Röportaj

CD Projekt RED ile kısa bir söyleşi (Röportaj)

Witcher serisinin ünlü yapımcı firması CD Projekt RED son zamanların en çok konuşulan ve beğenilen firmalarından bir tanesi. Stüdyonun çıkarttığı iki Witcher oyunu yanında dijital oyun mağazası GOG.com da şu sıralar oldukça popüler.

Biz de Merlin’in Kazanı olarak Polonyalı firmadan bu iki konu hakkında son durum bilgilerini almak ve aklımızdaki soru işaretlerini ortadan kaldırmak amacı ile ekip ile bir röportaj yaptık.

Witcher 2’nin sonunda cevaplanmamış sorularımız oluştu. Bunların cevaplarını üçüncü oyunda görebilecek miyiz?

O soruların cevaplarının pek çoğunu Enhanced Edition’a eklediğimiz yeni görevlerde verdik. Elbette hala beklettiğimiz sorular da mevcut –peki bu ucu açık durum sonuçlanacak mı? Şu an için planlarımızdan bahsetmek istemiyoruz açıkçası.

Bir DLC veya ek paket ile bizlere oyundaki farklı karakterlerin de tam kontrolünü vermeyi hiç düşündünüz mü?

Oyunda zaten diğer karakterleri kontrol ettiğiniz kısımlar mevcut ancak bu sadece anlatıma yardımcı olmak amacı ile. Bizim ana odağımız, kahramanımız Geralt. Kendisi eşsiz bir insan ve onun geçmişini derinlemesine ilk oyunlarda ve kitaplarda açıkladık. Dolayısı ile sizin istediğiniz şey için diğer karakterleri de detaylandırmalıyız. O yüzden DLC’lerde olma ihtimali çok yok.

Genelde oyunlar ve filmler üçleme olarak bitirilir ve daha sonra firma yeni bir ürüne geçer. Peki Witcher’da durum ne? Şimdiden dördüncü oyunu düşünmeye başladınız mı?

Wow! Deminki sorudan daha da geleceğe yönelikbir soru oldu bu. Daha Witcher 2’nin Enhanced Edition’ını Xbox için yeni çıkarttık ve dediğim gibi planlarımızı henüz açıklamak istemiyoruz.

İkinci oyunda Tükçe destek sundunuz ancak bu sadece yazı bazlı oldu. Peki gelecek oyunlarınızda Türkçe dil desteğini ses olarak da görebilecek miyiz?

Oyunda 12 dil seçeneği mevcut, lakin sadece yazı tabanlı olan bir tek Türkçe değil.  Türkiye lokalizasyonu kendini adamış bir grup hayran tarafından yapıldı ve 7 ayda tamamlandı. Onlarla iletişimdeydik ve ileride de desteğimizi vermek istiyoruz. Bakalım bu ortaklığın bir sonraki meyvesi ne olacak?

Şimdi de biraz GOG.com hakkında konuşalım…

Her ne kadar daha yeni oyunlar sunarak yeni bir çağa girmiş olsanız da GOG sitesi her zaman için ana amacı ile hatırlanacak, yani “good old games”. Şimdiye kadar pek çok eski PC oyunu sundunuz peki planlarınızda Amiga veya Commodore oyunları var mı?

Her ne kadar Commodore ve Amiga oyunları üzerinde çalışsak da bunun yakın gelecekte olacağını düşünmüyoruz. Bundaki başlıca neden iki teknoloji arasındaki uçurum, öte yandan bu ikilinin yasal kısmı 90’ların PC oyunlarından çok daha farklı.

Oyunlarla birlikte bir sürü ekstra içerik sunuyorsunuz ancak bunların hepsi dijital. Bu işi daha maddesel boyuta taşımayı düşündünüz mü? GOGshop veya GOGstore gibi Gog.com veya oyun ürünleri satan mağazalar görebilecek miyiz?

Bununla ilgili kullanıcı istekleri geliyor, yakın gelecekte resmi GOG.com tişörtleri veya kapşonlarının satıldığını görebiliriz ancak bir GOGstore veya GOGshop vasıtası ile değil. Bizim geliştirmeyi bırakmayacağımız tek site GOG.com olacak.


Akıllı telefonlar ve tabletler için uygulamalarınız olacak mı?

Oyunlarımızdan bazılarını Android için hazırlanmış DOSbox’ta çalıştırılabiliyor ancak şu sırlar resmi bir destek vermeyi düşünmüyoruz.

Peki GOG.com ile ilgili gelecek niyetleriniz nelerdir? Misal başka hangi dağıtımcıları görebileceğiz?

Şu sıralar Alan Wake ve Alan Wake’s American Nightmare veya Legend of Grimrock gibi yeni oyunlarla ve ön siparişler ile epey yoğun durumdayız. Daha bir sürü yeni ve bağımsız oyunumuz var. Bunların ön siparişleri ve ilk gün satışlarını yapıyoruz lakin burada şu anda dağıtımcı ismi veremeyiz. Özet olarak sadece yeni oyunları değil oyun endüstrisinin en iyi dağıtımcılarının mükemmel klasik oyunlarını da anlaşarak yayınlamaya devam edeceğiz.   

-At the end of Witcher 2 there were some questions left unanswered. Can we figure out their answers in the third game?

Many unanswered questions are resolved in the new quests we added in the Enhanced Edition. Of course we still left some cliffhangers – will those loose ends be resolved? We don’t want to talk about our plans right now.

-Have you ever consider to give us the control of other characters in the game via DLC or expansion packs?

There are parts of the game where you control other characters, but this serves only the narrative.  Our main focus is our own hero – Geralt. He is a unique person with a deep past described in the books and the first game. We would have to further develop other characters to make a spin-off of the game. So any DLCs are unlikely today.

-Usually the games and and movies created as trilogy and then firms started new franchise. What about Witcher? Have you already consider a fourth  game?

Wow! You ask about a future much further than in the previous questions. We just released  The Witcher 2 Enhanced Edition for Xbox and we don’t want to reveal our latest plans now.


-Are you also working on a totally new IP right now?

In November we said that we will be working on two IPs in the same time. That’s all we can tell you now.

-You gave Turkish language support in the second game but only as text. Will there be any audio support of Turkish in your future games?

The game has 12 language version, but not only the Turkish one  is a text only translation. The localization in the case of Turkey was made by a group of devoted fans, who spent almost 7 months to make this translation. We are in touch with them and we want to give our support in the future.  We will see what will be the next fruit of this cooperation

And some questions about GOG.com…

-Though you’ve started a new era (offering newer games) in GOG,the site will always remembered with it’s core purpose; good old games. So far you’ve been offered lots of old PC games, but can we able to see Amiga or Commodore games?

Even though we were working on Amiga and Commodore games I don’t see that coming in the near future, mainly because of the huge technological gap and legal issues even more tangled than it is with some PC releases from the 90’s.

-You give lots of extras with games, but they’re all digital. Do you ever consider to turn those things more material. Can we see a GOGshop or GOGstore that you sell merchandises of GOG.com or the games?

We get some user-requests for merchandise and I can see some official GOG.com T-Shirts or Hoodies sold in the near future, but not through any GOGstore or GOGshop. The only store we’ll never stop developing is GOG.com

-Are there going to be apps for smart phones and pads?

You can already run some of our games on DOSbox for Android, but we’re not planning any official support at this moment.

-And what’s your future intentions with GOG.com, like which other publishers we will see this year?

We’re pretty busy with some newer games and pre-orders like Alan Wake and Alan Wake’s American Nightmare pre-order, or Legend of Grimrock. We have a lot of newer and indie games, coming with pre-orders or as day-one releases, but we cannot disclose anything here. Suffice to say: we will continue signing and releasing not only newer games, but also fantastic classics from some of the best publishers in gaming.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu