Oyun Ön İncelemeleri

Crysis 2

Tanımlanamayan daire şeklindeki bir gemi, üzerindeki alevlerle New York semalarından yeryüzüne doğru inişe geçiyordu. İrtifa kaybettikçe düşmeye başlaması, dairesel hareketler oluşturmasına ve çıkardığı dumanların da küçük çapta bir hortuma yol açmasına sebebiyet verdi. Devasa gökdelene çarptı ve koca bir delik açtı. Belli ki zemine inmeden durmayacaktı ve düşüşüyle beraber büyük paniğe yol açtı. Acaba bu tam olarak neydi ve içinde ne vardı?

Bu bahsettiğim küçük hikâye, Crysis 2’nin 3. ya da 4. bölümün başlangıcı olabilir. Henüz geliştirme çalışmaları devam ettiği için oyun tamamlanmadan hiçbir şey kesinlik kazanmayacak. Sürpriz değişiklikler olabilir…

Crysis, sadece PC’ye özel olarak hazırlanmıştı. Cry Engine 2’nin nimetleriyle tasarlanan oyun, en güçlü PC sistemini bile yorabilecek güçteydi. Multiplatform ürünlerin pazardaki satış başarıları ve daha fazla oyuncuya ulaşarak daha fazla oynanabilmeleri, Crytek’i bu kez, yani “ilk kez” multiplatform oyun geliştirmeye itti.


İlk Crysis, çoğu yönden başarılıydı; grafikler, özgürlükçü oynanış, hatta Türkçe seslendirmeler… Konusunda profesyonel kişilerle çalışan firma, böylece Türk kullanıcılar için güzel bir jest hazırlamış oldu. Aynı gelenek Warhead’te de devam etti. Bu kez Psycho’yu kontrol ediyorduk ve gizemli adanın diğer bölümünde eş zamanlı olarak operasyonlarda bulunuyorduk. Hikâyeye daha sinematik bir bakış açısı getirilirken, ayrıca optimizasyon olarak da daha başarılı iş çıkarılmıştı. Warhead, Budapeşte stüdyosu tarafından geliştirilmiş ve 600 dolarlık PC’lerde rahatlıkla çalışabileceği belirtilmişti.

Crysis’in üçleme olması isteniyor, bunun için de Warhead’in başarısı merak ediliyordu. Haliyle bir oyuna ilgi gösterilirse, devamının da yapılmasına karar verilebilir. Böylelikle Crytek, EA ile aralarındaki önceki anlaşmaların uzantısı olarak Crysis 2’yi duyurdu. Cry Engine 3 ile geliştirilen yapım, PC, PS3 ve X360 için eş zamanlı hazırlanıyor. Konu hakkında Cevat Yerli şunları söylüyor: “Warhead, finansal ve puansal olarak başarılıydı. Ödüller de aldı. Bu durumdan memnunduk. Crysis, bizim amiral gemimiz ve olabildiğince fazla kişinin oynamasını istiyoruz.”

Ve Crysis 2
İlk teknoloji videosu yayımlandığında görsel olarak bazı fikirlere varılabiliyordu, ancak konusal olarak hayır! Zira videodaki tasarımlar, sanki diğer önemli oyunlardaki mekânların yeniden tasarlanmış halleri gibiydi. Baktığınızda Unreal Tournament 3 ve Half Life 2: Episode serisi akıllara gelebilir. Bu da Cry Engine 3’ün ne kadar esnek ve başarılı bir motor olduğunun kanıtıdır herhalde.

İşin senaryo kısmına geldiğimizde ise, 2023 yılındayız. İlk serüvenin ardından tam 3 yıl geçmiştir ve bu kez etrafı sularla çevrili bir adada değiliz. Dünyamızdan olmayan yaratıklar, New York şehrini işgal etmiş ve yaşanamaz hale getirmiştir. Yıkık binalar, kopuk köprüler, hurdaya dönmüş araçlarla kaplı yollar, artık yaşama umudu kalmamış bitkiler, 20 milyon New York’luyu yaşamın kıyısına kadar sürüklüyor. Şehrin sokakları neredeyse boşaltılmış, halk toplu olarak tahliye edilmektedir ve kaosun seslerinin yankılandığı sokaklarda CryOps askerleri devriye gezmektedir.


New York, görkemli olmasının yanında sinema dünyasında da çokça yıkıma maruz kalan bir şehirdir. Hazırlayacağınız görsel efektlerin meyvesini, muazzam yapıları yok ederek ve milyonlarca insanı öldürerek elde edebilirsiniz. Bu sebeple Crysis 2’de de New York şehrini görüyoruz. Cevat Yerli, “Ben Efsaneyim” ve “Yarından Sonra” gibi büyük bütçeli filmlerde de New York’un çok başarılı ve eşsiz olarak yansıtıldığını belirtiyor. Ama ekliyor: “Crysis’teki New York’u, herhangi bir oyun veya filmde görmediniz! Nanosuit teknolojimiz de bu şehrin yapısıyla uyum içinde.” Böylece hikâyemizin en önemli unsurunu da öğrenmiş oluyoruz.

İlk Crysis’deki eksi yönlere bakalım; hikâyenin derin olmaması ve oyunun sadece PC’ye çıkması, Cevat Yerli’nin belirttiğine göre birer eksi ve yeni üründe de dikkat edilecek en önemli unsurlar. Yapımcı Nathan Camarillo: “Crysis’te nelerin eğlenceli olduğunu ve nelerin iyileştirilmesi gerektiğini biliyoruz” diyor. Bu kez kullanıcıları daha detaylı ve sürprizlerle dolu bir senaryo bekliyor. Camillo, Crysis 2 için çok heyecanlı. Çünkü bu kez ormanlar yok. Herkes tarafından bilindik New York’un, bilinmeyen hâli gösterilecek.Uzaylıların saldırısıyla New York şehri yerle bir ediliyor. Peki, kontrolümüzde kim mi var; muhtemelen Nomad. İlk maceradaki başkarakterimiz, bu kez savaş yeteneklerini bu harabe şehirde kullanacak. Psycho ve diğer karakterlerin bu kez bizle beraber olup – olmayacağı bilinmiyor. An itibariyle fazla detay verilmezken, geniş kapsamda bilgilerin yaz aylarında açıklanacağı söylendi (muhtemelen E3 fuarında).

Daha fazla özgürlük
Şehirde olmamız sebebiyle, ormanlara nazaran daha özgürlükçü bir yapıda oynanış deneyimi yaşayacağız. Cevat Yerli: “New York, belirli bir hedef için birden fazla yol sağlıyor. Oyuncuların seçimleri, kendi bireysel oyun stillerini vurgulayacak”. Bu da bize daha fazla taktik yapabilme, alternatifi bol yollar belirleyebilme ve bulduğumuz her detayı değerlendirme fırsatlarını sunacak. Karşılık olarak düşmanlar da çevreye ve gelebilecek saldırı çeşitlerine göre konumlanacak, hareket edecekler. Camillo: “Dünya, sizin planlarınıza göre cevaplar veriyor” diyor.


Otomatik tüfeklerden, uzun menzilli silahlara kadar yine geniş bir envanterimiz olacak, ama en önemlisini yine Nanosuit kostümü oluşturuyor. Nanosuit; hızlı hareket etmemize, yükseklere zıplayabilmemize veya kısa süreliğine görünmez olmamıza imkân sağlıyordu. Yeni yapımda, bu kostümde de geliştirilmeler yapılmış. Nanosuit’de 4 farklı mod var. Kısaca bahsedelim:

Zırh (Armor) modu: Düşmanlar tarafından yapılan saldırılara karşı ekstradan koruma sağlayacak. Böylelikle sağlık seviyemizi koruma altına alabileceğiz. Zırhımızın gücü tükenmedikçe, sağlıksal olarak sıkıntımız olmayacak. Biraz dinlendiğimizde de tekrar kendisini yenileyecek.

Taktiksel (Tactical) mod: Çevrenin yapısına göre hareket etmek akıllıca olur, ama yeterli değil. Düşmanlarınıza nasıl yaklaşabilirsiniz, onları nasıl alt edebilirsiniz, bunları öğrenebileceksiniz. Dahası da var; etraftaki ölü bedenleri ve silahları inceleyerek yeni ipuçları elde edebileceksiniz. Bu gibi detaylar, hikâyenin karanlıkta kalan bölümlerini aydınlık tarafa getirecek. Ayrıca şehir kalıntılarındaki stratejik noktaları belirleyerek de hareket edebileceksiniz. Sızma (Infiltration) modu: Bu modayken görünmeyeceğiz. Önceki oyunlardaki görünmezlik pelerinini hatırlayacaksınızdır. Bu kez daha gelişmişini kullanıp ortamlara ayak uydurarak istediğimiz gibi hareket edebileceğiz. Düşmanlarımızı gizlice dinleyerek bilgiler elde etmek, zevkli olacağa benziyor.

Güç (Power) modu: İnsanüstü bir güce sahip olacağız. Vurduğumuz yerden ses gelecek, deyim yerindeyse. Bu özelliğimizi, hızlı hareket etme özelliğiyle kombine edebileceğiz. Havalarda uçuşan düşmanların arasında hızlıca hareket ettiğimi hayal edebiliyorum. Gökdelenin üzerinden aşağıya doğru hızla indiğinizi ve alttaki düşman birliklerinin üzerine göktaşı gibi düştüğünüzü düşünün.

Tanımadığın her şey, senin düşmanındır
Crysis ve Warhead’de, Kuzey Koreli askerler ve uzaylılarla yaptığımız savaşlar vardı. Peki, Crysis 2’de bunlar olacak mı? İlk detaylara göre uzaylılar, yeni yapımda da başımıza musallat oluyor (zaten başta da belirtmiştim). Bildiklerimizin dışında, daha önce hiç görmediğimiz yaratıklar da olacak. Koreli askerler ise, henüz belirsiz. CryOps askerlerine de dikkat etmek gerek.


Gelelim görsellere. Konu Crysis olunca insanların aklına gelen ilk nokta, mutlaka grafikler olacaktır. Yeni geliştirilen Cry Engine 3, her platform için yüksek performans gösteriyor ve müthiş görseller sunuyor. Oyun için yapılan yakıştırmalar; “Crysis 2’nin tüm platformlarda görülen en iyi görsellere sahip oyun” olduğu yönünde. Yapım, her platformun gücünü kullanarak, ayrı ayrı geliştiriliyor. Kesinlikle bir “port” işleminden söz etmek mümkün değil. DX9, DX10 ve DX11’e destek veren bu motor, gerek animasyon sistemi, gerek dinamik ışıklandırma özellikleri, gerekse de parçalanma efektleriyle göz dolduruyor. Özellikle gerçek zamanlı parçalanma efektlerinin çok iyi olduğu söyleniyor. Cry Engine 3, tamamıyla interaktif bir motor. Bu sayede kullanıcıların rahatlıkla değişiklikler yapabilmesine izin verecek.

Son sözcüklere gelirken, Cevat Yerli’nin henüz Crysis 2’de yer alacak multiplayer modlardan bahsetmek istemediğini belirteyim. Önceki iki oyunda olduğu gibi bunun da Türkçe dil desteğiyle ülkemizde piyasaya sunulmasını bekliyoruz. Crysis 2, PC, PS3 ve X360 için hazırlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu