Oyun İncelemeleri

Control AWE İnceleme

2019’un en iyi oyunlarından birisi olan Control AWE eklenti paketi (Altered World Event) ile uzun yıllardır yeni oyununu beklediğimiz Alan Wake’i konuk ediyor. Control AWE inceleme içeriğimizde bu paketin aslında satın almaya değip değmeyeceğine odaklanacağız. Alan Wake hayranlarının beklentilerini karşılamayı başarıyor mu? Alan Wake’i oynamayan oyuncular bu DLC’den bir şey anlar mı? Bir önceki DLC olan Control The Foundation’a göre ne gibi yenilikler getiriyor? Gelin birlikte bakalım. 

Yeni Alan Wake Oyununu Beklerken

2010 yılında Xbox 360 konsoluna özel olarak çıkan Alan Wake, korku-aksiyon oyunu severler tarafından büyük ilgi görmüştü. Tatile çıkan ünlü korku yazarı Alan Wake’in karanlık varlıklar ile verdiği mücadeleyi tecrübe ediyorduk. Bir oyun ve iki DLC paketinin ardından daha fazla hikaye isteyen oyuncular, spinoff oyunu olan American Nightmare’de istediğini bulamamıştı. Control’un yeni eklenti paketi AWE, Wake hayranlarının hikaye açlığını bir nebze gidermeyi vadediyor. 

Control içerisinde çeşitli belgelerde Alan Wake’in dahil olduğu Bright Falls olaylarına dair bilgiler gördüğümde “Belki buradan yeni oyuna hazırlık yapıyorlardır” diye düşündüğümü hatırlıyorum. AWE’nin çıkışına az bir zaman kalan, Alan Wake ve Bright Falls’da gerçekleşen paranormal olayları konu alacağını öğrendiğimde ise sevinmedim desem yalan olur. Bu yüzden benim gibi Alan Wake hayranlarını baştan uyarmam gerekiyor. Uzun zamandır beklediğiniz Alan Wake oyunu henüz gelmedi.

Control: AWE, stüdyonun “Remedy Connected Universe” evreninin ilk adımlarını atıyor. Remedy’nin başındaki isimlerden Sam Lake, stüdyonun gelecek oyununun “Remedy Connected Universe” isimli ortak bir evrende geçeceğini duyurmuştu. Control, Alan Wake ve bir ihtimal Quantum Break oyunlarını içinde bulunduracak olan RCU hakkında beklentilerimiz büyük ama şimdilik AWE’ye dönelim.

Uzun süredir kayıp olan ve öldüğü kabul edilen ünlü yazar Alan Wake’in sesi ana karaterimizi En Eski Ev’in Araştırmalar Bölümü’ne yöneltiyor. Alan Wake oyununda karşılaştığımız Dr. Emil Hartman’ın yakalanarak getirildiği Araştırmalar Bölümü uzun bir süredir kapalı ve dışarıdan kimse ulaşamaz durumda. Asansör ile bölüme ulaşıp içeri girdiğimizde ise bunun sebebini anlıyoruz. Araştırmalar Bölümünü saran karanlık varlıklar, büroyu ele geçiren Hiss ile karşılaşınca ortaya yepyeni bir tehlike çıkmış durumda. 

Işığı Gözünüze Tutmayın

Control AWE önceki paketlere göre daha karanlık, daha ürkütücü ve daha çizgisel bir oynanışa sahip. Ana oyun ve The Foundation boyunca mücadele ettiğimiz rakiplerin yanı sıra, gölgelere karşı da tetikte olmamız gerekiyor. Karanlık ve Hiss yüzünden bambaşka bir şekle bürünmüş olan Dr. Hartman’ın peşinde üç farklı sektöre giriyor ve doktoru durdurmaya çalışıyoruz. Bir yandan da kırmızı hat üzerinden bize ulaşmaya Alan Wake’in yazdıklarına şahit olma fırsatı elde ediyoruz. 

“Ben daha önce Alan Wake oynamadım, bu paketten bir şey anlamayacağım.” diye düşünenler varsa belirtelim, endişelenecek bir şey yok. Oyun içerisinde bolca Alan Wake içeriği bulunsa da, günün sonunda oynadığımız oyunun Control olduğunu biliyoruz. Değişime uğramış nesneler ve bunlardan kaynaklanan olaylara dair bir sürü belge ve ses kaydı mevcut. Bir tren, iki arcade oyun makinesi ve yiyecek makineleri gibi değişime uğramış nesneler bizi bekliyor. 

AWE ile birlikte oyuna yeni bir silah geliştirmesi daha eklenmiş. Surge adı verilen eklenti sayesinde maksimum üç patlayıcıyı bir zemine (ya da düşmana) yapıştırıp, istediğimiz zaman patlatabiliyoruz. Normalde ilk silah ve “Launch” yeteneğini kullanarak dövüştüğümden, dövüşe girerken tuzaklar kurup, düşman üstünden geçerken patlatma fikrini de çok sevdim. Havalandırmayı temizlediğimiz yan görevlerde ve son boss dövüşünde çok işe yaradığını da söylemem gerek.

Alan Wake’i temel alsa da oynadığımız oyunun hala Control olduğunu söylemiştim. Düşmanlarda da bunu görüyoruz. Alan Wake’de bulunan, ışık tutarak üstlerindeki karanlığı kaldırmadıkça zarar veremediğimiz “Taken” isimli düşmanlar ile karşılaşmıyoruz. Karanlığın oyuna etkisini Dr. Hartman ile olan karşılaşmalarımız ve bulmaca çözümleri dışında görmüyoruz. Karanlığın sürekli enerjimizi azalttığı ve Jesse’nin bir el feneri olmadığını da düşünürsek, etrafta sürekli projektör aramak bir miktar sıkıntıya sebep olurdu. Çevrede bulduğumuz portatif projektörler ile kapıları kapatan karanlığı ortadan kaldırmak ve jeneratörleri bulana kadar enerjimizi emen karanlığın içinde, korkunç bir değişim geçirmiş olan rakibimizden kaçmak ise başlarda ilginç geliyor. Neyse ki oyun çok uzun değil ve “Bir jeneratör daha aramak zorunda kalırsam oyunu kapatıyorum” dediğiniz noktada oyun sona eriyor. 

Karanlık tarafından ele geçirilmiş düşmanlar olmasa da Hiss hala karşımızda. Önceden tanıdığımız düşmanların yanı sıra, Airborne Ranger isimli yeni bir rakibimiz daha var. FBC’nin ele geçirilen talihsiz personelinin son üyesi olan bu askerler, havada size saldırıp, attığınız nesneleri başarıyla savuşturabiliyor. 

Federal Büro Ajanları Atari Oynuyor

Hem Control hem de The Foundation’da ana görevin yanı sıra sahip olduğumuz yan görevler ve bölgeler arasında gidip gelmemizi gerektirecek çeşitli işler vardı. AWE ise biraz daha çizgisel bir oynanışa sahip. Ana hikayenin yanı sıra yapabileceğimiz iki yan görev ve Ahti’nin bıraktığı temizlik görevleri bulunuyor. Bir de SHÜM isimli arcade oyun cihazı var. 

Yan görevler çevrede bulduğunuz notlarda bahsedilen eşyalar ile ilgili. Teröristler tarafından değişime uğratılan tren vagonundaki bulmacayı çözmek ya da 3 kişi yola çıkıp 4 kişi dönen astronotlardan biri için istediği “şeyi” bulup getirmek gibi yan görevler var. Ahti’nin verdiği görevler ise yeni mekanikleri kullanabileceğimiz basit temizlik görevleri. SHÜM isimli arcade oyun makinelerı ise oyunun tekrar oynanabilirliğini arttırabilecek gibi duruyor. 

SHÜM döneminin en ünlü arcade oyun makinelerinden biri olsa da, yalnızca iki tanesi bulunabilmiş. Bu cihazlar kullanıcının zihnini oyuna taşıyarak, sanal gerçeklik benzeri bir sistem kuruyor. Üstümüze dalgalar halinde saldıran HİSS’leri öldürmeye çalıştığımız Horde Mode ve süre bitmeden ne kadar düşman temizleyebileceğimizi ölçen Time Attack modu var. Bu iki moddan birini başarıyla bitirdiğiniz zaman çalışmaya başlayan SHÜM 2 ise, oyunun boss dövüşlerini tekrar oynayabileceğiniz kısım. The Former, Mold-1ve The Anchor gibi boss dövüşlerini tekrar yapmanızı sağlayan oyun makinesi oyunun tartışmasız en keyifli bölümü olan Ashtray Maze’i tekrar oynamamıza da fırsat veriyor. Bu bölümleri tamamladığımızda çeşitli güçlendirme ödüllerini de kazanıyoruz. 

El Fenerimiz Nerede?

Yeni eklenti paketinde sevmediğim yanlar da oldu ve bunlardan bahsetmek istiyorum. Öncelikle çevre tasarımı biraz can sıkıcı bir durum. The Foundation bizi yeraltında yeni bir bölgeye götürdüğünden, daha farklı tasarımlara rastlamak mümkündü. AWE ise büronun yeni bir kısmını açıyor ve neredeyse hiç farklı bir alan yok. Ana oyunda gördüğümüz mekanları tekrar geziyormuş hissiyatını yaşıyoruz. Tamam burası da Büro’nun bir parçası ama, azıcık farklı şeyler görsek, hayır demezdim.

Hikayenin sunumu biraz rahatsız etti beni. DLC otomatik olarak başlıyor ve asansöre giderken Alan Wake’in anlatımı ile devam ediyor. Uzun süredir aktif olmayan bir bölüm buluyoruz ve Büro’da bu konu hakkında konuşan hiç kimse yok! Tamam bir kişi var ve sürekli konuşuyor ama oyun boyunca karşılaştığımız karakterlerin çoğu böyle bir durumdan haberdar değilmiş gibi. O sürekli konuşan arkadaş da bazı yerlerde aynı şeyleri tekrar söylüyor, atmosferi azıcık baltalıyor.

Bulmacaların hep aynı şekilde olması ve karanlıkta jeneratörü bulmanın bir yerden sonra can sıkıcı hale gelmesinden bahsetmiştim. Bir de bunu dövüşürken yapmak zorunda kaldığımızda ve yakalanınca ciddi anlamda can kaybettiğimizde “Koskoca büroda bir el feneri, fenerli kasket falan yok mu?!” diye isyan etmek mümkün. 

Oyunun Ultimate Edition versiyonu ile birlikte tüm oyuncuların faydalanabileceği ücretsiz bir güncelleme de yayınlandı. Oyunun tamamını etki eden yeni özelliklere, eklenti paketlerine sahip olmasanız bile ulaşabiliyorsunuz. Bazı boss dövüşlerine eklenmiş checkpointler, açabileceğiniz yeni kontrol noktaları, birden fazla nesneyi alıp fırlatmaya imkan tanıyan yetenek geliştirmeleri gibi faydalı özellikler var. Ayrıca yeni eklenen Assist Mode sayesinde oyunun bazı özelliklerini değiştirip ölümsüz olabilme ya da kazanılan tecrübe puanını arttırma gibi seçenekleri aktif hale getirmek de mümkün. 

Remedy Kendi Evrenini Kuruyor

Control: AWE ile Remedy’nin “RCU” evrenine ilk adımı atıyoruz. Eğer bir Alan Wake hikayesi bekliyorsanız hayal kırıklığına uğrayacaksınız. Ama bunun bir Control eklentisi ve Alan Wake’in hikayesini anlatırken “RCU” evrenine giriş yapmamızı sağlayan bir hikaye olduğu beklentisi ile başlarsanız, oldukça keyifli saatler geçirmeniz mümkün. Control: AWE, yeni silah eklentisi, düşman ve bulmaca mekaniklerinin yanı sıra daha büyük bir evrene atılan ilk adımları da barındıran hikayesiyle hem Control hem de Alan Wake severlere hitap eden bir eklenti olmuş. İstediğimiz şeyi vermiyor ama gelecek olan için heyecanlandırmayı başarıyor. 

Control AWE eklentisini tek başına 25 liraya satın alabiliyoruz. Ama Control’un iki DLC paketini de bulunduran Season Pass 40 liraya satın alınabiliyor ve oyunun tüm hikayesini tecrübe etmek için iki eklentiyi de oynamanızı tavsiye ediyorum. Oyunu Steam platformunda oynamak isteyen oyuncular için ise iyi bir haberimiz var. Control: Ultimate Edition, 1 yıllık exclusive süresinin dolması ile birlikte, resmi olarak Steam’de satışa sunuldu. Geçtiğimiz Mart ayında yayınlanan ilk eklenti The Foundation ve yeni yayınlanan AWE eklenti paketini içinde bulunduran Control: Ultimate Edition, oyunu RTX desteği ile denemek isteyen fakat Steam dışında oyun satın almayan PC kullanıcılarını da sevindirecek. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu