Oyun İncelemeleri

Dead Horde

Zombiler de zombiler! Neredeyse her oyunda karşımıza çıkan klasik düşmanlarımız. Üstümüze mağrur şekilde gelen bu yaratıkların barış için tek isteği; bizden ufacık bir lokma(!) ısırmak. Buna izin vermeyiz ve çoğunlukla beynini uçurup, geldiği yere geri göndeririz. Şu zamana kadar kaç adet yaşayan ölüyü avladım haddi hesabı belli değil. Farklı oyunlarda farklı şekillerde geldiler, ama sonuçları hep hüsran oldu.

Dead Island projesinin piyasaya çıkmasına biraz daha vakit var. Cennet gibi adadaki zombilere dalmadan önce ziyaretimize gelen ise Dead Horde adlı DnS Development oyunu oldu. Olmazsa olmazların biçimde bir virüs ortaya çıkar ve etrafa yayılır. Bunun kaynağı araştırma yapan ordudur. Sonucunda ise mutantlar, yani zombiler patlak verir. Biz de bu kaos ortamında hayatta kalmaya çalışan biri oluruz.

Yaşayan ölülerin dönüşü!

Filmlere taş çıkartan hikayeden(!) sonra oynanışa geçiyoruz ve olayı bitiriyoruz. Dead Horde, daha önce örneğini çok gördüğümüz izometrik kamera açısını kullanan, akın akın gelen ölüleri avladığımız türden bir oyun. Geldiğimiz herhangi bir bölgede ölüler üstümüze atlayacak şekilde, koşa koşa geliyor. Onları alt ettiğimizde bölge temizleniyor, kapı açılıyor ve diğer arenaya geçiyoruz. Genel olarak amacımız bunu yapmaktan ibaret. Kullandığımız silahı çeşitli seviyelere yükseltip (Hasar oranı, şarjör kapasitesi vs… gibi), başka silahlar alma imkanımız bulunuyor.

Macera boyu makineli tüfek, av tüfeği, testere, el bombası, minigun gibi cicili bicili aletler emrimize giriyor. Bunun için de yol üstünde bulunan dükkanlara uğramamız gerek. Bu noktalar zaten belli yerler, yanına gidip E’ye basarak silah menüsüne giriyoruz. İster silahınıza geliştirme yapın, ister başka bir şey alabiliyoruz. Tabii ki silahların çoğu en başta kapalı, ilerledikçe kilitleri çözülüyor. Bunları yapmak için de bedel ödememiz gerekiyor. Parayı öldürdüğümüz rakiplerinizden kazanıyoruz ve her geliştirme bir sonraki evresinde daha pahalıya mal oluyor. Cephane normalde bitmiyor ancak el bombası sınırlı. Sağlığımız azaldığında, sağlık paketleri imdada yetişiyor. Sağlık paketleri öldürdüğümüz düşmanlardan düştüğü gibi, çevreden de bulmak mümkün.

Gelişen tek nokta silahlarımız değil, düşmanlarımız da bu gelişime ayak uyduruyor! Normalde üstümüze gelen rakipler de, klasik ağır tipteki zombiler değil. Son derece hızlı hareket eden ve koşturan mahluklar. Ancak yapım boyunca ilerledikçe daha büyük, daha hızlı ve kuvvetli zombiler gelmeye başlıyor. Oyunun ilk bölümünde trenlerin olduğu kısımda Left 4 Dead’teki Boomer tipindeki şişman zombiye rastlayabilirsiniz mesela.

Yaşam savaşı sürüyor

Mücadelemiz tek başımıza sürmüyor, takım arkadaşlarımız da bize katılabiliyor. Dead Horde’da tekdüzeliği ortadan kaldıran en önemli etmenlerden biri kooperatif oynanış. İster online, ister yerel olarak başka kullanıcılarla ortak girişim yapabiliyoruz. Böylesi daha da zevkli oluyor. Kullanabileceğimiz araçlar, belirli noktalarda karşımıza çıkıyor ve normalde yürüyerek uzunca süren yerlere daha kısa zamanda gitmemizi sağlıyor. Zaten araçla ilerlediğimizde normalde kalabalık olan zombiler, biraz daha safları sıklaştırıp daha da kalabalık oluyor. Araçla ister ezin, isterseniz ateş edin. Öte yandan, kullandığımız araç hasar alabiliyor. Dead Horde’da tek rakibimiz zombiler değil, ara ara bulmacalar ve engellere de denk gelebiliyoruz. Mesela devrilmiş bir direk var, onu bir araçla parçalamak veya iş makinesiyle kaldırmak gibi atraksiyonlara giriyoruz.

Vasat kalitede sesleri olan Dark Horde, grafik olarak ortalamanın altında seyrediyor, zamanın gerisinde kalmış. Buna karşın fiziki etkileşim ve bazı animasyonlar da başarılı. Mesela rakiplerimizi vurduğunuzda ölürlerken pat diye taş gibi yere düşmüyorlar. Gerçekçi bir şekilde vücutları tepki vererek yere kapanıyor. Bazen boyunlarından kan akıp, biraz ayakta durdurduktan bedenleri düşüyor. Bazen de diz çöküp, patlayarak parçalara ayrılıyor. Ne var ki animasyonlar belli bir noktadan sonra sürekli tekrar ediyor.

Çevredeki kutular etrafa savruluyor, ancak bu çok abartılı olabiliyor. Dokunduğumuz kutu futbol topu gibi başka yerlere fazlaca savrulmasına karşın, örneğin ateş ettiğinizde parçalanmayabiliyor. Fizik etkileşim bazı zamanlar fazla abartılı, bazı zamanlar da yetersiz kalıyor. Karakterin zıplama yeteneği, olimpiyat oyunlarında uzun atlamaya hazırlanan birini aratmıyor. Yine de kalabalık ve hızlı olan zombilerden kaçmakta çok işe yarıyor. Düşmanlarımızla aranızı açmak için güzel oluyor. Dead Horde kısa süreli eğlence için ortalama bir oyun. Özellikle online co-op desteğiyle alacağınız eğlenceyi artırmak sizin elinizde.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu