DualSense kontrolcüsündeki ince işçiliğe yakından bakalım
Bildiğiniz gibi PlayStation 5 henüz özel oyunlarıyla öne çıkamasa da arkasındaki teknoloji ve seriye getirdiği yeni solukla konsol oyuncularının gözdesi haline gelmiş durumda. Özellikle diğer konsollardan farklı olarak kontrolcüsü DualSense ile oyun deneyimine yeni yaklaşımlar getiriyor ve bu konuda oldukça iddialı. Yağmur damlalarını, kumda yürümeyi ve çeşitli fiziksel durumları avucunuzun içinde canlandırmaya çalışan kontrolcünün aynı zamanda gerçekten farklı bir tetik sistemi de var. Oyundan oyuna farklılık gösteren bu yeni nesil kontrolcü arkasında büyük bir girişim ve ince işçilik de barındırıyor. Dilerseniz gelin üretim sürecine birlikte yakından bakalım.
DualSense kontrolcüsündeki 40,000 PlayStation logosu nasıl yapıldı?
[reklam=496]
Bildiğiniz gibi PlayStation 5 kontrolcüsü DualSense ve aslında konsolun tamamı çok ayrıntılı tasarlanmış. Kontrolcünün hemen alt tarafında -kavradığınız kısımda- binlerce küçük PlayStation logosu bulunuyor. Yuvarlak, kare, üçgen ve çarpı şeklinde binlerce küçük logo avucunuzun içinde bulunuyor. Bu durum da onu Sony’nin en kavranabilir oyun kontrolcüsü yapıyor. Sony daha önce bunu nasıl yaptığını, kaç tane logo olduğunu ya da üretim süreciyle ilgili herhangi bir ayrıntıyı paylaşmamıştı. Üretim sürecinin sahne arkasından gelen fotoğraflarla ve Yujin Morisawa, Takeshi Iragashi gibi isimlerden gelen bilgilerle artık üretimin nasıl yapıldığını biliyoruz. (Teşekkürler The Verge)
Belki de en çarpıcı kısım yukarıdaki görselde de görebileceğiniz gibi kontrolcünün üzerine işlenen logoların sadece yan yana değil, üst üste de tasarlanmış olması. Yani bu küçük semboller üç boyutlu olarak birbirinin üzerine yığılmışlar. Hatırlarsınız DualShock 4 kontrolcüsünde küçük noktalar şeklinde aynı katman üzerinde bir doku karşımıza çıkmıştı. DualSense birden fazla katman üzerinde üst üste işlenmiş sembolleri yapısında barındırıyor. Bütün bu rastgele ve organik gibi görünen dokuyu güzel yapan şey ise, el ile çizilmiş olması.
Her işte olduğu gibi tabi bu dokunun tasarımında da oldukça fazla emek ve deneme bulunuyor. Sony’nin Tasarım Merkezi ürün tasarımı grubunun kıdemli sanat direktörü Morisawa bu durumu açıklıyor. Ekiplerin, istedikleri dengeyi bulana kadar çeşitli tasarımların el yapımı, dijitalleştirilmiş, modellenmiş türlerinin gerçek prototip oyun kumandalarına uygulandığını ve defalarca test edildiğini söylüyor. İyi görünecek, rahat, kaymayacak ve uzun bir oyun seansında oyuncuların elini zımpara gibi yıpratmayacak bir kontrolcü dengesini yakalayana kadar denemeye devam etmişler.
Tasarımcılar Sony’nin CAD programlarında dokuyu diledikleri yere dijital olarak kolayca yerleştirirken, Morisawa farklı prototipleri fiziksel olarak karşılaştırmanın ve test etmenin çok önemli olduğunun üzerini çiziyor. Morisawa, “Bir prototip oluşturmak önemli bir zaman alırken ‘tamam ya da devam’ şeklinde bir ürünün yargısı, ona dokunduğunuz anda belirlenir” şeklinde durumu açıklıyor.
Sony’nin bazı sahne arkası fotoğraflarına göre sembolleri koymak için doğru yüksekliği bulmak başlı başına bir işti. The Verge tarafından Nikon LV100 mikroskobu ile incelendiğinde görünüyor ki yerleştirilen iki katmandan ilki 15 mikron, ikincisi ise 30 mikron yüksekliğinde. Bu sembolleri DualSense oyun kumandasına uygulamak ise aslında işin kolay kısmını oluşturuyormuş. Tasarım, kalıptan çıktıkça sembollerin bozulmadan kalması için özel olarak optimize edilmiş.
İşin hassas yanı ise bu kalıbın basılmasını sağlayacak doğru ekipmana sahip olmaktan geçiyor. Avuç içinize sığacak üç boyutlu ve kavisli bir yüzeyde böylesine hassas şekiller oluşturmak için lazer kullanmışlar. Özellikle Igarashi’ye göre bulması zor olan yüksek kaliteli, çok eksenli bir lazer kazıma makinesi bu iş için oldukça uygun. Sonuç olarak kalıbın bir parçası olduğu için PS5 kumandasında hissedeceğiniz doku, kumandayı tutan herkesin hissedeceği doku ile aynı.
Aynı zamanda bu dokulu yüzey PlayStation 5 konsolunun her yerinde karşınıza çıkıyor. Yan panellerinde, iç tarafında, DualSense şarj istasyonunda, PS5 kamerasında, Pulse 3D kablosuz kulaklarda ve uzaktan kumandalarda bile bu dokulu yüzeyi görmeniz mümkün. Sony yeni nesil konsoluna imza olarak bu dokulu yüzeyi seçmiş gibi görünüyor. Hatta Astro’s Playroom oyununun içinde bile bu dokulu yüzeyi görmeniz mümkün. Yani bu ince işçilik, konsolun çoğu yerinde karşımıza çıkıyor.