Dragon Ball: Xenoverse 2
5 Şubat 2015’te çıkan Dragon Ball Xenoverse, birçok Dragon Ball severi kendisine çekmişti. Dragon Ball Z hikayesini yepyeni bir konu ile ele alan Xenoverse, bizlere kendi karakterimizi yaratma imkanını da sunmakla kalmıyor, bu karakterimizi istediğimiz gibi özelleştirmemizi de sağlıyordu. İstiyorsanız karakterinizi bir Saiyan, Majin, Namek’li, Frieza Irkı veya İnsan yapabiliyor, bu ırklara uygun kostümlerle giydirebiliyor ve istediğimiz saldırıları da öğrenebiliyorduk.
Xenoverse hikaye olarak, zamanda yolculuk yapan Trunks’ın 7 Dragon Ball’u kullanarak kendisine zamanda düzeni sağlamak için bir partner dilemesi ile başlıyordu. Zamanın Kai’si olarak isimlendirilen varlığın yaveri olan Trunks, serinin hikayesinde oluşan düzensizliğin sebebini araştırıp bu sorunları ortadan kaldırarak zamanın doğru bir şekilde işlemesi için ‘Zaman polisi’ diyebileceğimiz bir ünvana sahipti. Raditz’in dünyaya indiği andan, “Yok Oluş Tanrısı” Beerus’a kadar bir hikayeyi kapsayan Xenoverse, iblis diyarını yeniden diriltmek isteyen Towa isimli büyücünün zamanın akışını bozması ve Trunks’ın da Dragon Ball’ları kullanarak bir partner istemesiyle başlıyordu. Bu noktada, oyuncular kendilerini istediği gibi yaratabiliyor, şekillendirip, özelleştirebiliyordu da. Peki Xenoverse 2 oyunculara neler sunuyor?
Xenoverse 1’deki olayların sonrasını konu alan Xenoverse 2’de, bizleri zamanı korumak için bir şehir inşa etmiş olan Trunks karşılıyor. Conton Şehri olarak adlandırılan bu diyarda birçok ırktan olan zaman polisleri eğitim görmekle birlikte, farklı görevlere çıkarak zamanın akışını da korumakla görevlidirler. İlk oyundaki karakterimizin Towa’yı durdurması ile birlikte biraz daha rahatlayan Zaman Kai’si ve Trunks, okulun en başarılı öğrencisi olan ‘yeni karakterimizi’ yanlarına alarak ilk ciddi görevine göndermek isterler. Bu noktada isterseniz karakteriniz bir saiyan olsun, ister bir Majin olsun hiç fark etmiyor, kendinizi Raditz’in bizimkilere saldırdığı zamanda buluyorsunuz.
Hikaye her ne kadar kendisini tekrar ediyormuş gibi görünse de, Towa Dragon Ball Z serisinin farklı karakterlerini kendi tarafına alarak, çok daha tehlikeli bir duruma da gelmiş. Dragon Ball Z filmlerinden tanıdığımız Turles ve Lord Slug gibi karakterleri yanına alan Towa, yaveri Mira ile zamanı bozmaya ve İblis Diyarını diriltmeye çalışırken, olayların en başına giderek Goku’nun babası Bardock’u dahi köleleştirip yanlarına almıştır. Bu olaylar sonucunda zamanda büyük bir kaymaya ve kaosa sebep olan Towa ve Mirai, Trunks ve partnerinin dikkatini çeker ve olaylar da bu şekilde gelişir.
Xenoverse’in ilk oyununu oynadıysanız ve hala kayıt dosyanız duruyorsa, o karakterinizi Xenoverse 2’ye aktararak yeni karakterinize ekipman ve yetenek kazandırabiliyorken, Xenoverse 1’deki karakterinizi de size destek olurken görebiliyorsunuz. Hikayeyi tekrardan Saiyan saldırısından başlatan Xenoverse 2, bu sefer sadece Yok Oluş Tanrısı Beerus ile kalmıyor, Gelecekte Android’lerle savaşan Gohan’a kadar bizleri birçok alternatif zamana da götürüyor. Bu tür hikayelerde Budokai Tenkaichi’de karşımıza çıkan ‘ya şöyle olsaydı, hikaye nasıl ilerlerdi’ tarzında görevlere bir hayli benziyor, ancak serinin önceki oyunlarına oranla çok daha özenle yapılmış ve de detaylı. Öte yandan birçok kaliteli ara sahneye sahip olan Xenoverse 2, seriye yabancı olan kişiler için de hikayeyi anlamalarında yardımcı olabiliyor.
Bizlere yeniden Saiyan, İnsan, Namek’li, Majin ve Frieza Irkı ile oynama imkanını sunan Xenoverse 2, bu ırklara ayrı ayrı farklı özellikler vererek oynanışı da derinleştirmeyi başarmış. Hatta ırka dayalı olarak özellik vermekle sınırlı kalmamış, ırkların cinsiyetlerine de yatkın olabileceği dövüş tarzını da içerik olarak oyuna eklemiş. Örneğin Saiyan erkekleri yakın dövüşe daha yatkın olup, temel saldırı güçlerinden yararlanabiliyorken, Majin ırkının kadınları da çok daha hızlı bir şekilde hareket edebiliyor ve enerji toplayabiliyor ama bunları yaparken de savunmasında açık verebiliyorlar. Elbette, siz yine de karakterlerin bu yatkınlıklarına dikkat etmeyip istediğiniz türde bir karakter yaratıp, seviye atlarken de dilediğiniz şekilde karakterinizi özelleştirebilirsiniz, ama ırk ve cinsiyetlerin yatkınlıklarına dikkat ederseniz karakterinizin performansından tamamen yararlanabiliyorsunuz. Ayrıca, her bir karaktere ayrı birer ‘özel gelişim’ tanıyan Xenoverse 2, Saiyan ırkının Süper Saiyan 3 olmasına olanak verirken, İnsanların aynı Dragon Ball Goku’nun kullandığı Nimbus’u sürmesine izin veriyor. Namek’liler boyutlarını büyütüp döv olabiliyorken, Frieza Irk’ı altın formuna erişebiliyor, Majin ırkı ise saf hallerine ulaşabiliyorlar.
Oyunun hikayesinin ele almadığı, ancak hem hikayede karşımıza çıkan hem de alternatif zamanlarda gerçekleşebilecek olayları bizlere oynama imkanını veren Paralel görevler, bir nevi yan görev olarak oyunun oynanış süresini de en çok arttıran içeriklerden birisi. Bu görevler sırasında kimi zaman sırasıyla Frieza, Cell, Kid Buu veya Broly gibi kötü karakterlere karşı dövüşürken, kimi zamanda Janemba gibi kötülerin yanında olup iyi karakterlere karşı da savaşabiliyoruz. Yapacağımız bu paralel görevler ile karakterlerimiz için kostüm veya yetenekler elde edebiliyorken, karakterimizin seviye atlamasını da sağlıyoruz. Öte yandan yaptığımız bu yan görevler ile karakterimizin eğitim seviyesini de arttırabiliyor ve Dragon Ball Z evrenindeki diğer karakterlerden eğitim alarak, Vegeta, Piccolo, Frieza hatta Beerus gibi ikonik karakterlerden de özel ders alabiliyorsunuz.
Yapacağımız Paralel görevlere başlamadan önce, bizlere karakter seçme imkanını da tanıyan Xenoverse 2, toplamda 68 karaktere sahip. Bu karakterler arasında Super Saiyan God Super Saiyan Goku’dan tutun, Beerus, Burdock, gelecek Gohan ve Trunks’a kadar geniş bir liste bizleri karşılasa da Budokai Tenkaichi 3’ün yanında ne yazık ki yetersiz geliyor. Bizlere sunulan bu karakterler sahip oldukları yetenekler açısından birbirlerinden tamamen farklı olsa da, yine de sahip oldukları dövüş tarzlarının birbirlerine benzemesi de bir noktadan sonra tekdüzeliğini hissettirebiliyor. Ama yine de yanınıza Gogeta ve Gotenks’i alıp, Frieza, Cell ve Kid Buu’yu pataklamak kendinizi iyi hissetmenizi de sağlayabiliyor, bu noktada favori karakterlerinizi yanınıza alıp yan görev yapmakta tamamen özgürsünüz.
Bahsettiğim bu eğitim seviyeleri çok daha güçlü saldırılar öğreten öğretmenlerden ders almak için gerekli. Başlangıç seviyesinde olup Goku veya Gotenks’den ders almayı bekliyorsanız ne yazık ki sizin için kötü bir haberim var. Bu durumda en iyisi seviyenizi yükseltip, Conton Şehri’ndeki seviye yükseltme sınavına girmek ve seviyenizi yükseltmek böylece karakterinize çok daha özel ve güçlü saldırılar ile donatabiliyor ve oyunun bizlere sunacağı zevki de arttırabiliyoruz.
Sağlık, ki, enerji, temel saldırı, vuruş, süper ve ultra hareketler olarak 6’ya ayrılan karakter özelliklerini seviye atlayarak veya kostümler giyerek arttırabiliyoruz. Oynanış tarzınıza göre, yakın mesafe dövüşleri seviyorsanız temel saldırıları arttırabiliyorken, kamehameha veya final flash gibi süper hareketleri kullanmak istiyorsanız da Ki seviyenizi ve süper vuruşlarınızı da güçlendirebiliyorsunuz. Death Ball, Special Beam Cannon veya Big Bang Kamehameha gibi vuruşlar ise ultra kategorisinde yer almakla birlikte, çok yüksek hasar verebiliyorken çok da fazla Ki harcayarak karakterinizi tamamen saldırıya açık bırakabiliyorlar.
Hikayede ilerlemenin, Paralel görev yapmanın ve eğitim almanın dışında bizlere Conton Şehri’nde istediğimiz şekilde dolaşma imkanını sunan Xenoverse 2, 5 farklı yan görevi yapmamıza izin veriyor. Conton şehri’nin gökyüzünde bulunan bu yan görev dünyalarında, istersek Frieza’nın ordusuna katılarak ordunun komutanı olabiliyor, istersek Muhteşem Saiyaman’ın ekibine üye olup adaleti sağlayabiliyor, istersek de Majin Buu’ya ailesini büyütmesinde yardımcı olabiliyoruz. Bu tür yan görevler karakterimizin hızlıca seviye atlamasını sağlamakla birlikte, oyunun gizli sonuna ulaşmamızda da yardımcı oluyorlar. Yan görevleri tamamlayarak elde ettiğimiz ‘zamandan sapmış yumurta’ ile oyunun gizli sonuna ulaşabiliyor ve Xenoverse 2’in sonunda gelişen zaman kırılmasına tanık olabiliyoruz. Muhteşem Saiyaman ve Frieza’nın bizlere sunduğu görevler her ne kadar eğlenceli olsa da, Namek Gezegeni’ndeki Guru’yu koruma görevleri bir hayli sinir bozucu diyebilirim. Yaptığımız her 5 görevden sonra ‘Guru’nun evi saldırı altında’ uyarısını görmek başta ilgi çekici gibi gözükse de, bir noktadan sonra sinir bozucu ve vakit kaybı olarak kendini hissettirmeye de başlıyor.
Temelde bir dövüş oyunu oynuyoruz ve dövüş oyunu olunca arkadaşın arkadaşı dövdüğü, ailelerin yıkıldığı bir ortamı da görmek elbette hakkımız. Ama tipik bir dövüş oyunun da olduğu gibi veya Naruto Ultimate Ninja Storm’da karşımıza çıkan rahat bir arayüz ne yazık ki Xenoverse 2’nin en büyük eksikliği. 2 arkadaşın birbirini dövmesi için ana menüden karakterimize girmemiz, ardından da Conton Şehri’nde çevrimdışı lobiye gidip karşılaşmayı seçmemiz gerekebiliyor.
Oynanış olarak oyunculara 50 saatten fazla bir oynanış süresini sunan Xenoverse 2, Konsolda sahip olduğu 60fps desteği ile de fazlasıyla akıcı bir oynanışı sunuyor. Rakiplerinize karşı tam gaz ilerlerken aniden arkalarına ışınlanıp, dövmeye başlamanızla verdiğiniz komutları anında oyunda görmek oyunun dövüş mekaniğinin aslında ne kadar gelişmiş olduğunu da vurguluyor. Hatta Budokai Tenkaichi oynayıp da seven oyuncuların, Xenoverse 2’den fazlasıyla keyif alıp oyuna bağlanacağını da söyleyebilirim. Alışkın olduğumuz ve sevdiğimiz dövüş mekaniklerinin çok daha gelişmiş ve akıcı bir şekilde bizlere sunulması Xenoverse 2’nin en güçlü olduğu noktalardan birisi.
Serinin ikinci oyunu olarak karşımıza çıkan Xenoverse 2, ilk oyunundaki eksiklikleri tamamlayarak oyunculara çok daha derin ve farklı bir hikaye sunmayı başarmakla kalmamış, oynanışı da akıcı bir hale getirmiş. Her ne kadar oyunun çoklu oyuncu modu veya karşılıklı dövüş modu olsa da, oyuncunun tek tuşla bu seçeneklere ulaşamaması Xenoverse 2’nin eksiklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Budakoi Tenkaichi’nin sahip olduğu kadar çeşitli bir listeye sahip olmasa da, gerek karakter tasarımları ile gerek de bu karakterlerin güncel seriden olmasıyla Xenoverse 2 bizlere farklı içerikleri de sunmayı başarmış. Hele ki Dragon Ball serisini seviyorsanız, veya başlamak isteyip de animeleri izlemekten kaçınıyorsanız Xenoverse 2’in şimdilik en iyi seçim olduğunu rahatça söyleyebiliriz.