Crysis 2
Görsel anlamda PC’de zirve yapan ve donanım olanaklarını sonuna kadar zorlayan Crysis oyununun devamı Crysis 2’nin konsollarda nasıl bir performans göstereceği merakla beklenirken Xbox 360’da çıkan multiplayer demo, aklımızdaki soruları büyük ölçüde yanıtladı. “En güçlü PC’leri bile zorlayan Crysis 2, konsolda nasıl gözüküyor?” Cevabımız kesin ve net: Gerçekten çok iyi gözüküyor! Yalnız kesin yargıya varmak için henüz erken bir aşamada olduğumuzu söyleyebiliriz. Çünkü elimizdeki oyun, beta ve multiplayer. Bildiğiniz gibi oyunlar, internet ortamında bağlantı problemleri düşünülerek grafikleri biraz daha düşürülüp karşımıza çıkarlar. Bunun üzerine oyunun beta olduğunu da hesaba katarsak neden kesin yargı için erken konuştuğumuzu anlamış olacaksınız.
Ekip mücadelesi
Multiplayer beta tek bir haritadan oluşuyor. Apartmanların çatısında ekipler halinde çatışıyoruz. Orta bölümde ise sera bulunuyor. Tepelerde dolaştığımız için aşağı düşüp ölme riskimiz de bulunuyor. Görsel anlamda ise her şey göze fazlasıyla iyi geliyor. Silahlar, camlar, su efektleri, duvarlardaki kaplamalar, iç mekanlar ve genel olarak efektler fazlasıyla başarılı. Bu haliyle bile Crysis 2’nin konsollarda gördüğümüz en iyi multiplayer grafiğine sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Oynanışa geldiğimizde ise oyunun şimdiden çok başarılı bir FPS fenomeni olacağını söylemek kehanet olmaz. İnternet çatışmalarında geçen süre içinde oyununun Halo ve Call of Duty arasında bir çizgide yer aldığını söyleyebiliriz. Call of Duty kadar çabuk ölmeyen düşmanlar ve Halo: Reach gibi zıplama, kamuflaj, zırh gibi özelliklerin öne çıktığı taktik ve takım oyununun başarıyı getirdiği bir oynanışa sahibiz. Oyunda rütbe ve sınıf sistemi mevcut. Tecrübe kazandıkça yeni sınıflar ve silahlar kazanıyorsunuz. Kısacası Sniper gibi bir silahı almak için biraz zaman ayırmanız ve çatışmalarda başarılı olmanız gerekiyor.
Hormonlu askerler
Oyunun dinamiğine gelecek olursak görünmezlik ve kalkanın ön planda olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle görünmez olup belirli noktalarda pusuya yatanların oyunda öne geçtiğini gördük. Yine de oyunda rutin haline gelen diğer karakteristik özellikler arasında yön tuşlarına atanmış olan özelliklerinizden kızıl ötesi moduna geçerek düşmanlarınızı tespit etmek ardından görünmez özelliğinizle onlara yaklaşmak ve kalan yetenek puanınızı zırhınıza ayırarak bitirici vuruşu yapmak kalıyor. Bu arada yakın saldırının tek seferde can aldığını hatırlatalım.
İki kere A tuşuna basarak havaya sıçramak ve ardından B tuşuna basarak kombo yapmak mümkün. Özellikle bu şekilde varlığınızın farkında olmayan düşmanlara tepeden ve sonucu kesin ataklar yapabilirsiniz. Bu özelliği bir de serada stratejik olarak kullanabilirsiniz. Kaçmanız gereken durumlarda ister seranın üzerine zıplar ve tepeden devam eder ister havada yumruk atarak seranın üst camını kırıp aşağıdan ilerleyebilirsiniz. Burada da oyunun etkili fizik motorunun stratejik bir kullanıma nasıl dönüştüğünü görüyoruz.
Şu an için oyunun en büyük sorunu silahların nişan alması. Zoom yaparak ateş etmek ve normal halde ateş etmek arasında büyük bir boşluk farkı oluşuyor. Genel olarak FPS’lerin bu sorunu uzun bu nesilde çözdüğünü gördüğümüz için yapımcıların oyunun çıkışına doğru ince ayar yapacaklarına kesin gözüyle bakıyoruz. Yoksa şu anki haliyle kontrollerin fazlasıyla PC portu bir havası var. Multiplayer beta olmasına verdiğimiz bir diğer eksi özellik de bağlantı problemleri. Yaptığımız maçlarda ciddi bir “lag” yaşandığı zamanlar oldu. Tam sürüm çıktığında EA sunucularının devreye gireceğini ve bu sorunun yaşanmayacağını tahmin ediyoruz.
Yerli adımlar
Cevat Yerli ve ekibi bu betayla biraz cesur ve kendilerinden emin bir adım atmış oldular. İnternet üzerinden oynana oyunların verilerini almak adına bazı teknik sorunlara rağmen bu betayı yayınlamak riskli ve takdir edilecek bir hamle. Grafik olarak şu an internet betasının iyi bir PC’deki ilk Crysis’in gerisinde kaldığını görebiliyoruz. Ancak yapımcılar belli ki grafiğin ötesinde bir deneyim yaşatmak istiyorlar. Menüdeki müziklerden, internetteki dengeli oyuna kadar birçok ipucu da bunu gösteriyor.