Oyun Ön İncelemeleri

Dragon’s Dogma (Capcom – Captivate 12)

Captivate’den haberler sadece birkaç oyunla sınırlı değil. Genel Yayın Koordinatörümüz Murat Oktay; Resident Evil 6, Lost Planet 3, Devil May Cry dışında Capcom’un başka beklenen bir oyunu olan Dragon’s Dogma’yı da görme, hatta deneme şansına sahip oldu. Uzun bir zamandır geliştirme aşamasında olan oyun, bu senenin en çok merak edilen isimlerinden biri. Aslında hakkında birçok spekülasyon bile döndü, hatta Dark Souls ile Skyrim’e ciddi bir rakip olacağını iddia edenler de var.

Bir ejderha saldırısı ile macera başlıyor

Bilmeyenler için yapımın konusundan kısaca bahsedelim. Casadeis isimli balıkçı köyü, bir ejderha tarafından baskına uğrar. Baskında ejderha, kontrol edeceğimiz karakterimize seçilmiş kişi olduğunu söyler, kalbini çıkarır ve onu öldürür. Ancak sonrasında bilinmeyen güçler tarafından karakterimiz, aydınlanmış kişi olarak tekrar hayata döner. Bundan sonra kahramanımızın amacı kalbini çalıp, ölümüne sebep olan ejderhayı bulmak ve onu öldürmektir. Standart RPG öğelerini içeren yapımda şu zamana kadar 9 farklı sınıf ortaya çıktı. Bunlar; Fighter, Warrior, Mystic Knight, Strider, Ranger, Assassin, Mage, Sorcerer ve Magic Archer. Her birinin kendine göre yetenekleri var.

Dragon’s Dogma’da videolarında ve ekran görüntülerinde de gördüğümüz efsanevi yaratıklar dikkat çekiyor. Ejderha dışında bunlar arasında, Griffon, Hydra, Chimera gibi mistik yaratıklar var. Oyunun oynadığımız bölümünde iskeletlerle ve ölmüş insanlardan dönüşen zombilerle savaştık. En sonunda ise Chimera ile karşılaştık. Yaratığın enerji barının altında 3 tane nokta yer alıyordu.

Bu noktalar için birer aşama diyebiliriz. Chimera’nın enerjisi tamamen bittiğinde bu noktalardan biri de yok oluyor ve yaratık sağlığını yeniden dolduruyordu. Düşmanlarımızdan kaçarsak bizi kovalıyorlardı, bu yüzden rakiplere karşı iki yolumuz var; ölmek ya da öldürmek. Dövüşlerde çeşitli combolar yapıp, rakiplere daha fazla zarar verdik.

Diğer noktalarda neler var?

Oynadığımız başka bir bölümde ise kale içinde bulunan şehir vardı. Ancak buradan içeri girmek için birkaç görev yapmamız gerekiyordu. Bunları yaptıktan sonra içeri girebildik. Kalede yer alan Sir, bizi çağırıp, yeni görevler verdi. Tabii ki sadece bunlarla sınırlı değildik. Çevrede yaşayan başka insanlardan da farklı görevler alabildik. RPG oyunlarında olduğu gibi Dragon’s Dogma’da da şehir içinde alışveriş yapabileceğimiz dükkanlar var. Buralardan silah, zırh, büyü malzemeleri alabiliyoruz. Öldürdüğümüz düşmanlardan eşyalar düştü. Bunları satarak para kazandık, ayrıca çevredeki sandıklardan da paralar bulduk. Bazı eşyalar ise etkileşimli yapılmış. Mesela karanlık yerlerde kullandığımız gaz lambamız var. Bu lambanın yağı bitebiliyor. Birçok yapımda artık gördüğümüz yara aldıkça ekranın Blur efekti olması Dragon’s Dogma’da da geçerli.

Oyunda 4 kişilik grubu istediğiniz biçimde oluşturabilirsiniz. Ancak klasik standart elemanlardan grubu oluşturduğunuzda, daha dengeli oluyor ve daha rahat ilerleyebilirsiniz. Yani Ranger, Tank, Healer ve DPS veya Melee diyebiliriz. Yapımı tek oynarken partimizdeki kişiler yapay zeka kontrolünde. Tabii işin multiplayer yönü de var. Online olarak başka bir kişiye bağlanınca, bu sefer onun partisindeki NPC’lerden birinin kontrolünü ele alıyorsunuz.

Partinizdeki kişiler yaralanabiliyor ve ölüm döşeğindekilerin yaralarını iyileştirip, yeniden onları ayağa kaldırabilirsiniz. Hatta onları taşıyabilirsiniz de. Kendi karakterimizin envanteri olmasına rağmen, yanımızdaki ekip arkadaşlarımızın ise envanterine ulaşamıyoruz. Herhangi bir zırhı, silahı veya eşyayı onlara verebiliyoruz; ancak onlardan geri alamıyoruz.

Efsanevi yaratıklarla karşı karşıya

Dragon’s Dogma’da tutma, yakalama aksiyonu bilinen noktalardan biriydi. Oynanışta da bu durum kendini belli ediyor. Dövüş sırasında yaratığın arkasına geçip, arkasından sarılıp, onu hareketsiz bırakabilirsiniz. Bu sayede diğer ekip arkadaşlarınız onu öldürebiliyor. Aynı şekilde ekip arkadaşlarınız da bunu yapabiliyor. İşin diğer tarafında ise rakipler de bunu yapıyor ve kurtulabilmek için epey çaba sarf ediyorsunuz.

Açıkçası oynadığımız kısımlar sonuç olarak kısa bölümlerdi ve belirli hatalar vardı. Kimi zaman senkronizasyon hataları, kimi zaman grafik hataları gördük. Ancak şunu söylemek gerekiyordu, Dragon’s Dogma genel olarak keyifli ve sürükleyici bir yapım izlemini bıraktı. Gerek dövüşler olsun, gerekse yeteneklerin, comboların kullanımı olsun oyuna dalıyorsunuz. Çıktığında Capcom’un yeni hitlerinden biri olacak. Diğer yandan tabii ki oyunun içinde Resident Evil 6’nın demo kodu olacak. Bunu daha önce Capcom duyurmuştu. Dragon’s Dogma’nın tam sürümünü merakla bekliyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu