Bunları Biliyor Muydunuz? #7
1993 yılında piyasaya çıkmış olan konsol sadece Japonya’da satılmıştır. Towns ismi Nobel ödüllü fizikçi Charles Hard Townes’ten gelir. Fujitsu’da üretilen cihazlara Ar&Ge sırasında Nobel ödüllü bilim adamlarının isminin verilmesi bir gelenekti. İsmi e harfi ile birlikte yanlış telaffuz edeceği düşünülen Japon halkının işini kolaylaştırmak için konsolun ismi Towns olarak değiştirilmiştir. FM harfleri ise Fujitsu Micro kelimelerinin kısaltmasıdır.
FM Towns Marty aslında firmanın FM Towns isimli bilgisayarının geliştirilmiş ve konsol haline getirilmiş versionuydu. AMD tarafından üretilmiş 16 Mhz hızında çalışan bir 386SX işlemcisi, 32 bit renk paleti, 2 MB RAM’ı, bir CD-ROM’u ve ilginç olarak bir de 3.5″lik floppy disk drive’ı vardı.
Teknolojik olarak o dönemde piyasaya çıkan pek çok konsoldan daha üstün olmasına karşın Marty son derece pahalıydı. Bu nedenle asla çok satmadı. Fujitsu da Marty’yi destekleyecek oyun ekosistemini asla yaratamadı. Dahası konsol daha eski teknolojiye sahip FM Towns ile geriye uyumlu olduğundan Marty için oyun yapan firmalar oyunlarını Marty’ye göre değil FM Towns’a göre yapıyorlardı.
Fujitsu, konsolun satışlarını arttırmak için 1994 yılında daha ucuz bir Marty 2 modeli çıkardı. Ayrıca FM Towns Car Marty adı altında otomobillerin kasetçalar yuvasına takılan bir model daha yaptılar. Ancak oyun yoktu ve kimse Marty almıyordu.
Nihayet 1995 yılında konsolun üretimi durduruldu ve Fujitsu bir daha oyun piyasasına girmedi.
Bu olaylar ve sonrasındaki gelişmeler Japon iş dünyasında “Marty Kanunu” olarak bilinen prensibi ortaya çıkarmıştır:
“Satacak yeni ürünler çıkarmazsanız, satışlarınızı arttıramazsınız”
Fasih Sayın’ın yayınımız ile hiçbir ticari bağlantısı bulunmamaktadır.