Oyun İncelemeleri

Create

Yazıya öncelikle oyunun türünü biraz açıklayarak başlamak istiyorum. Son dönemlerde revaçta olan bu oyun türünün piyasada birçok örneği mevcut. Aslında bu türe biz bulmaca diyebiliriz, ancak olaya fizik sistemininde girmesiyle daha değişik bir tür halini alıyor. Bu türü genel olarak tanımlamak gerekirse bir objeyi ya da bir aracı hayalgücümüzü kullanarak, istenen hedefe ulaşmaya çalışmaktayız. Anlatımda kolay gibi gözükse bile oynarken gayet zorluk çekebiliceğiniz bir tarz. Eğer bir de başarılı bölümler mevcutsa sizi ekran başına kilitlememesi için hiçbir neden yok.

Hayal gücü her kapıyı açar

Oyunumuzun sloganı budur, eğer hayalgücünüz varsa dünyalar sizin oluyor. Hayır mecazi anlamda değil, geçtiğiniz bölümler sonucunda yeni dünyalara girebiliyorsunuz. Kafanız karıştıysa baştan alalım. Başladığımızda güzel bir yardım menüsü bizi karşılıyor. Temel amaçlarımızdan bahsettikten sonra nihayet menümüzdeyiz. Menü dediysek, aslında menü bile bir oyun. Etkileşimli olan menümüze ağaç dikebilir, yeşillendirebilir, roket yapıp uçurabiliriz. Hayalgücü dedik o kadar, normal bir menü beklemek yanlış olur.

Hemen ilk bölüme girip maceramıza başlıyoruz. Genel amaç, bir arabayı, motorsikleti ya da buna benzer bir aracı, bazı engelleri aşıp bitiş noktasına ulaştırmak. Ulaştırmaya çalışırken de yoldaki yıldızları da toplamamız gerekiyor. Çünkü diğer bölümlere geçmek için belirli bir yıldız sayısına ulaşmamız gerek. Bunun için tabii ki bazı nesneler kullanıyoruz. Bu nesneler bazen bir kutu, bazen bir top, bazen bir roket olabiliyor. Örneğin bir arabayı karşıdan karşıya geçirmek için, arabamıza bir balon bağlayıp havaya iki tane fan tutturup uçurarak bitiş noktasına indirebiliyoruz. Her şey tamamen sizin hayal gücünüze bırakılmış. Bölümleri geçtikçe sürekli olarak yeni eşyalar açılıyor. Bu eşyalarıda oyunda etkin şekilde kullanmamız mümkün. Ancak tabii ki her bölümde bütün nesneleri kullanamıyoruz.

Dünyalar farklı, amaç aynı

Her ayrı dünyada 10 adet bölüm mevcut. Bu bölümleri bitirdiğimizde diğer diğer dünyalara geçişimizi yapabiliyoruz. “Esc” tuşuna bastığımızda açılan menüden nereyi değiştirmek istiyorsak ona uygun kategoriyi seçiyoruz. Kategoriyi seçtikten sonra ekranımızın alt tarafında nesneleri görüyoruz. Eğer nasıl kullanılacağını anlamadığımız bir nesne varsa imlecimizi biraz üzerinde bekleterek açıklamaları görebiliyoruz.

Diğer dikkat çekici tarafsa, araç tasarımı yapılabilmesi. Bazı görevler bir nesneyi bir yerden bir yere taşımamızı istiyor. Bunu yapmak için de bir araç tasarlamamız gerekiyor. Araç tasarlamak için  tekerleğimiz ve demir çubuklarımız mevcut. Burası tamamen sizin hayalgücünüze kalmış. İsterseniz 30 tane tekerleğe sahip koca bir tır yapın, isterseniz iki tekerlekli bir motorsiklet yapın. Ayrıca yaptığınız ilginç tasarımları arkadaşlarınızla paylaşabilme imkanınız da var.

Eğlenceyi arttırmak için bölümlere bazı küçük hikayelerde eklenmiş. Örneğin benzini biten bir arabaya benzin bidonuyla benzin götürmek, kirlenen bir arabayı yıkamak için araba yıkama yerine götürmek gibi. Bu ufak hikayeler insanı eğlendiriyor ve acaba bir dahaki bölümde karşımıza ne çıkacak diye düşünmeye sevk ediyor.

Yeşil bir dünya

Create’deki bölümleri de kendimizin dizayn edebiliceğinden az önce bahsetmiştik. Bu bölüm tasarımları o kadar detaylı ki, ağaçlardan tutun hayvanlara, hava durumuna, yer döşemelerinin rengine, hatta arka plandaki müziği değiştirmeye kadar çok geniş seçeneklerimiz mevcut. Peki niye oyunu oynamayıp bölüme çiçek böcek ekleyeyim ki diye düşünebilirsiniz. Bunun içinde küçük bir sistem yapılmış. Mesela beş tane ağaç, iki tane hayvan ekleyip duvarları boyarsanız, rastgele bir eşya kazanabiliyorsunuz. Oyun sırasında çokca vakit geçirilicek yerlerden biri de aslında bu. O kadar çok seçenek arasından binlerce değişik tasarımlar yapabilir, yaptığınız tasarımları internette yayınlayabilir veya galerinize kaydedip daha sonradan görebilirsiniz.

Grafikleri bir bulmaca oyunu için yeterli düzeyde. Zaten amacı sadece eğlendirmek olan bir oyundan fazlasını beklemek yanlış olur. Oldukça renkli bir yapıya sahip, gözü yormuyor ve oldukça sevimli görseller sunuyor. Bulmacalar özellikle ileriki seviyelerde oldukça komplike bir hal alıyor. Oyunda bulunan 100’den fazla bölümde sizi uzun süre oyalayacak bir oynanış sağlıyor. Müzikler oldukça sakin ve insanı rahatsız etmiyor. Sizi alıp uzak diyarlara götüren oyun, hayalgücünüzü geliştirmenizede büyük ölçüde yardımcı oluyor.

Sonuç

Eğer bulmaca türü oyunlarına ilginiz varsa, şu anda piyasada bulunabilecek güzel oyunlardan birinin Create olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Peki oyunun hiç mi eksiği yok derseniz, tekrarlayan oyun yapısı, fiziklerde meydana gelen bazı küçük hatalar ve her dünyayı tekrardan tasarlamak zorunda olmanın belirli bir süre sonra sıradanlaşması olabilir. Ancak yine de bulmaca hayranlarının tercihlerinden biri olacağı kesin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu