Makale

DayZ: Hayatta kalmak için bize ne yenilikler sunuyor? (Makale)

DayZ’nin yaratıcısı olan Dean “Rocket” Hall’dan oyunla ilgili önemli açıklamalar geldi.

Henüz Early Alpha Access sürümünde olan DayZ Standalone’un çok kolay olduğunu düşünüyormuş ve bu durumdan pek de memnun olduğu söylenemezmiş. Alpha aşamasını zorlaştırmak adına oyun içerisine yeni güncelleme yayımlayacaklarmış. Bu güncellemeler ile birlikte DayZ’ye arabalar, yeni silahlar, yay ve ok gibi şeyler gelecek. Özellikle arabaların gelişi oyunun dengesini çok değiştirecektir. Bildiğiniz gibi DayZ Standalone’da bir yerden bir yere seyahat etmek uzun zaman alıyor. İşte araba ile birlikte bu sorun çözülecek ve oyuncular birbirlerini daha rahat tespit edebilecekler.

Yay ve okun gelmesi ile birlikte avcılık eklentisi oyuna eklenecek. Bu şekilde açlık sıkıntısı çeken oyuncular avcılık yaparak açlıklarını gidermeye uğraşacaklar. Tabii bunu yapmak o kadar kolay olmayacak. Avı gören bir oyuncu vurmadan önce iki defa düşünmeli. Aynı vakitte başka bir oyuncu da o ava saldırmak durumunda olabilir ve onun yerini tespit ederek onu öldürüp üstündekileri alıp daha sonra geyiği öldürüp yemeğini de çıkartabilir. Böyle böyle bir sürü taktik çıkartılabilir oyun içerisinde. Yani anlayacağınız oyunun keyfini gerçekten çıkarmamıza oldukça az bir süre kaldı. Early Access Alpha’nın keyfine vardıktan sonra önümüzde beta bulunuyor. Daha sonra ise oyunun kendisi.

Daha beta aşamasına bile ulaşmamışken avcılık ve araba sürme gibi özelliklerin oyuna aktarılması gerçekten güzel bir olay. Bu dönem içerisinde oynamış olan oyuncular oyun çıktan sonraki dönemde şöyle muhabbetler edecekler: “Bak, bak helikopter gelmiş. Bizim zamanımızda araba bile yoktu, hatta arabayı bırak adam akıllı zombi yoktu yahu.” Böyle muhabbetler içerisinde yer almak isteyenlerin elini çabuk tutması gerekiyor. Güncellemeler hızlı hızlı geliyor ve oyun her seferinde bambaşka bir şekle bürünüyor. Yeni güncelleme ile birlikte kamp yapma imkanınında geleceğini sizlere belirtmek isterim.

Kamp yapma imkanı da gelince insanlar kendilerine belirli bir bölge seçecekler ve o bölgeyi himayesi altına almaya başlayacaklar ufaktan ufaktan. Bu şekilde bir sistem hazırlamak için henüz erken fakat sabırsız olan oyuncular güzel bir uğraş göstererek bunu gerçekleştirebilirler.

Bu güzel şeyleri yaptığımız bilgisayarlar optimizasyon sorunundan dolayı düşük FPS ile çalışıyor ve iyi performans veremiyor bildiğiniz gibi. Oyunun yapımcısı Hall ise bu şekilde oynamak istemeyen oyunculara bunun henüz Early Alpha aşaması olduğunu hatırlatıyor ve optimizasyon sorunu ile uğraşmak istemeyenlerin satın almak için ileriki zamanları beklemesini tavsiye ediyor.

Oculus Rift desteği konusunda sorulan sorular karşısında ise Hall’dan şöyle bir cevap geliyor:

“Biz ilk önce bir oyunu tam yerine oturtup optimizasyon, grafik, oynanış, eklenti ve güncelleme gibi sorunları düzeltelim de ondan sonra Oculus Rift’e bakarız. Bu konuda bir söz söylemek için henüz çok erken.”

“DayZ’de olması gereken şeylerin henüz %20’sini oyuna aktardım. Oyuncuların bu süreç içerisinde sabırlı ve duyarlı olması gerekiyor. Yoksa işler istediğimiz gibi gitmez ve gecikmeler yaşanabilir.”

Hall’un söylediklerine genel anlamda katıldığımı söyleyebilirim fakat oyunu bu kadar erken Early Access’e sunması da bir garip doğrusu.

Oyuncular DayZ ile Rust’ı son zamanlarda çok fazla karşılaştırmaya başladılar. Bu durumdan Hall memnuniyetsiz değilmiş ve Rust’tan da esinlendiği birkaç şey varmış. Karşılaştırmanın ise oyunların esas çıkışlarından sonra yapılmasını uygun gördüğünü söylüyor. Bu şekilde daha iyi bir sonuca varılabileceğini düşünüyor. E tabii en doğrusunu düşünüyor. Daha Alpha aşamasındaki oyunlar arasında bir karşılaştırma yapmak pek bir mantıklı değil sonuçta. Zaten iki oyun arasında belli başlı farklar bulunuyor bunları da es geçmemek lazım.

Henüz Early Alpha aşamasında olmasına rağmen (kaç kez söyledim bilemiyorum) ben de DayZ’yi satın aldım. Optimizasyon probleminden dolayı pek iyi oynayamıyorum fakat yine de elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorum. Zombi sayısının çok az olduğunu bilerek oyuna başladım fakat yine de karşıma 2-3 zombi çıkıyor her seferinde ve peşimi bir türlü bırakmıyorlar. Duvarlardan geçmelerinden bahsetmiyorum bile. En çok zorlandığım kısım ise kendime yemek bulmak oldu. Hayır yani bulduğum yemekleri de kullanamıyorum orası ayrı bir konu.

Tüm bunlara rağmen bir oyun size keyif veriyorsa ve siz de bu oyuna para yatırdığınız için memnunsanız o oyun güzeldir. DayZ resmi olarak çıkışını yaptıktan sonra Early Alpha’ya veya Beta’ya katılanlara özel hediyeler vereceklerini düşünüyorum. Zaten oyun çıktıktan sonra ekstra bir ücret ile satılacağından dolayı şimdi satın almak çok daha mantıklı bir hareket olacaktır. Eğer survival türündeki oyunlardan hoşlanıyorsanız DayZ’yi alın ve bir kenarda dursun veya oynayın. Zaten çıkış yaptıktan sonra ister istemez almak durumunda kalacaksınız, benden söylemesi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu