Chuchel
Eğer 2018 yılında ileri seviye teknolojik ve mekaniksel oyunlar başınızı döndürüyor ve bağımsız yapımcılardan çıkan altın değerindeki oyunlara merak ediyorsanız, sizlerin karşınızda keşfedilmeyi bekleyen bir oyun ile bulunuyorum. Çok eski olmasa da, 2000’lerin başından bu yana aktif bir şekilde oyun geliştirmeye devam eden Amanita Design’ın yeni oyunu Chuchel, sahip olduğu absürt karakter tasarımları, çizimleri ve sürreal ortamı sayesinde başınızı döndürebilir. Samorost serisinin yanında Machinarium‘u da oynadıysanız, Chuchel size hiç yabancı gelmeyecek. İlgi çekici sesler ve müziklerin arasında karakterlerin kaybolduğu bulmaca dünyasında beyninize güzel bir jimnastik seansı uygulayabilirsiniz.
Chuchel incelemesi ile oyunun bize neler sunduğuna bakıyoruz
Siyah ve tüylü bir yaratığımız ile başladığımız oyunda, çok basit bir amacımız var. Farklı farklı bölümlerden oluşan Chuchel’da amacımız sıradan bir kirazın peşine düşmekten başka bir şey değil. Minik pembe başka bir yaratık ile bulmacaların karmaşıklığında kayboluyor, yeri geliyor diğer pembe yaratığa eziyet ederek bile bölümleri geçebiliyoruz. Amanita ekibinin diğer oyunlarında olduğu gibi bazen ne oynadığınızı unutup karakterlerin farklı animasyonlarını görmek için oyunun her öğesi ile etkileşime geçmek istiyorsunuz. Chuchel her ne kadar basit bir oyun olsa da, her bir detayında oyunun bir bütününü oluşturan mekanikler yer alıyor.
Tüm bunların yanında çizgi film stili çizim tarzının göze hiç batmadığının altını çizmek istiyorum. Ayrıca karakter seslendirmeleri ve nesnelerden çıkan her ses birbirinden farklı. Yani bir bölümde gördüğünüz mekaniği başka bir diğer bölümde görmek imkansız. Bu da sizi devamlı olarak bir sonraki bölüme sürüklüyor. Fakat Chuchel’de yer alan bulmacaların oyuncuları pek zorladığını söyleyemeyeceğim. Özellikle firmanın yaptığı diğer oyunlara baktığımızda, Chuchel’in sahip olduğu bulmacaların fazlasıyla kolay olduğu gözlerden kaçmadı. Her bir bölümünde sanki bir Tom & Jerry kovalamacasının içerisindeymişsiniz hissine kapılıyorsunuz.
Günümüz çoğu video oyununda sinematik ve gerçekçi sunum almış başını gitmişken, Chuchel geliştiricileri interaktif bir çizgi film ile oyuncuların karşısına çıkmış diyebiliriz. Toplam 30 bölümden oluşan Chuchel, bölüm sayısı fazla olmasına karşın Amanita’nın diğer oyunlarına göre kısa sürede bitiyor. Bu durumu ise oyunun sahip olduğu bulmaca yapısının kolaylığına bağlayabiliriz. Örnek vermek gerekirse, Machinarium’u oynadıysanız bulmacaların gerçekten de insan beynini yoracak şekilde tasarlandığını hatırlayabilirsiniz. Chuchel’de ise bir bulmacada takıldığınız anda oyun size yardım etmek için can atıyor. Gerçi oyunun bulmaca yapısı çok kolay olduğundan, birkaç deneme sonrası düşünmeden bulmacayı kolaylıkla çözüyorsunuz. Fakat bazı bölümlerin (az da olsa) bulmaca karışıklığı bakımından oyuncuyu zorladığını da belirtmek istiyorum.
Sona geldiğimizde, eğer elinizin altında vaktinizi harcayacağınız güzel bir AAA oyun yoksa veya bu sıralar eski tarz bir bulmaca oyunu arıyorsanız Chuchel’i rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Sahip olduğu grafik tarzı ve müziklerin ince işçilik ile işlenmiş olması, Chuchel’i parasının karşılığı bir oyun yapmaya fazlasıyla yetiyor.