Elder Scrolls V: Skyrim rehberi

Geçtiğimiz Kasım ayında çıktı, macera tutkunlarını aylarca esareti altına almayı başardı. Derin hikaye kurgusu ve eşsiz oyun deneyimiyle bir çok mecra tarafından yılın oyunu ödülünü almaya hak kazandı. Şimdilerde Skyrim, kısa süre sonra PC ve PS3 platformlarına da çıkacak DLC paketi Dawnguard ile konuşuluyor.

Skyrim hakkında bir rehber hazırlamak için çok geç kalındı diyebilirsiniz ama unutmayın ki bahsettiğimiz oyun Skyrim. Her ırk, her seçim, her oynanış farklı bir tat bırakıyor oyuncuların damaklarında. Böyle bir rehber hazırlamak hep aklımda olsa da, yazmaya yetecek kadar oynamış olmam gerekirdi. Çünkü Skyrim öyle bir oyun ki, yedi yüzüncü saatimin sonunda bile beni şaşırtacak bir detay göstermeyi başarabiliyor. Öylesine dolu dolu bir oyun.

Rehberi yazmamın bir sebebi de Dawnguard ile gelecek olan, at üstünde savaşma, arrow smithing gibi oynanış yeniliklerinin, çoktan yamalarla oyuna dahil edilmesi oldu. Eğer Skyrim aylardır Steam listenizde uyukluyorsa onu dürtmenin tam zamanı!

KARAKTER YARATMA VE IRK SEÇİMİ
Skyrim’de seçilebilir durumda tam 10 ırk bizleri bekliyor. Her bir ırkın kendine özel güçleri ve skill bonusları var. Irklar genel olarak üçe ayrılıyor; İnsan, Elf, Yaratık.

Gelin merceğimizi elimize alalım ve Tamriel sakinlerimizi detaylı bir şekilde inceleyelim.

A)İnsan Irkları:
1. Nord:
Ana yurtları Skyrim olan cesur savaşçılardır. Aynı zamanda Tamriel’e ayak basan ilk insanlardır. En büyük kahramanları Tamriel’i fetheden Tiber Septim’dir. Septim’lerin soyu Martin Septim ile sona ermiştir (Bkz. TESIV:Oblivion). Genel olarak savaşçı sınıfıdırlar.

Yetenek: Buz (Frost) büyülerine karşı %50 dayanıklılık.
Özel Güç: Battlecry. Düşmanın 30 saniyeliğine savaştan kaçmasına neden olan bir büyüdür. Günde bir kez kullanılabilir.
Yetenek Bonusları: (+10) Two Handed ve (+5) Block, Light  Armor, One Handed, Smithing, Speech.

2. Imperial:
Cyrodiil’den gelen Imperial’ler, Nord’larla kanlı bıçaklıdır. Sebep ise Skyrim Kral’ının bir Nord tarafından (U. Stormcloak) öldürülmüş olmasıdır. Ticarette, savaş sanatlarında usta insanlardır.

Yetenek:  Imperial Luck. Imperialler sandıklarda daha fazla para bulurlar.
Özel Güç: Voice of the Emperor. Etkileşimde bulunduğu kişileri etkilemesini sağlar. Günde bir kez kullanılabilir.
Yetenek Bonusu: (+10) Restoration ve (+5) Block, Destruction, Enchanting, Heavy Armor, One-handed.

3. Breton:
High Rock’da yaşayan Breton’lar, kıtanın en iyi defans büyücüleridir. Yıkım büyülerine karşı durma konusunda Altmer’lerden çok daha başarılıdırlar.

Yetenek: %25 Büyü Koruması
Özel Güç: Dragonskin. Büyü hasarı almaz ve düşman büyüsünün manasının %50’sini emer. Günde bir kez kullanılabilir.
Yetenek Bonusu: (+10) Conjuration ve (+5) Alchemy, Alteration, Illusion, Restoration, Speech.
Ekstra Büyü: Conjure Familiar. Sizinle savaşması için kurt hayaleti çağırırsınız.

4. Redguard:
Hammerfell’den gelen bu savaşçı ırk, hızı ve dayanıklı yapısıyla nam salmıştır.

Yetenek: Zehirlere karşı %50 dayanıklılık.
Özel Güç: Adrenaline Rush. Stamina’nın, altmış saniyeliğine yirmi beş kat hızla dolmasını sağlar. Günde bir kez kullanılabilir.
Yetenek Bonusu: (+10) One-handed ve (+5) Alteration, Archery, Block, Destruction, Smithing.

B) Elf Irkları
1. High Elf (Altmer):
Skyrim’de pek sevilmeyen uzun boylu ve sarımsı cilt rengine sahip saf-büyücü ırkıdır. TES oyunlarında büyücü olarak en çok tercih edilen sınıftır.

Yetenek: (+50) Magicka. (Başlangıçta ekstra stat puanıyla gelen tek ırktır.)
Özel Güç: Highborn. Magicka, 60 saniyeliğine 25 kat hızlı dolar. Günde bir kez kullanılabilir.
Yetenek Bonusları: (+10) Illusion ve (+5) Alteration, Conjuration, Destruction, Enchanting, Restoration.
Ekstra Büyü: Fury. 6. seviyeye kadar olan tüm yaratık ve insanlar, büyüye maruz kalınca kontrolünü kaybedip, çevresine saldırır.

2. Wood Elf (Bosmer):
Valenwood ormanlarında yaşayan Bosmer’lar, Tamriel’in en iyi okçularına sahiptirler. Hırsız rolleri için biçilmiş kaftanlardır. Benim de TES evrenindeki favori ırkımdır.

Yetenek: Zehir ve hastalıklara karşı %50 daha dirençlidirler.
Özel Güç: Command Animal. Çevredeki tüm hayvanlar, 60 saniye boyunca düşmanlarınıza saldırır. Günde bir kez kullanılabilir.
Yetenek Bonusları: (+10) Archery ve (+5) Alchemy, Light Armor, Lockpicking, Pickpocket, Sneak.

3. Dark Elf (Dunmer):
Morrowind’den gelen büyük savaşçılar ve büyücüler olan Dunmer’lar, diğer elf ırkları gibi Skyrim’de pek sevilmezler. Hatta Windhelm halkı, onları Thalmor casusluğuyla bile suçlar. Oyundaki her röle kusursuz bir biçimde adapte olabilirler.

Yetenek: Ateşe karşı %50 dayanıklılık.
Özel Güç: Ancestor’s Wrath. Atalarının güçlerini kanlarında taşıyan Dunmer halkı, ateşten bir büyü aurası yaratabilir ve 60 saniye boyunca yakındaki tüm düşmanlara 8p/sn. hasar verebilirler. Günde sadece bir kez kullanılır.
Yetenek Bonusları: (+10) Destruction ve (+5) Alchemy, Alteration, Illusion, Light Armor, Sneak
Ekstra Büyü: Spark. Düşmana uygulandığı süre içinde 8p/sn. şok hasarı verir.

4. Orc (Orsinium):
Son elf ırkımız olan orclar, son derece sevimli dişlere ve hoşgörülü bir yapıya sahiptirler. Skyrim’de kendi kalelerinde yaşayan orclar, ticaret haricinde şehirlere pek uğramazlar. Markhart demircisi Ghorza gra-Bagol, tek istisnadır. Orklar dayanıklı savaşçılardır ve diğer savaşçı ırklarının aksine büyücü rollerinde de başarılıdırlar.

Yetenek: Yok.
Özel Güç: Berserker Rage. Alınan hasarı yarıya indirir ve saldırıyla verilen hasarı iki kat arttırır. 60 saniye sürer ve günde bir kez kullanılabilir.
Yetenek Bonusları: (+10) Heavy Armor ve (+5) Block, Enchanting, One-handed, Smithing, Two-handed.
Özel Statü: Blood-Kin. Orcların yerleşim bölgelerine rahatça girip çıkabilirler. Diğer ırklar, Formaster Fingers görevini yapmadan  orc kalelerine giremez.

C)Yaratık Irkları
1. Argonian:
Black Mash’ın bataklıklarında yaşadıkları düşünülen Argonianlar, insan ile kertenkele arasında kalan bir görünüme sahiptirler. Kertenkelelerin sıra dışı yenilenme özelliklerine sahiptirler.

Yetenek: Hastalıklara karşı %50 dayanıklıdırlar ve su altında nefes alabilirler.
Özel Güç: Sağlıklarını on kat hızla yenileyebilirler. Bu özellik günde sadece bir kez kullanılabilir.
Yetenek Bonusları: (+10) Lockpicking ve (+5) Alteration, Light Armor, Pickpocket, Restoration, Sneak.

2. Khajiit:
Skyrim de oldukça az sayıda olan Khajiit’ler kaplan ile insan arasında bir görünüme sahiptirler. Yüksek hareket kabiliyetleri vardır. Skyrim şehirlerine giriş izinleri yoktur. Nord’lar, onları güvenilmez bulurlar. Ülkede, ticaret karavanlarında ve bazı haydut kamplarında görülürler. Hırsız, suikastçı ve savaşçı rollerinde başarılıdırlar.

Yetenek: Silahsız dövüşlerde pençelerini kullanarak (+15) hasar verebilirler.
Özel Güç: Night Eye. 60 saniyeliğine karanlıkta görme yetisi kazanırlar. Günde bir kez kullanılabilir.
Yetenek Bonusları: (+10) Sneak ve (+5) Alchemy, Archery, Lockpicking, Pickpocket, One-handed

ROLLER VE KARAKTER GELİŞİMİ
Skyrim’i diğer rol yapma oyunlarından farklı kılan, kendine has bazı özellikleri var. TES oyunlarında gelenek olduğu üzere, herhangi bir tecrübe puanı artırımı bulunmaz. Siz neyi kullanırsanız, neyin üzerinde uzmanlaşmayı seçerseniz, o yeteneğiniz gelişir. Tecrübe puanına değil, gerçek tecrübeye dayanan sistem, hem oyunlara farklı bir hava katıyor, hem de oyun deneyimini doyumsuz kılıyor. Skyrim ile beraber burçlar ve meslekler kaldırıldı ve özgürlük konusunda ipler daha bir koptu.

Skyrim’i oynamayan bir kaç kişi için kısaca özet geçeyim: RPG oyunları ve DVO’ların aksine, Skyrim’de bir şeyleri öldürüp ya da görev yapıp tecrübe puanı kazanamazsınız. TES oyunları yetenek sistemi üzerinden ilerler. Belli bir yeteneği kullandıkça -mesela Illusion- o yetenek üzerinde seviye atlarsınız. Level (seviye) atlamak içinse, belirtilen sayıda yetenek seviyesi aşmanız gerekir. Eski TES oyunlarında, meslek ve burç seçimleriyle arttırmanız gereken yetenekler belliyken, ana prensibi sınırsız özgürlük olan Skyrim’de herhangi bir sınırlamanız yoktur.

Kitaplar, eğitmenler ve tecrübe yoluyla tüm yeteneklerinizi arttırabilir ve Level atlayabilirsiniz. Meslekler gidince oyunun ruhunun kaçacağını düşünmeyin sakın! Skyrim’in her yeteneği özelleştiren perk sistemi vardır. Her Level’da bir tane kazandığımız değerli perk puanlarımız, meslek belirlemede önemli araçlardır. Örnek olarak, Assassin’s Blade perkine bir puan vererek, hançer ile yaptığımız gizli saldırılarda 15 kat hasar bonusu kazanırız.
Skyrim’in yeni sistemi, karakter yaratmada oyuncuyla eşsiz imkanlar sunuyor. Doğru bir şekilde dağıtılan perk puanlarının savaşçı, büyücü ve hırsız meslekleri arasında esnek geçiş imkanı sağladığını da unutmayın.

Şimdi size kendi oyun tecrübelerime dayanarak en doğru karakter seçimlerini anlatacağım. Bu seçimleri internet yada başka bir kaynaktan yararlanarak değil, tamamen kullandığım karakterler üzerinden anlatacağım. TESV:Skyrim’e yeni başlayacak oyuncular için bilgilendirici bir içerik sağlarken, tecrübeli TES oyuncuları için deneyimlerini arttıracak ipuçlarını anlatacağım.
Not: Perk dağılımlarını en yararlı gördüğüm özellikler üzerinde yaptım. Sonuçta hiç kullanmayacağınız veya faydasız bir perk işinize yaramayacaktır. (Eğer o perkleri de kullanmak istiyorsanız opsiyonel olarak dağıtabilirsiniz.)

1. Savaşçı Sınıfı (Gereken toplam perk sayısı: 45)
En uygun ırklar: Nord, Orc, Redguard, Imperial

Eğer sadece savaş becerilerinde ustalaşmayı istiyorsanız, öncelikli olarak silah seçiminizi doğru yapmalısınız. Two-Handed ve One-Handed yeteneklerinden birini geliştirmeyi tercih edin. İkincil silah olarak da okçulukta uzmanlaşın. İkincil savaş yeteneği her rol için önemlidir. Zorlu durumlarla başa çıkmanıza yardım eder. Mesela yere inmemekte direnen bir ejderhayı savaş baltasıyla öldüremezsiniz. Zırh seçimini Heavy Armor’dan yana kullanın. Bu tarz bir karakter büyüye karşı dirençsiz olacağından, mutlaka tılsım seçimlerini büyü dirençlerine göre yapın.

Not: (Ana Silah) olarak belirtilen iki yetenekten sadece birini seçin.

Two Handed- (Ana Silah)
Barbarian (5/5): Two-Handed silahlarla iki kat daha fazla hasar verirsiniz. Gereken yetenek seviyesi 80.
Champion Stance: Power ataklarınız %25 daha az stamina yer. Gereken yetenek seviyesi 20.
Devastating Blow: Durur halde yaptığınız power ataklarda %25 hasar bonusu kazanırsınız. Ayrıca düşmanın kafasını uçurma şansına sahip olursunuz. Gereken yetenek seviyesi 50.
Great Critical Charge: Koşarak yaptığınız power ataklarda iki kat kritik hasar verirsiniz. Gereken yetenek seviyesi 50.
Sweep: Yana doğru power atak yaptığınızda çevrenizdeki tüm düşmanlara hasar verirsiniz. Gereken yetenek seviyesi 70.

Oyundaki üç Two-Handed silahı Battleaxe, Warhammer ve Great Sword’ur. Hangisini kendinize yakın görüyorsanız onu seçin. Bu üç silahın hasarına katkıda bulunan perklerden birini seçin ve puanları ona yatırın.

Deep Wounds (3/3):
Great Sword ile yapılan saldırılarda %20 daha fazla kritik hasar verirsiniz. Gereken yetenek puanı 90.
Limpsplitter (3/3): Battle Axe ile yapılan saldırılarda kanama hasarı sağlar. Düşman siz vurduktan sonra da sağlık kaybetmeye devam eder. Gereken yetenek seviyesi 90.
Skullcrusher (3/3): Warhammer ile yapılan saldırılarda zırhın %75’ni görmezden gelirsiniz. Gereken yetenek seviyesi 90.

One-Handed (Ana Silah)
Armsman (5/5): One-Handed silahlarıyla iki kat daha fazla hasar verirsiniz. Gereken yetenek seviyesi 80.
Fighting Stance: Power ataklarınızda %25 daha az stamina harcarsınız. Gereken yetenek seviyesi 20.
Critical Charge: Koşarak yapılan power ataklarda iki kat kritik hasar verirsiniz. Gereken yetenek seviyesi 50.
Savage Strike: Dururken yapılan power ataklarda %25 hasar bonusu ve düşmanın kafasını uçurma şansı kazanırsınız.

Oyundaki üç One-Handed silahı Sword, War Axe ve Mace’dir (Dagger’lar da One-Handed sayılırlar fakat perkleri başka bir yetenek ağacındadır.)
Bladesman (3/3): Kılıçla yapılan saldırılarda %20 şansla kritik vurursunuz. Gereken yetenek seviyesi 90.
Bone Breaker (3/3): Gürzle yapılan saldırılarda düşman zırhının %75’ni görmezden gelirsiniz. Gereken yetenek seviyesi 90.
Hack and Slash (3/3): Savaş baltasıyla yapılan saldırılarda kanama hasarı sağlar. Düşman siz vurduktan sonra da sağlık kaybetmeye devam eder. Gereken yetenek seviyesi 90.

Heavy Armor

Juggernaut (5/5): Zırh puanını %100 artırır. Gereken yetenek seviyesi 80.
Well Fitted: Eğer tüm zırhınız Heavy-Armor’dan oluşuyorsa (Kalkan dahil değil), %25 zırh bonusu kazanırsınız. Gereken yetenek seviyesi 30.
Tower of Strength: %50 şansla saldırılar karşısında sendelemezsiniz. Gereken yetenek seviyesi 50.
Matching Set: Eğer zırh parçalarınızın hepsi aynı sete aitse (Full Steel Armor mesela), %25 ek zırh bonusu kazanırsınız. Gereken yetenek seviyesi 70.

Block- (Two-Handed kullananlar için)

Shield Wall (5/5): Hasarın %50’sini engellersiniz. Gereken yetenek seviyesi 80.
Power Bash: Güçlü blok ataklar yapmanızı ve düşmanı sendeletmenizi sağlar. Gereken yetenek seviyesi 30.
Deadly Bash: Blok ataklarınızda beş kat hasar verirsiniz. Gereken yetenek seviyesi 50.
Disarming Bash: Blok ataklarınızda düşmanın silahını düşürme şansınız vardır. Gereken yetenek seviyesi 70.

Block- (One-Handed kullananlar için)

Shield Wall (5/5): Hasarın %50’sini engellersiniz. Gereken yetenek seviyesi 80.
Deflect Arrows: Oklar kalkana isabet ettiğinde hasar almazsınız. Gereken yetenek seviyesi 30.
Elemental Protection: Kalkan ile yapılan bloklarda ateş, buz ve şok hasarı %50 azalır. Gereken yetenek seviyesi 50.
Block Runner: Blok yaparken hızlı hareket edersiniz. Gereken yetenek seviyesi 70.

Archery

Overdraw (5/5): Yay ile iki kat daha fazla hasar verirsiniz. Gereken yetenek seviyesi 80.
Crictical Shot (3/3): %20 şansla kritik vuruş, %50 daha fazla kritik hasar verirsiniz. Gereken yetenek seviyesi 90.
Eagle Eye: Yay ile hedefe yakınlaşıp, odaklanırsnız. Gereken yetenek seviyesi 30.
Steady Hand (2/2): Yakınlaştığınızda zamanı %25 yavaşlatırsınız. Gereken yetenek seviyesi 60.
Power Shot: Oklar %50 şansla düşmanın sendelemesine sebep olur. Gereken yetenek seviyesi 50.

Smithing

Steel Smithing:  Çelik zırhlar ve silahlar yapabilir ve onları normalden iki kat daha fazla geliştirebilirsiniz. Gereken yetenek seviyesi 0.
Dwarven Smithing: Dwarven zırhlar ve silahlar yapabilir ve onları normalden iki kat daha fazla geliştirebilirsiniz. Gereken yetenek seviyesi 30.
Orcish Smithing: Orcish zırhlar ve silahlar yapabilir ve onları normalden iki kat daha fazla geliştirebilirsiniz. Gereken yetenek seviyesi 50.
Ebony Smithing: Ebony zırhlar ve silahlar yapabilir ve onları normalden iki kat daha fazla geliştirebilirsiniz. Gereken yetenek seviyesi 80.
Daedric Smithing: Daedric zırhlar ve silahlar yapabilir ve onları normalden iki kat daha fazla geliştirebilirsiniz. Gereken yetenek seviyesi 90.
Arcane Blacksmith: Tılsımlı zırhları ve silahları geliştirebilirsiniz. Gereken yetenek seviyesi 60.

Savaşçıya Özel:
Dawnbreaker-One-Handed Sword: Bu güzel kılıç bir Deadric Artifact’ir. Undead Düşmanların ölünce patlamasına sebep olur ve çevresel hasar verir. Quest-The Break of Dawn.

Ebony Blade-Two-Handed Great Sword: Elde etmesi kolay, geliştirmesi sıkıntı verici bir silahtır. Son seviyesine gelebilmesi için on yoldaşınızı katletmeniz gerekir. Son seviyedeyken her darbesiyle düşman sağlığının 30 puanını çeker. Quest-The Whispering Door.

Mace of Molag Bal-One-Handed Mace: Oyundaki en güçlü silahlardan biridir. Hem yüksek hasar puanına, hem de güçlü tılsımlara sahiptir. 25 puan Stamina/Magicka hasarının yanı sıra Soul Trap büyüsüne de sahiptir. Quest-House of Horrors.

Nightingale Blade-One-Handed Sword:
Sadece Nocturnal’ın hizmetkarlarının sahip olabileceği bu kılıç, her darbesiyle 25 puan stamina ve health çeker. Thief Guild Quest-Hard Answers.

Nightingale Bow-Bow: Skyrim’in en güçlü yayıyla karşı karşıyasınız. Yüksek hasar, 30 puan buz, 15 puan şok hasarı verir. Düşmanı yavaşlatması da işin kaymağı. Thief Guild Quest-Blindsighted.

Wuuthrad-Two-Handed Battleaxe: En iyi savaşçılara özel olan Wuuthrad, çok değerli bir hazinedir. Yeniden birleştirilme öyküsü de süperdir. Elf ırklarına karşı 1.2 kat fazla hasar verir. Companions Quest-Glory of Dead.

Dragonbane-One-Handed Sword: Çok spoilerli olacak bir görev sonunda elde ettiğiniz bu harika katana, oyunda en yüksek Base Damage’e sahip kılıç. Ejderhalara karşı 40 puan fazladan hasar veriyor. Quest-Alduin Wall

Volendrung-Two-Handed Warhammer: Bir orc kalesine yaptığınız ziyaretten sonra çıkacağınız maceranın sonunda Volendrung’la çıkageliyorsunuz. Her vuruşta düşmana 50 stamina hasarı vereceğinizi unutmayın. Quest-The Cursed Tribe.

Otar- Heavy Helmet: Bayağı zorlu bir zindan yolculuğu sonunda elde edeceğiniz Otar, bir Dragon Priest Mask’ıdır. Eğer büyü direncine ihtiyacınız varsa, bu maskeyle 30 puan ateş/buz/şok koruması kazanacaksınız. Radiant Quest-Discover the secret of Ragnvald ya da Alteration Rituel Spell Quest.

Rahgot-Heavy Helmet: Yine bir zindan yolculuğu sonrası elde edeceğiniz Rahgot, size tam 70 puan stamina veriyor. Quest-Siege on the Dragon Cult.

Ebony Mail-Heavy Armor Chest: Ödemeniz gereken büyük bedellerin olduğu başka bir Daedra görevinin sonunda, sessiz hareket etmenizi ve yakınındaki düşmanları zehirlemenizi sağlayan Ebony Mail’e kavuşuyorsunuz. Quest-Boethiah’s Calling.

Ring of Namira-Ring: Yamyamlara özel bir yüzük olan Ring of Namira, size 50 puanlık stamina sağlıyor. Bir de öldürdüğünüz düşmanları yiyince sağlık bonusları kazanıyorsunuz. Leziz! Quest-Ring of Namira.

Shield of Ysgramor-Heavy Shield: Büyüye karşı sorun yaşamaktan, ejderha kızartması olmaktan bıktıysanız alın bu kalkanı tepe tepe kullanın. Kendisi 20 puan büyü rezistansı sağlıyor, sağlığı 20 puan arttırıyor. Companions Quest-Glory of Dead.

Spellbreaker-Heavy Shield: Büyüye karşı sorun yaşamaktan bıktıysanız Shield of Ysgramor’u kullanın. Büyüyü etkisiz hale getirmek, ejderhaları çileden çıkartmak ve tüm korkularınızdan arınmak içinse Spellbreaker sahibi olun. 50 puanlık bir Ward büyüsü yayan bu kalkan, düşman büyüsünü tamamen etkisiz hale getiriyor. Eğer büyü Ward’ı aşarsa da sadece kırılıyor ve hemen yenileniyor.  Quest-The Only Cure.

2. Büyücü Sınıfı (Gereken toplam perk sayısı: 46)

En uygun ırklar: Altmer, Dunmer, Breton

Saf bir büyücü sınıfı için kesinlikle savaş sanatlarındaki yeteneklere yatırım yapmayın. Çünkü büyü yetenekleri hayli fazla miktarda perki alıp götürüyor. Kesinlikle zırh giymeyin, çünkü Alteration ağacı size gereken tüm zırh bonuslarını sağlayacak. Yanınızda özel bir asa taşımayı unutmayın. Hasar derdiniz olmasın, çünkü imdadınıza Conjuration okulu yetişecek. Büyücülüğü önemli büyülerle beraber ele alacağız.

Restoration


Novice Restoration: Novice Restoration büyüleri normalin yarısı kadar magicka harcar. Gereken yetenek seviyesi 0.
Apprentice Restoration: Apprentice Restoration büyüleri normalin yarısı kadar magicka harcar. Gereken yetenek seviyesi 25.
Adept Restoration: Adept Restoration büyüleri normalin yarısı kadar magicka harcar. Gereken yetenek seviyesi 50.
Expert Restoration: Expert Restoration büyüleri normalin yarısı kadar magicka harcar. Gereken yetenek seviyesi 75.
Recovery (2/2): Magicka %50 daha hızlı dolar. Gereken yetenek seviyesi 60.
Regeneration: Healing büyüleri %50 daha fazla sağlık doldurur. Gereken yetenek seviyesi 20.
Necromange: Yapılan tüm büyüler Undead düşmanlar üzerinde daha etkili olur. (%25 daha fazla etki ve %50 daha fazla etki süresi.) Gereken yetenek seviyesi 70.
Restoration Dual Casting: İki elle yapılan Restoration büyüleri çok daha etkili olur. Gereken yetenek seviyesi 20.
Ward Absorb: Ward büyüleri, düşman büyülerinin magickasını emer. Gereken yetenek seviyesi 60.

Önemli Restoration Büyüleri:

Not: Yanında  yıldız işareti (*) bulunan büyüler gerekli perklerle normal magicka değerinin yarısı kadar mana harcar.

Greater Ward(*): 80 puana kadar olan tüm büyü hasarına karşı koruma sağlar. Adept Spell, 86 magicka/saniye.
Close Wound(*): 100 puanlık iyileşme sağlar. Adept Spell, 126 magicka.
Grand Healing(*): Siz ve size yakın olan herkesi 200 puan iyileştirir. Expert spell, 254 magicka.
Bane of Undead: 30. seviyeye kadar olan Undead düşmaların ateş hasarı alarak kaçmalarına sebep olur. Master Spell, 988 magicka

Destruction
Novice Destruction: Novice Destruction büyüleri normalin yarısı kadar magicka harcar. Gereken yetenek seviyesi 0.
Apprentice Destruction: Apprentice Destruction büyüleri normalin yarısı kadar magicka harcar. Gereken yetenek seviyesi 25.
Adept Destruction: Adept Destruction büyüleri normalin yarısı kadar magicka harcar. Gereken yetenek seviyesi 50.
Expert Destruction: Expert Destruction büyüleri normalin yarısı kadar magicka harcar. Gereken yetenek seviyesi 75.

Destruction okulu üç ayrı dala ayrılır. Benim tercihim bu üç ayrı yetenekten en fazla ikisinde uzmanlaşmanızdır.

Augmented Flames (2/2): Ateş büyüleri %50 daha fazla hasar verir. Gereken yetenek seviyesi 60. (Ana Destruction büyüsü)
Augmented Frost (2/2): Buz büyüleri %50 daha fazla hasar verir. Gereken yetenek seviyesi 60. (İkincil Destruction büyüsü)
Ekstra perk- Deep Freeze: Düşman sağlığı %20’nin altına düştüğünde felç eder. Gereken yetenek seviyesi 60.
Augmented Shock (2/2): Şok büyüleri %50 daha fazla hasar verir. Gereken yetenek seviyesi 60. (İkincil Destruction büyüsü)
Ekstra perk-Disintegrate: Düşman sağlığı %15’in altına düştüğünde infilak eder. Gereken yetenek seviyesi 70.
Destruction Dual Casting: Çift elle yapılan Destruction büyüleri çok daha etkili olur. Gereken yetenek seviyesi 20.
Impact: Çift elle yapılan Destruction büyüleri düşmanı sendeletir. Gereken yetenek seviyesi 40.

Önemli Destruction Büyüleri:
Not: Yanında  yıldız işareti (*) bulunan büyüler, gerekli perklerle normal magicka değerinin yarısı kadar mana harcar.

Flame/Frost/Shock Cloack(*):
60 saniye için seçtiğiniz elemente göre, kendi üzerinizde bir koruma alanı oluşturursunuz. Yaklaşan düşmanlar 8 puan/sn. hasar alır. Adept spell, 289/316/370 magicka.
Icy Spear(*): Buzdan oluşan bir mızrak büyüsüdür. 60 puan buz hasarı ve 30 puan stamina hasarı verir. Expert spell, 320 magicka.
Incinerate(*): Hedefinize 60 puan ateş hasarı ve alev aldıkça ekstra hasar veren bir ateş topu yollarsınız. Expert spell, 298 magicka.
Thunderbolt(*): 60 puan yıldırım hasarı ve 30 puan magicka hasarı verirsiniz. Diğer şok büyüleri gibi en büyük özelliği anında düşmana ulaşmasıdır. Expert spell, 343 magicka.
Wall of Flames/Frost/Storms(*): Direk düşman üzerine değil çevreye uygulanan Wall büyüleri seçtiğiniz elemente göre bir büyü duvarı yaratır. Duvarın içinde kalan düşmanlar 50 puan/sn. hasar alır. Expert spell, 118/137/145 magicka/saniye.
Fire Storm: 100 puan hasar veren büyük bir ateş patlaması yaratırsınız Patlama çapından uzaklaştıkça alınana hasar düşer. Master spell, 1426 magicka.
Blizzard: Düşmanın ortasında alan hasarı veren 10 saniyelik bir kar fırtınası yaratırsınız. Hedefler saniyede 20 puan buz hasarı alırlar. Master spell, 1106 magicka.
Lightning Storm: Magickanız bitene kadar  hedefe saniyede 75 puan hasar verirsiniz. Master spell, 138 magicka/saniye.

Conjuration
Novice Conjuration: Novice Conjuration büyüleri normalin yarısı kadar magicka harcar. Gereken yetenek seviyesi 0.
Apprentice Conjuration: Apprentice Conjuration büyüleri normalin yarısı kadar magicka harcar. Gereken yetenek seviyesi 25.
Adept Conjuration: Adept Conjuration büyüleri normalin yarısı kadar magicka harcar. Gereken yetenek seviyesi 50.
Expert Conjuration: Expert Conjuration büyüleri normalin yarısı kadar magicka harcar. Gereken yetenek seviyesi 75.
Conjuration Dual Casting: Çift elle yapılan Conjuration büyüleri daha uzun düre dayanır. Gereken yetenek seviyesi 20.
Summoner (1/2): Çağırdığınız Atronach’lar iki kat daha uzağa gelir. Gereken yetenek seviyesi 30.
Atromancy: Çağırdığınız Atronach’lar iki kat uzun süre kalır. Gereken yetenek seviyesi 40.
Elemental Potency: Atronach’lar %50 daha güçlü olurlar. Gereken yetenek seviyesi 80.
Twin Souls: Bir seferde iki atronach ya da zombi sahibi olabilirsiniz. Gereken yetenek seviyesi 100.

Önemli Conjuration Büyüleri:
Not: Yanında  yıldız işareti (*) bulunan büyüler, gerekli perklerle normal magicka değerinin yarısı kadar mana harcar.
Soul Trap(*): Hedefiniz 60 saniye içinde ölürse, ruhunu bir Soul Gem’e aktarırsınız. Apprentice spell, 107 magicka.
Conjure Flame Atronach(*): 60 saniyeliğine bir Flame Atronach çağırırsınız. Apprentice spell, 150 magicka.
Conjure Frost Atronach(*): 60 saniyeliğine bir Frost Atronach çağırırsınız. Adept spell, 215magicka.
Conjure Storm Atronach(*): 60 saniyeliğine bir Storm Atronach çağırırsınız. Expert spell, 322 magicka.
Conjure Dremora Lord(*): 60 saniyeliğine bir Dremora Lord’unu çağırırsınız. Expert spell, 358 magicka.
Flame/Frost/Storm Thall: Herhangi bir süre kısıtlaması olmadan bir atronach çağırırsınız. Master spell, 900/1100/1200 magicka.

Alteration
Novice Alteration: Novice Alteration büyüleri normalin yarısı kadar magicka harcar. Gereken yetenek seviyesi 0.
Apprentice Alteration: Apprentice Alteration büyüleri normalin yarısı kadar magicka harcar. Gereken yetenek seviyesi 25.
Adept Alteration: Adept Alteration büyüleri normalin yarısı kadar magicka harcar. Gereken yetenek seviyesi 50.
Expert Alteration: Expert Alteration büyüleri normalin yarısı kadar magicka harcar. Gereken yetenek seviyesi 75.
Alteration Dual Casting: Çift elle yapılan Alteration büyüleri, büyülerin gücünü ve dayanma zamanını arttırır. Gereken yetenek seviyesi 20.
Magic Resistance (3/3): Düşman büyülerinin %30’u engellenir. Gereken yetenek seviyesi 70.
Mage Armor (3/3): Eğer zırh giyilmiyorsa koruma büyüleri üç kat daha etkili olur. Gereken yetenek seviyesi 70.
Atronach: Düşman büyülerinin %30’u emilir ve magicka artar. Gereken yetenek seviyesi 100.

Önemli Alteration Büyüleri:
Not: Yanında  yıldız işareti bulunan büyüler, gerekli perklerle normal magicka değerinin yarısı kadar mana harcar.

Detect Life(*): Çevrenizdeki yaşayan canlıların ruhlarını görürsünüz. Adept spell, 100 magicka/saniye.
Waterbreathing(*): Su altında 60 saniyeliğine nefes alırsınız. Adept spell, 222 magicka.
Detect Dead(*): Undead yaratıkların ruhlarını görürsünüz. Expert spell, 148 magicka/saniye.
Ebonyflesh(*): 100 puanlık zırh verir. Expert spell, 341 magicka.
Paralyze(*): Hadefinizi 10 saniye için felç edersiniz. Expert spell, 450 magicka.
Dragonhide: 30 saniye için hasarın sadece %20’sini alırsınız. Master spell, 837 magicka.
Mass Paralysis: Çevrenizdeki tüm hedefler 15 saniye felç olurlar. Master spell, 937 magicka.

3. Hırsız Sınıfı (Gereken toplam perk sayısı: 61)

En uygun ırklar:
Bosmer, Khaajiit, Argonian

Geldik benim en çok oynamay

Exit mobile version