İçinde bulunduğumuz COVID-19 pandemisi nedeniyle istatistiklerle sabit, geliştirilen üç oyundan biri ertelenmek durumunda kaldı.
Geliştirilen üç oyundan biri COVID-19 yüzünden ertelendi
[reklam=496]
Game Developers Conference tarafından yapılan bir ankete göre (bu konferans da virüs nedeniyle dijital ortamdan yapıldı) geliştiricilerin %33‘ü üzerinde çalıştıkları oyunun geciktiğini iddia ediyor. Bu gecikmelerin ana nedeni olarak evde çalışmaya geçiş sürecinin aksamalara yol açtığı söyleniyor. Raporda pandemi sürecine girdiğimiz andan itibaren geliştiricilerin %70’inin evde çalışmak zorunda kaldığı iddia ediliyor.
Bir diğer engel ise geliştirme süreci için gerekli donanımlara erişimin kısıtlı olması. Bu donanımlar arasında konsol geliştirme kitleri, hareket yakalama ekipmanları bulunuyor, en can alıcı olanının ise evden seslendirme ve ses işlerini kaydederken yaşadıkları zorluk olduğunu belirtiyorlar.
Ayrıca dikkat çeken bir başka unsur ise “ortam stresi” nedeniyle yaşanan problemlerdir. İçinde bulunduğumuz pandemi süreci hepimizi korkuttu, tedirgin etti ve hayatımızı yeniden düzenlememiz için bizi adeta zorladı. Bu karmaşa nedeniyle geliştiriciler de iş gücü stresiyle durumun sunduğu zorluklara pratik çözümler aramaya çalışıyor. Ankete katılanlardan biri “insanları ihtiyaç duydukları zamanı ayırmalarına teşvik ederek, mola vererek ve soyutlanmış hissetmelerini önlemek için video konferansları yoluyla sosyal etkinlikler düzenleyerek bununla mücadele etmeye çalıştık” dedi.
Oyunlarının gecikmediğini söyleyen geliştiricilerin %46’sı için bile koronavirüsün etkileri sert bir şekilde hissedildi. Evde kalmanın zorunlu olduğu pandemi süreci başladığından beri bu geliştiricilerin %41’i üretkenliğinin düştüğünü hissettiğini belirtti. Aynı zamanda %35’i yaratıcılıktan uzaklaştığını ve yaklaşık %41’i evden daha önce olduğundan çok daha uzun süreler boyunca çalışmak zorunda kaldıklarını söyledi. Endişe verici şekilde pandemi başladığından beri %26’lık bir kısım da hane halkı gelirlerinde düşüş gördüklerini söyledi. Ankete katılanlardan biri, sonuçta rantı karşılayamadıklarını ve “hayatta kalmak için ebeveynleri ile birlikte eve dönmeleri gerekebileceğini” söyledi.
Bunların yanı sıra evden çalışmaya geçiş, çalışma uygulamalarında da olumlu ve kalıcı değişikliklere neden olmuş olabilir. İnsanların %12’si bir aşı bulunsa bile öngörülebilir bir gelecek için ofiste çalışmak istemeyeceklerini söyledi. Bununla birlikte daha fazla stüdyo, uzaktan çalışmaya ve esnek çalışma saatlerine izin vermek için kalıcı planlar yaptı.
Ankette kaç projenin olduğu veya GDC tarafından belirtilmiş bir isim bilgileri yok. Bununla birlikte Iron Man VR, Sword Art Online: Alicization Lycoris, Death Stranding’in PC Portu, The Dark Pictures: Little Hope ve Mafia: Definitive Edition gecikmelerden nasibini alan oyunlar arasında bulunuyor.