Crysis 2 hakkında kısa kısa – Bölüm 2
Crysis 2 bekleyişi sürüyor. Herkes New York’a adım atıp, Nano-Suit elbisenin nimetlerinden yararlanmak, biraz da uzaylı avlamak istiyor. Tüm bunlar için daha vakit var…
Crysis 2 için bir makale hazırlamış ve oyunla alakalı olarak öne çıkan başlıkları, açıklamalarıyla sizlere sunmuştuk. Okumak için buraya tıklayabilirsiniz. Şimdi de size ikinci bölümü sunuyoruz. İyi okumalar.
Crysis 2’de hikâye çok önemli
Oyunlar değişmeli mi, yoksa aynı mı kalmalı? Biraz daha genelleme yapalım, oyunlarda onlara farklılık katacak yenilikler kullanılmalı mı, yoksa bilinen yöntemler mi izlenmeli? Herkesin bildiği gibi Crysis 2’nin senaryosunu yazması için Richard Morgan ile anlaşılmıştı. Morgan, bu aşamadan sonra adeta sazı eline aldı ve birçok oyun hakkında eleştirel yorumlarda bulundu. Halo’nun hikâyesine “saçmalık” yakıştırmasını yapması, eminim çoğu oyuncunun aklında önemli bir yer edinmiştir. Peki, ona göre yeni FPS’ler nasıl olmalıydı. Morgan, bu konuya John Carmack’i örnek vererek başladı ve…
Teknoloji hızla gelişiyor ve biz ona yetişmek için bayağı çaba sarf ediyoruz. Artık hikâyeler eskisinden daha fazla önem kazanmış durumda. Bir kaç yıl öncesine bakarsanız John Carmack, oyunlardaki hikâyeleri porno filmlerle benzer tutmuş, her iki platformda da bu unsurun sadece “olmuş olması gerektiği için” yer aldığını belirtmişti. Ama şimdi baktığımızda John Carmack’in fikirlerinin değiştiğini görüyoruz. id Software, Doom 4’ü yazması için Graham Joyce ile anlaştı ve o çok önemli bir isim.
Kısaca bu örnek bile, oyunlarda hikâye unsurunun ne denli önemli olduğunun bir kanıtı.
Önceki Crysis oyunları için “teknolojisi bol, ama senaryo olarak vasat” yakıştırmasını yapan birçok kişi oldu. Crysis 2 ise, görselliğinin yanında, senaryosuyla da insanları etkileyecek. Bir bina enkazında bulduğunuz ufak notlar bile senaryonun gidişatında size önemli detayları gösterebilecek.
Hiç bir zekâ, insan zekâsından üstün değildir. Ama duygusuz bir robot, insanların düştüğü hatalara düşmeyebilir.
Crytek’in önemli isimlerinden Nathan Camarillo, Crysis 2’deki yaratıkların zorlayıcı olacağını söylemişti. Burada devreye yapay zekâ unsuru giriyor. Crysis’in open world bir oyun olması, oynayan kişiye ilerleyebilecek birden fazla yol ve uygulayabilecek birden fazla yöntem sunuyor. Fakat bu kez bu yol ve yöntemleri düşmanlar da daha iyi değerlendirecek. Bazı videolarda da gördüğümüz üzere, yeni yapımda bizi devasa ve bayağı tehlikeli robotlar karşılayacak. Tabii ki üzerleri ağır silahlarla dolu. Genelde bu arkadaşlar, bizi pusuya düşürmek için fırsat kollayacak, bu esnalarda hızlı hareket edecek, hatta zıplayacaklar. Tahmin edin bizim ne yapmamız gerekiyor?
Crysis oyunları, şimdiye kadar milyonlarca sattı, ancak en çok satan olamamıştı. Peki Crysis 2?
İlk Crysis oyunu, sadece PC’ye özel satışa sunulmuştu. Yüksek sistem gereksinimlerinden ötürü çoğu oyuncu da oynayamamış, ama yine de milyonlarca satmayı bilmişti. Bunun ardından Warhead geldi ve bunun da satışlarının başarılı olması durumda seriye devam edileceği belirtilmişti. Öyle de oldu ve Crysis 2 duyuruldu. Üstelik sadece PC için değil, PS3 ve X360 için de.
Nathan Camarillo’nun bu yeni oyun hakkında güzel düşünceleri var. Örneğin, Crysis 2’nin yeni nesil konsollarda en çok satan oyunlardan bir tanesi olmasını istiyor, bunun harika olabileceğini söylüyor. Çünkü Crysis 2’nin bu potansiyele sahip olduğuna işaret ediyor. Tahmin edeceğiniz gibi Camarillo’ya sorulan bir sorunun cevabıydı bu. Soruyu soran arkadaşımız, bunun yanında tek kişilik senaryo hakkında da bazı bilgiler almayı denedi, en azından uzunluk konusunda bilgi istedi, ama sonuç olumsuz oldu: “Buna ancak gelecekte cevap verebilirim.” Röportaj, geçtiğimiz mayıs ayında gerçekleşmişti bu arada ve son olarak Camarillo, tek kişilik senaryo modu ve çoklu oyuncu modlarının iki ayrı ekip tarafından geliştirilmesinin, her iki modun da çok ciddiye alındığının bir göstergesi olduğunu söylüyordu.
Crysis’i görünce gözlerinize inanamamıştınız. Crysis 2’yi görünce ne yapacaksınız peki?
Bu başlığın altındaki isim de yine sevgili Nathan Camarillo. Crytek’in yönetici yapımcısı, Crysis 2’nin tüm platformlarda benzersiz görseller sunacağını duyuruyordu bu kez. “Benzersiz bir kentsel mücadele alanı var. Oyunculara hem bilimkurgu, hem de geleneksel savaş yöntemleri sunuluyor.” Düşünün, bilimkurgu derken aklımıza gerçek dışı unsurlar gelir değil mi? Uzay menşeili robotlarla, üst düzey teknolojideki silahlarla mücadele ederken mutlu olabilirsiniz. Aynı şekilde başka bir bölgede, askerlerle gireceğiniz silahlı çatışmalar da size sıcak savaş hissini verecektir. Hem Halo, hem de Call of Duty tarzı FPS’leri seviyorsanız, işte size bunun birleşimi.
Kısa kısa başlıklar:
* Haziran ayı gelip kapımızı çaldığında, bize Crysis 2’den de bazı havadisler getirmişti. Crytek UK’in şimdiye kadar neler yaptığını görebilecektik. Daha doğrusu bazı şanslı Crysis severler görebilecekti. Crytek, Crysis 2’nin X360’a kapalı bir multiplayer beta test sürecinin yapılacağını duyurmuştu.
* Beta haberini yeni almıştık ki, yeni bir haber de US Today’den geldi. US Today, Crysis 2’nin 3D destekli olarak PC, PS3 ve X360’a çıkacağını söyledi.
Ben duydum ki, oyuncular Crysis 2’yi…
Yapımcılar, her ne kadar sektöre yön veren isimler olsa da, sektördeki yapımları oyuncular kadar aktif takip edemiyor. Bu da bazen “oyuncudan al haberi” durumuna sebep olabiliyor. İşte Cevat Yerli abimiz de bu durumla karşı karşıya kalan isimlerden.
Cevat Yerli, oyunculardan şunu duymuş: Crysis 2, 3D olarak Killzone 2’ye nazaran daha derin ve hoş görünüyor. Yerli, bunun üzerine mutlu olmuş tabii ki, ama aynı zamanda da belirtmiş: “Ben Killzone 2’yi görmedim. Görmeyi isterdim, ama görmeme izin vermeyeceğim.” Özellikle son sözleri sanki biraz ilginç.
Crysis 2, Gamescom’da. Merlin de orada
Geçtiğimiz ağustos ayında Almanya’da düzenlenen Gamescom fuarı, birçok önemli oyuna ev sahipliği yaptı. Yeni bilgilerin verildiği ve özel görüntülerin sergilendiği fuarda, ayrıca Crysis 2’nin multiplayer modları da ilk kez denendi. Editör arkadaşımız Arda Gündüz de oradaydı ve en dikkat çekici oyunlardan biri olarak o da Crysis 2’yi gösteriyordu. New York’daki gökdelenlerin üzerinden atlaya atlaya ilerlemek ve adam vurarak listenin üst sırasına tırmanmak güzel olsa gerek. Henüz biz oynayamadık, ama oynamak için can atıyoruz doğrusu.
Crysis 2’yi biraz unutalım, başka projelere bakalım şimdi
Evet, Crytek’in konsollara yönelmesi, sadece Crysis 2 ile sınırlı değil. X360 konsolu için hazırlanan ve ne olduğu henüz tam olarak bilinmeyen Codename Kingdoms da buna bir örnek. Bu yeni yapım da Cry Engine 3 ile geliştiriliyor. Sony tarafında geçtiğimizde ise, düşüncelerin gerçekleşmediğine şahit oluyoruz. Crytek, Sony ile ortak bir proje geliştirmeyi düşünmüş, ancak bazı şartlar sebebiyle mümkün olmamış. Yine de belirtiliyor: “Yine de bu, ilerisi için yine Sony ile bir çalışma yapmayacağımız anlamına gelmiyor.”
3D, Crysis’in geleceği
James Cameron’ın filmi Avatar’ın hayatımıza girmesiyle ne çok şey değişti değil mi? İlk olarak herkes, artık görüntü teknolojilerindeki gelişmeyi gördü ve artık eski filmler, oyunlar, göze daha da eski olarak görünmeye başladı. 3D teknolojisinin oyunlarda da kullanılması hoş olabilir haliyle. Nitekim Crytek de böyle düşünüyor. Önceki bir açıklamasında Cevat Yerli, 3D teknolojisinin şu anki ve gelecekteki tüm Crysis oyunlarının geleceği olduğunu söylemişti. İlk iki oyun, konsollar için çıkmamıştı. Şimdi Crysis 2 ise, konsollarda da 3D destekli olarak gelecek. Buradaki amaçlardan biri, oyuncuların 3D deyince akıllarına gelen ilk oyunlardan bir tanesinin Crysis 2 olmasını.
Yeni çıkış tarihi ve duyurulan özel versiyonlar
2011 yılına yapılan ertelemenin şok etkisi sürerken, Crytek’ten yeni çıkış tarihinin duyurusu geldi. Buna göre Crysis 2’nin, 22 Mart 2011’de Kuzey Amerika’da, 25 Mart 2011’de de Avrupa’da PC, PS3 ve X360 platformları için satışa sunulacağı bildirildi. Ayrıca oyun için Limited ve Nano Edition isimlerinde iki de özel paket duyurulmuştu.
Crysis 2, 90 puan ortalamasını tutturur
Crysis 2’nin Crytek’ten çıkmış ve 90 puan ortalamasını tutturmuş farklı bir oyun olacağı düşüncesi belirtildi. Bu Crytek’in ilk multi-platform oyunu ve oyunun multiplayer modları için de başlı başına bir stüdyo olarak Crytek UK çalışıyor. Önceki oyunların aksine, bu yeni yapımda hikâyenin daha ön planda ve detaylı olacağından da söz ediliyor. Tüm bu unsurlar, Crysis 2’nin kaliteli olması için zaten yeterli. Bir de eski oyunların not ortalamalarına bakalım isterseniz: Crysis, 90.23 puan ortalamasını tutturmuş. Warhead ise, 84.94 puan ortalamaya sahip. Her iki ortalama için de Gamerankings’e baktığımı belirteyim.
Crysis 2 için multiplayer beta çanları çalsın
Daha önce duyurulduğu üzere Crysis 2’nin X360’daki kapalı multiplayer betası bir süre önce başladı. Tabii ki herkes bu test sürecine katılmak istiyor, ancak sınırlı sayıdaki oyuncuya bu şans tanındı. Ayrıca Crytek, bu oyuncuların görüş ve önerilerinden de yararlanacak. Arada Internet’e bazı oynanış videoları gelmiyor değil. Mutlaka siz de rastlamışsınızdır. Ah şimdi o Nano-Suit elbise ile gökdelenlerden aşağıya atlamak vardı…
Crysis 2’ye bir bakan bir daha baktı, ama ödülü Black Ops kaptı
Oyun dünyasının en prestijli ödüllerinden biri olarak kabul gören Golden Joystick organizasyonunun yirmi sekizincisi geçtiğimiz günlerde düzenlendi ve kazananlar belli oldu. Henüz piyasaya çıkmamış olmasına rağmen dikkatleri üzerine toplayan Crysis 2 de, ödül töreninde “dikkate değer oyun” kategorisinde yarışıyordu. Aday olarak gösterildi, ama ipi göğüsleyen Treyarch’ın Call ofDuty: Black Ops’u oldu.
“Artık bu kadar bilgi yeter, şimdi de oyunu oynayalım” diyenleriniz vardır mutlaka, ama bunun için mart ayına kadar beklemek zorundayız.