Dünden bugüne Call of Duty
Başarılı olmuş bir oyun serisi için çok şey söyleyebilirsiniz. Size yaşattığı duygulardan, görevleri tamamlamak için verdiğiniz mücadeleye, o oyun hakkında arkadaşlarınızla yaptığınız sohbetlere kadar uzar bu. Tüm bunlar, yeni oyunların geleceğinin de bir göstergesidir. Call of Duty, 2003 yılından beri hayatımızda yer alıyor. Gerek heyecanlı oynanışı, gerekse de sinematik anlatım tarzıyla çoğumuz için başarılı bir FPS serisi halini aldı. Peki bugüne kadar Call of Duty’de neler yaptık, neler gördük?
Stalingrad’dan Berlin’e inşa edilen yol
Bu ilk oyunda, Amerikan, İngiliz ve Sovyet ordularına mensup karakterlerin gözünden, farklı cephelerde başlarından geçen heyecanlı olaylar monitörlerimize taşınmıştı. Rusya’nın soğuğunda, elinde birkaç mermiden başka bir şey olmayan Sovyetler, Normandiya’yı özgürlüğüne kavuşturmak için mücadele veren Amerikalılar ve yaptıkları başarılı operasyonlarla dikkat çeken İngilizler, oyun boyunca 20’den fazla bölümde bizlerle beraber olmuştu. Gizli bir gece baskınıyla başlayan macera, Berlin’in işgal edilmesi ve yönetime el koyulmasıyla son buluyordu. İlk Call of Duty oyunu, 60’dan fazla inceleme sonucunda 92 puan ortalamasını tutturmuş ve 100’den fazla ödüle lâyık görülmüş ilk ve tek İkinci Dünya Savaşı temalı FPS oyunudur. Bu macera, ilk yapımdan kısa bir süre sonra piyasaya sürülen United Offensive ile devam etmişti.
Liderlik doğuştan kazanılan bir vasıftır: Captain John Price
Onu ilk kez bitkin halde, bir Nazi hapishanesinde görmüştük. İngiliz ordusuna mensup bir takım tarafından düzenlenen gece operasyonunda kurtarılan Cpt. Price, ileriki cephe mücadelelerinde büyük işler başardı. Konuşma tarzı ve gür bıyıkları, onu kolaylıkla fark edilir kılıyordu. Gizli bir gemi görevinde, Nazi kılığında güverteye adım atmış, fakat bu durum fazla gizlenememişti. Operasyon amacına ulaşmıştı, ama Price’ı kaybetmiştik.
Peki ilk oyunda ölen bir karakter, devam yapımında nasıl yaşayabiliyor? Bu bir tesadüf ya da yanlış verilmiş bir karar değil. Yapımcılar, Price’ı yaptıkları her oyunda kullanarak karaktere duyulan sevginin yüksek boyutlara ulaşılmasını sağlamış. Nitekim Price da Call of Duty denilince akla ilk gelen isim oldu. Çöl güneşi, isabetli bir mermiden bile daha sıcaktır
El Daba’ya kamyon kasasında giriş yaparken arka planda çalan müzik, gözümüzün önünde düşen uçaklar ve yıkılan minare gibi unsurlar halen akıllardadır. Call of Duty 2, sıcak ve soğuk gibi iki zıt kavramı aynı kaliteli oynanışla birleştirerek “bitmek üzere olan WW2” furyasını yeniden canlandırmıştı. Üstelik İngiliz birliklerinin başında yine Captain Price vardı. Yoğun kar yağışı altında sürdürülen savaş, oyuncuyu gerçekten üşütebiliyordu. Tüm istek ve beklentilere rağmen Normandiya çıkartmasını oyuna eklemeyen Infinity Ward, başkalarını taklit etmeyi değil, kendi çizgisini oluşturmayı seçmişti. Nitekim başarılı olan CoD2, online olarak yıllarca oynanmış ve büyük ilgi görmüştü.
Infinity Ward dışında Gray Matter, Treyarch ve Spark Unlimited, Call of Duty ismini farklı cephelere taşıyarak büyük bir seri olmasına katkıda bulundular. Stalingrad cephelerini bu kez bir bayanla aşmıştık. Finest Hour’un en dikkat çekici sahnelerinde Tanya Pavelovna isimli keskin nişancı vardı. Tanya, seri boyunca kontrol edebildiğimiz tek bayan karakter olma özelliğine sahip.
Uzun kırmızı bir çizgi
Big Red One takımı, Call of Duty 2’nin Big Red One isimli sürümünde konu edilmişti. Diğer oyunlardan farklı olarak sadece bir takıma odaklı oynanış sunan yapım, Kuzey Afrika’dan Normandiya’ya kadar uzanan bir savaş envanteri sunuyor. Aslında Amerikan ordusunun birinci piyade tümeni olan bu takım, takma isim olarak “Big Red One” ibaresini almıştır. Ayrıca bu organizasyon, Amerikan ordusunun en eski koludur. Big Red One, Treyarch tarafından geliştirilen ilk Call of Duty oyunudur.
Fransa için ağlayan insanlar
Bir döneme kanlı damgasını vuran Nazi yönetimi, belki de en çok Fransa’yı sarsmıştı. Öyle ki Paris sokaklarında yürüyüş yapan Nazi askerlerini izleyen Fransız vatandaşları, üzüntülerini gözlerindeki yaşlarla ifade etmişti. Call of Duty 3, sadece yeni nesil konsollar için geliştirilen ilk “ana oyun” olma özelliğine sahip. Yıl boyunca “neden PC’ye çıkmadı, çıkacak mı?” gibi sorularla karşılaştık, ama değişen bir şey olmadı. Call of Duty 3, o ana kadar konsollarda oynanabilir en rahat kontrolleri sunan FPS oyunuydu.
Karanlığın içindeki ışığın kaynağı: Bir puro ve ucundaki ateş
Yine bir gemi görevi, yine ana temanın gizlilik olduğu bir operasyon ve yine Captain Price. Modern Warfare’ın çıkışıyla birlikte seride çağ atlanmış ve o ana kadar görülmemiş bir ilgi oluşmuştu. Bu kez alternatif gerçeklikte bir senaryo barındıran yapım, Zakhaev ve yandaşlarının tehlikeli planlarının engellenmesi için yapılan ortak operasyonları konu alıyordu. Oyunda kullanılan Quake motoru, önceki Call of Duty üyelerinde “artık eskidi, yeni bir motor gerekli” denilerek eleştiriliyordu. Fakat Call of Duty 4’teki gelişimi sayesinde “yılın en iyi grafikli oyunu” unvanını getirdi.
Zombiler asker olursa
Operasyonun ardından üsse dönmek için uçağa atlayan bir grup asker, teknik bir sorun nedeniyle kaza geçirir. Bir süre sonra içlerinden biri kendine gelir ve kendinden başka herkesin öldüğünü fark eder. Garip olan şey ise, etraf sisle çevrilidir ve belirsiz seslerle yoğrulmaktadır. Çok geçmeden seslerin kaynağı açığa çıkar ve daha önce görülmemiş bir hayatta kalma mücadelesi başlar. Nazi Zombies, World at War ile oyunculara sunulmuştu. O kadar beğenildi ki, yapımcılar bu konuyu temel alan ekstra haritalar da hazırladı.
Kaos teorileri gerçekleşir ve sonunda Amerika işgal edilir
İlk Modern Warfare’ın muhteşem finalinin ardından yeni oyunun gelip gelmeyeceği değil, bundan sonra ne olacağı merak ediliyordu. Çünkü hikâyenin burada bitmeyeceği çok açıktı. Daha önceki oyunlarda ölümlerine şahit olduğumuz Captain Prince, MW finaliyle bir kez daha ölmüş müydü, yoksa bir mucize mi gerçekleşmişti. Zakhaev artık yoktu, ama işlerini devam ettirenler çıkabilirdi. Yeni oyun hakkında her şey tahmin edilebilirdi, ama Amerika’nın işgal edileceği kimsenin aklına gelmemiştir. Hem film, hem de oyun olarak sürekli kendisini güçlü gösterir bir tavır sergileyen Amerika, Modern Warfare 2’de Rus terörizminin sonucu olarak işgale uğruyor. Makarov, adamları ve Amerikan ordusundan da satın aldığı isimler, Amerika yönetimini ele geçirerek dünyayı kaosa sürükleme peşindeydi. Asıl sürpriz ise, Captain Price’ın yaşıyor olmasıydı. Serinin başlangıç oyununda ilk kez hapishaneden kurtarırken karşılaştığımız Price, Modern Warfare 2’de de benzer bir sahneyle bize merhaba demişti.
Bundan sonra neler olur-olabilir?
*Modern Warfare 2’nin ilk günde elde ettiği inanılmaz başarının ardından serinin devam edeceği kesinleşti. Üstelik Activision, Infinity Ward ve Treyarch firmalarının yanına bir yapımcı ekip daha eklemeyi düşünüyor. Henüz netleşmiş bir durum söz konusu değil, ama daha uzun yıllar Call of Duty ismi altında çıkan oyunlarla karşılaşacağımız kesin.
* Call of Duty oyunlarının belirli bir sırayı takip ettiğini dikkate alırsak, yeni oyunu bu kez Treyarch hazırlayacak. Oyun hakkında henüz bir bilgi yok, ama Vietnam döneminde geçmesi kuvvetli bir ihtimal. Baktığımızda Battlefield: Vietnam dışında ses getirmiş Vietnam temalı bir oyun bulunmuyor. Zaten Battlefield da çoklu oyuncu tabanlı bir oyun. Senaryosu bulunmuyor.
* Modern Warfare 2’nin finali itibariyle Captain Price’ın yaşadığına tanıklık ettik. Fakat Makarov ve terörist oluşumuna engel teşkil eden adımların hepsi atılmış değil. Doğal olarak hikâyenin devam etmesi gerekiyor. Infinity Ward’un bir sonraki büyük projesi Modern Warfare 3 olacaktır.
* Modern Warfare 2’deki Ghost isimli karakter fazlasıyla dikkat çekti. Sadece onu temel alan bir çizgi roman serisinin hazırlanacağı duyurulmuştu. Son dedikodulara göre Infinity Ward, Ghost’u temel alan mini bir oyun hazırlayabilir. Bu da bir DLC paketi olarak oyunculara sunulabilir.
* Call of Duty serisiyle ilgili sürekli farklı projeler düşünen Activision, TPS türünde bir oyun dahi hazırlamayı planlamış, ama vazgeçmişti. Son dönemde Call of Duty’nin de MMO’sunun yapılması düşünülüyor.
* Birçok başarılı oyunun filmi de hazırlandı ve çoğu da maalesef başarılı olamadı. Bu istatistik, Activision’ı korkutmuyor. Zira Modern Warfare’ı temel alan bir Call of Duty filmi düşünülüyor. Kim yönetir, konu tam olarak ne olur, hangi oyuncular oynayabilir, henüz hiçbir şey kesinleşmiş değil.