Makale

E3: Electronic Entertainment Expo

Her yılın mayıs ayı yaklaştıkça oyun camiasında heyecan doruğa çıkar. Nedeni ise mayısın ortalarında yapılan E3 fuarıdır. E3’ün ne olduğunu bilmeyenler için kısa bir açıklama yapmamda fayda var sanırım. E3, ABD’nin Los Angeles kentinde düzenlenen, çeşitli ülkelerden onlarca oyun ve donanım üreticisi şirketin katıldığı dünyanın en büyük elektronik fuarlarından biridir. Fuara katılan şirketler geliştirdikleri en son oyunları ve diğer teknolojik ürünleri müşterilerinin yani biz oyuncuların beğenisine sunarlar. Bu yolla hem ürünlerini satar hem de reklamlarını yapmış olurlar. Oyuncular içinse fuar o yıl hangi oyunları oynayacaklarını veya donanım dünyasında ne gibi gelişmelerin olduğunu gördükleri bir yerdir. Uzun bir süre boyunca, basın aracılığıyla fanatiği oldukları oyunları takip eden oyuncular fuar sırasında standlarda istedikleri oyunu oynar, çeşitli videolar ve gösteriler izler, satın almayı düşündükleri ekran kartı, joystick, oyun, konsol gibi ürünleri deneme fırsatı bulurlar. Bu yılki fuar da 13 Mayıs-16 Mayıs arasında yapılacak ve dünyanın önde gelen şirketleri katılacak.

E3 2003’de üzerinde oyun oynanabilen tüm platformlar için üretilen oyunlar sergilenir. Bu yılki katılımcıların yaptığı açıklamalara bakılarak fuarda bu yıl 2000 civarında yeni oyunun gösterilmesi bekleniyor. Bu oyunların %65’i konsollara, %25’i PC’lere ve geri kalan %10’luk kısmı ise avuçiçi bilgisayarlara, GameBoy türü oyun cihazlarına ve cep telefonlarına uygun olarak yapılıyor. Evet gördüğümüz gibi konsollar ezici bir üstünlükle piyasayı ele geçirmiş durumda. Fakat konsol savaşları da fuar boyunca doruğa çıkacak. PS2, tüm dünyada inanılmaz bir başarı elde etti ve büyük umutlarla karşısına çıkarılan rakipleri Xbox ile GameCube’ü, Avrupa ve Amerika pazarında yenilgiye uğratmış durumda. Konsollar için fuar boyunca tanıtılacak oyunların birçoğu elbette ki PS2 için. Piyasadaki tüm bu PS2 hakimiyetini kırmak veya en azından sarsmak için Xbox ve GameCube çeşitli stratejiler deniyor. Halo 2, Xbox’ın PS2 karşısındaki en büyük kozlarından biri. Ayrıca Xbox Avrupa’da Xbox Live’ı yaymak için çok büyük reklam kampanyalarına girdi. Ancak tüm bu saldırıların belki de en etkilisi fiyat kırma olacak. E3 öncesi konsol fiyatlarının, fuar sırasında açıklanacak bir kararla önemli miktarlarda düşürüleceği konuşuluyordu. Bildiğim kadarıyla şirketlerden bu habere yönelik herhangi bir yalanlama gelmedi. Elbetteki bu en fazla tüketiciye yarayacak fakat ülkemize bu indirimler yansır mı bilemiyoruz. Şu anda PS2 fiyatı yurtdışında 200$ civarında. Gelin görün ki aynı konsol için ülkemizde 450-500$’a varan fiyatlar isteniyor ki sanırım bu da oyun piyasamızın ne yazık ki korsanların hakimiyetinde olmasından kaynaklanan bir durum. Sonuçta E3 konsollar için oldukça hareketli geçecek. Sizin için yakından izleyeceğiz.

Geçen yılki fuarı yakından takip edenler hatırlayacaktır, E3 2002’de SimCity 4, Delta Force:Black Hawk Down, C&C Generals, Sprinter Cell gibi bu yıl severek oynadığımız birçok oyunun tanıtımı yapılmıştı ve bizler de bir an önce çıksalar da oynasak diye heyecanla beklemiştik. Fakat E3 2002’nin bana göre en çok merak edilen konusu, daha piyasaya çıkmadan efsane olan first person shooter DOOM III idi. Oyunun nasıl olduğu, teknik ayrıntıları vb. birçok bilgi konuşuldu, tartışıldı ve daha sonra oyunun fuardaki standını ziyaret edenlere gösterilen 1.3 GB’lık alpha versiyonu P2P dosya transfer ağlarına düştü. Bende bu koskocaman alpha’yı indirip kurmuş ve oyunun neden efsane pozisyonuna getirildiğini anlamıştım. Ama meraklanmayın, bu seneki fuarda da en az DOOM III kadar efsane bir oyun tanıtılacak, Half Life 2. Valve tarafından yapılan ve Sierra’nın 1998’de piyasaya sürdüğü ilk Half Life, bildiğiniz gibi inanılmaz büyük bir ilgi gördü ve kendisinden yararlanılarak, yani mod üretilmeye açık yapısı sayesinde, Counter Strike ve Day of Defeat gibi efsane multiplayer oyunları çıkarılmıştı. Half Life 2’nunda en az Half Life kadar heyecanlı, güçlü bir multiplayer desteği olan ve mod yapılmasına elverişli bir yapıya sahip olduğu konuşuluyor. Valve ve Sierra, Half Life 2’yi saklamayı o kadar iyi başarmış ki piyasada oyun hakkında yalnızca 15-20 gündür çeşitli söylentiler dolaşmakta. Kesin cevapları ise E3’de alacağız. 

Fuarın diğer bir bombası ise kuşkusuz Commandos 3: Destination Berlin ve Silent Hill 3. Oldukça sağlam bir altyapıya sahip olan serinin bu en son oyununun en az öncekiler kadar heyecanlı, mükemmel grafiklere sahip, aksiyon düzeyi bol olması bekleniyor. Ayrıca oyunda, oyuncuların büyük ilgi duyacağı multiplayer deathmatch seçeneği de olacak ve bu da ilk kez E3 2003’de tanıtılacak. Ayrıca inanılmaz oyun Silent Hill 3’de en az ilk iki oyun kadar heyacan ve macere dolu olarak karşımıza çıkacak.

E3 başlamadan önce fuara katılacak şirketler yaptıkları açıklamalarla yeni oyunlarını duyurdular. Şöyle genel olarak bakarsak gelecek vadeden, fuarda tanıtılacak ve önümüzdeki aylarda (yıllarda mı demeliydim acaba:) çıkacak oyunlar şöyle:

Unreal Tournament 2004, StarWars Galaxies, , Prince of Persia: The Sands of Time, Thief III, Full Throttle: Hell on Wheels, Deus Ex: Invisible War, UFO: Aftermath, Lara Croft Tomb Raider: The Angel of Darkness, Jedi Knight: Jedi Academy, No Man’s Land, Painkiller, S.T.A.L.K.E.R.: Oblivion Lost Operation Flashpoint 2, Sims 2, FIFA Fotball 2004.

Bu arada Duke Nukem Forever nerede filan diye sorular lütfen akıllara gelmesin sevgili okuyucular çünkü bu olay artık sakız kıvamından çıkıp çam reçinesi haline geldi ve dokunanın her yanına bulaşıyor. Herhalde torunlarımıza veya onların çocuklarına yetişir deyip konuyu kapatıyorum.

Yazının başında da belirttiğim gibi E3 sadece oyun üreticilerini değil, donanım alanında rekabet eden şirketlerin de oldukça fazla ilgi gösterdikleri bir fuar. Fuara her yıl onlarca teknoloji şirketi katılır ve oyuncular için ürettikleri, ekran kartından tutunda ayakla yönetilen joysticklere dek yüzlerce malzemeyi gösterirler. Kuşkusuz fuarın en çekişmeli mücadelesi NVIDIA ile ATI arasında geçecek. NVIDIA, büyük bir reklam (veya meraklandırma) kampanyasının ardından geçtiğimiz aylarda piyasaya NV30 (GeForce FX 5600)ve NV31’i (GeForce FX 5200) sürdü. Ancak ATI’nin cevabı oldukça sert oldu ve Radeon 9200, Radeon 9600/9600 pro ve Radeon 9800/9800 pro’yu çıkardı. NVIDIA, bu yeni nesil kartları ile bazı testlerde bırakın yeni çıkan Radeon kartlarına üstünlük kurmayı ATI’nin tecrübeli askeri Radeon 9700 pro’yu bile geçemedi. Şimdi NVIDIA, NV35 kodlu GeForce FX 5800 Ultra ile bütün rakiplerine oldukça sert yeni bir saldırı yapmaya hazırlanıyor. Bununla beraber pazarda küçük de olsa bazı yeni rakiplerde belirmeye başladı. SiS Xabre ile Xabre 2, VIA S3’de Delta Chrome’la ekran kartı pazarına geçtiğimiz aylarda ufak girişler yaptı ve E3 fuarı da onlar için yeni bir Pazar aracı olacak. Anladığınız gibi bu pazarda savaşlar oldukça zorlu geçecek ve kimin galip geleceğini tahmin etmek oldukça güç. 

Bunlardan başka GameBoy Advance gibi küçük oyun platformu üreticileri, cep telefonu ve avuçiçi bilgisayar şirketleri de E3’ün katılımcıları arasında. Bu konuyla alakalı şirketler en yeni modellerini fuarda tanıtmak ve insanların ürünlerini satın almasını sağlamak için türlü şovlarla, promosyonlarla fuarda hazır olacaklar. Açıkçası fuar sırasında çok parlak bir ürünün filan çıkarılacağını sanmıyorum ama yine de yakından takip edeceğiz. 

Fuarın sonunda katılan oyun şirketleri arasında belirlenecek olan en başarılılarına, E3 fuarı ödülleri verilecek. Bu ödüller şu alanlarda sahiplerini bulacak: en iyi tanıtım gösterisi, en iyi orijinal oyun, en iyi PC oyunu, en iyi konsol oyunu, en iyi konsol donanımı, en iyi aksiyon oyunu, en iyi aksiyon/macera oyunu, en iyi dövüş oyunu, en iyi RPG oyunu, en iyi yarış oyunu, en iyi simülasyon, en iyi spor oyunu, en iyi strateji oyunu, en iyi bulmaca, en iyi online-multiplayer oyunu, en iyi ses ve en iyi grafik ödülü. Geçen sene DOOM III en iyi tanıtım gösterisi, en iyi PC oyunu, en iyi aksiyon oyunu, en iyi ses ve en iyi grafik ödülü alarak fuarın en etkileyici performansını sergiledi. Bakalım bu sene ödülleri kim toplayacak hep beraber göreceğiz.

Fuarla ilgili en son bilgileri Merlin’in Kazanı’nından takip edebilirsiniz. Ayrıca www.e3insider.com adresinden de merak ettiğiniz bilgilere ulaşmanız mümkün olacak.

Son sözüm de Türkiye için olacak. Biliyorsunuz geçen yıl haziran ayında İstanbul’da da E-Oyun fuarı düzenlendi. Ülkemiz açısından oldukça güzel bir gelişmeydi ve fuar sayesinde oyuncular merak ettikleri oyunları, donanımları yakından inceleme fırsatı buldular. Sonuçta gördük ki böyle fuarların yapılmasının, ülkemizde oyun ve oyunculuk kavramının hak ettiği yere gelmesinde büyük yardımları olacak. Ayrıca böyle fuarlar, ne yazık ki çeşitli problemlerden ötürü korsan cenneti haline gelmiş olan ve taşıdığı bu kötü etiket nedeniyle büyük şirketlerin bırakın pazarına girmeyi internetten satış bile yapmaya yanaşmadığı ülkemiz için neyin doğru neyin yanlış olduğunu göstermede önemli bir yere sahip. Bu nedenle böyle organizasyonlara lütfen elimizden gelen tüm desteği verelim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu