Sizinkiler

Call of Duty: Black Ops 2 (Multiplayer Rehber)

Aşağıdaki Call of Duty: Black Ops 2 multiplayer rehberimiz, silbakan nick’li okurumuz Selçuk İlbakan tarafından hazırlanmıştır. Kendisine katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. 

Black Ops II (Bops II) oyununu Black Ops I (Bops I) oyununun devamı niteliğinde düşünsenizde Bops II Alex Mason’ın ekseninde dönmüyor. Bops I’deki karakterlerin   ileriki dönemde gerçekleşen etkileşimleri işlediğinden, Bops I ile Bops II hikaye olarak farklı olmuş. Zaten konu anlatımında geriye dönüşler ve ara videolar ile Bops  I’i oynamayanların da konu hakkında fikir sahibi olması sağlanmış. Bazı oyuncular Bops II‘de Alex Manson’ın Kravchenko ile  karşılaştığında bu kişiyi neden öldürmek  istediğini ve  oyunda niçin Matrix misali sayıların göründüğüne bir anlam veremeyebilirler. Devamında bu konuya pek değinilmediğinden önemseminize de gerek yok.

Bops  II’nin genel dinamiklerine baktığımızda grafik konusunda zaten Frostbite 2 oyun motorunun grafik görüntü kalitesine ulaşacağını beklemiyorduk. Grafik konusunda  çok fazla bir beklentimiz olmadığından beklediğimiz gibi olmuş diyebilirim.( HD 7850 bir ekran kartı ile full ayarlarda  oynadığımı belirtmek isterim.) Bops II   sistemi çok fazla kasan bir oyun. Tipik Treyarch özelliği. İyi bir bilgisayar sisteminiz yok ise alacağınız zevk bu oranda düşecektir. Gelecekte geçen bölümlerdeki  karakter ve silah modellemesi iyi olmuş diyebilirim.

Müzik konusuna gelince açıkçası zevkler değişkenlik gösterebilir, ama bana göre çok iyi değil diyebilirim. Sonuçta müzik hikayenin anlatımı ve oyuncunun havaya  girmesinde önemli bir faktörtürdür. Bence sadece “Karma” bölümündeki müziklerin oyuna etkisi güzel olmuş. Bu havayı oyunun genelinde hissedemedim.

Oynanış olarak baktığımızda ise Bops II’de düşmanınızı vurduğunuzda ekranda çarpı şeklinde efektin çıkması ile oyuncuda oluşturduğu öldürme hissi çok güzel olmuş.  Oynanış kısmında ise karakterlerin hareketi, koşması, ilerlemesi, ölmesi bir önceki serilere göre daha yavaş olmuş. Tabii ki bu durumu iyi veya kötü olarak  yorumlayamıyorum. Sonuçta bu kişiden kişiye göreceli olarak değişebilir. Bazı oyuncuların daha da hoşuna gidebilir.               

Bops II oynamaya başladığınızda belki de Call of Duty oyunlarındaki en kötü açılışa ve başlangıca sahip oyunlardan biri olduğunu düşünmeye başlıyorsunuz ki   gelecekteki görevlere geçtiğinizde bu fikriniz değişiyor. Treyarch Bops II’de bir çok araç ve gereci oyuna eklemiş durumda gelecekte geçen görevlerde. Casus böcek,  Drone, Claw, Black hut, F35  vs.. gibi birçok teklonojiden yararlandığınız gibi geçmişteki bölümlerde ise molotof kokteyli, ayı kapanı gibi eski yöntemleri de  kullanabiliyorsunuz.

Bops II’de senaryo moduna birçok yenilik eklenmiş durumda bunlardan en dikkat çekeni ise “Force Strike” olarak adlandırılan görevler. Bu görevler oyuncuya taktiksel   bir FPS deneyimi sunuyor. İlgili görevlerde stratejik noktaları korumak, VIP kişiyi kurtarmak gibi değişik görevleri yerine getiriyorsunuz. Göreve başladığınızda claw, Sentry Gun ve 2 askeri birliğe sahipsiniz. Savaş alınınızı kuş bakışı görüp birliklerinizi düşamanınızın hareketlerine göre yönlendirip savaşı kazanmaya  çalışıyorsunuz. İşler kötüye gittiğinde ise teleport ile  bir timdeki askerinize veya Claw aracının   kontrol ele alarak  savaşın seyrinideğiştimeye çalışıyorsunuz.  Treyarch bu görevleri pas geçme imkanını size vermiş olsa ve bu görevleri tamamladığınızda senoryonun ana seyri etkilenmese de yan karakterlerin kaderini sizin  çizmenize ve değiştirmenize imkan vermiş.

Başka bir yenilik ise senaryo modunda bir göreve başlamadan önce o görevde kullanmak istediğiniz silah, ekipman, perk vs. seçebiliyorsunuz. 1. ve 2. silahlarınıza 3  farklı attachment ekleme, ekipman seçimden, sniper için balistik kurşun seçimine kadar birçok seçenek tarafınıza sunulmuş. Treyarch oyuncuya istediği silah ve ekipman  seçimi ile oynama özgürlüğü sunarak, oyunu daha zevkli bir hale getirmiş.

Senaryo modunda hikayeyi sadece David Mason’ın gözünden değil, oyundaki kötü adam Raul Menendez’in bakış açısı ile de yorumlayabiliyoruz. Burada en dikkat çekici   nokta ise; Raul Menendez’i kontrol etttiğimiz bölümde Treyarch, karakterin ruh halini, öfkesini ve ne kadar güçlü bir karakter olduğunu oyuna  mükemmel bir şekilde  yansıtmış. Ne demek istediğimi oyunda bu bölümünü oynayanlar anlayacaktır. Bops II’de bu yeniliklerin dışında bu oyunu belki de en farklı kılan nokta ise ruh halinize   göre oyunu şekillendirmeniz ve senoryoyu değiştirme imkanının size verilmiş olmasıdır. Özelikle oyunun sonlarına doğru senaryonun gidişatını sizin seçimleriniz  belirliyor.

Bu nedenle sizden farklı bir seçim yapan oyuncunun Bops II‘deki sonu sizinki ile aynı değildir. Sürekli aklınızı diğer seçeneği seçtiğiniz de ne olacağını  düşünüp duruyorsunuz. Sadece şunu söyleyebilrim. Black Ops II ‘nin tek bir sonu yok! Bu sayede oyunun senaryo bölümü bir defa oynanacak bir oyun  olmaktan çıkıyor.  Treyarch insan haytındaki paradoksu oyuna çok iyi yansıtmış diyebilirim. İnsan hayatında da sürekli karşısına seçenekler çıkmakta ve bu seçimlerini sürekli  sorgulamaktadır. Her zaman diğer seçeneği seçmesi durumu ne olacağını merak eder. Peki ya Bops II’de öldürdüğünüz bir karakteri görevi tekrar ettiğinizde öldürmezseniz  ne olur? Zamanda kırılma olur mu? Hayatını kurtarabilir misiniz? Evet, bunu başarabilirsiniz. Bu nedenle Bops II’nin senaryosu sıradan bir senaryo değildir. Senaryo  konusunda Treyarch mükemmel bir iş çıkartmış olup, Call of Duty serisinde senaryo olarak bir farklılık yarattığını kesinlikle söyleyebilirim.

Bops II’nin  hiç mi  kötü yanı yok? Bops II’nin yapay zekasını açıkçası çok iyi bulmadım. Neredeyse oyun boyunca takım arkadaşıma bir şarjör boşaltsam da ölmemesi,  oyunu en üst zorluk seviyesinde oynasam da çok zor olmaması, özelikle light machine gun silahlarında geri tepmenin (recoil) olmaması. Bops II’de bana göre en sıkıntılı konu çok iyi bir senaryo ağı örmesine ve bir çok yeniliği getirmesine karşın bunları çok iyi harmanlayamamış. Görevler olarak baktığımızda çok iyi olsa da bütünlük  anlamında sürekliliği sağlayamıyor. Görevler arası geçişte ilk önce yeni eklenen silah seçimi sizi meşgul ediyor. Devamında ise brifinglerde ve hikayenin anlatımındaki videolarda gerilmiyorsunuz.

Bir de arka fonda çalan rahatlatıcı müzikten dolayı  erdeyse uyku moduna geçip bir sonraki bölüme kadar oyundan kopmanızı ve heyacanınızın  yok olmasına neden oluyor. Modern Warfare 3’te bir bölümden diğer bölüme geçerken ara videodaki Overlord ile Sandman’in diyalogları gerçekten bir savaş durumunun   yaşandığını, görsel olarak düşmanın her taraftan saldırma görüntüleri, arka fondaki rahatsız edici siren sesinden dolayı oyuncuda köşeye sıkışmış hissi oluşturuyordu.  Devamında Overlord’un “We can NOT lose New York“ deyişiyle bende yarattığı ruh halini yaratamadı.

Ama yine de sonuç olarak Bops II bu yılın tartışmasız en mükemmel senaryo moduna sahip oyunu diyebilirim. Treyarch belki de Call Of Duty serisinde bir başyapıta imza  atmasına ramak kalmışken direkten dönmüştür.

Zombi modu
Zombi kısmı Survival, Transit ve Grief olarak 3 farklı oynanış modundan oluşuyor. Suvival; dalga olarak gelen zombileri öldürüp, hayatta kalmaya çalışıyorsunuz.  Tranzit’te ise bir bölgedeki zombileri öldürdükten sonra otobüs ile başka bölgeye giderek farklı mekanlarda zombileri öldürmeye devam ediyorsunuz. Grief’te ise 4v4  takım oluşturarak hayatta kalmaya ve en çok zombiyi öldürmeye çalıştığınız bir mod. Bu bölümleri online kişiler ile olduğu gibi 8 arkadaşınızla co-op  oynayabiliyorsunuz.

Bu modlardaki oynanışı karanlık ve puslu bir ortamda boşluğu ateş etmek olarak değerlendirebilirim. Nedeni ise kasvetli bir ortamın yanısıra Multiplayer veya  Singleplayer kısımlarındaki öldürme hissini oluşturan hiçbir efekte yer verilmemiş olmasıdır.

Açıkçası bu şekilde hiçbir efektin olmamasının tek mantıklı açıklaması olarak acaba vuramadım mı? Ölmedi mi? şeklinde gerilim yaratıp, heyacanı artırmak için  yapıldığını zannediyorum. Bu şekilde olduğundan bir türlü oyunun atmosferine giremiyorsunuz. Belli bir zamandan sonra eziyete dönüşüyor.

Farklı bir açıdan baktığınızda ise zombi modunun birazda amerikalı oyuncuları amaçladığını düşünüyorum. Sonuçta zombi kavramı Amerikan kültüründen doğmuş ve son  zamanlarda bu tarz hikayelere ilginin arttığı da düşünülürse, Treyarch pazarlama stratejisi olarak doğru olanı yapmış diyebiliriz.

Multiplayer
Multiplayer birçok oyunda en çok zaman haracanan kısımdır. Sonuçta yapay zekaya karşı değil de gerçek bir insana karşı savaşmak her zaman daha cazip gelmiştir. Bops  II’nin multiplayer kısmı Bops I’den de tamamen farklı olup Bops I’deki server mantığı kalkmış. Türk oyuncular için aslında iyi olmuş diyebilirim. Bops I’deki en büyük  sorunlardan biri Türkiye’de server olmamasından dolayı Türk oyuncuların genelikle Alman, Fransız veya İngiltere serverlarına bağlanıp oynamasına bağlı olarak yaşadığı  ping sounlar bir de buna her serverlarda farklı kurallar olması nedeni ile oyun dahi oynanmaz hale gelmişti.

Bops II, Modern Warfare 2 ve 3’ten alışkın olduğumuz host mantığına dönmüş. Arayüz olarak baktığımızda Modern Warfare 3 ile neredeyse aynı olmuş. Burada serinin bir  önceki oyununu oynayan oyuncular bu kısımda zorluk çekmesinin önüne geçilmesi istenmiş.

Treyarch’ın multiplayer kısmında oyunculardan feedback aldığı yaptığı yeni eklentiler ile belli oluyor. Öncelike oyunun arayüzünü daha güzel hale getirmiş. Bunlara  değinmek gerekirse; oyuna girdiğinizde lobby kısmında hangi arkadaşlarınızın oyunda olduğunu görüyorsunuz. Oyuncunun üzerine tıkladığınızda “İnvite to Game” ile  Lobby’e davet etmek, “Join Session in progress” ile oynadığı oyuna katılmak, Steam profilini görüntelemek, “Player Channel” ile yüklediği oyunları görebilmek gibi.  Wiew Combat Record’a tıkladığınızda ise oyuncunun hangi silah, ekipman, scorestreakler ile oynadığını, son oynadığı maçları izleyebildiğiniz gibi, oyuncu ile kendi   istatistiklerinizi de karşılaştırabiliyorsunuz. Bazen beraber oynadığınız çok yakın arkadaşlarınızın dahi sizden bilgi sakladığı düşünülürse gerçekten iyi bir uygulama olmuş. Bana göre en efektifi ise hile yaptığını düşündüğünüz bir kişinin “Report Player “ tuşuna basarak bildirmeniz. Bir önceki seride birçok oyuncu hile yapan bir  kişiyi Report etmenin ne kadar çok zor olduğunu bilir. Şimdi ise bu işlemi tek tuş ile yapabiliyorsunuz.

Oyunun  genel dinamiklerine baktığımızda bir önceki oyundan farklı olarak Modern Warfare serisinde olduğu gibi rakibi vurduğunuz da çıkan ses efekti eklenmiş ancak bu  efekt minumum düzeyde tutulmuş. Genelde susturucu ile oynadığınızda bunu daha rahat fark edebiliyorsunuz. Oynama hızı olarak baktığınızda Singleplayer’e göre daha  hızlı bir oynanış hakim. Karakter modellemesi Modern Warfare serisine benzemiş.

Oyun modları olarak baktığımızda ise bir önceki seriye göre “League Play” kısmı eklenmiş. Burada, tüm silahlar ve perkler açık şekilde oynayabiliyorsunuz. 3 farklı  seçenek sunulmuş. “Champions Series” kısmında 4 kişilik bir takım oluşturarak lig usulü maçlar yapılabiliyor. Bazı kısıtlamalar mevcut. (Care Package ve tactical  insertion vs. kullanamıyorsunuz.) Ayrıca “Live Stream” kısmında Accountunuzu youtube ile bağlayabiliyorsunuz. Ancak upload hızınız 1,5 mgbit’ten yüksek değil ise bu  özelliği kullanamıyorsunuz.

Daha önce Call of Duty oynamamışsanız ve çok fazla tecrübeniz yok ise 10. level’a kadar “Combat Traninig” kısmında bulunan “Boot Camp” kısmında oynamanızı öneririm. Bu  şekilde gerçek savaş alanına çıkmadan önce haritaları öğrenmenin yanında silahınızı da geliştirme imkanına sahip oluyorsunuz.

Oyunda bir yenilik de “Custom Class” kısmında yapılmış. Daha önceki serilerde silah, ekipman ve perklerin bulunduğu bölümlerden 1’er adet seçimler yaparak, bir class  oluşturuyordunuz. Buradaki yenilik ise wildcard’lar ile oyunda hiçbir perk seçmeden oynayabileceğiniz gibi hiçbir silah kullanmadan 6 perk ve sadece Bıçak ile  oynamınıza da olanak sağlamış. Treyarch wildcard’lar ile sizi  tamamen özgür hale getirip stilinize göre bir class yaratmanıza olanak sağlamış.

Primary Gunfighter; Primary Silahınıza 3 adet eklenti yapmanıza olanak sağlar.
Secondary Gunfighter; Secondary  Silahınıza 2 adet eklenti yapmanıza olanak sağlar.
Overkill; 2 primary weapons taşımanıza olanak sağlar.
Perk 1 Greed; Perk 1 slotunuza extra 1 perk daha eklemenize olanak sağlar.
Perk 2  Greed; Perk 2 slotunuza extra 1 perk daha eklemenize olanak sağlar.
Perk 3 Greed; Perk 3 slotunuza extra 1 perk daha eklemenize olanak sağlar.
Danger Close; 2 adet  Lethal equipment almanıza olanak sağlar.
Tactician; Tactical equipment’ınızın   yanına  extra  bir lethal grenade  almanızı olanak sağlıyor. Ancak 2 tactical equipment. almanıza izin vermiyor.

Silah Attachments

Silah attachments’larını nasıl kullanacaksanız veya hangi silahı seçeceksiniz. Aslında hangi silahı kullanmaktan zevk alıyorsanız onu seçmelisiniz. Silahlara  baktığınızda çok fazla öne çıkan bir silah  yok. Accuracy yüksek olan bir silah seçmenizi öneririm. Bence Bops II’de en önemli faktör silahın Accuracy ve Range   kısmıdır. Silah Damage’leri yakın olduğundan isabetli atış yapmak daha önemli hale geliyor. Aslında burada püf nokta silahınıza taktığınız eklentilerde saklı.   Silahınıza taktığınız eklentilerin nasıl bir etki yaptığını bilmeli ve buna göre seçmelisiniz. Haritaların büyük kısmında daha çok yakın ve orta mesafede çatışmalar  olduğu düşünülürse önerim yakın ve orta mesafede etkili bir silah yaratmanızdır.

Hangi silahı kullanırsanız kullanın silahın yakın mesafede etkili olması için mutlaka laser Sight takmalısınız. (Bu eklenti Mw3’teki Steady Aim perki etkisi  yaptığından yakın mesafedeki çatışmalarınızda size avantaj sağlıyor.) Buna ek olarak silahınıza Force grip takarak da silahınızı daha stabil bir hale getirip, yakın ve orta mesafede silahın tepmesini azaltarak silahınız ile daha  etkili atışlar yapabilirsiniz. (Vektor veya tepmesi az olan bir silah kullanıyorsanız. Force grip yerine  Range arttıran bir attachment koymalısınız.

Yukarıdaki örnekte; MP-7  silahının Range’i düşük olduğundan bu silaha Long barell takarak silahı yakın ve orta mesafede etkin hale getirebiliyorsunuz. Buna karşın  Msmc silahının range iyi olduğundan 3. eklenti olarak Accuracy’i daha da arttıracak reflek’i tercih ettim. Siz burada aynı etkiyi sağlayacak Mms, Agoc, Target finder‘ı  da ekleyebilirisniz. Ya da ilk 2 Attachment ile silahınızı optimum kullanabiliyorsanız 3. bir ek yapmayabilir ya da farklı bir ek ile silahınızı tasarlayabilirsiniz. (susturcu, extended mag  gibi…)

Perkler
Perk Slot 1

Oyuna yeni başladıysanız ve çok ölüyorsanız ilk etapta Flack jacket’i kullanmanızı önerim, hiç olmazsa  El bombası ve Bouncing betty‘den dolayı ölmenizi engeller.  Açıkçası bu slottaki perklerin hepsi iyi diyebilirim. Bir de wildcard ile iki perk’i tamamlayıcı kullandığınızda etkili oluyor. Ghost-lightweight, Ghost-Flackjacket,  Ghost-hardline vs. gibi kullanabilirsiniz.

Perk Slot 2

Bu slotta en etkili perk Cold-Blooded diyebilirim. Nedeni ise oyunda bir çok oyuncu Dual Band, Mms ve Target Finder kullandığından bu perki seçmek durumunda  kalıyorsunuz. Sniper oynayan oyuncular cold bloded perki ile fast hands veya Toughness perklerinden birini beraber kullandıklarında etkili olabiliyor.

Perk Slot 3

Oyunda özelikle ayak sesi duyulmasında  gerçekten ciddi bir sorun var. Awareness ve Dead Silence kullanmama rağmen rakibin ninja misali gelip sizi ödürmesi inanın ki  insanı sinir ediyor. Yanınızdan kim geçse hiçbir ses duymuyorsunuz. (Logitech g930 7.1 surround kulaklık ile oynadığımı da belitmek isterim.) Bu nedenledir ki Dead  silence ve Awareness perklerinin hiçbir faydası yok. Açıkçası bu slotta en iyi perk Engineer diyebilirim. Buna ek olarak Dexterity ve Extreme Conditioning  haritaya  göre  kullanılabilir.

Equipments
Lethal Equipment daha önceki serilerden bildiklerimize ek olarak Bouncing betty eklenmiş zaten Mw3 serisinde bu kullanılmıştı. Bouncing betty’e yakalandığınızda  tam  siper yatarsanız ölmezsiniz.

