Capsized
Capsized, Alientrap firması tarafından ilk kez duyurulduğunda ve fizik kurallarına bağlı bir platform/aksiyon oyunu olacağı açıklandığında, tabii ki oyuncuların aklına hemen Amiga ve Atari ST platformlarında ortalığı sallayan Exile adlı oyun gelmişti. Şu anda hazır ve nazır konumda bulunan Capsized, bakalım ataları kadar başarılı olabildi mi?
Otostopçunun Galaksi Rehberi
Oyunun ana menüsü Campaign, Arcade, Options ve Exit tuşlarından oluşan oldukça sade ve basit bir menü. Buradan Campaign’i seçerek oyunun hikaye modunu oynayabilir, Arcade’i seçerek ise hikaye modu dışında oyuna dalış yapabilirsiniz. Oyun iki oyunculu modu da destekliyor ve bunun ayarını Options sekmesinden yapıyorsunuz. İki kişilik modu seçerseniz iki adet oyun kontrolörüne ya da bir klavye bir kontrolöre ihtiyacınız var demektir.
Capsized, aslında Exile‘a değil kesinlikle Abuse ya da Turrican serilerine daha çok benzerlik gösteriyor. Çünkü bölüm tasarımları tamamiyle çizgisel ve bölüm boyunca önünüze gelen uzaylıları öldürerek bölümün sonundaki çıkış noktasına ulaşmak üzerine kurulu. On iki bölüm boyunca aynı şekilde ilerleyecek fakat farklı silahlar ve sürekli artan yan özellikler sayesinde her bölüm birbirinden farklı bir deneyim sunacak. Fakat dediğimiz gibi, Capsized asla bir Exile olma şansına sahip değil çünkü ne oynanışı ne de bölüm tasarımlarının hiçbir alakası yok.
Her bölüme başladığınızda oyuna limitsiz cephaneye sahip olan pistolünüz dışında ekstra haklarınızla tertemiz bir başlangıç yapıyorsunuz. Bir de boş tanka sahip jetpackiniz var ve bölümün ilerleyen noktalarında benzini bularak onu da kullanılabilir hale getiriyorsunuz. Bazı bölümler karanlık olduğundan “F” tuşuna basarak aktive edebileceğiniz feneriniz ile de başlamış olabiliyorsunuz bölümlere. Oyunun bölümlerinin içerisinde kısa süreli güçlendiriciler (enerji kalkanı, anti-yer çekimi kemeri vb.), benzin, mermi, yeni silah ya da sağlık paketleri ışıklı ikonlar olarak belli yerlerde duruyor. Hatta bazı bölümlerde gizli bölgeleri bularak ekstra silahlara sahip olabiliyorsunuz. Silahlarınız arasında geçişi klavyenizin “1, 2, 3, 4” tuşlarıyla yapıyorsunuz.
Shift tuşu ile ise “Gravity Hook” adlı kancanızı atıp istediğiniz yere tutunabilir ve bu sayede istediğiniz yere tırmanabilir ya da herhangi bir şeyi tutabilirsiniz. Unutmayın tuttuğunuz nesnenin etrafında bir halka çıkıyorsa (ki bu “şey”ler genellikle düşmanlarınızın kopan kafaları ya da sağda solda duran kayalar gibi cisimler oluyor) onu tekrar Shift tuşuna basarak fırlatabileceğiniz anlamına geliyor. Farenizle yönü ayarlayın ve Shift’e basarak fırlatın. Bunların haricinde Space tuşu Jetpack’inizi çalıştırırken, farenizin orta tuşu plazma silahınızla herhangi bir yüzeye vurarak kendinizi yüksek yerlere fırlatmanızı sağlıyor. Quake oynayanınız varsa “RJ” yani Rocket Jump’ı hatırlayacaktır. Bu sistem Rocket Jump ile birebir aynı şekilde çalışıyor. Fare ile yüzeye doğru hedef alın ve orta tuşa basarak kendinizi fırlatın. Birkaç denemeden sonra hemen alışacaksınız.
Oyunun grafikleri ve çizimleri oldukça güzel görünüyor. Üzerlerinde oldukça fazla emek harcandığı belli olan bölüm tasarımları ve karakterler de oyunu oynarken sizi oldukça etkileyecek. Fakat bazı büyük düşmanları gördüğünüzde, limitli animasyonları nedeniyle üzerinize gelirken yürüyor gibi değil, sanki kayıyormuşcasına hareket etmeleri biraz rahatsız edici olabiliyor. Bazı çok küçük düşmanlar ise kolaylıkla bu yeni gezegenin çimleri arasında gözden kaybolabildikleri için oyunda bazen boş boş ateş ettiğinizi fark edeceksiniz.
Atmosfer ve grafik açısından bu küçük detayların dışında pek bir sıkıntısı olmayan Capsized, müzikleriyle ise oldukça etkileyici bir performans gösteriyor. Oyunun müziklerine söylenebilecek tek bir şey var: Muhteşem! Bu muhteşem müzikleri dinlemek isteyenler, oyunun müziklerinin Solar Fields adlı grubun 2009 yılında çıkarmış olduğu Movements adlı albümden alındığınıda öğrenmek isterler diye düşünüyorum. Fakat burada da garip bir durum söz konusu.
Oyun bu kadar depresif olmayı hakeden bir oyun değil. Yani bu müzikler tamamiyle başka bir oyunda kullanılsa çok daha etkili olurlarmış diye düşünüyorum. Zira oyunun Intro’su geçtikten sonra, ilk bölüme başladığınızda, karşınızdan üzerinize koşarak gelen uzaylıları görüp de ateş ederken çok daha gaz ve oyunun ruhuna uygun müzikler çalmasını beklemiştim.
Bir astronotun son sözleri
Platform ve aksiyon oyunlarını seviyorsanız, Capsized size uygun bir oyun demektir. Ufak tefek hatalarını gözardı edebilirim diyorsanız kesinlikle vereceğiniz paraya değecektir. Oyun şu anda Steam üzerinden 9 dolar karşılığında satın alınabilir durumda. Eğer yazımız sizi tatmin etmediyse, oyunun demosunu Steam üzerinden indirebilir ve kendiniz deneyerek alıp almayacağınıza karar verebilirsiniz.
Sonuç olarak Capsized’ın platform türüne herhangi bir yenilik getirmediği gerçeğini gözardı etmemek gerek. Oyunun yalnızca 12 bölümden oluşması ve bu bölümlerin de oldukça kısa bölümler olması, oyunun tadını damağınızda bırakmaya yetiyor ama fiyatının ucuz olduğu hesaba katılırsa, ne kadar kısa olursa olsun, Capsized oldukça güzel bir oyun. Eh, 90’ların platform eğlencesine bu kadar yakın bir deneyim daha bulmak oldukça zor değil mi? İyi eğlenceler dilerim.