çıkmasını istememiş ve yerine kahramanın E.T. olduğu bir Pacman klonu yapılmasını önermiştir. Hem Warshaw hem de Kassar tarafından reddedilen bu fikir ve akabinde yalnızca 1.5 milyon satan oyun Atari’ye oldukça pahalıya malolmuştur. Zira pazarlama ve baskı dahil olmak üzere Atari bu projeye 125 Milyon Dolar yatırmıştı. Bugün E.T. bütün zamanların en kötü oyunu olarak bilinir.
Bu iki projenin sonucu olarak Atari 1983 yılında 540 Milyon dolar zarar açıklamış, bunun üzerine konsol bölümü kapatılmış, bilgisayar bölümü de Commodore’u kuran ve sonra kurduğu şirketten kovulan Jack Tramiel tarafından yok pahasına satın alınmıştır.
Atari’nin elinde kalan milyonlarca oyun kartuşunun Teksas, El Paso’da bir çöle gömüldüğü söylenir. Atari’nin çöle elektronik atık gömdüğü resmi kaynaklara göre doğru olsa bile ne gömdüğü gerçekte hala bilinmemektedir.
Fasih Sayın’ın yayınımız ile hiçbir ticari bağlantısı bulunmamaktadır.