Tactical kısmında ise Shock Charge ve Black Hat eklenmiş. Shock charge Düşman yanından geçtiğinde eletriksel şok etkisi yaratıyor. Ancak öldürmüyor. Oyuncular  genelikle bunu Bouncing bety ile kombinelli olarak kullanarak  etkili hale getiriyor. Black Hat ise size düşman carpakege’ni ve ekipmanları hack’leminize olanak  sağlıyor. Eğleneceli olduğu kadar takım oyunu için de önemli bir tactical equipment diyebilirim.

Scorekilstreaks
Scorekilstreak ulaştığınız puana göre aktif oluyor.Buradaki değişiklik ise rakibinizi silah ile  öldürdüğünüzde 100 puan almanıza karşın scorekilstreakte öldürdüğünüz  rakipler için 25 puan alıyorsunuz.Buradaki amaç camper veya pusucu olarak değerlendirilen kişilerin yüksek scorekilsteraklere ulaşması zorlaştırılmış.

Scorekilstreaklere daha çabuk ulaşmak için  perk 1 slotundaki Hardline perkini kullanmalısınız. Ayrıca ilk scorestreak için UAV’yi seçmeniz durumunda takım  arkadaşlarınız radarda görünen karşı takımdaki bir oyuncuyu öldürdüğünde puan kazanıyorsunuz. Eğer Care Package kullanıyorsanız ve içinden iyi  bir Scorekilstreak  çıkmasını istiyorsanız. Perk 3 slotunda Engineer’i seçmeniz gerekmektedir. Burada tek eksikliğin her class’a göre farklı Scorekilstreak seçiminin olmayışı diyebilirim.  

Yukarıdaki değerlendirme ve yorumlar sizin kendi stilinizi yaratamanız da size fikir vermesi içindir.

Black Ops II’de şu anda bir ping sorunu hakim diyebilirim. Haritada  rakip ile karşılaştığınızda öldürmeniz 2-3 saniye sürüyor. Mouse hareketlerinizi iletmekte sanki  geç kalıyor hissi yaratıyor. Ayrıca yanınızdan biri geçtiğinde bundan tam emin olamıyorsunuz. Açıkçası bunu ilk başlarda Türk oyuncuların pek fazla orjinal oyun  almamasına bağlıyordum. Ancak geçen akşam  Hindistan’dan oyuncular ile oynayınca acaba Treyarch’ın “Host” sisteminde hata mı var” diye düşünmedim değil. Eğer bu  şekilde ise bu  konuda  bir güncelleme gelmeden bunun düzeleceğini sanmıyorum. Fiber optik internet bağlantısı kullananların ise bu durumdan  biraz daha az  etkilendiğini söyleyebilirim.

Haritaların modellemesi güzel olmasına karşın oynanış açısından haritaları pek beğenmedim. Bir önceki oyundaki Summit, Jungle ve Havana’daki atmosferi hissedemedim.  Ayrıca oyundaki Master Volume olarak adlandırılan sesler çok abartılmış. Bir de silah ile ateş ettiğinizde nerdeyse başka hiç bir ses duymuyorsunuz. Buna bağlı olarak  da oyundaki ayak sesleri, düşman ekipmaların aktif olma sesleri yok olmuş durumda. Oyun başlayıp koşmaya başladığınız da ayak seslerinizi çok net duyuyorsunuz. Sanki  150-200 kg bir adam  koşuyor hissi veriyor. Gel gör ki oyuna başladıktan sonra düşmanın ayak sesini duyamıyorsunuz. Yanınızdan sanki ninja misali geçip gidiyorlar.

Sonuç olarak  Bops II’nin multiplayer kısmını değerlendirmek gerekirse; bir önceki seriden sıkıldıysanız ve farklı oyun dinamikleri ile oynamak istiyorsanız. Sizin  için iyi bir alternatif diyebilirim. Ancak çatışmanın ortasına atlayıp gördüğüme ateş edeyim  şeklinde bir stiliniz yok ise şu andaki bağlantı ve oyun içi sesleri  (ayak sesi vs…) düşünürseniz açıkça Bops II tüm duyularınıza hitap etmediğinden sizi pek tatmin etmeyebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu