En iyi RPG oyun dünyaları

RPG oyunları, teknik özelliklerini bir yana bırakırsak, çoğunlukla hikayeleri ile aklımızda kalmışlardır. Yaptığımız görevler, yaşadığımız dramlar, girdiğimiz savaşlar ve ziyaret ettiğimiz şehir ve kasabalardan bahsederiz sürekli. Oysa çoğu zaman gözden kaçırdığımız bir şey vardır ki o da bu hikayelerin yeşerdiği dünyalar. Kimisi antik çağlarda, kimisi günümüzde, kimisi ise uzak gelecekte var olur bu dünyaların ama hepsi ayrı bir güzellikte ve atmosferdedir.

RPG dünyaları çok uzun yıllardan beridir varlıklarını sürdürüyorlar. Teknik açıdan 1950’lerde başlayan bu akım kendini TSR adlı şirketin katkıları ile (daha sonra Wizards of the Coast sayesinde) 80’li yıllarda ciddi anlamda göstermeye başlamıştır. İlk başta Dungeons & Dragons ile adım atılmış ardından Forgotten Realms, Darksun, Planescape, Dragon Lance gibi birbirinden güzel seçenekler sunmuştur önümüze.

Kısa zaman sonra bu dünyalar video oyunlarına konu olmuş ve senaryolar bu kurulumlar üzerine hazırlanmaya başlamıştır. İlerleyen yıllarda oyun dünyası da bu kaynaklar sayesinde ufkunu ve hayal gücünü geliştirip artık daha özgün diyarlarda geçen hikayeler yazmak isterler ve böylece kendi fantastik dünyalarını oluşturdular. Kısa zamanda bir akıma dönen bu çaba doğrultusunda bir anda ortaya birbirinden farklı ve birbirinden renkli kurulumlar ortaya çıkmıştır. Şimdi gelin o kurulumlardan bize göre en iyi 10 tanesine bir bakalım.

Ama başlamadan önce liste hakkında bir iki ufak bilgi vermek istiyorum. Öncelikle liste belli bir sıraya göre gitmiyor yani ilk yazılan birinci (en iyi) son yazılan onuncu (en kötü) diye bir şey yok. Diğer bir hatırlatma ise burada RPG dünyalarını listeliyoruz, oyunlarını değil. Dolayısı ile burada içerik olarak kurulumlardan bahsedeceğiz oyunlardan değil ancak yine de herkesin rahatça hatırlayabilmesi için listeyi hem kurulum isimleri hem de o kurulumun en bilindik oyunuyla tanıtacağız.

Forgotten Realms (Baldur’s Gate)
Ed Greenwood’un çocukken yazdığı hikayelerden esinlenerek 1967 yılında hazırladığı Unutulmuş Diyarlar 1987’de ürün olarak piyasaya sunulmuştur. Dungeons & Dragons markası altında satılan dünya, D&D’nin en meşhur kurulumu olmuştur. Antik çağlardaki fantastik Faerun adlı bir kıtanın üzerindeki farklı şehirlerden, ejderhalardan, golbinlerden, krallardan, büyücülerden ve daha pek çok şeyden oluşan bu diyarlar halen popülerliğini gerek masaüstü FRP’de gerek bilgisayar oyunlarında korumaktadır.

Pool of Radience, Baldur’s Gate, Icewind Dale, Neverwinter Nights gibi oyunlar bu dünya üzerinde geçmektedir.

Planescape (Planescape: Torment)
Yine bir TSR dünyası olan Planescape, tıpkı Unutulmuş diyarlar gibi D&D’nin altında çıkmıştır. 1994 yılında Zeb Cook tarafından tasarlanan kurulum adından da belli olacağı gibi yüzeyler (plane) den oluşan bir evreni anlatır. Burada sadece bir kıta değil boyutları birbirinden çok farklı birden çok kıta mevcuttur. Bu yüzeylerde antik çağdan steam-punk’a kadar pek çok farklı yer görme imkanınız olur. Hatta diğer TSR dünyalarına bile açılan kapıların olduğu söylenir.

Video oyun dünyasında ise Planescape’i aynı ismi taşıyan Planescape: Torment ile tanıdık. Ne yazık ki bu muhteşem RPG oyununun devamı gelmedi bir türlü.

Thedas (Dragon Age)
Thedas, Bioware tarafından yaratılan, dünyanın güney yarımküresinde bulunan ve Dragon Age serilerinin geçtiği kıtadır. Kıtanın bağlı olduğu dünyanın adı henüz belli olmadığından Dragon Age Evreni olarak adlandırılır. İçerisinde hala var olan veya çoktan yıkılmış, toplamda on farklı ülke barındırmaktadır.

Esasında Thedas isminin çıkış noktası basit bir kısaltmadan ibarettir. THE (D)ragon (A)ge (S)etting’in baş harflerini birleştiren firma akıllı bir şekilde kıtanın adını THEDAS olarak koymuştur. Ortaçağ Avrupa’sından esinlenerek hazırlanmış olan bu dünya o zamandan pek çok benzer özelliği de içerisinde barındır. Güney yarımkürede var olduğuna inanılmasının sebebi kıtada kuzeye gidildikçe iklimin ısınmasından kaynaklanır.

Dragon Age serisinin üçüncü oyunu dedikoduları ayyuka çıktıktan sonra yeni oyununun Thedas’da mı yoksa farklı bir kıtada mı geçeceği merak konusu olmuştu.

Tamriel (The Elder Scrolls)
Nirn adlı dünyanın bir parçası olan Tamriel, Elder Scrolls oyunlarının üzerinde geçtiği fantastik bir kıtadır. Bethesda çalışanları tarafından oluşturulmuş bu dünyanın ve kıtanın toplamda dokuz bölgesi bulunmaktadır; Black Marsh, Cyrodiil, Elsweyr, Hammerfall, High Rock, Morrowind, Skyrim, Summerset Isle ve Valenwood.

Nirn’in ana kıtası olan Tamriel’in üç tane de komşusu bulunur. Bunlardan Akavir, Tamriel’in doğusunda, Atmora kuzeyinde, Yokuda ise batısında bulunur.

Yeni çıkacak olan Skyrim oyununda kuzeyindeki bölgenin tanıtılacağı kıtanın daha öncesinde Morrowind oyununda Morrowind bölgesini, Oblivion’da Cyrodill’i ve Daggerfall’da Hammerfall ve High Rock bölgelerini ziyaret etmiştik.

Sanctuary (Diablo)
Blizzard’ın ünlü serisi Diablo için oluşturulmuş Sanctuary adlı dünya genel RPG dünyalarına göre daha karanlık bir yerdir. High Heavens ve Burning Hells arasındaki sonsuz savaş Büyük Çatışma adlı yaradılış üzerine hüküm sürecek kişiyi belirleyecek bir savaştır. Lakin iki taraf da bir türlü zaferi yakalayamaz çünkü her iki tarafta sürekli savaşın seyrini değiştirecek bir şeyler bulur.

Bir zamanlar Angiris Council’daki baş melekerden bir tanesi olan Inarius bu sonuz savaşta savaşmaktan yorulmuştur. Dolayısı ile o ve diğer benzer türdeki meleklerin ve şeytanların bir arada huzur içinde yaşaması için bir dünya oluşturmaya karar verir. Bu dünyaya Sanctuary adı verilir. Ayrıca Sanctuary’i Burning Hells ve High Heavens’dan saklamak için de Worldstone’lar oluşturulur.

İşte bu şekilde yaratılmış olan Sanctuary bizlere yıllarca Diablo oyunlarında hizmet etmiştir. Umarız daha uzun süreler de hizmet etmeye devam edecek.

The Wasteland (Fallout)
The Wasteland 1997’de Interplay tarafından başlatılan Fallout serisinin geçtiği dünyadır. O zamana kadar ki klasik RPG dünyalarının aksine uzak bir gelecekte yer alan Wasteland adından da anlaşılacağı gibi harcanmış bir diyardır.

Esas olarak ABD, Çin ve Rusya arasında 23 Ekim 2077’de başlayıp iki saat içinde sona eren Büyük Savaş’ın ardından dünya bu iki saatte atılmış olan tüm nükleer silahlardan sonra bu hale gelmiştir. Medeniyetin bütün nimetlerinin bir anda yok olduğu, neredeyse her metre karesinde yoğun radyasyonun bulunduğu ve bundan dolayı değişik ırkların ve yaratıkların ortaya çıktığı bir yerdir burası.

Çölvari görünüme sahip bu dünya bizim dünyamız ile aynı olsa da ufak farkları bulunur. İlk iki oyunda izometrik açıdan incelediğimiz Wasteland’de, son iki oyunda içinde yer alma fırsatı da yakaladık.

Azeroth (World of Warcraft)
Blizzard’ın başka bir efsane serisi Warcraft’ın hikayesinin geçtiği Azeroth, video oyunlarında en çok bilinen dünyalardan birisidir.

Azeroth’un içinde üç kıta bulunmaktadır; Eastern Kingdoms, Kalimdor and Northrend. Bu kıtalar aslında bir ada misali etrafa dağılmıştır ve Great Sea adlı okyanus ile birbirlerinden ayrılmışlardır. Eastern Kingdoms ve Kalimdor arasında Maelstrom adında devasa bir girdap bulunur. Doğduğunda Titan’lar tarafından kutsanmış bu dünyaya bir gün Burning Legion’ın şeytani ordusu gelir ve kıtalardaki bütün düzen bir anda altüst olur.

Aslında Warcraft adlı strateji oyunu ile ilk defa karşımıza çıkan Azeroth bu serinin oldukça ilerlemesinin ve arka planının sağlam bir şekilde oluşmasının ardından MMORPG olan World of Warcraft’ta bizleri içine aldı.

World of Darkness (Vampire: Bloodlines)
İlk önce Mark Rein-Hagen tarafından oluşturulan daha sonra White Wolf Gaming Stüdyo tarafından yenilenen World of Darkness aslına bakılırsa üç farklı kurgusal evreni kapsar. Ana teması doğaüstü korku olan dünyanın geçtiği mekanlar günümüz dünyasında bulunan yerlerdir. Kurt adamlar, vampirler, hayaletler, lanetli ruhların varlıklarını gizlice sürdürdüğü World of Darkness özellikle Vampire kurulumunda tam bir Gotik punk havası taşımaktadır. Industrial müzik tarzının yaygın olduğu bu dünyayı en iyi tanıtan oyun da Vampire: Bloodlines olmuştur.

Milky Way (Mass Effect)
Bioware’in oluşturduğu bir başka kurulum olan Milk Way evrende bulunan kurgusal bir galaksidir. İçerisinde 2 ila 4 milyar yıldız barındıran bu galaksi ünlü Mass Effect serisine ev sahipliği yapmaktadır.

Her ne kadar içindeki gezegenler kurgusal olsa da Milky Way ismi bizim güneş sistemimizi de içine alan galaksi için kullanılır.

Oyunda kullanıdığımız SSV Normandy ve Normandy SR-2’deki galaksi haritasından detaylarını gördüğümüz bu galaksinin birçok köşesinde de gitmişliğimiz vardır. Kurgusal olarak baştan sona oldukça düzgün bir biçimde tasarlanmış olan Milky Way’de daha pek çok gizem bizleri bekliyor.

Witcherland (The Witcher)
The Witcher serisinde yaşanan olayların geçtiği evrenin aslında resmi bir ismi yok. Kitabın yazarı 
Andrzej Sapkowski bile ne bu evrene ne de olayların geçtiği kıtaya bir isim bulmamış. Kendisi buradan “Kıta” olarak bahsediyor. Öte yandan Polonyalı hayranlar ise kendilerince bir isim bulup evrene “Witcherland” yani “Witcherdiyarı” demişler, biz de bu ismi uygun bulduk.

Binlerce yıl önce deniz aşırı diyarlardan bu kıtaya gelen Elfler burada gnomelar ve cücelerle tanıştılar. Kısa bir zaman sonra gelişen elf-cüce savaşında cüceler dağlara geri çekilince ovalar ve ormanlar elflere kaldı. Lakin beş yüz yıl sonra insanların kıtaya ayak basması ile tarih tekerrür etti ancak bu sefer Elfler kaçan taraf oldu. Aedından insanlar bu kıta üzerinde büyük bir hüküm sürmeye başladılar.

Witcher’ın bizi etkilemesinin bir sebebi de Andrzej Sapkowski’nin isimsiz de olsa derinlemesine oluşturmuş dünyasıdır. Bu arada Witcher’ın üçüncü oyunundan ilk dedikodular da gelmeye başladı.

Exit mobile version