E-devlet üzerinden bakılan soy bilgileri yanlış mı çıkıyor?

Geride bıraktığımız günlerde alt – üst soy bilgileri arşivler alınıp internet ortamına aktarılmıştı. Sonradan yoğunluktan dolayı çöken sistemin, en geç 1 ay içerisinde açılacağı bilgisi açıklandı. Ancak ziyaretçi akınına uğrayan sistem hakkında ünlü tarihçi Murat Bardakçı, sistemde hatalar ve eksiklikler olabileceğine dikkat çekti.

Alt üst soy bilgileri hatalı mı?

Oluşturulan sistem ile alakalı Bardakçı şunları diyor,

“Teknik problemlerin halledilmesinin ardından herhangi bir şekilde kayıtlara ulaşabildiğiniz takdirde yedi ceddinizi öğrenebileceğinizi, anne ve baba tarafından asırlar önceki aile kayıtlarınıza ulaşabileceğinizi zannetmeyin. Şanslı iseniz en fazla dört, haydi bilemediniz beş nesil geriye, 1800’lerin ortalarına kadar gidebilir ve orada kalırsınız. Öyle hayal ettiğiniz gibi asırlar öncesine, onbeşinci, onaltıncı yüzyıllara ulaşmanız mümkün değildir. Zira, 19. asırdan itibaren tutulmuş nüfus kayıtları ile daha önce yapılmış sayımların evrakı farklı yerlerdedir, meselâ 1831 ile 1880’ler arasında yapılan ve sadece erkeklerin kaydedildiği nüfus sayımının belgeleri devlet arşivinde, 1880’ler sonrasında kadınların da yazıldığı defterler ise nüfus müdürlüklerindedir ve bunların tamamı henüz yeni harflere aktarılmamıştır.”

Sona geldiğimizde eğer net bir soy bilgisi öğrenmek istiyorsak, Bardakçı‘nın söylediklerini uygulamamız gerekiyor. Ancak bunun da şu anda pek mümkün olduğunu söyleyemeyiz.

Exit mobile version