Makale

E3 2012’de beklediğimiz oyunlar – Bölüm 1

Oyuncuların her yıl merakla beklediği organizasyonların başlarında gelen Electronic Entertainment Expo, yanı kısa adıyla E3, bu yıl 5-7 Haziran tarihleri arasında Los Angeles Convention Center’da düzenlenecek.

Şimdiye kadar Activision, Bethesda, EA Games, Namco Bandai, Ubisoft, Valve, Konami, Capcom, Sony, Nintendo ve Microsoft gibi önemli firmaların E3’te yer alacağı kesinleşti. Tabii yeni açıklamalarda gelecektir. E tabii insan bu isimleri E3 listesinde görünce, yeni oyunlar ve teknolojiler konusunda da beklentileri artıyor.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da E3 fuarında birçok oyun ve teknoloji hakkında yeni bilgiler öğrenip, yeni görüntüler izleyebileceğiz. Tabii sürprizler de olacaktır muhakkak. Fuarın başlamasına kısa bir süre kala, en çok görmek istediğimiz oyunların bir listesini yapalım dedik. Bakalım sizin düşüncelerinizle de uyuşuyor mu.

İyi okumalar!

Bioshock Infinite

Ken Levine önderliğinde Irrational Games tarafından geliştirilen oyun, Bioshock serisinin su altındaki misyonunu tamamlayıp gökyüzü serüvenine adım atışını kanıtlıyor. Oyunda, 1900’lü yılların başlarında, çok gelişmiş bir hava şehri olan Columbia’da olacağız. Geçmişe dair pek bir şey hatırlamayan karakterimiz, Elizabeth ismindeki özel bayanı bulmak için mücadele verecek. Eh biz de yardım edeceğiz.

Oyunun ilerleyen kısımlarında ise, Elizabeth ile birlikte hareket edecek, hatta görevleri tamamlayabilmek için birlikte çalışacağız. Elizabeth’in özel güçleri var, ancak kullandıktan bir süre sonra çok güçsüzleşiyor ve korunmaya ihtiyaç duyuyor. Birlikteliğimizi sürdürebilmemiz için de onu gelen düşman saldırılarına karşı korumamız gerekecek. Ve tabii ki Columbia şehrinden kaçmak zorundayız.

Unreal 3 motoruyla geliştirilen yapım, dış mekanlarda fazlasıyla mücadeleye izin verirken, ayrıca yeni motora ek olarak getirilen özelliklerle fantastik bir görünüme sahip olacak. Karakterlerin tasarımlarından kıyafetlerine, şehrin tasarımından renk paletine kadar çok zengin bir görsel işçiliği bulunuyor Infinite’in. Ayrıca senaryo ve diyaloglar konusunda ilk iki oyuna göre çok daha geniş çaplı çalışmaların yapıldığını da ekleyelim.

Bioshock: Infinite, 19 Ekim’de PC, PS3 ve X360 platformları için dünya çapında satışta olacak.

God of War: Ascension

Yeni God of War oyununun geleceğini hepimiz biliyorduk, ancak resmi duyuru gelene kadar da söylenti haberlerle karşılaşmaya alışmıştık. Yine de heyecanlanmıyorduk desek, yalan olur.

Geçtiğimiz yıl verilen iş ilanlarında, Santa Monica stüdyosunun online oyun programcısı aradığı ortaya çıkmış ve bunun da sıradaki God of War oyununda yer alması düşünülen Co-Op modu için istenildiği söylenmişti. Tabii Sony’den resmi bir açıklama gelmemişti. Cevabın gelmemesi bir yana, söylentilerin boyutları da giderek artmıştı. Çıkan bir diğer söylenti haberde de, yeni God of War oyununda Kratos’un kardeşiyle birlikte görevler yapacağı ve bunun da Co-Op olarak oyunculara sunulacağı söyleniyordu.

Eski haberden alıntı: “PSM3 dergisinde yer alan ve güvenilir bir kaynağa dayandırıldığı belirtilen söylentiye bilgiye göre Ölü Kratos ve kardeşi Ölü Deimos, yaşam sonrası dünyadan (Öteki dünya) kaçmak için birlikte hareket edecek ve bu macera, Co-Op olarak oyunculara sunulacak. “

Ve nihayet yeni oyunun resmi duyurusu geldi! Henüz oyun hakkında bilgi yok, ancak yapımcılar, “Özgürlük için efsanevi arayışlarının ilk adımlarını göreceğiz” diyor God of War: Ascension için. Bu da bizi tüm serinin öncesine, Kratos’un tanrılarla olan savaşının daha başlamadığı bir zaman dilimine götürebilir.

God of War: Ascension’ın 2013 İlkbahar aylarında PS3 için çıkması bekleniyor.
Ayrıca dikkat ederseniz, bu oyunda “sayı” takısı da bulunmuyor. PSP konsoluna çıkan God of War oyunları gibi bu da “yan oyun” sıfatında olabilir. Böylelikle God of War 4’ün PS4 için saklandığını düşünebiliriz.

Yeni Half-Life oyunu

Half-Life serisi devam edecek, biliyoruz, ancak ne zaman görünecek, işte işin en can sıkıcı noktası bu! “Half-Life’ın oyuncular için çok önemli bir seri olduğunu ve bu sebeple de oyuncuları hayal kırıklığına uğratmamak için çok fazla çalışılması gerektiğini” belirten Valve yetkilileri, sürecin bu kadar uzamasından ötürü üzgün, ama yine de “Şöyle olacak, şu zaman açıklanacak” gibi bir bilgi vermiyor, veremiyor.

Normal zamanlarda pek açıklama yapmayı sevmeyen Valve için E3 fuarı güzel bir fırsat. Aslında bu, oyuncularda daha fazla beklenti oluşturan bir durum. Son yıllarda her E3 fuarında yeni bir projeden bahseden Valve’ın bu yıl da “nihayet” Half-Life konusuna eğilmesi bekleniyor. Yeni bir Episode oyunu mu, yoksa yeni teknolojilerle süslü Half-Life 3 mü? Bunu kimse bilmiyor, ancak artık bilmek istiyoruz doğrusu.

Tabii Valve için şu aralar birçok söylenti haber de geldi. Valve’ın yeni bir konsol geliştirdiğinden, Left 4 Dead 3’ün gelebileceğine dair birçok söylenti. Bakalım sonucunu görebilecek miyiz. Ha unutmadan, Valve’ın DoTA 2’yi de bu fuarda yine oyuncularla buluşturacağını düşünüyoruz.

Crysis 3

Crysis serisinin üçleme olacağı biliniyordu ve nihayet üç numaralı macera da geçtiğimiz günlerde PC ve konsollar için resmen duyuruldu. 2013 yılında bizlerle olması beklenen yapımda, yine New York şehrinde olacağız, ancak bu kez her şey farklı. Yapımcıların, Crysis 2 için söylediklerini takip ettiyseniz, “İkinci oyundaki New York’un hiçbir film veya oyundaki New York’la benzer olmadığını göreceksiniz” açıklamasını da hatırlarsınız. İşte bu durum, Crysis 3’te daha da farklı bir boyuta bürünüyor. Çünkü Crysis 3, ikinci oyundaki şehrin iskeletine, Crysis 1’deki yoğun orman örtüsünü entegre ediyor. Üstüne üstlük şehri daha da tahrip ederek, çevresini birinci oyundaki donmuş bitki örtüsüyle süslüyor.

Crysis 3, özellikle görsel olarak yüksek beklentiler oluşturmuş durumda. CryEngine 3 ile geliştirilen yapım, yaratık istilasından sonra perişan olan dünyamızı resmedecek. Tüm bu olumsuz şartlara rağmen, yeni özelliklerle bezeli Nano Suit elbisemizi giyecek ve Alcatraz ile intikam için yola çıkacağız. Yeni silahlarımız olacağı gibi, eski bir dostumuzla da yeniden buluşacağız. Evet, Psycho’dan söz ediyorum. Ancak onun oynanabilir bir karakter olup olmayacağı henüz belli değil.

Resident Evil 6

Capcom’un para basan serisi Resident Evil, son çıkan Raccoon City isimli üyesiyle karizmayı biraz çizdirdi, ama Resident Evil 6’yla işler değişebilir. Seri tarihinde ilk kez Chris Redfield ve Leon S. Kennedy’yi aynı macerada göreceğimiz yapım, Raccoon City’de gerçekleşen yeni saldırı sonucunda yeni bir felaketi müjdeliyor bizlere. Üstelik bu kez tek güvensiz yer bu şehir de değil. Virüsün etkileri, dünyanın birçok bölgesinde hissediliyor ve videoda da gördüğümüz üzere Chris ve ekibi, Çin’de gayet aksiyon yüklü, Gears of War’u andırır sahnelerle süslenmiş mücadelelerde boy gösteriyor. Leon ise, işin Amerika ayağında. Tabii hikaye ilerleyişine göre farklı gelişmelerin yaşanması da mümkün.

Resident Evil 6, Resident Evil 4’te başarı sağlanan aksiyon yüklü oyun sisteminin daha gelişmiş halini oyunculara sunmak istiyor. Her ne kadar görsel olarak Resident Evil 5’in başarılı olduğu bir gerçekse, oynanış yapısı itibarıyla hantal olduğu da gerçekti ve kısalığı sebebiyle de eleştirilere maruz kalmıştı.

Yapımcılar, Resident Evil 6’nın tüm modlarıyla birlikte yaklaşık 30 saatlik oynanış sunacağını dile getiriyor. Ayrıca karakter hareketleri, silah kullanımı, düşmanlarla mücadeleler de artık daha akıcı ve rahat. Korku faktörünü ve bulmacaları da unutmamak gerekir tabii. Sanırız oyuncuların yeni nesil Resident Evil oyunlarından bekledikleri de bunlar.

Resident Evil 6, PC, PS3 ve X360 için önümüzdeki Sonbahar döneminde raflarda olacak. İlk etapta konsollar için çıkacak yapım, 2 Ekim’i not etmenizi öneriyor.

Hitman: Absolution

Uzun yıllar sonra Agent 47 geri dönüyor. IO Interactive tarafından geliştirilen yapım, şimdiye kadar hem görsellik, hem de oynanış çeşitliliği anlamında hazırlanan en detaylı Hitman oyunu olacak.

Yeni maceranın senaryo detayları konusunda henüz pek bilgi yok, ancak oyun yapısının öncekilere nazaran daha farklı olacağını söyleyebiliriz. Örnek vermemiz gerekirse, önceki oyunlarda gizliliği tercih etmeyip, isterseniz pata küte silahlarla mücadeleye girişebiliyordunuz. Ancak bu istenen bir durum değildi. Absolution’da ise, gizlenmenin yanında, gizlenmemek de “bir seçenek” olarak sunulacak. Hatta bunun için özel silah kullanım açıları, siper sistemi ve düşman gözetleme sistemi gibi özellikler geliştirilmiş. Siz bir dolabın arkasında saklanarak, etraftaki düşmanları belirleyebiliyor, yapacakları hareketleri kısa süre önceden tahmin ederek ona göre durumunuzu belirleyebiliyorsunuz. Ayrıca çevredeki objeleri de kullanarak (Balta, masa gibi) düşmanlarınızı etkisiz hale getirebileceksiniz.

Her karakterin bir isminin ve ayrı kişiliğinin bulunacağı yeni macera, IO Interactive’in kullandığı Glacier 2 isimli grafik motoruyla tasarlanıyor. Şimdiye kadar yayımlanan oynanış videolarına bakarsak, oyunun grafik ve fiziklerinin gayet başarılı olduğuna tanıklık ediyoruz. Örneğin helikopterden kaçış sahnesinde helikopter pervanesinin oluşturduğu rüzgar, etraftaki objelerin kırılıp dökülmesine ve perdelerin hareketlenmesi sebebiyet veriyordu. Çok güzel detaylar gerçekten.

Bu arada, yayımlanan videda “Orijinal Suikastçı” ibaresi de dikkatinizi çekmiştir. Hitman’in ortalarda olmadığı sıralarda doğan ve yükselişe geçen bir oyun serisi var. Evet, Assassin’s Creed! Acaba bu söylemle Assassin’s Creed’e taş mı atmış oluyor IO Interactive? Ne dersiniz…

Hitman: Absolution’ın PC, PS3 ve X360 platformları için en erken bu yılın sonunda çıkması bekleniyor.

Call of Duty: Black Ops 2

Call of Duty: Black Ops’u bitirdiyseniz ve oyun içindeki elektronik postalara göz attıysanız, hikayenin devam ihtimalinin olduğunu da görmüşsünüzdür.

Kolay bir mantık yürütürsek, her yıl yeni bir Call of Duty oyununun geldiğini biliyoruz. Bu oyunları bir yıl Infinity Ward, öteki yıl da Treyarch hazırlıyor. Son olarak Modern Warfare 3 ile Infinity Ward boy gösterdiğine göre, şimdi de sırada Treyarch var.

Ön sipariş listelerinden tutun da, dergilerdeki istek listelerine kadar birçok yerde gördük Black Ops 2 ismini. Hatta yeni Call of Duty oyunu için bir site bile açıldı, kısa süre sonra da sahte olduğu anlaşıldı. Tüm gelişmeler karşısında Treyarch ve Activision sessizliğini korudu, gelen tek açıklama “2012’de yeni Call of Duty gelecek” oldu.

Bu arada, geçtiğimiz günlerde de bir poster yayımlandı Internet’te ve üzerindeki tarihe bakılırsa, mayıs ayının ilk haftasında Black Ops 2, resmi olarak duyurulup, ilk bilgileri verilecek. Ne var ki bu konu hakkında da Activision’dan yorum gelmedi. Açıkçası gelsin veya gelmesin şu an pek önemli değil. 2012 kasım ayında yeni Call of Duty oyununu oynayabileceğimizi biliyoruz ve eğer Activision akıllı davranmayı planlıyorsa, bu oyunu E3 fuarında göstermek zorunda olduğunu da biliyoruz.

Muhtemelen yine PC, PS3 ve X360 için geliştirilecektir.

Far Cry 3

Tropik adalara geri dönüyoruz. Ubisoft’un Far Cry 3’ü duyurması, eminim birçoğumuzu mutlu etmiştir. Aslında burada hoşumuza giden nokta, Afrika’nın sıcak ve kurak topraklarını bırakıp, tekrar tropik adalara geri dönüyor olmamızdı. Her ne kadar geliştirici koltuğunda Crytek olmasa da, bu kez daha iyi bir oyunla karşılaşabiliriz.

Far Cry 3, aslında Far Cry 1’in remake’ini andırıyor. Yine tropik adalar var, yine bir kaza gerçekleşiyor ve kontrol ettiğimiz karakter de bu adada mahsur kalıyor. Tabii kaybolan sevgilisi var bir de. Bu hatlarla baktığımızda zihnimizde rahatlıkla Far Cry 1’i de canlandırabiliyoruz. Ancak bu kez çılgın bilim adamları ve yaratıklar yok. Onların yerine tehlikeli terörist gruplar ve üst düzey yöneticileri var. Bir de onların eline düştüğümüzü düşünün, ki düşüyoruz da zaten.

Eğer bir adadaysanız ve bu tehlikeli oluşumların sizden henüz haberi yoksa, adadan kurtulmak için daha fazla şansınız vardır. Çünkü kimsenin sizden haberi yoktur. Ancak haberleri olursa ve bir de ellerinden kaçmayı başarırsanız, hem onları sinirlendirirsiniz, hem de peşinize düşerler doğal olarak.

Far Cry 3, hem dış dünyadan bağımsız bir hayatın olduğu bu adada hayatta kalarak düşmanlarımızı haklamamızı; hem de kaybolan kız arkadaşımızı bulup, adadan kurtulmamızı istiyor. Peki bunun için bize gerekli avantajı sağlayacak mı, bunu da oynayabildiğimizde göreceğiz. Şimdilik bilgiler ve videolar geliyor. E3 fuarında da daha fazla bilgi ve videoyla karşılaşmamız olası. Hatta E3’e yolunuz düşerse, muhtemelen oyunun deneme sürümünü bile oynayabilirsiniz.

Far Cry 3, PC, PS3 ve X360 platformları için 6 Eylül’de raflarda yerini alacak.

Borderlands 2

Brothers in Arms serisiyle ünlenen Gearbox Software, Borderlands’in devam oyunuyla bizi tekrar Pandora’ya davet ediyor. Üstelik aynı mekanlara değil, şimdiye kadar Pandora’da görmediğimiz mekanlara. İlk oyundan yıllar sonra başlayacak olan yeni macerada, yeni karakter sınıfları ve yeni silahlarımız olacak. Tabii tüm bunlar, yeni düşmanlarla da süslenecek.

İlk Borderlands’te beğenilmeyen veya daha iyi olması gerektiği savunulan tüm özellikler, Borderlands 2’de ilk olarak üzerlerinde durulan nokta. Düşman yapay zekalarına çok önem veriliyor. Öte yandan silahlarımıza yapabileceğimiz geliştirmeler de bir hayli fazlalaştırılıyor. Co-Op oynanışta yapılan geliştirmeler ve mücadele esnasında dört kişinin aynı araca binerek hareket edebilmesi, aksiyon düzeyini artırıcı etmenler olarak göze çarpıyor.

Bu arada, Pandora’nın görülmemiş bölgelerine gideceğiz demek, doğal olarak yeni mekanlar demek. İlk oyunda genel olarak çöl iklimi ve renkleri hakimdi. Borderlands 2’de ise, çöller, balta girmemiş ormanlar, yanar dağlar ve buzullarla kaplı ovalarda taban tepeceğiz. Bulunduğumuz yerden en uç noktaya baktığımızda görebileceğimiz sınır, ayrıca oraya gidebileceğimiz sınır olacak. Haritanın çok büyük olacağı da söylenenler arasında.

Borderlands 2, PC, PS3 ve X360 platformları için 21 Eylül’de Avrupa’da raflarda yerini alacak.

Medal of Honor: Warfighter

Medal of Honor’ın modern savaş arenasındaki mücadelesinde ikinci perde! Danger Close tarafından geliştirilen yapım, PC, PS3 ve X360 platformları için 26 Ekim’de raflarda yerini alacak. EA için Medal of Honor, Battlefield ile beraber Call of Duty’nin pazarını bitirici silahlar anlamını taşıyor. Bunu yapmaları için epey uğraşmaları gerekiyor, ancak boş da durmuyorlar doğrusu!

Medal of Honor: Warfighter, modern arenada geçen ilk Medal of Honor’ın devamı niteliğinde hazırlanıyor. Tier 1 ekibinin yanında, dünyanın önde gelen birçok özel ekibinin de bulunacağı maceranın odak noktasını, yine dünya çapında tehlikelere sebebiyet veren terörist faaliyetler oluşturuyor.

Warfighter, Battlefield 3’te de kullanılan ödüllü grafik motoru Frostbite 2,0 ile geliştiriliyor. Görsel olarak pek eksiğinin olmayacağını sandığımız oyun, hem senaryo, hem de multiplayer modlarda bu kez tamamen Danger Close’a emanet. Hatırlarsanız bir önceki oyunun multiplayer modlarını DICE geliştirmişti. Şimdi ise, tüm ipler Danger Close’un elinde ve multiplayer’a dair açıklanan güzel bir özellik ise, dünya çapında 10’dan fazla özel timin, Warfighter’ın multiplayer modlarında oynanabilir timler olarak yer alacak olması.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu