Children of Silentown inceleme

Çocukken birçok şeyden korkarız. Bu hayatın bizi koruma yöntemlerinden biridir. Lucy de farklı bir çocuk değil. Children of Silentown inceleme yazımızda Lucy gibi köydeki diğer çocukların ormandan korkan çocukların macerasına yakından bakacağız.

Children of Silentown inceleme / PC

Bağımsız oyunlara her zaman bir şans vermek gerektiğine inanıyorum. En azından oyun fiyatları bu kadar artınca bizler için farklı tadlar sunacak başka yapımlara da göz atmak keyifli oluyor. Children of Silentown da bu oyunlardan biri. Elf Games ve Luna2 Studio işbirliği ile geliştirilen yapım gizemli olduğu kadar sevimli bir hikayeyi anlatıyor.

Oyunda Lucy isimli küçük bir kızı yönetiyoruz. Köyde uzunca yıllardır kaybolan insanlar vardır ve onları aramaya kimse gitmemekte. Elbette bu durum aynı sorundan muzdarip kahramanımız Lucy’nin sinirlerini bozmakta. Kaybolan kişilerin izini bulabilmek için bir yola çıkıyor. Ancak bu yolda zekasını kullanarak çözmesi gereken sorunlar ile karşı karşıya. Bunların üstüne ailesi ve köylülerin konu hakkında hiç konuşmamak istemesi de yoluna çıkan en büyük engellerden biri. Ancak Lucy’nin kabusları onun peşini bırakmamakta ve sorunu kökten çözebilmesi için ona cesaret vermektedir.

Children of Silentown’da ilerleyiş oldukça basit. Farenizi kullanarak kişi ve eşyalar ile iletişime geçiyorsunuz. Elde ettiğiniz bilgileri bir sonraki sorunu çözmek için kullanıyorsunuz. Ancak kimi zaman bilgi alamadığınız durumlar da oluyor. Bunları çözebilmek için Lucy’nin eşsiz sesini şarkı söylemek için kullanarak karşınızdaki kişi ya da varlığı yumuşatmanız gerebiliyor. Aynı zamanda yine şarkı söyleyerek bazı eşyların hakkında da bilgiye sahip olabiliyorsunuz. Oyuna başladığımızda bu şarkıları bilmiyoruz. Çeşitli görevleri tamamlayarak notaları elde etmemiz ve şarkılaştırmamız gerekiyor.

Oyun sırasında karşımıza çıkan görevlerde mini oyunlar bulunuyor. Genellikle bulmaca çözmek gibi görevler olsa da bazılarında farklılaşmalar da var. Örneğin bir kirpi ile kurbağa yarışına dahil olup, ormandaki canavar hakkında daha fazla bilgi edinebiliyorsunuz. Bu yolda ilerlerken en önemli yardımcılarınız da arkadaşlarınızın bilgileri oluyor. Her ne kadar aileler çocuklarının yanında bu olayları konuşmak istemiyor olsa da çocukların sünger gibi bilgiyi çektiğini unutmamak lazım. Arkadaşlarınız ve köyün ileri gelenlerindeki bilgi kırıntılarını onları bir şekilde mutlu ederek alıp, kendi hikayenize eklemeniz gerekiyor.

İlerleyiş süresince işimize yarayabilecek birçok eşyayı da topluyoruz. Bunları ne zaman ve nerede kullanacağınızı bulmak sizin göreviniz olacak. Ancak oldukça iyi gözlem yapmak zorundasınız. Zira en ufak bir delikten bile araştırmanızı ilerletebilmek için bir parça bulmanız işten bile değil. Bu eşyaları kimi zaman olduğu gibi kullanabilirken kimi zaman da onları birleştirerek elde ettiğimiz eşya ile yol almamız gerekiyor.

Sorunları çözebilmemiz için karşımıza çeşitli bulmacalar çıkıyor. Bunlar genelde çözülmesi çok zor olmayan çekilde tasarlanmış. Bir kumaş parçasını doğru sıra ile dikmek ya da suyun iki nokta arasında ulaşmasını sağlamak için çözmemiz gereken bulmacalar. Her birinin kendine göre farklı mekanikleri olsa da keyif veriyor ve sonucunda da hikayeyi ilerletmek için gerekli olan bilgiye ulaşıyoruz.

Macerada ilerlerken sadece nota ya da bulmaca çözmüyoruz. Topladığımız çıkartmalar da var. Bunları çıkartma defterinize yerleştiriyorsunuz. Başlarda oldukça kolay bulunsa da ilerleyen aşamalarda bulmanız zorlaşıyor. Şahsen defterimin yarım kalmasını hiç istemiyorum. O sebeple oldukça dikkatli davranmak gerekiyor. Kimi ekranlarda 15-20 dakikayı sadece bir çıkartma bulabilme heyecanı ile harcadığımı söylesem yalan olmaz. Hepsini de henüz bulabilmiş değilim.

Grafik olarak baktığımızda Children of Silentown’ın AAA oyunlardan alıştığımız bir yapıda olmadığını söylemem şart. Bir tablo gibi çalışılmış görselleri, bağımsız bir geliştiriciden geldiğini gösteriyor. Ancak bu kötü olarak anlaşılmasın. Zira grafikler zahatsız etmediği gibi sevimli geliyor.

Children of Silentown’ın müzikleri de oldukça hoş duyuluyor. Ancak saplanıp kaldığınız bir bölümde, bir süre sonra aynı müziği dinlemek sinir bozucu da olabiliyor. Bu sebeple ben bir süre sonra menüden müziğin sesini kapatmak durumunda kaldım.

Bir macera oyunundaki en önemli ayrıntılardan birinin de anlatılan hikayedeki detaylar olduğunu unutmamak lazım. İngilizceniz yoksa, dili çok ağır olmasa da kimi zaman önemli ve dikkat etmemiz gereken detayları atlayabilirsiniz. Ancak güzel bir haberim var. Oyunun Türkçe desteği var. Menülerinden oyun içindeki tüm konuşmalara varıncaya kadar tercüme edilmiş. Tüm iletişim, konuşma balonları ile gösterilse de (isterseniz menüden kapatabilirsiniz) arada birkaç defa İngilizce konuşmaya rastladım. Ama bunlar da altyazı olarak oyuna eklenmişti.

1-2 sefer hata ile karşılaştım. Ekranda tıklanması gereken ikon ya da konuşmaları göremiyordum. Orada olduğundan emin olsam da bu durumu ana menüye geri dönüp, daha sonra kaldığım yerden devam ederek çözebildim. Bu sorunun benim bilgisayarımdan mı yoksa oyundan mı kaynaklı olduğunu bilmiyorum. Ancak karşılaşırsanız bu yöntemi uygulayın, çözülecektir.

Sonuç

Children of Silentown inceleme yazımızda oyunun tüm detaylarını aktarmaya çalıştım. Genel anlamda beni çok mutlu eden yapımlardan biri oldu. Zira point and click tarzını oldukça özlemiştim. Ayrıca hikayedeki akıcılık ve bulmacaların keyifli olması, bağımsız oyunlara olan inancımı da arttırdı. Geçtiğimiz dönemde inceleme bile gereği duymadığım birçok bağımsız oyuna bakmış, bir çoğunu 10-15 dakikalık süreçten sonra silmiştim. Children of Silentown’ı sonuna kadar götürebilmek için uğraştım. Henüz oyunu bitirmediğim için oyunun toplam süresini bilmiyorum. Ancak benim şu ana kadar 12 saatimi almış durumda. Kesinlikle aldığı ücreti sonuna kadar hak eden bir yapım olmuş.

Exit mobile version