Galeri / Bilim

Dünyanın düz olmadığının 7 kanıtı

İnsanlık Dünya’nın yuvarlak olduğunu birkaç yüzyıldır biliyor. Geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan “Flat Earth Society” ise Dünya’nın eskiden inanıldığı gibi düz olduğunu belirtiyor. Yeni çağ’da kilisenin neredeyse dünyayı yönettiği bir dönemde kanıtlanmış olan bu teoriyi, 21. yüzyılda hiç yokmuş gibi bir kenara atmak kulağa çok saçma geliyor.

“Columbus hayattayken, insanlar ünyanın düz olduğunu düşünürdü. Atlantik Okyanusu’nun gemileri yutacak kadar büyük canavarlarla dolu olduğunu ve dünyanın sonunda ise şelale olduğunu sanırlardı. Columbus, mürettebat toplamak için bu düşünceler ile savaşmak zorunda kaldı. Dünyanın düz olmadığından emindi” -Emma Miller Bolenius

Son zamanlarda iyice artan bu “Dünya acaba düz mü?” sorusuna cevap olarak, biz de dünyanın düz olmadığının kanıtı olarak bilinen nedenleri yazdık.

1- Ay

Antik Yunan döneminde bile Dünya’nın yuvarlak olduğunun araştırmaları yapılmıştır ve bu araştırmaların hepsi Ay’ın aldığı şekillerden temel alınmıştır. Sürekli hareket halinde olan Dünya’nın ve Ay’ın Güneş’in etrafında turlarken aynı hizaya gelmesi sonucu oluşan tutulma, Dünya’nın düz olmadığının en büyük kanıtlarındandır.

2- Gemiler ve Ufuk çizgisi

Eğer bir limanın yakınındayken ya da kumsalda uzanırken fark edebileceğiniz durumlardan biri olan gemiler ve ufuk çizgisi, dünyanın düz olmadığının bir diğer kanıtıdır. Sizden uzaklaşan bir geminin sadece yüksekte duran bir direği görünene kadar, ufukta kaybolduğunu görebilirsiniz.
3- Gölgeler

Eğer bir direği yere saplarsanız kendisine bir gölge oluşturur. Zaman geçtikte değişkenlik gösteren gölgeler, Dünya’nın yuvarlak olduğunun kanıtlarındandır. Eğer Dünya düz olsaydı, gölgeler sabit kalırdı.

4- Yükseğe çıkınca artan görüş açısı

Eğer bir ovaya giderseniz, gözlerinizi ufuk çizgisine dikin ve neler gördüğünüze dikkat edin. Daha sonra yakındaki bir ağaca tırmanın (ne kadar yüksek, o kadar iyi) ve tekrar ufka bakın. Görüş açınızın fark edilebilir bir şekilde genişlediğini göreceksiniz.
5- Uçağa binin

Eğer ülkeler arası uzun bir yolculuğa çıktıysanız ve uçağın yerden yüksekliği limitine ulaştıysa, camdan baktığınız zaman sizi güzel bir manzara bekliyor demektir.

6- Saat farkları

Saat farkları Dünya’nın güneşin etrafında dönen şirin mi şirin bir gezegen olduğunun kanıtlarındandır. Dünyanın ışık alan yüzeyinde sabah olurken karanlık tarafında gece olur. Bu yüzden de saat farkları oluşmuştur.
7-Diğer gezegenlerden örnek almak

Herhalde en basit maddelerden biri olmasında rağmen, en mantıklı olanlardan biri diğer gezegenlerden örnek almaktır. Güneş sisteminde bulunan diğer gezegenlerin yuvarlak olduğunu söyleyip de kendi gezegenimize düz demek sizce de absürt değil mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu