Capcom: Hit oyunlar neredeyse iptal ediliyordu!
Lost Planet günlükçüsü (blogger) Brian Dunn yapımcı mülakatları dizisini kapıyor. Son olarak ihracat üreticisi zat-ı âlileri Keiji Inafune yer alıyor. Inafune 20 yılı aşkın süredir son olarak Dead Rising ve Lost Planet gibi iki çok başarılı Xbox 360 çalışmasına imza atmış Capcom’da çalışıyor. Fakat neredeyse bu yeni markalar firmada yerini almayacaktı. Bu bu kadar zor mu?
“Evet, hem Lost Planet hem de Dead Rising’de idare bu oyunların geliştirilmesine karşıydı. Bir süre her şey gerçekten bıçak ağzında duruyordu. Bu iki proje iptalden döndü.
Fakat ben Capcom’un bunlara izin vermesini, onun bu oyunlara ihtiyaç duyacağını biliyordum. Birkaç aylık süreçte karar mercilerini bu oyunların hit olabileceğine, Capcom’un onlarla büyük kâr elde edebileceğine ikna etmek için elimden gelenin en iyisini yaptım. Pes etmeyi göze aldığım zaman da oldu, ama projeleri desteklemeye devam edip idareyi ikna edebildiğime memnunum.”
Inafune idarecilerin görüşüne de hak veriyor. Nihayetinde Capcom bir Japon firması ve Xbox 360’ın oradaki durumu kötü. Ayrıca yeni nesil oyunların geliştirilmesi de hayli pahalı ve riskli. (Lost Planet takribi 20 milyon dolar tutmuş, oyunun pazarlaması da artı 20 milyona mâl olmuş.)
Üretici bu ikna işinin de bir oyun geliştiricisinin vazifesi olduğu kanaatinde. Ona göre, bunu başaramayan iyi oyunlar da yapamaz.
Lost Planet ve Dead Rising Inafune’ye göre Capcom’un mazisinde, zamanında Streetfighter II ve Resident Evil’in yaptığı gibi yeni bir dinginliğin habercisi bir kilometre taşı olabilir.
Meslektaşı Jun Takeichi gibi Inafune de Japon oyun üreticilerinin batılı yapımcılarla baş edememe tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu düşünüyor. Bundan başka çalışma şartlarını da eleştiriyor. Böylelikle oyun yapımcıları tabiri caizse “eşek gibi” çalışıp nispeten düşük bir maaş alıyorlar. Inafune, bu sahanın bu yüzden büyümesi açısından heyecanını kaybedeceğinden korkuyor.
Bununla birlikte amerikan yapımlarda yapımcının başarısı hemen karşılığını buluyor ve buna uygun etkilerini gösteriyor. Japonya’da çalışma ve hayat şartlarını iyileştirmek uğraşmaya değer bir şey olduğunu söyleyen Inafune, kimsenin gururlanmamasına da dikkat edilmesi gerektiğini ekliyor.
Kaynağa ulaşmak için tıklayınız.