Oyun Ön İncelemeleri

Elder Scrolls Online (İlk bakış)

Elder Scrolls, şimdiye kadar yazılmış en detaylı ve en güçlü evrenlerden biri olabilir. Özellikle Nirn ve ötesine dair anlatılan her şey, gerçekten inanılmaz kuvvetli bir kurguya sahip.

Daggerfall, Morrowind, Oblivion ve Skyrim’de tam anlamıyla “yaşamış” bir insan olarak, Elder Scrolls Online projesi beni özellikle girdiği son virajlarda çok heyecanlandırıyor. Aylar önce yine benzer bir ilk bakış yazmıştım, o zaman elimizde Elder Scrolls Online ile ilgili teknik bilgiler veya oynanışıyla ilgili çok fazla bir şey yoktu, şimdi hem beta devam ederken, hem de oynanış videoları internete düşerken, oyunun nasıl bir halde olduğu ile ilgili oldukça sağlam bir fikrim var diyebilirim.

Bethesda Softworks ve Zenimax Online Studios tarafından geliştirilen Elder Scrolls Online, Skyrim’in hikayesinin 1000 yıl öncesinde geçmekte. Bu Nirn tarihinde Second Era diye bilinen bir dönem oluyor, yaklaşık olarak 583 yılında Interregnum hadiseleri yaşanırken yani. Tamriel’de politik açıdan oldukça sıkıntılı bir dönem Interregnum, her tarafta her grup kafasına göre iş yaparken ortada tek bir yönetim olmadığı ve olmaya çalışanı kimse sallamadığı için savaşlar almış başını gidiyor durumda.

Hal böyle olunca bu politik istikrarsızlıktan faydalanmak isteyen Daedric Prens Molag Bal, bütün Tamriel’i kendi Oblivion boyutu Coldharbour’a çekmek için kıtanın üzerine “Karanlık Çapalarını” gönderir. Fighters Guild ise bu çapaları bulduğu yerde yok etmeyi kendisine görev bilir.

Şimdi, Oblivion’un hikayesine benziyor biraz, yine bir Daedric Prensi, yine bir şeytanlık yine bir hergelelik dediğinizi duyar gibiyim fakat hiçbir Elder Scrolls hikayesinde olayların göründüğü gibi yaşandığı görülmemiştir bu sebeple bence içinizi rahat tutun. Molag Bal, gelmiş geçmiş bütün Daedric Lord’ları arasında en tehlikelisi ve en sinsisi, bunu da tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum.

ESO’da bizim oynayacağımız karakterler ise “Soulless One” olarak bilinen, ruhunu Molag Bal’a kaptırdığı için ölemeyen maceracılar. Biz “Soulless One” olarak o dönem Tamriel’de bulunan üç adet gruba katılabiliyoruz. Elder Scrolls oyunlarından hatırlayacağınız farklı ırkların birbiri ile ittifak kurmasıyla bir araya gelen Aldmeri Dominion, The Daggerfall Covenant ve Ebonheart Pact, gerçekten yine birbirinden ilginç hikayelere sahip. Aldmeri Dominion, Altmer, Bosmer e Khajiit’lerden oluşurken bölgeleri Summerset Isles, Elsweyr ve doğal olarak Valenwood. Daggerfall Covenant ise Tüccar kral Emeric’in önderliğinde Orc, Breton ve Redguard ırklarından oluşmakta, bu durumda High Rock, Hammerfell ve Orsinium bölgelerine sahipler.

Ebonheart Pact ise, benim oynayacağım yegane taraf yani, Dunmer, Argonian ve Nord birlikteliğinin Jorunn the Skald-King tarafından sağlanması ile oluşuyor. Skyrim, Morrowind ve Black Marsh topraklarına sahip ittifak ile ilgili en ilginç şey, bu üç ırkın aslında aynı coğrafyada yaşayıp birbirlerinin düşmanları olması. Dunmer’lar Argonian ırkını köle olarak kullandı, Nord’lar ise Dunmer’lara senelerce savaş açtı. Bunu “zor koşullar ardında yapılan çaresiz ittifaklar” olarak tanımlayan yapımcılar ise, hikayeleri tam olarak yaşandığında onlara hak vereceğimizi söylüyor, biz de onlara inanıyoruz.

Elder Scrolls Online ilk duyurulduğu vakit oyunun yönetmeni Matt Firor’un dedikleri biraz kafa karıştırmıştı hatırlarsanız. Bilmeyenler için söyleyelim Firor, Dark Age of Camelot’un başında gelen isimlerdendir. Matt Firor oyun ilk duyurulduğu vakit, World of Warcraft’ın bazı şeyleri değişmez bir şekilde MMORPG tasarım mantığına soktuğunu ve bu bağlamda Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek olmadığını söylemiş, Elder Scrolls hayranlarının tepkisini çekmişti. Quake Con’da geçtiğiniz hafta gösterilen 20 dakikalık oynanış fragmanı ise bu tepkilerin yerini büyük bir hayranlığa bıraktı diyebilirim.

Elder Scrolls Online, daha önce Elder Scrolls oyunlarında ne oynadıysanız onun binlerce kişiyle birlikte oynanır versiyonu (hatta bunu göstermek için oyunu Quake Con’da ilk açtıklarında FPS kamerasıyla baya bir süre takıldılar). Herhangi bir sınıf mantığı yok, her karakter her silahı ve her büyüyü kullanabiliyor, bunları ne kadar kulllanırsa buna göre yeni yetenekleri açılıyor ve tamamen kendisine ait bir karakter sistemi oluşturabiliyor. Tabii oyunun başında yapımcıların da altını çizdiği üzere sadece iskelet oluşturması bakımından bir sınıf seçeceksiniz ama bu sınıfı istediğiniz şeye dönüştürmek tamamen sizin elinizde.

Yapımcılar, Elder Scrolls Online’ın tam anlamıyla bir keşif oyunu olduğunun özellikle çok üzerinde duruyorlar. “Baktığınız ve ilginç şeyler gördüğünüz yerlere gitmenizi istiyoruz, bu sebeple oyunculara neredeyse Tamriel’in tamamını modelledik” diyen Firor, bunu oynayarak desteklemeyi ise ihmal etmiyor.

Tamriel çok geniş bir dünya, burası kesin, Elder Scrolls oyunlarının en önemli ve vurucu yanlarından biri bu dünya üzerinde gerçekleştirebildiğimiz açık oynanış tarzıydı, ESO bütün bunları es geçmeden geri getiriyor, yani bu demek oluyor ki Tamriel’de bolca gezip, kendi kaderinizi kendiniz çizeceksiniz.

Açıkçası oyunda sınıf kavramının olmaması oldukça etkileyici, oynanış videolarından gördüğümüz kadarıyla da bu gerçekten çalışıyor, tabii bunun yanında Elder Scrolls Online, bir Bethesda klasiği olarak silah kullanımını da oldukça serbest bırakıyor, yukarıda söylemiştim, istediğiniz silahı kullanabilecek, istediğiniz zırhı giyebileceksiniz, bunların kullanımında efektiflik size kalmışken, oyunun savaş mekanikleri gerçekten de ağızları sulandıracak kadar güzel görünüyor.

Her elde ayrı silah kullanabiliyorsunuz, Skyrim’de olduğu gibi değişik kombinasyonlarla düşmanınıza saldırabiliyorsunuz, mesela Quake Con’da gösterilen videoda, bir elinden yıldırım atıp daha sonra yay çıkartıp iki tane sıkıp çifte kılıç kuşanıp düşmana dalınabiliyordu, bu daha önce bir MMORPG’de gerçekleştirilememiş bir şey, ESO’da ise takır takır yapmış adamlar, olasılıkları düşündükçe insan heyecanlanıyor.

Elder Scrolls Online belki de gelmiş geçmiş en hırslı ve en büyük MMORPG projesi olabilir, özellikle World of Warcraft’ın kullanıcı sayısının gittikçe düştüğü bu dönem, gerçekten WoW’u yerinden edebilecek potansiyeli taşıyan tek yapım ESO gibi geliyor.

PC, OSX, PS4 ve Xbox One için 2014 baharında çıkacak olan oyun, milyonların beklentilerini sırtlamış durumda, bakalım Bethesda ve Zenimax, bu devasa beklentiyi karşılayabilecek mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu