Makale

Çift ekranlı Asus Zenbook Pro Duo nasıl bir deneyim sunuyor?

Teknoloji geliştikçe neredeyse tüm teknolojik ürünler hem tasarım hem işlev anlamında evrim geçiriyor. Son 20 yıla baktığımızda cep telefonları, televizyonlar, tabletler gibi tüm ürün tiplerinde, tasarım ve kullanım açısından devasa yeniliklere şahit oluyoruz. Ancak dizsüstü bilgisayarlar nedense kendini çok fazla geliştiremedi. Hala daha katlanan bir ekran ve alt kısımda bir klavye ile karşılaşıyor, belki hız ve performans açısından devrimler ile karşılaşsak da, kullanım deneyimi tarafında her yıl aynı hisleri yaşıyoruz.

İnovasyonun dip noktalarda gezindiği dizüstü bilgisayarlar konusunda, hala daha cesur adımlar atabilen bir marka var, Asus’tan bahsediyoruz. Bugün inceleme masamıza konuk olan Asus ZenBook Pro Duo, on yıllardır değişmeyen dizüstü bilgisayarları değiştirmek için atılan ilk radikal adım. Hem tasarımı, hem performansı, hem de işlevsel özellikleri ile Asus Zen Book Pro Duo, son yıllarda kullandığım beni en çok etkileyen ürünlerden biri olmayı başarıyor. Peki bunu nasıl yapıyor? Tabii ki ekranı açar açmaz karşınıza çıkan iki adet ekranı ile. Evet Zenbook Pro Duo, bir laptop üzerinde böylesine büyük iki ekrana sahip olan piyasadaki tek diz üstü bilgisayar.

Zenbook Pro Duo’nun iki farklı ekranı, tıpkı masaüstü bilgisayarlarda kullandığımız çift ekran deneyimi sunuyor. Dilerseniz bir ekranda film izlerken diğer ekranda internette gezinebiliyor, oyun oynayabiliyor, haberlerinizi okuyup, çalışmaya devam edebiliyorsunuz. Ancak Zenbook Pro Duo’nun çift ekran deneyimi, özellikle oyunlarda hayli işe yarıyor. Örnek vermek gerekirse, X-Plane 11 oynarken alt ekrana uçuş planlayıcı programını açabiliyor, ana ekranda uçağımı kullanırken aşağıdan da uçuş rotamı takip edebiliyorum. Ayrıca LoL oynarken ekstra sayfa açarak şampiyon yapılandırmalarını inceleyebiliyor, alt tab yapmadan ekstra bilgilere kolaylıkla ulaşabiliyorum. İlk bakışta sanki süs için koyulmuş gibi gözüken bu ikinci ekran, aslında kullanışlılık bakımında da fazlasıyla işe yarıyor.

Tabii ki Asus Zenbook Pro Duo yalnızca dış görünümü ile değil, teknik donanımı ile de muhteşem bir deneyim sunuyor. Özellikle 4K çözünürlüğündeki OLED ana ekranı ile multimedya ve oyun konusunda harikalar yaratıyor. Ana ekranın OLED olmasına ayrıca değineceğim, keza ZenBook Pro Duo’nun belki de en muhteşem özelliği, ana ekranında saklı. Zenbook Pro Duo işlemcisi ve gpu’su ile günümüz modern oyunlarının tamamının altından rahatlıkla kalkabilecek kadar güçlü. Intel’in 9. nesil 9750H modeli ile güçlendirilen Zenbook Pro Duo, 32 GB’lık 2666 MHz hızında çalışan DDR4 RAM’e sahip. İşlemci ve RAM’i ile hem oyun hem de iş için gereken performansı fazlasıyla sağlayan bilgisayar, GPU tarafında ise Nvidia RTX 2060 ile geliyor. Ray Tracing desteği ile modern oyunların hakkını veren RTX 2060, performansı ile en yüksek performans gerektiren oyunlarda dahi 60 FPS’i yüksek grafik kalitesinde deneyimletebiliyor. Call of Duty Modern Warfare, Metro Exodus gibi modern oyunlarda, RTX efektleri açık halde iken bile 60 FPS’i yakalayabildik, tabii ki çözünürlüğü FullHD’de tutarak. Keza 4K’da Ray Tracing açık halde iken 60 FPS alabilmek için RTX 2080 Ti’lı bilgisayarlar bile zorlanabiliyor. Bilgisayar 256, 512 ve 1 TB’lık SSD seçenekleri de günümüz için yeterli alanı yüksek hızlarda sunabiliyor.
Performans değerlerini bir kenara koyduktan sonra ZenBook Pro Duo’nun 4K çözünürlüklü OLED panelli ana ekranına. Öncelikle piyasada şimdiye kadar kullanma şansına eriştiğim tek OLED panelli “monitör” bu bilgisayarda. TV piyasasında OLED panelleri uzun yıllardır görüyor olsak da, monitör piyasası bir türlü OLED panellere geçiş yapamadı. Bundaki en büyük sebep sabit görüntülerin tabii ki OLED panellerde burn-in adını verdiğimiz iz bırakması olayıydı. Asus ise ZenBook Pro Duo ile büyük bir risk alarak ürünü OLED panel ile piyasaya sundu. Zenbook Pro Duo’yu çok uzun süredir kullanmıyorum, bu nedenle burn-in problemi ile karşılaşmadım. Böyle bir olasılık var mı? Evet var. Ancak OLED panelin seyir zevkini göz önünde bulundurduğumda, bu riski göze almak oldukça makul geliyor. Keza hem parlaklık, hem kontrast hem de siyahların gerçek siyah olarak karşımda durmasının verdiği keyif inanılmaz boyutlarda. Öyleki evimde olan 55 inç’lik iyi sayılabilecek bir TV’de film izlemek yerine, kullandığım süre boyunca Zenbook Pro Duo’yu tercih ettim. Renkler, parlaklık değeri, kontrastı o kadar üst seviyelerdeki, daha önce izlediğim bir filmi tekrar izlerken bile farklı bir deneyim yaşattı bana. Keza oyunlarda da OLED ekranın deneyimi gerçekten çok farklı. Ultra düşük seviyedeki tepki süresi ile birlikte sadece görsel açıdan değil, oyun içindeki performansınız açısından da Zenbook Pro Duo size birşeyler katabiliyor.
Son sözlere gelecek olursak Asus’un Zenbook Pro Duo’su, hem performansı, hem de yaşattığı deneyim ile beklentilerimi fazlasıyla karşıladı. Tabii ki fiyat olarak çok dar bir kesime hitap etse de, bir dizüstü bilgisayardan beklebileceğiniz herşeyi verebilen bir ürün. Eğer bütçe konusunda sıkıntınız yoksa, ZenBook Pro Duo’yu gözünüzü kırpmadan satın alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu