EMI: DRM’siz MP3 formatı mı?
Şimdiye kadar internette müzik genelde pek müşteri dostu olarak sunulmadı. Bu öncelikle, tek tek etiketlerin çevrimiçi dükkânlara (onlineshops) müziğin belli bir çerçevenin dışında kullanılmasını engelleyen muhtelif kopya koruması düzenekleri dayatmasında yatıyordu. EMI ile sahanın devi fikir değiştireceğe benziyor.
Halihazırda dünyanın üçüncü büyük müzik şirketinin birkaç çevrimiçi dükkânla iş görüştüğü haberi yapılıyor. Bu görüşmelerin mevzusu müziğin eski bilindik MP3 formatında kopya koruması olmadan arz edilmesi. Wall Street Journal’in aynı sahadaki çevrelere dayanarak verdiği habere göre bu görüşmeler 2006 Aralığından beridir sürüyor. Bu tahakkuk ederse EMI, şimdiye dek herkesin kendi DRM düzeneğini katı bir şekilde dayattığı müzik sanayisi içerisinde bir fikir değişikliği için örnek olacak.
Buna göre EMI, çevrimiçi müzik arzcısı Snocap üzerinden sevilen MySpace platformu vasıtasıyla müzik sürmeye ilgi duyuyor. Halihazırda kapalı kapılar ardında söz edilen diğer ortaklar RealNetworks, MusicNet ve eMusic. Fakat çok mühim bir şart plak kapağını, müziğin korumasız arzına bağlıyor: Çevrimiçi dükkânlar, EMI her halükarda parasına ulaşsın diye baştan milyonlar ödemek zorunda kalacaklar; müziğin gerçekte ne kadar satıldığının ise bir mânâsı olmayacak. Gazetelerin kaynaklarının bildirdiğine göreyse MP3 formatı için henüz bir karar verilmedi.
Bu arada Sony BMG, rotasını değiştiriyormuş gibi görünüyor. Firmanın Avrupa kıtası şefi Maarten Steinkaamp, Financial Times Deutschland’a firmanın DRM düzenekleri tartışmasını hoş karşıladığı ve firma dahilinde seçenekleri kontrole başladıklarını belirtti. Warner Music ise DRM’nin teminatıyla kendi müziğini yaymaya devam etmek istiyor. Warner’in müdürü Edgar Bronfman bunu, perşembe günkü firma için takribi % 74’lük bir hasılat gediğiyle feci olan işyılı çeyreği vakalarının sunumu çerçevesinde dile getirdi.
Bu arada DRM, müşteriler için de iyi değildi. Bunun sebebi satınalarak edinilmiş dosyaların kısıtlı kullanılabilirliğinin yanısıra formatların bazı oynatıcı cihazlarla uyumsuzluk çıkarmasıydı. Böylelikle meselâ Apple iTunes mağazasında alınmış (AAC formatı) müzik sadece Apple iPod’da çalınabiliyor. Kopya korumalı WMA formatı müzik, ki neredeyse tüm diğer çevrimiçi dükkânlarda kullanılıyor, dönüş anahtarıyla maalesef iPod’da çalınamıyor. Bu bağlamda EMI’nin gelecekte her halükarda DRM düzeneklerinden tamamen vazgeçmek düşüncesi müşteri memnuniyeti istikametinde atılan büyük bir adım olacak.
Kaynağa ulaşmak için tıklayınız.