Call of Duty: Modern Warfare 3 Ön inceleme
Bir zamanlar “süper güç” olarak nitelendirilen Amerika düştü! Kraliyet toprakları İngiltere perişan. Almanya, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük yıkımla karşı karşıya. Zaten siyasi belirsizliklerle yıllardır uğraşan Fransa ise, çaresizliğin zirvesinde. Rusya durmuyor, durdurulamıyor. Stalin öleli yıllar oluyor, ancak Stalin Rusya’sı hala yaşıyor. Başka devletleri yok edercesine hem de…
Call of Duty, her oyunda biraz daha ileri gitmeye devam ediyor. İlk Modern Warfare oyunuyla yeniden doğan seri, modern savaş sanatında üçüncü perdeye start vermek üzere. Rusya giderek güçleniyor, daha doğrusu aşırı milliyetçi kesimin başlattığı faaliyetler son hızıyla sürüyor. Makarov, evet Makarov hala kayıp ve onun peşinde hala bir ekip var; Cpt. Soap MacTavish, Cpt. Price ve Rus müttefikimiz Nikolai.
Modern Warfare 3, iki numaralı yapımın bitiminin kısa süre sonrasında başlayacak. İki numaralı oyunun finalinde General Shepard ile benzeri görülmemiş bir kovalamaca yaşamış ve sonunda hayatta kalmayı başarabilmiştik. Shepard, bir kuklaydı ve ortadan kaldırıldı. Şimdi ise, o ipleri elinde tutanı bulmamız gerekiyor. Yani o kanlı hava limanı baskınını gerçekleştirip, sonra da ortadan kaybolan, ama etkisini her zaman hissettiren Makarov’u!
Modern Warfare 3, yine Infinity Ward önderliğinde geliştiriliyor, ancak bu kez ekibe takviye olarak iki stüdyo daha bulunuyor; Sladgehammer Games ve Raven Software. Hatırlarsınız, Modern Warfare 2’nin geliştirilme sürecinin ardından Infinity Ward patronları Jason West ve Vince Zampella’nın görevlerine son verilmiş, bu durum hem sektörde, hem de oyuncu çevrelerinde büyük yankı uyandırmıştı. Activision, bu ikilinin yapılan anlaşmaya itaatsiz davrandığını öne sürerken, Infinity Ward yapımcıları ise, paralarını alamadıkları gibi, Activision’ın Call of Duty markasına tek başına sahip olmak istediğini öne sürüyordu.
Sonuç olarak dava süreci hala devam ediyor ve bu süreç sırasında yeni Call of Duty oyunları da gelmeye devam ediyor. Sladgehammer Games, oyunun dinamikleri ve senaryo moduna yardımlarda bulunurken, Raven Software da Modern Warfare 3’ün çoklu oyuncu modlarıyla ilgileniyor. Eh, Jason West ve Vince Zampella’nın ardından ekipten yaklaşık 50 kişi daha ayrılınca, işlerin gecikmemesi ve kalitede ödün verilmemesi için bulunabilecek en çabuk çözüm de böyle bir yöntem olabilirdi sanırız.
Modern Warfare 3, önümüzdeki kasım ayında PC, PS3 ve X360 platformları için satışa sunulacak. Activision, özellikle Modern Warfare 2 ve ardından Black Ops ile eğlence sektörü kapsamında eşi görülmemiş büyük başarılara imza attıklarına ve bu başarılar zincirini Modern Warfare 3 ile de devam ettireceklerine dikkat çekiyor. Ancak Activision’ın karşısında rakip firmaların haricinde, artık önemli bir de oyuncu kitlesi var (tabii ki Infinity Ward skandalı yüzünden). Peki tüm bunlara rağmen Modern Warfare 3, kalbimizi çalmayı başarabilecek mi?
İkinci Dünya Savaşı bitti, şimdi moda Üçüncü Dünya Savaşı
İkinci Dünya Savaşı temalı oyunlara yeni bir soluk getiren Call of Duty, şimdi de sizi Üçüncü Dünya Savaşı’na davet ediyor. Eğer oyunun ilk yayımlanan tanıtım videolarına göz attıysanız, zaten oyundaki savaşın boyutunun ne derece büyük olduğunu da fark etmişsinizdir. Amerika, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkelerde cereyan eden terör olayları, tam bir kaos ortamını oluşturuyor ve dünya giderek Üçüncü Dünya Savaşı’na sürükleniyor. Hatta sürüklendi bile.
Modern Warfare 2 ile Amerika’da başlayan işgal, yeni oyunla daha da öteye taşınıyor. Oyunun E3 oynanış videosunda gösterilen New York şehri, şimdiki halinden oldukça farklı ve tamamen harap halde karşımıza çıkıyor. Etrafta rus askerleri, rus helikopterleri, jet uçakları, denizden gerçekleştirilen roket saldırıları, su altından ilerleyen deniz altı takımları, gizli hareket etmeyi seven elite takımlar ve an be an paramparça olan şehir yapılarıyla, inanılmaz savaş deneyimleri bizi bekliyor.
Şimdiye kadar Call of Duty’de hep heyecanlı senaryo modlarıyla karşılaştık. Modern Warfare 3’te de bunun aksini düşünmek imkansız gibi görünüyor. Belirtilenlere göre, yapımın senaryo modunda 15 ana görev bulunacak. Tabii ki dünyanın farklı noktalarını dolaşacak, yine farklı karakterlerin gözlerinden savaşa dahil olacağız.
Uğrayacağımız yerleri
* Dharmasala – Hindistan
* New York, Washington D.C. – Amerika
* Sierra Leone’da bir mekân
* Londra – İngiltere
* Mogadishu – Somali
* Hamburg, Berlin – Almanya
* Paris – Fransa
* Prag – Çek Cumhuriyeti ve Çek Cumhuriyeti’nde bir kale
* Moskova, Rusya
* Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri olarak sıralayabiliriz. Tablodan da anlaşılabileceği gibi bu oyunda savaşı kentsel bölgelerde daha fazla yaşayacağız.
Amacımız!
Öncelikli amacımız tabii ki savaşı sona erdirmek. Bunun için de önemli faktörlerden biri olan Makarov’u bulmamız gerekiyor. Cpt. Price ve ekibi, oyun boyunca Makarov’un izini sürecek. Zaten bu tip özel görevlerde Price’ın ne denli başarılı olduğunu da bilmeyen yoktur. Fakat iş, “bul-öldür” kadar basit olmayacak. Söylenenlere göre birkaç kez sürprizlerle karşılaşacağız, Makarov elimizden kaçabilecek veya “tuzak kurdum” derken tuzağın içinde bulabileceğiz kendimizi.
Tanıdık yüzler, yeni takviyeler
Cpt. John Price, Cpt. John “Soap” MacTavish, Nikolai, Makarov… Bu karakterler kesinleşmiş eski isimler. Şimdi bunlara yenilerini de ekleyelim. Örneğin: Derek “Frost” Westbrook ve Sandman. Evet, karşınızda yeni Delta Force operatörleri. Marcus Burns’e de merhaba deyin. Kendisi özel hava servisinde bir çavuş. Londra’da ondan epeyce yardım alacağız. Yeni bir Rus karakter olmazsa olmaz tabii ki. Bu sebeple Yuri isimli yeni karakteri de Rus federal güvenlik ajanı olarak göreceğiz. Bir de Grinch var. Bu karakterin de ünlü Spider-Man filminin başrol oyuncusu Tobey Maguire tarafından seslendirileceği söyleniyor.
Hayatta kal!
Senaryo moduna dair detaylar Internet’te fink atıyor desek yeridir. Hatta oyunun neredeyse finali bile belli oldu denilebilir. Biz bunlara kulak kapatıp, göz çevirip, diğer detayları anlatmaya devam edelim. Önemli bir spoiler vererek, oyundan alacağınız muhtemel zevki yok etmek istemeyiz. Modern Warfare 2’de co-op olarak oynayabildiğiniz, hatta tek başınıza oynamaya kalkıştığınızda epeyce zorlaşan Spec Ops modu bulunuyordu. Modern Warfare 3’de ise, daha güçlü bir versiyonu bulunacak.
Yeni Spec Ops, yine iki kişi tarafından co-op olarak oynanabiliyor ve adam öldürdükçe puan kazanmanızı ve seviye atlamanızı sağlıyor. Tabii ki seviye değiştikçe düşmanların zorluk düzeyleri de artıyor. Böylece daha gelişmiş silahlara ihtiyaç duyuyor, elinizdekileri de geliştirmeye yönelebiliyorsunuz. Aynı silaha iki farklı dürbün ekleyebilir, birini yakın, diğerini de uzun mesafeli nokta atışlarda kullanabilirsiniz. Üstelik bu değişimi yapmanız sadece birkaç saniye sürüyor.
Peki bu modun, MW2’deki moddan farkı ne? Artık, karşımızdaki düşman faktörünün nereden geldiğini kolay kolay kestiremeyeceğiz. MW2’de genellikle düşmanların her defasında nereden gelecekleri belliydi, bu da önceden önlem almamıza yardımcı oluyordu. Fakat MW3’te durum farklı. Artık düşmanlar, her defasında farklı noktalardan üzerimize gelecek ve bu da her daim tedirginlik seviyesinin azalmamasını sağlayacak.
Ayrıca Spec Ops modunda, dövüş oyunlarındaki “kombo” mantığına benzer bir uygulama olacak. En kısa zamanda ne kadar çok adam öldürürseniz, o kadar fazla puan elde edeceksiniz. Yapımcıların bir diğer düşüncesi ise, 2 kişilik bu oyun sistemini, multiplayer haritaların tamamına entegre edebilmek. Ve asıl bu moddaki yenilik ise, Survival ve Mission adlarında iki yeni alt oyun modunun bulunması. Survival’de en uzun süre hayatta kalmak için mücadele etmemiz gerekiyorken, Mission’da da bize verilen görevleri eksiksiz ve zamanında yerine getirmeye çalışacağız.
Şimdilik haritalar da şöyle:
Survival: Carbon – Dome – Radar – Seatown – Village
Mission: Civilian Rescue – Flood the Market – Invisible Threat – Little Bro’s – Out of Africa – No Fly Zone – Wing Man.
Multiplayer
Call of Duty serisi, hala multiplayer olarak en çok tercih edilen FPS oyunlarının başında geliyor. Bugün, örneğin Xbox Live’da en çok oynanan oyunların listesine bakacak olursanız, mutlaka ilk 10 oyun arasında 3 tane Call of Duty göreceksiniz. Dolayısıyla Modern Warfare 3’ün de bu gibi listelere girmesi hiç de zor değil. Bu, biraz da yapımcıların oyuna getireceği yeni takviyelere bağlı. Capture the Flag, Deathmatch, Team Deathmatch gibi modlar, zaten bilindik, en fazla tercih edilen modlar. Buna şüphe yok, ama Call of Duty’nin asıl işi, tabii ki ilk Modern Warfare’dan bu yana geliştirerek önümüze getirdiği perk ve killstreak sistemi.
Modern Warfare 3’te yer alacak perk ve killstreak’lardan bazıları:
Perk’ler:
*Stopping Power: Kurşunlarınızın verdiği hasarı arttırıyor.
*Blast Shield: Patlayıcılara karşı dayanıklılık veriyor.
*Health Regen: Zamanla enerjiniz doluyor.
*Stun Protection: Flash bombalar yüzünden hareket edememenizi engelliyor.
*Blind Eye: Oyuncuların kullandıkları killstreak’lara karşı bir süre ölümsüz hale geliyorsunuz. Pro versiyonunda ise, kullandığınız silahların hedefe kilitlenmesi daha hızlı oluyor ve ayrıca araçlara karşı kurşunlarınız da daha fazla zarar veriyor.
*Assassin: Bu özellik, UAV, kalp atış sensörü ve termal sensörlere karşı görünmez olmanızı sağlıyor. Pro versiyonunda ise, CUAV, EMP’e karşı görünmezlik verirken, ayrıca düşmanlarınız sizi hedef alsa bile, isminiz ve hedef imleci kırmızı olmuyor.
*Point Guard: Her iki asistininizde, killstreak’inize bir kill daha ekleniyor.
*Dead Silence: Hiç ses çıkarmıyorsunuz.
*Recon: Bu, size düşmanlarınızı görmek için özel bir radar sunuyor.
Killstreak’lar:
EMP Grenade: Tüm elektronik eşyaları bozabiliyorsunuz.
Littlebird: Uzaktan kumanda ile bomba yüklü oyuncak bir helikopteri kontrol ederek düşmanlarınızı yok edin.
Precision Airstrike: Belirlediğiniz noktaya uçak yollayın.
Directional UAV: İstediğiniz bölgeleri UAV ile görünür kılabilirsiniz.
Remote Mortar: Havan atışı yapmayı seven?
Airdrop Trap: Hatırlarsanız, silah sandığı isteyebiliyor ve bu size helikopterle gönderiliyordu. Eğer zamanında davranmazsanız, düşmanlarınız bu kutuları açabiliyordu. Bu yeni özellik sayesinde, düşmanlarınıza bubi tuzaklı silah sandıkları gönderebileceksiniz. Tabii ki onların bundan son ana kadar haberi olmayacak.
Ammo Resupply: Mühimmat sandığı
Escort Airdrop: Yukarıdan gelen sandığınızı korumaya alın. Böylelikle başka kimse ona dokunamaz.
Specialist Strike Package: Henüz belli değil.
Dedicated Server olur mu?
Modern Warfare 2’nin PC versiyonunda Dedicated Server özelliğinin olmaması, birçok PC kullanıcısını hayal kırıklığına uğratmış ve oyuna karşı tepkilere sebebiyet vermişti. Infinity Ward’un önemli isimlerinden Robert Bowling, bu seçeneğin yeni oyunda olup olmayacağına dair henüz net bir bilgi veremiyor. Bowling, Dedicated Server özelliği ve PC kullanıcıları için mod yapma araçları hazırlama gibi düşüncelerinin olduğunu, ancak hiçbir düşüncenin henüz netlik kazanmadığını belirtiyor.
Yeri gelmişken multiplayer haritalardan da söz edelim. Kimi çok büyük, dış mekanların ön planda olduğu, kimisi ise küçük, iç mekanların ağırlıkta olduğu yerler olarak tasarlanıyor. Söylenenlere göre, Modern Warfare 3 için 20 adet hazır multiplayer harita varmış, ancak bunların hepsinin ilk etapta oyuna yerleştirilip yerleştirilmeyeceği belli değil. Belki de bir kısmı daha sonra hazırlanan DLC paketleriyle oyunculara sunulabilir, ki bu konuda da ilk öncelik Xbox 360 kullanıcılarına ait. Zira Activision’ın Call of Duty oyunlarındaki ekstra içeriklerle ilgili Microsoft’la yaptığı anlaşma hala devam ediyor.
Multiplayer haritalar: Alpha, Alps, Bootleg, Bravo, Brooklyn, Carbon, Coast, Dome, Exchange, Hardhat, Interchange, Lambeth, Meteora, Mogadishu, Paris, Plaza 2, Radar, Seatown, Underground, Village.
Yeni bir servis: Call of Duty Elite!
Evet, Modern Warfare 3’ün resmi olarak duyurulmasının kısa süre sonrasında, Call of Duty: Elite’a dair söylentiler ortalarda gezmeye başlamıştı. “Bu yeni bir oyun mu yoksa” diye sorular sorulurken, gerçek kısa sürede açıklandı. Elite, Modern Warfare 3 ile beraber faaliyet hayatına başlayacak olan ve tüm Call of Duty oyuncularını bir araya toplayarak onların istatistiklerini, paylaşımlarını, arkadaşlarıyla iletişimlerin ve benzeri birçok konuyu paylaşmayı gerçekleştirebilecek ücretsiz bir online platform. Tabii ki aylık ücret karşılığında premium üyelik seçeneği de mevcut. Bu seçeneği tercih eden oyuncular, Modern Warfare 3 için yayımlanan DLC paketleri gibi güzelliklere de rahatlıkla sahip olabilecek.
Yaz ayları itibariyle beta testleri devam edecek olan servis, yukarıda da belirttiğim gibi Modern Warfare 3’le beraber tam kapasite olarak faaliyete geçecek. Activision, bu servis sayesinde hile yapan oyuncuları da oyun ortamından kovarak, sağlıklı multiplayer maçların yapılabilmesini amaçlıyor. Umarız başarılı da olurlar.
Grafikler, sesler…
Modern Warfare 3’te yeni bir grafik motoru kullanılmıyor, önceki oyunlardan da alışık olduğumuz Quake 1 temelli grafik motoru, her yeni Call of Duty’de olduğu gibi Modern Warfare 3’te de biraz daha geliştirilmiş. Sebebi ise basit; vakit kazanmak. Activision yetkilileri, yeni bir grafik motoru geliştirilmesinin vakit kaybına yol açacağını ve bunun da mevcut planları bozacağını iddia etmişti. Sonuç olarak görsel anlamda çok yüksek beklentiler içine girmememiz gerekiyor. Lakin şunu da unutmamak gerekiyor. Infinity Ward ekibinin motorda yaptığı çalışmalar, kesinlikle takdiri hak ediyor. Detaylı, geniş ve harabeye dönmüş ortamlar, gerçekten güzel resmedilmiş. Modern Warfare 3’ün, PC ve konsollarda 60 FPS değerinde çalışacağını da tekrardan belirtelim.
Seslerde de pek bir değişiklik bulunmuyor. Patlama ve silah sesleri hemen hemen önceki oyundakilerle aynı. İzlediğimiz oynanış videolarında çalan müzikler ise, tıpkı eski oyunlardaki gibi yine çok kaliteli duruyor.
Modern Warfare 3, şüphesiz ki bu yılın en çok beklenen FPS oyunlarından bir tanesi. Özellikle EA’in Battlefield 3’üyle gireceği mücadelenin sonucu merakla bekleniyor. Battlefield 3’ün özellikle görsel ve işitsel özellikleri gayet başarılı görünürken, Modern Warfare 3’ün ise, heyecanlı senaryo modu ve çoklu oyuncu modlarıyla ön plana çıkacağı tahmin ediliyor.
Son yıllara baktığımızda Call of Duty, “yılın en çok satan FPS oyunu” ünvanını kimselere kaptırmıyor. EA’in Call of Duty’ye rakip olarak geçtiğimiz yıl satışa sunduğu Battlefield: Bad Company 2 ve Medal of Honor, toplam satış rakamlarında bile Black Ops’u geride bırakamadı. Öte yandan oynanış listelerinde de yine zirvedeki isim, genellikle hep Call of Duty oldu.
Bakalım bu yıl nasıl bir sonuçla karşılaşacağız? Merakla bekliyoruz!