DDR5 Bellek kıtlığı 2022 ortalarına kadar sürebilir
Yeni nesil donanım sistemi kurmayı zorlaştıran DDR5 Bellek kıtlığı, dünyanın en önemli DRAM ve flaş bellek üreticilerinden Micron’a göre 2022 yılının ikinci yarısına kadar sürecek. 2022 Ocak ayından itibaren bu tedarik krizinin sona ereceğine dair tahminler bulunsa da Micron firması, kritik bileşenlerin tedariği konusundaki sıkıntılar sebebiyle o kadar erken heveslenilmemesi gerektiğini belirtiyor.
DDR5 Bellek kıtlığının ana sebebi bileşen parçalarının eksikliği
Teknoloji dünyasındaki çip krizinin 2023 yılında yerini bolluğa bırakabileceği uzun süredir konuşulan bir ihtimal. Micron CEO’su Sanjay Mehrotra, piyasadaki DDR5 talebinin şu an karşılayamayacakları bir seviyede olduğunu belirtiyor. Mehrotra’a göre bunun asıl sebebi, DDR5’de kullanılan güç yönetimi entegre devrelerinin tedariğinde yaşanan sorunlar. Yani asıl sorun bellek kıtlığından çok destekleyici parçaların yetersizliği.
DDR5’ler piyasaya sürülmeden önce RAM’lerin harcadığı enerjinin yönetimi sistemin anakartı üzerinden yapılıyordu. DDR5 versiyon bellekler ile enerji yönetimi kartların içerisine yerleştirilen güç yönetimi entegre devreleri aracılığıyla yapılıyor. Bu parçaların tedariğinde yaşanan sorunlar, sadece üst seviye DDR5’lerin değil, en alt seviyeye kadar RAM bulmakta sorun yaşanmasına sebep oluyor.