Oyun İncelemeleri

Crysis – PS3

İlk Crysis, benim de dahil olduğum birçok oyuncu için çok iyi bir FPS’ydi. Hala da öyle olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle zamanına göre bir hayli gelişmiş görselleri, özgür oynanış tarzı ve Nano Suit gibi güzellikleriyle kalbimizi çalmıştı, ki üzerine bir de ülkemiz için özel Türkçe seslendirme çalışması gelince tadından yenmemişti.

PC’ye özel olarak geliştirilen Crysis için yıllardır süre gelen bir söylenti ve aynı amaca hizmet eden bir soru vardı; “Crysis’in konsollara gelme ihtimali?” Yıllardır tartışıldı durdu, söylenti haberler yapıldı, iddialar sunuldu, ama sonuç yakın bir zaman kadar değişmedi. En sonunda sahneye Crytek çıktı ve “Evet, oyunu konsollar için 4 Ekim’de çıkarıyoruz” açıklamasını yaptı. Crysis, artık PS3 ve X360 için dijital olarak indirilebilir durumda. Eğer yıllardır bu oyunu konsolunuzda hayal ettiyseniz, artık hayal olmaktan çıkan bu oyunu rahatlıkla satın alabilirsiniz.

Hikaye neydi?

Lingshan Adaları’ndan alınan acil yardım çağrısı üzerine yola koyulan özel bir birlikteki Nomad isimli askeri kontrol ediyoruz. Bu adada bir grup arkeoloğun yaptığı çalışmalar sonucunda, henüz ne olduğu tam olarak bilinmeyen sonuçlara ulaşılıyor. Her şeyin analiz edilip netleştirilmesi için ise, tabii ki daha fazla araştırma yapmak gerekiyor, ama işin içine Kore Halk Ordusu girince işlerin boyutu da değişiyor.

Oyunda iki ana düşmanımız var. İstemeden de olsa biri Kore ordusuna mensup askerler, diğeri de bu dünyaya ait olmayan, Kore askerlerine nazaran çok daha güçlü uzaylı yaratıklar. Crysis’te öncelikli amacımız hayatta kalmak. Ardından da arkeolog gruba mensup canlı birilerini bularak, bu adadan sağ sağlim bir şekilde kurtarmak. Çünkü elde edilen bilgiler pek net olmasa da çok önemli ve sonraki araştırmalar için yol gösterici özelliğe sahip.

Paraşütlerinizi açın

Crysis’in o bildiğimiz açılış videosunun ardından seçimlerimizi yapıyor ve oyuna balıklamasına atlıyoruz. Kolay mı, yıllardır beklenen Crysis, konsollar için satışa sunulmuş. Uçaktayken yapılan konuşma esnasında hemen yıllar öncesinde, oyunu ilk kez açtığım anı hatırladım. O zamanlar bayağı etkilemişti beni bu sahne. Karakterlerin yüz detayları, kostümlerindeki detaylar ve tabii ki Türkçe seslendirme usnuru çok etkileyiciydi. Tabii Crysis’in konsol sürümlerinde de Türkçe dil desteğinin olduğunu belirtelim.

Verilen direktifler ve o esnada Psycho’nun patavatsız tavırlarının ardından atlayışa geçiyoruz ve kısa sürede denizdeyiz. Evet, paraşütümüz açılmıyor ve denize düşüp, bir süreliğine Nano Suit’imizden yararlanamıyorduk hani. İlk etap, tıpkı PC’de olduğu gibi konsolda da alıştırma etabı olarak geçiyor. Bu arada Nano Suit’in yeni versiyonuna sahibiz. Maksimum zırh ve pelerini kendi isteğimizle devreye sokuyor, hızlı koşma ve zıplama gibi atraksiyonlarda özel bir seçeneği işaretlememize gerek kalmıyor.

Daha önce konsolda oyun oynamış biriyseniz, zaten rahatlıkla kontrollere adapte oluyorsunuz. Crysis’in yönetimi oldukça kolay. İlk 10 dakikanın ardından heyecanlı çatışmalara hazır hale gelebileceğini söyleyebilirim, ki zaten yaklaşık 10 dakika sonra hava aydınlanıyor ve sahil boyunca düşman temizleyerek, araç kullanarak, ilk yerleşim bölgesine doğru hareket geçiyoruz. Crysis’in open world bir oyun olması, bize çoğu konuda birçok seçenek sunuyor. İstersek herkesle kalıp savaşabilir, istersek araç kullanarak kaçabilir, istersek de sadece saklanmayı seçerek hareket edebiliriz. Bunların hepsi bizim elimizde ve bizim seçimimize göre oynanış süresi de artıyor ya da kısalıyor.

Tabii ki hiçbir zaman tedbiri elden bırakmamak gerekiyor. Oyunun PC sürümünde istediğimiz zaman kayıt yapabilirken, Crysis’in konsol sürümünde ise, sadece checkpoint sistemi bulunuyor. Sonuçta üzerinizde bir kerede iki büyük, bir küçük silah ve envai çeşit bomba taşıyabiliyorsunuz. Hakkını verin, olumlu kullanın.

En çok merak edilen konu; grafikler!

Evet, o tartışmaları yeniden hatırlar gibi oldum. “Crysis’i konsollar kaldırmaz, çünkü o derece kapasiteye sahip değiller” ve benzeri söylemleri çok duyduk. Hatta çoğu kez bu tarz açıklamaları Crytek bile yapmıştı. Peki ne oldu da şimdi Crysis, o “Çalışmaz” denilen konsollarda çalışıyor. Tabii ki PC’de DX10 desteğini de arkasına alan sistem canavarı oyundan söz edemeyiz konsol sürümü için. Yapımcılar, Crysis’te Cry Engine 3’ün güzelliklerinden yararlanmış. PC’de olmayan birçok yeni görsel efekt ekleyerek de güzel bir görselliğin elde edilmesini sağlamış. Bunları yaparken fizik efektlerini de ihmal etmemişler tabii ki.

PC’de yıllar evvel yaptıklarımı bu kez de Playstation 3’te denedim ve evet. Sonuç hemen hemen aynı. Karakter tasarımları çok güzel. Harita tasarımları da detaylı. Işık ve gölge efektleri dinamik olarak oynayışınıza etki ediyor. Arada AA eksiklikleri göze çarpıyor tabii ki. Ek olarak çok uzak objelerin çizimi konusunda da bazen konsolların sınırları gereği PC kadar detay olmadığını görebiliyoruz.

Bir ağacı 4-5 yerinden parçalayabiliyor, çoğu evi paramparça edebiliyor, müthiş patlama efektleriyle düşmanları havalara uçurabiliyorsunuz. Ancak bazen performans düşüşleriyle de karşılaşmadım değil. Örneğin güneş ışınlarına bir ağaç yaprağının arkasından bakarak, ışığın nasıl da süzülerek arka tarafa geçtiğini izliyordum. Bu gerçekten etkileyiciydi, ama ne zaman ki yaprağı sallamaya başladım, işte o zaman FPS düşüşleri yaşanmaya başladı. Zaten yapımcılar da Crysis’in konsollarda 25-30 FPS değerinde çalışacağını belirtmişti. Bu arada eğer 3D destekli bir televizyona sahipseniz, 1080p kalitesini de arkanıza alarak Crysis’i 3D olarak da deneyebilirsiniz.

Oyunun işitsel unsurları gayet iyi. Ana tema müziği, karakterlerin seslendirmeleri, silah sesleri, orijinal oyunla aynı ve dolayısıyla orijinali gibi kaliteli. Türkçe seslendirmelerde ödüllü ses sanatçılarının yer aldığını bir kez daha belirtelim.

Multiplayer nerede?

Crysis’in PC versiyonunda, 32 kişiye kadar destek veren multiplayer modlar bulunuyordu, ancak konsol sürümünde multiplayer oynanışın tamamen çıkarıldığına şahitlik ediyoruz. Yapımcılar, Crysis 2’yi geliştirirken online oynanışa da çok önem verdiklerini ve ilk Crysis’in multiplayer’ındaki hataları Crysis 2’de tekrarlamayacaklarını belirtiyordu. Belki de bu sebeple pek tercih edilmeyen ilk oyunun çoklu oyuncu modlarını, konsol sürümüne  eklemeyi uygun görmediler. Yine de multiplayer oynanıştan hoşlanan kullanıcılar için kötü bir haber bu.

Uzaylıyı öldür ve kızı kurtar

Crysis, birçok konsol kullanıcısı için gerçekleşmeyi bekleyen bir hayaldi ve nihayet gerçekleşti. Konsol kullanıcıları bir yana, bu oyunu PC’lerinde tam kapasite olarak çalıştıramayan o kadar fazla insan vardır ki…

Grafiklere yapılan düzenlemeler, koskoca haritalar, Nano Suit elbise ve Türkçe dil desteği gibi güzelliklerle Crysis’i FPS oyunlarından hoşlanan tüm konsol kullanıcılarına önerebiliriz. Multiplayer modları da olsa tam olacaktı doğrusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu