Dijital oyunlara vergi: Oyun karakteri, epin, aylık…

Geçtiğimiz aylarda konuştuğumuz dijital hizmet vergisinin, neleri kapsadığı dijital oyunlara vergi gelip gelmeyeceği belirlendi. Bu kapsamda yapılan çalışma sonucunda oyun karakteri, epin, aylık ödemeli oyunlardan, oyun içi özelliklere, materyal ve ögelere erişime varıncaya kadar tüm alanlar vergi kapsamına alındı. Geçtiğimiz aralık ayında Youtuber Vergisi olarak karşımıza çıkan bu düzenlemenin içeriği nerede ise tamamen belli oldu.

Oyunlara vergi: Oyun karakteri, epin, aylık…

“Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapan Kanun” önümüzdeki ayın başından itibaren yürürlüğe giriyor. Henüz içeriği belli olmayan bu kanunun, biz oyunseverleri etkileyecek kısmı ortaya çıktı. Milliyet’in haberine göre, oyunlarda nerede ise iğneden ipliğe zam gelecek. Özellikle çevrimiçi oyunlarda satılan, epin ve karakter ticareti yapacak olan firmaları etkileyecek olan yeni kanun ile bu ürünlere yansıyacak. Bu vergi artışı da muhtemelen oyunseverlerin içeriklere erişim fiyatlarını etkileyecektir.

Ayrıca, dijital reklam (banner), dijital dergi, karasal, uydu ya da kablo ortamları üzerinden yapılan yayınların eş zamanlı olarak dijital ortamda yayınlanması halinde, buradan doğacak reklam gelirlerinin de vergilendirilmesine karar verildi.

Bunların sonucunda Google, Facebook vs gibi firmaların, dijital ortamlarda elde ettiği verilerin satışından elde edilecek karlara vergi ödenmesi gerekiyor.

Dijital Hizmetler Vergisi başka kimleri kapsıyor?

Vergiye tabii edilecek maddeler elbette bununla bitmiyor. Ancak bizim gördüğümüz kadarı ile, şu ana kadar yasal düzenlemeler olmadığı için bu konuda hizmet veren firmaların ürünlerine etkiyecektir.  ePin konusunda faaliyet gösteren firmalar içinde yurtdışından satış yaparak, vergisini ödemeyen birçok firma bulunuyor. Bu konu ePin ya da oyuniçi para satan firmaları zorlayacak gibi görünüyor. Zira hizmetlerini vergilendirmemeleri halinde, erişim engeli gelecek. Düşünsenize çevrimiçi bir oyunun yaklaşık bir ay kadar kapalı kaldığını. Muhtemelen buradaki tüm oyuncu kitlesini kaybedecektir.

Bu vergilendirme sırasında ortaya çıkacak durumlar için de 30 günlük bir düzenleme süresi tanınıyor ilgili kuruma. Bu süreç içinde sorumluklarını yerine getirmesi halinde, herhangi bir sıkıntı olmadan hizmet vermeye devam edebilecek. Ancak bunları tamamlamaması halinde, bakanlık emri ile hizmetleri engellenecek.

Dijital Hizmet Vergisi için yaptığımız araştırmalarda aşağıdaki açıklamaları da gördük:

Dijital hizmetlerden dolayı Türkiye’de elde edilen hasılatı 20 milyon TL veya dünya genelinde elde edilen hasılatı 750 milyon € veya muadili yabancı para karşılığı TL’den az olanlar bu vergiden muaftır.

Detaylı açıklama devletin Mevzuat sitesinde yapılacaktır.

Exit mobile version