Call of Duty serisinde grafiksel gelişim süreci
Call of Duty, Activision’ın şu an en büyük markası konumunda. Öyle ki başta Infinity Ward olmak üzere Treyarch, Sledgehammer ve Raven gibi firmalar, bu seriyle ilgili yıllardır çalışıyor. En çok senaryo ve multiplayer modlarıyla dikkat çeken yapım, son yıllarda görsel ve işitsel olarak birçok oyuncunun beklentilerini karşılayamıyor. Peki seride grafiksel olarak yıllardır neler yapıldı? Gelin birlikte bakalım!
İşte aslında her şeyin başladığı oyun. Call of Duty serisi, ilk oyunundan bu yana üzerinde geliştirmeler yaptığı Quake 1 tabanlı bir grafik motoru kullanıyor.
İlk Call of Duty oyunu, çıktığı yıla göre gayet güzel grafiklere sahipti. Birçok dalda ödül alan yapım, görsellik kategorisinde de dikkat çekmişti.
Call of Duty 2’de özellikle ışıklandırmalar üzerine gelişmeler vardı. Duman efektleri, karakter hareketleri ve modellemeleri de ilk olarak öne çıkan yönleriydi.
Call of Duty 3, yeni nesil konsollar PS3 ve X360 için hazırlanan ilk FPS’lerden bir tanesiydi. Bu kez haritalar daha büyük, patlama efektleri daha göz alıcı, ışıklandırmalar ve çevresel detaylar daha fazlaydı.
Seride grafiksel olarak en büyük değişim, Call of Duty 4’de yaşandı. Her platform için 60 FPS değerinde geliştirilen ve “fotoğraf gerçekliğinde” olarak belirtilen yapım, birçok kuruluş tarafından yılın en iyi grafikli oyunu olarak seçilmişti.
Call of Duty: World at War, konusu gereği hem soğuk, hem de sıcak renklerde tasarımları gayet iyi sunuyordu. Özellikle yanarak deforme olabilir çevre unsuru ve alev efektleri dikkat çekmişti.
Modern Warfare 2’de özellikle geliştirilen ışık-gölge efektleri ve önceki oyunlara kıyasla daha büyük tasarlanan haritalar dikkat çekiyordu.
Black Ops, şimdiye kadar görülmüş en detaylı Vietnam haritalarını sunuyordu kullanıcılara. Kullanılan bolca kan unsuru ve parçalabilen bedenler, oyunun şiddetini gözler önüne seriyordu.
Modern Warfare 3’de de özellikle ışık ve gölge efektleri başta olmak üzere grafiklerde düzenlemelerin yapıldığına şahit oluyoruz.