Makale

Efsanelerle Bir Gezinti #10

Merhaba sihirdarlar, bu hafta sizlere League of Legends dünyasının haritalarından bahsedeceğim. League of Legends’ın esrarengiz maceralarının yaşandığı yerleri öğrenmek hepimizin hakkı.

İlk olarak Sihirdar Vadisi‘nden başlayalım. Beş kişiye karşı, beş rakiple oynanan maçların anası olan Sihirdar Vadisi, League of Legends’ın en çok tercih edilen haritası. Dereceli maçları, normal maçlar veya rastgele seçimli olan maçların bir çoğu, bu haritada yapılır.

Savaş alanlarının en büyüğü olan Sihirdar Vadisi, iki yarısı birbirinin çapraz yansımasıdır. Her koridoru üç kuleyle çevrili bir haritadır. Üçerlik kulenin arkalarında, üçer tane inhibitör vardır. Ayrıca Nexus’u yani merkezi koruyan ikişer adet de kule vardır. Kuleleri kırmak ve sonunda merkeze ulaşıp, rakibin tüm birimlerini ele geçirmek, asıl amacımızdır. Kulelerin acımasız olduklarını unutmayalım, minyonlarınızın arkasında kalıp, hedefinize doğru bir şekilde yaklaşmalısınız.

Sihirdar Vadisi aynı zamanda, iki adet önemli yaratığa da ev sahipliği yapar. Biri ejderha, diğeri ise Baron Nashor‘dur. Ejderha, alt koridorda, nehirin yakınında duran tarafsız bir yaratıktır ve onu öldüren taraf, fazladan 190 altın kazanır. Altı dakikada bir yeniden doğar. Baron, üst koridor yakınlarındaki nehirdedir. LoL’ün en zorlu yaratığıdır. Baron’u yenmek o kadar kolay değildir. Belirli bir seviyeye gelmek ve belirli eşyalara da sahip olmak gerekir. 900 deneyim puanı ve 300 altın kazandırır. Can ve mana yenilenmeyi hızlandırır, yetenek gücü ve fazladan saldırı gücü de verir.

Sihirdar Vadisi’nin ormanının da tekin olmadığını belirteyim. Büyük kertenkeleler ve antik golemler de orman oyuncularının altın kaynağıdır. Antik golem, bekleme sürelerini azaltan ve şampiyonun manasını geri kazanmasını sağlayan, güçlendirmelere sahiptir. Büyük kertenkeleler ise, rakiplerin yavaşlamasını ve hasar almasını sağlayan güçlendirmelere sahiptir. Daha çok, saldırı gücüne sahip olan şampiyonların tercihidir.

Uğursuz Koruluk, diğer bir haritamız. Sihirdar Vadisi’nden çok daha küçüktür. İki koridor boyunca, ikişer kuleye shaiptir. Takımlar üçer kişiden oluşur. Şampiyonlar oyuna, fazladan altınla başlar. Haritanın küçük olması sizi yanıltmasın. Uğursuz Koruluk’ta orman, sunaklar ve Zehirçene vardır.

Sunak, ormanda kontrol eden takıma bonus verir. İki adet vardır. İki sunağı da ele geçirmek, saldırı ve yetenek güçlerinde büyük bonuslar elde etmenizi sağlar. Ele geçirilen bir sunak, birkaç dakikalığına kilitlenir. Yani rakip bir süre sunağı ele geçiremez.

Zehirçene, haritanın en güçlü ve tarafsız yaratığıdır. Örümcek fobisi olanların bu yaratıktan uzak durmasını tavsiye ederim, hortlamış bir örümcek, pek de hoş görünmüyor. Zehirçene’yi yenmek, takıma ekstra saldırı gücü, saldırı hızı, beklemede azalma, can ve mana yenilenme kazandırır.

Sonsuz Uçurum, benim en sevdiğim harita. Hepimizin değişiyle ARAM! League of Legens’ın en zevkli haritası. Amacımız; savunmak ve yok etmek. Köprünün her iki ucunda, iki adet üs yer almaktadır. Sonsuz Uçurum tüm haritaların içinde, en sık ve en şiddetli takım savaşlarına şahitlik eder.

Sonsuz Uçurum’da iyileşmek veya alışveriş yok. Başlangıç platformundan, altınınızın yettiği kadarını alıyorsunuz ve bir daha geri dönemiyorsunuz. Yani dönüş büyünüz, merkezinizden çıktığınız anda pasifleşiyor. Bu da “ölmek var, dönmek yok” anlamına geliyor. Savaş alanımız olan köprümüz, çeşitli yerlerinde, belirli aralıklarla can yadigarlarını bizlere sunar. Bu yadigarlar can ve mana yeniler. Tek bir koridorun olması, işi en eğlenceli hale getiren durum. İnhibitör havaya uçtuğunda, saldıran takım dalga başına iki süper minyon çıkarmaya başlar. Bu durumda, inhibitör sizin her şeyiniz, bunu unutmayın.

Dominion, ne yazık ki Türkiye sunucularında bir süre yer almamıştı. Bir süre bizleri beklettikten sonra, en az Sonsuz Uçurum kadar zevkli bir harita olduğunu savunuyorum. Amacımız, Kayalık’ı fethetmek.

Beşer kişilik takımlar halinde, yuvarlak bir haritada, rakiplerimize karşı savaşıyoruz. Maç boyunca belirli görevler verildiğinde, bu görevleri başarıyla gerçekleştirdiğinizde, merkezinizi daha iyi savunabiliyorsunuz. Bu haritadaki en önemli amaçlarımızdan biri de, bir noktayı ele geçirmek ve orayı korumaktır. Hasar almak ya da kitle kontrolden etkilenmek, ele geçirme işleminizi bozar. Bir noktayı ele geçirirken engellenirseniz, yeniden aynı bölgeyi ele geçirmek için bir süre beklemeniz gerekir.

Size ufak bir taktik vereyim. Genellikle iyi savunulan noktaları es geçmeniz, sizin yararınıza olacaktır. Kolay alınabilecek noktalara odaklanıp, sonrasında rakibi savunulan noktadan uzaklaştırabilirsiniz. Böylece savunmasız kalan rakibi, kolayca sıkıştırabilirsiniz.

Kristal Kayalık‘ta aynı zamanda hız mabetleri ve fırtına kalkanları vardır. Belirli noktalarda bulunan can yadigarlarını da unutmamak gerekir. Hız mabetleri haritadaki geçiş sürenizi hızlandıran bir tür rüzgar boşluğudur. Rüzgar boşluğu denilince, biraz tuhaf oldu. Haritanın dış kenarlarının hemen iç kısmında yer alır. Bu mabetleri akıllıca kullanarak Kristal Kayalık’ın herhangi iki hedef noktası arasındaki, geçiş sürenizi azaltabilirsiniz. Fırtına kalkanı ise şampiyonunuza, saldırı ve savunma avantajı kazandırır. Haritanın tam ortasında yer alır.

Bu haftalık bu kadar, haftaya görüşmek üzere.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu